۲۰ مهر ۱۳۹۸، ۱۳:۴۸
کد خبرنگار: 770
کد خبر: 83513649
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

پروندهٔ خبری

رسانه‌های داخلی و دغدغه استفاده حداکثری ثروتمندان از یارانه‌های پنهان

تهران- ایرنا- رسانه‌های داخلی با اشاره به عزم دولت برای حذف دهک‌های بالای درآمدی از دریافت یارانه نقدی، وضعیت کنونی پرداخت یارانه‌های پنهان و استفاده حداکثری ثروتمندان از این یارانه‌ها را مورد نقد قرار دادند.

به گزارش گروه نشریات خبری ایرنا، اکنون با گذشت تقریبا ۹ سال از پرداخت یارانه نقدی ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومانی در ۱۰۳ مرحله به مشمولان، ۷۸ میلیون از جمعیت کشورمان یارانه نقدی دریافت می کنند و دولت هر ماه به حساب سرپرست خانوار این جمعیت، ۳۴ هزار میلیارد ریال یارانه واریز می کند اما براساس قانون بودجه، امسال باید یارانه سه دهک بالای درآمدی از فهرست یارانه بگیران حذف شود.

از همین رو، شهریور امسال با توجه به تاکید مجدد مجلس شورای اسلامی بر الزام دولت بر حذف سه دهک بالای جامعه و ارتقای پایگاه‌های اطلاعاتی دولت، یارانه نزدیک به ۱۷۰ هزار خانوار قطع و پس از آن اعلام شد که افراد می‌توانند با مراجعه به دفاتر پیشخوان دولت اعتراض خود را اعلام کنند.

حسین میرزایی سخنگوی ستاد اجرایی هدفمندی یارانه‌ها در گفت و گو با ایرنا با اشاره به برخی انتقادها درخصوص کم دقتی در شناسایی دهک‌های بالایی درآمدی، گفت: سیستمی سازی و هوشمندسازی فرآیند شناسایی در کشور شروع شده است و امتحان خود را پس داده و در سطح پروژه ملی کار خود را شروع کرده است و به صورت مداوم کار پایش اطلاعات انجام می شود.

حاشیه های ایجاد شده در خصوص روند شناسایی دهک‌های بالای درآمدی، یک بار دیگر موضوع یارانه‌ها و حذف برخی دهک‌ها از دریافت یارانه نقدی را به صدر اخبار اقتصادی رسانه های داخلی بازگرداند و موضوع استفاده حداکثری ثروتمندان از یارانه های پنهان در ایران را به کانون توجه فضای رسانه ای بدل کرد. رسانه های کشور اما و اگرهای حذف سه دهک بالای درآمدی از یارانه‌ها را که براساس قانون بودجه امسال باید اجرایی شود، مورد بررسی قرار دادند و بر لزوم تبیین و تدوین ملاک‌ها و شیوه‌های درست تشخیص دهک‌ها و راهکارهای اجرایی حذف یارانه ثروتمندان تاکید کردند.

در این راستا رسانه های اصلاح طلب با تاکید بر اینکه وضعیت کنونی پرداخت یارانه‌های پنهان سوخت، مصداق بی‌عدالتی اجتماعی و مخالف اصول علم اقتصاد است اذعان کردند: این یارانه های پنهان از جیب فقرا و دهک‌های پایین به ثروتمندان می‌رسد تا سرمایه هایشان بیشتر شود این درحالی است که قرار بود یارانه به جامعه هدف آن یعنی همین دهک‌های ضعیف و تولید و صنعت برسد.

این طیف رسانه ای همچنین با اشاره به عزم جدی دولت برای حذف یارانه ثروتمندان در خصوص برخی انتقادها درخصوص دقت کم در شناسایی دهک‌های بالایی درآمدی، آورده اند:تاکنون فقط یارانه ۷۰۰ هزار نفر حذف شده، اما در میان این افراد، غیرنیازمندانی دیده می‌شوند که در کمال تعجب نسبت به قطع یارانه ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومانی خود اعتراض دارند. معترضانی از جنس میلیاردرها و کارخانه‌دار گرفته تا مالکان خانه در زعفرانیه و مغازه‌داران پاساژهای معروف.

