به گزارش روز سه شنبه روابط عمومی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در پی درگذشت استاد حسین دهلوی پیام تسلیتی از سوی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی منتشر شد.
سید عباس صالحی در این پیام آورده است: «خبر درگذشت موسیقیدان پیشکسوت استاد حسین دهلوی، موجب تالم و تأسف شد.
مرحوم حسین دهلوی در خانواده ای هنردوست پرورش یافت و از آغاز کودکی جسم و جان او با نوا و نغمه هنر اصیل موسیقی ایرانی عجین گشت.
فراگیری این هنر مردمی نزد اساتید به نام و همت و تلاش مضاعف او در پیمودن مسیر تعالی هنر، او را به چهرة ماندگار موسیقی این سرزمین بدل ساخت و شاگردان بسیاری از رهگذر تعلیم و تربیت او در عرصه موسیقی شکوفا شدند.
ریاست هنرستان موسیقی ملی در سال های دور، نوآوری در موسیقی و تدوین شیوه های نوازندگی و برگزیده شدن اثر مکتوب او در جایزه کتاب سال، از جمله برگ های زرین دفتر زندگی این استاد هنرمند است.
اینجانب درگذشت این استاد برجسته و چهرة ماندگار عرصه فرهنگ و هنر را به عموم اهالی فرهنگ بویژه علاقه مندان وی و خانواده آن مرحوم صمیمانه تسلیت گفته و از درگاه خداوند متعال رحمت واسعه برای آن سفر کرده و صبر و بردباری بازماندگان محترم را مسألت دارم».
همچنین پیام تسلیتی از سوی محمد الهیاری مدیرکل دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی منتشر شد. در این پیام آمده است:
استاد حسین دهلوی، جان ارجمند و زلال هنر شریف موسیقی، صبح امروز، ۲۳ مهرماه، پس از سالهای مدید بیماری و شکیبایی، به خلوت جاودان نغمه ها پیوست.
شخصیت ارزشمندی که علاوه بر آراستگی به توانمندی های سرشار در عرصه های آهنگسازی، نوازندگی، تالیف و درخشش در زمره چهره های ماندگار این مرز و بوم، به تمامی دوستدار شفیق مردم و فرهنگ وزین ایران بود.
همچنین معاون امورهنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز درگذشت این استاد را تسلیت گفت.
سید مجتبی حسینی در این پیام نوشت: «آثار استاد دهلوی را از نوجوانی میشنیدم، به شورم میآورد و شعوری نغز در آنها جاری بود. استاد دهلوی از نوگرایان موسیقی ایرانی بود اما با شناختی عمیق که از سنت موسیقایی ایرانی داشت، راه نوآوری در موسیقی را می گشود، به نوآوری و همگامی با زمانه در موسیقی ایرانی باور داشت و موسیقی و هنر را راهی برای اعتلا و توسعه جامعه می دانست.
شناخت، معرفت، دقت و انضباط استاد دهلوی و آثارش در خانه ذهنم پدیده ای ممتاز و کم نظیر ساخته بود و آرزو داشتم این پدیده را که ساعت ها به شنیدنش دل و جان سپرده بودم، از نزدیک ببینم و از او بیاموزم. بعدها که دوستانی از خیل شاگردان استاد یافتم بیشتر با استاد آشنا شدم، چند باری استاد دهلوی را دیدم و همیشه شوق دیدارش را داشتم. امروز و در این خزان خبر رسید که استاد دهلوی خرقه تهی کرد و سفر کرد، غمی سخت در جانم ریخت که تا هستم بر دلم خواهد ماند. استاد دهلوی غم رفتنت همیشه در دلم می ماند اما در ذهنم تصویر استوار و سرحال و منضبط استاد در حال رهبری ارکستر، روشن است.
استاد دهلوی آهنگساز، رهبر ارکستر و آموزگار عاشق موسیقی و خالق آثار ماندگاری بود که نوای گوش نواز و دلنشین آثارش در یاد و جان می ماند، موسیقی از حیث نظر و عمل در ذهن و جان استاد دهلوی جمع و جاری بود چنانکه موسیقی و شعر و پیوندشان را به درستی می شناخت در آهنگسازی و رهبری هم شورآفرینی می کرد. استاد دهلوی در هنرستان عالی موسیقی، آموخته بود و سال ها مدیر و آموزگار ارزشمند هنرستان ملی موسیقی بود و با آموزش، تألیف، آهنگسازی، اجرا و نوآوری در موسیقی ایرانی برای موسیقی و هنر و فرهنگ این سرزمین، قدم برداشت.
استاد حسین دهلوی یادت در جان ایران جاودان خواهد ماند».
گروه تخصصی موسیقی فرهنگستان هنر، نیز در پی درگذشت هنرمند پیشکسوت استاد حسین دهلوی، پیام تسلیتی منتشر کرد. در این پیام آمده است: « استاد حسین دهلوی، هنرمند و پیشکسوت ِسپهر موسیقی ایران روی در نقاب خاک کشید. فقدان این چهره ماندگار و یادگارِ بزرگانی چون استاد ابوالحسن صبا که به سالیان درازآهنگ، گنج ِ عمر به رنج ِ آموختن، پژوهش و آموزاندن سوده بود، موجب اندوه و تاثر جامعه موسیقی است.