رسانه های اصولگرا نیز با تاکید بر اینکه باید پرداخت یارانه به شکل هدفمند باشد تصریح کردند: پردرآمدهای جامعه و کسانی که چندین ماشین و خانه‌ لاکچری دارند، بیشترین بهره را از یارانه پنهان می‌برند. در واقع یارانه انرژی، سوخت، کالاهای اساسی و خدمات بیشتر به جیب ثروتمندان می‌رود و روستاییان دورافتاده که خانه، ویلا و خودرو ندارند و کمترین استفاده را از انرژی، سوخت و خدمات دولت می‌برند، بهره‌ای هم از یارانه پنهان نمی‌برند.

این جریان رسانه ای بر ضرورت قطع یارانه برای ثروتمندان اشاره داشتند و اعلام کردند: باتوجه به اینکه اقشار ثروتمند در نوبت های اعلام شده حاضر نشدند از دریافت یارانه انصراف دهند دولت باید امروز با شناختی که از این افراد پیدا کرده است به قطع یارانه آن‌ها اقدام کند.

رسانه های اصلاح طلب

 استفاده حداکثری ثروتمندان از یارانه های پنهان در ایران

روزنامه ایران زیر عنوان اصلاح مصرف سوخت روی میز تصمیم‌گیری نوشت: ایران بالاترین میزان پرداخت یارانه پنهان را در دنیا دارد. سهم بالایی از یارانه‌های پنهان به بخش سوخت بویژه بنزین اختصاص دارد. دهک‌های بالای درآمدی بیشترین سهم آن را دریافت می‌کنند و یارانه‌ای که دولت بابت بنزین به دهک‌ دهم پرداخت می‌کند ۲۳ برابر سایر دهک‌هاست. در سال معادل ۹۸۷ هزار میلیارد تومان پرداختی از این بابت وجود دارد که عمدتاً در سوخت، کالاهای اساسی و دارو خلاصه می‌شود؛ از رقم بیش از ۹۰۰ هزار میلیاردی یارانه‌های پنهان حدود ۶۰۰ هزار میلیارد تومان به حوزه انرژی و نفت و مشتقات آن اختصاص دارد که بیش از ۲۰۰ هزارمیلیارد تومان آن متعلق به بنزین است. ۲۰۰ هزار میلیارد تومانی که در رفاه فقرا و دهک‌های پایین هیچ تأثیری ندارد و از جیب آنها به ثروتمندان می‌رسد تا سرمایه هایشان بیشتر شود. این درحالی است که قرار بود یارانه به جامعه هدف آن یعنی همین دهک‌های ضعیف و تولید و صنعت برسد. ادامه شرایط کنونی جز اعطای رانت بیشتر به ثروتمندان نیست و برخی از کارشناسان عقیده دارند که مخالفان اصلاح این روند نیز از مشمولان این رانت هستند. سهمیه بندی می‌تواند گام بعدی هدفمندسازی یارانه‌ها در شرایط کنونی را رقم بزند.

علیم یارمحمدی نماینده مجلس در گفت و گو با روزنامه آفتاب یزد با بیان اینکه به طور قطع باید یارانه پنهان بر سر سفره مردم قرار گیرد، گفت: متاسفانه در حال حاضر شکاف طبقاتی عمیق‌تر شده و تا زمانی که مطالعات در زمینه آمایش‌ها و پایش‌های سرزمینی صورت نگیرد، ما همچنان مشکلات اقتصادی و معیشتی خواهیم داشت؛ بنابراین نیاز است ما از صنایع و کشاورزی به خوبی بهره ببریم و دید درستی درباره آن داشته باشیم.

روزنامه ایران در یادداشتی با عنوان کاهش بی‌عدالتی یارانه‌ای به قلم ایرج توتونچیان استاد دانشگاه نوشت: وضعیت کنونی پرداخت یارانه‌های پنهان سوخت، مصداق بی‌عدالتی اجتماعی و مخالف اصول علم اقتصاد است. باید به سمت اصلاح این شرایط گام برداشت و اولین قدم در برهه کنونی می‌تواند سهمیه بندی باشد.   اکنون گازوئیل سهمیه‌ای است و این موضوع تا اندازه‌ای مصرف را مدیریت و قاچاق این سوخت را کم کرده است. هرچند که هنوز محبوب‌ترین سوخت برای قاچاق، گازوئیل است اما اگر این نظام سهمیه بندی نبود، اکنون میزان قاچاق گازوئیل بسیار بیشتر و حتی اجازه صادرات رسمی به کشور نمی‌داد.   لذا وقتی شرایط اجازه اصلاح یکباره قیمت بنزین را نمی‌دهد، برای اصلاح وضع مصرف و قاچاق بنزین هم باید به سمت سهمیه‌بندی مجدد رفت. ضمن آن‌که پولداران و ثروتمندان بیشترین مصرف بنزین را دارند و تغییر در قیمت این کالا و سهمیه بندی فشاری به دهک‌های پایین وارد نخواهد کرد. البته باید به واسطه منابعی که از محل نرخ دوم بنزین ایجاد می‌شود، برای فقرا و نیازمندان کار ایجاد کنیم؛ نه آن‌که یارانه نقدی آنها را افزایش دهیم. نکته آخر آن‌که تغییر قیمتی علاوه بر موضوع مدیریت مصرف داخلی و قاچاق، به نفع محیط زیست و تمام مردم خواهد بود.

اعتراض ها به روند حذف یارانه سه دهک بالای درآمدی

روزنامه شرق نوشت: حذف سه دهک بالای درآمدی، تکلیفی بود که قانون بودجه امسال برای دولت تعیین کرد و مقرر شد سه دهک بالای درآمدی که نیازی به یارانه ندارند، از فهرست دریافت‌کنندگان حذف شوند؛ اما حالا حسینعلی حاجی‌دلیگانی، عضو کمیسیون برنامه‌وبودجه مجلس شورای اسلامی، از حذف افراد ضعیف به‌جای ثروتمندان از فهرست دریافت‌کنندگان یارانه خبر می‌دهد و می‌گوید: امروز شاهد آن هستیم که یارانه افرادی حذف شده است که تحت پوشش کمیته بوده‌اند. فکر می‌کنم افرادی هستند که می‌خواهند به نحوی قانون را اجرا کنند که دولت مجبور شود از خیر اجرای آن بگذرد. این را که چرا این اتفاق می‌افتد، نمی‌دانم. حاجی‌دلیگانی در حالی از حذف اقشار ضعیف خبر می‌دهد که چندی پیش محمد شریعتمداری، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در حاشیه هیئت دولت اعلام کرد: ما نمی‌خواهیم فشاری به طبقه ضعیف و متوسط جامعه وارد شود، بنابراین هدف ما اجرای مصوبه مجلس در حدف سه دهک یارانه پردرآمد است. این نماینده همچنین معتقد است که دولت توانایی ایجاد یک بانک عظیم اطلاعاتی از طریق لینک اطلاعات قسمت‌های مختلف را دارد تا بتواند افراد بی‌نیاز را شناسایی و حذف کند؛ اما لازمه آن این است که افرادی با دلسوزی دست به این اقدام بزنند. او بر این باور است که دولت درباره درآمد افراد عضو سه دهک بالای درآمدی شفاف‌سازی لازم را انجام نداده است، درحالی‌که می‌تواند یک آیین‌نامه برای اجرای قانون تصویب و در این موضوع شفافیت ایجاد کند یا اینکه حداقل تعریف شفاف‌تری ارائه دهد.

 خبرگزاری ایسنا در مطلبی با عنوان زعفرانیه‌ نشینان هم به قطع یارانه اعتراض دارند! آورد: تاکنون فقط یارانه ۷۰۰ هزار نفر حذف شده، اما در میان این افراد، غیرنیازمندانی دیده می‌شوند که در کمال تعجب نسبت به قطع یارانه ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومانی خود اعتراض دارند. معترضانی از جنس میلیاردرها و کارخانه‌دار گرفته تا مالکان خانه در زعفرانیه و مغازه‌داران پاساژهای معروف. طبق اعلام مسئولان با شروع حذف یارانه‌بگیران در شهریورماه امسال یارانه ۱۶۳ هزار خانوار حذف شده که حدود ۷۰۰ هزار نفر را در بر می‌گیرد. هرچند که این تعداد نسبت به کل سه دهک بالا که گفته می‌شود حدود ۲۵ میلیون نفر هستند، رقم ناچیزی است، اما در همین جمع هم افرادی معترضی دیده می‌شوند که گردش‌های مالی بالا و درآمدهای قابل توجهی دارند.