بیتردید کوششهای استاد دهلوی در شناخت و پویش موسیقی ملی ایران که همراه با آفرینش آثار مصوت و مکتوب ِ مانای موسیقایی بوده است، مُهر و نشان ِ ویژهای بر تارک ِ تاریخ موسیقی معاصر ایران خواهد نشاند.
گروه موسیقی فرهنگستان هنر، ضمن گرامیداشت یاد و خاطر این استاد فرزانه و تسلیت به علاقهمندان و هنرمندان موسیقی، از خداوند منان شادی روح ایشان و صبر و سلامتی برای بازماندگان محترمشان را از درگاه خداوند متعال مسئلت مینماید».
مدیرعامل خانه هنرمندان ایران نیز طی پیامی درگذشت این هنرمند را تسلیت گفت.
مجید رجبی معمار در متن این پیام آورده است: «متاسفانه باخبر شدیم استاد پیشکسوت و بهنام عرصه موسیقی، زندهیاد حسین دهلوی، صبح امروز به دیدار حق شتافت و دوستداران فرهنگ و هنر این سرزمین را داغدار کرد.
بیش از نیم قرن فعالیت گرانبهای استاد دهلوی، سرمایه بزرگی برای فرهنگ و هنر این سرزمین خواهد بود.
بر خود لازم میدانم، درگذشت این استاد عزیز و متواضع را به جامعه هنری کشور و به ویژه خانواده محترم ایشان تسلیت عرض کرده و از خداوند متعال برای آن هنرمند شریف، علو درجات طلب نمایم».
مدیر عامل صندوق اعتباری هنر طی پیامی درگذشت استاد حسین دهلوی، پیشکسوت عرصه موسیقی را تسلیت گفت.
خبر درگذشت هنرمند گرانقدر استاد حسین دهلوی نوازنده و آهنگساز پیشکسوت موسیقی اصیل ایرانی جامعه فرهنگ و هنر کشور را در سوگ از دست دادن هنرمندی دیگر قرار داد.
هنرمندی فروتن که در مکتب صبا آموخت و سال ها درجهت صیانت و اعتلای فرهنگ موسیقی تلاش کرد و شاگردانی شایسته تربیت نمود. بی شک یاد او در قلب دوستدارانش مانا و جاوید خواهد بود و آثار ارزشمندش میراثی بس گرانبها برای همه ما محسوب می شود.
وی در این پیام ضایعه درگذشت این هنرمند را به جامعه فرهنگ و هنر کشور، دوستداران وخانواده او تسلیت گفته و از خداوند متعال رحمت الهی برای آن مرحوم و صبرو شکیبایی برای خانواده آرزو کرد.
حسین دهلوی چهره ماندگار فرهنگ ایران
حسین دهلوی چهره ماندگار فرهنگ ایران، رهبر پیشین ارکستر سمفونیک، خالق اپرای «مانی و مانا» و قطعه سبکبال، صبح امروز سهشنبه در حالی دارفانی را وداع گفت که عمری تلاش و ممارست او در ارتقای موسیقی کشور از او قبل از مرگ اسطوره ساخته بود.
دهلوی در زمینه نوآوری در موسیقی ایرانی تلاشهای زیادی کرده است. تدوین متد تمبک به وسیله او و جمعی دیگر از جمله حسین تهرانی، مصطفی پورتراب، فرهاد فخرالدینی و هوشنگ ظریف برای بهبود جایگاه تمبک در موسیقی ایرانی و آسانسازی آموزش این ساز، توجه به ساخت سنتور کروماتیک برای جبران مشکل کوک این ساز برای استفاده در ارکستر از جمله این مواردند.
حسین دهلوی، در زمینه موسیقی فیلم هم فعالیت و البته بیشتر برای فیلمهای مستند، نقش مشاور و انتخابکننده موسیقی را بر عهده داشته و در تیتراژ فیلمها، از او به نام مستعار «فریبا» یاد شدهاست. دهلوی برای چند فیلم مستند از ابراهیم گلستان مانند یک آتش (چشماندازها)، موج و مرجان و خارا و گنجینههای گوهر و همچنین فیلم هفده روز به اعدام اثر هوشنگ کاووسی موسیقی نوشته است.
حسین دهلوی علاوه بر ساخت و تنظیم آثار متعدد و رهبری ارکستر آثار مکتوب و مرجع مهمی در زمینه موسیقی به رشته تحریر درآورد. پیوند شعر و موسیقی آوازی از بارزترین آثار اوست که حاصل بیش از ۴۰ سال تجربه وی در تلفیق موسیقی با شعر است.
آخرین کوشش دهلوی در زمینه کارهای جمعی موسیقی ملی، پایهگذاری ارکستر مضرابی است که با همکاری ۶۶ نفر از نوازندگان سازهای مضرابی ایرانی تشکیل شد و در سال ۱۳۷۲ روی صحنه رفت.
این