در ادامه این مطلب می خوانیم: طبق اعلام سخنگوی ستاد اجرای تبصره (۱۴) قانون بودجه، در بین معترضان افرادی هستند که در کنار خودروهای چند صد میلیونی، دارای املاک با قیمت بالایی هستند. ‌ گفته می‌شود یکی از معترضان که درخواست برگشت یارانه خود را داشت، صاحب خانه‌ای گران در محل زعفرانیه تهران است که در اعتراض به حذف یارانه اعلام کرده در حال تعمیر خانه بود و نباید یارانه وی قطع می‌شده است! سوالی که اینجا به ذهن می‌رسد این است اگر این فرد نیاز به رقم ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومانی دارد، چه‌طور در یکی از مناطق گران‌قیمت تهران سکونت دارد و از سویی دیگر حتما هزینه تعمیر چنین خانه‌ای را دارد که نسبت به آن اقدام کرده است. در این بین یارانه چه کارآیی دارد، مشخص نیست. البته گفته شده در میان معترضان افرادی که صاحب کارخانه یا دارای مغازه‌های گران‌قیمت در پاساژهای معروف تهران هستند نیز دیده شده است. پیش از این اعلام شده بود که افرادی مانند مدیران دولتی که یارانه آنها حذف شده یا صاحب نمایشگاه اتومبیل هستند نیز درخواست برقراری مجدد یارانه خود را داشته‌اند. تا کنون با وجود اعتراضات انجام شده، یارانه هیچ یک برنگشته و وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی در حال بررسی ابعاد درخواست‌های مطرح شده است.

عزم جدی دولت برای حذف یارانه ثروتمندان

تارنمای بهارنیوز نوشت: بنا بر آنچه مقامات دولتی و برخی نمایندگان مجلس بر آن تاکید می‌کنند این بار بر خلاف دفعات قبلی موضوع جدی‌تر است و عزم دولت برای حذف سه دهک بالای درآمدی جزم. درباره چرایی زمان جدی‌تر شدن اجرای این بخش از قانون هدفمندی یارانه‌ها که یک دهه است اجرایی نشده بود محتمل‌ترین گزینه مسئله کاهش منابع درآمدی دولت به دلیل تحریم‌هاست. این یک واقعیت آشکار است که تحریم‌های وضع شده بر صادرات نفت ایران مهم‌ترین منبع درآمدی کشور را با محدودیتی جدی مواجه کرده است و در نتیجه دولت دیگر نمی‌تواند و نباید همچون گذشته با فراغ بال منابع حاصل از فروش نفت را برای موارد کمتر حائز اهمیت و دارای الویت خرج کند. دولت و مجلس به این نتیجه رسیده‌اند که یکی از محل‌هایی که دارای الویت نیست پرداخت یارانه نقدی برای سه دهک بالای درآمدی است. در مقابل این دیدگاه البته نظرات متفاوت دیگری نیز مطرح می‌شود و برخی معتقدند مجموع آنچه به‌عنوان یارانه نقدی پرداخت می‌شود در برابر برخی هزینه‌های دیگر به چشم نمی‌آید و این الویت‌بندی دارای اشکال است.

درخواست ها برای حذف یارانه ثروتمندان

به گزارش خبرگزاری ایسنا، نتایج نظرسنجی ملی مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران(ایسپا) که اواخر شهریور امسال انجام شد نشان می‌دهد ۶۷ درصد مردم خواستار حذف یارانه ثروتمندان هستند. این نظرسنجی که به سفارش پژوهشکده مطالعات توسعه جهاددانشگاهی توسط مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران(ایسپا) انجام شده، به صورت ملی و با حجم نمونه چهار هزاز و ۵۰۹ نفر در نقاط شهری و روستایی کشور انجام شده و قابل تعمیم به کلیه شهروندان بالای ۱۸ سال سراسر کشور است... ت. نتایج نظرسنجی نشان می­‌دهد در مواجهه با سؤال اگر جای دولت بودید، برای پرداخت یارانه نقدی در شرایط فعلی، کدام یک از سیاست‌های زیر را اجرا می‌کردید؟ ۴۹.۳ درصد پاسخگویان گزینه حذف یارانه خانوارهایی که در ماه درآمد زیادی دارند را انتخاب کرده‌­اند و ۱۷.۲ درصد نیز اعلام کرده‌­اند یارانه همه افراد جامعه به جز افرادی که شدیداً نیازمندند باید حذف شود. ۲۹.۵ درصد نیز معتقدند روند فعلی باید ادامه پیدا کند و یارانه به همه افرادی که الان یارانه می­‌گیرند باید داده شود. چهار درصد پاسخگویان نیز پاسخ مشخصی به این سؤال نداده‌­اند.


رسانه های اصولگرا

 استفاده حداکثری ثروتمندان از یارانه های پنهان در ایران

محمد حسن نژاد عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در گفت و گو با خبرگزاری مهر گفت: مجلس شورای اسلامی در جلسه غیر علنی موضوع یارانه های را حلاجی کردیم. یارانه های پیدا و پنهان، فساد و عدم بهره وری در نتیجه اقتصاد یارانه ای،  آثار و پیامد های هدفمندی یارانه هاو میزان انحراف دولت از قانون هدفمندی یارانه ها از مباحث مهم جلسه غیر علنی بررسی یارانه های پیدا و پنهان بود. وی ادامه داد:یارانه نقدی در مقابل یارانه‌های پنهان، عددی نیست که بخواهیم روی آن بحث کنیم. یارانه نقدی به مردم پرداخت می‌شود و یارانه پنهان، یارانه‌ای است که در بخش حامل‌های انرژی، دولت به مردم می‌پردازد. برای مثال قیمت بنزین برای دولت ۶ هزار تومان تمام می‌شود اما یک هزار تومان از مردم دریافت می‌کند یعنی گنج هزار تومان یارانه پنهان به مردم پرداخت می‌شود. افراد پولدار که ماشین‌های بیشتری دارند، یارانه بیشتری دریافت می‌کنند. دهک ثروتمند ۱۷ برابر دهک فقیر جامعه، یارانه دریافت می‌کند و دولت ۱۷ برابر افراد فقیر، به افراد ثروتمند یارانه می‌پردازد.

سید حسن حسینی شاهرودی سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس نیز در گفت و گو با خبرنگار مهر با تاکید بر اینکه باید پرداخت یارانه به شکل هدفمند باشد، تصریح کرد: پردرآمدهای جامعه و کسانی که چندین ماشین و خانه‌ لاکچری دارند، بیشترین بهره را از یارانه پنهان می‌برند. در واقع یارانه انرژی، سوخت، کالاهای اساسی و خدمات بیشتر به جیب ثروتمندان می‌رود و روستاییان دورافتاده که خانه، ویلا و خودرو ندارند و کمترین استفاده را از انرژی، سوخت و خدمات دولت می‌برند، بهره‌ای هم از یارانه پنهان نمی‌برند ...وی با بیان اینکه دهک اول جامعه باید دهها برابر دهک آخر از یارانه استفاده کنند، گفت: نحوه توزیع یارانه به شکل عادلانه نیست و دهک‌های پایین متشکل از هفت دهک جامعه، کمترین بهره را از یارانه می‌برند و صرفاً یک تا سه دهک جامعه بیشترین بهره را از آن می‌برند. این نماینده مجلس با تاکید بر اینکه هرگونه یارانه‌ای که دولت پرداخت می‌کند باید شفاف و هدفمند باشد، خاطرنشان کرد: علاوه بر یارانه نقدی، سالانه بالغ بر ۹۰۰ هزار میلیارد تومان در کشورمان سوبسید یا یارانه پنهان پرداخت می‌شود که ضرورت دارد به صورت دقیق شفاف‌سازی شود.

لزوم قطع یارانه ثروتمندان

احمد حمزه نماینده مردم کهنوج، منوجان، رودبار جنوب در مجلس در گفت و گو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو با اشاره به حذف یارانه سه دهک بالا ضمن اعلام موافقت در این خصوص، اظهار داشت: مبلغی که امروز به عنوان یارانه به اقشار پردرآمد پرداخت می‌شود عددی نیست که بر زندگی آن‌ها تاثیری داشته باشد و اگر هم آن را دریافت نکنند تاثیر چشمگیری بر زندگی آنها نخواهد گذاشت. وی افزود: این در حالی است که همین عدد ممکن است برای دهک‌های پایین اتفاق خوبی را رقم بزند. بنابراین به نظرم باتوجه به اینکه اقشار ثروتمند در نوبت های اعلام شده حاضر نشدند از دریافت یارانه انصراف دهند دولت باید امروز با شناختی که از این افراد پیدا کرده است به قطع یارانه آن‌ها اقدام کند. حمزه ضمن مخالفت با دیدگاهی که معتقد است همه باید به طور یکسان از یارانه بهره‌مند شوند، گفت: قطعا افراد برخوردار جامعه از مواهب دیگری در کشور نسبت به افراد نیازمند بهره می‌برند به طور مثال در بحث مصرف سوخت اقشار ثروتمند چندین برابر دهک‌های پایین جامعه از سوخت استفاده می‌کنند و از یارانه‌های پنهان بیشتر بهره می برند. از این رو قطع یارانه برای ثروتمندان مبلغی جزئی محسوب می‌شود و هیچ ظلمی در حق آنها نخواهد بود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha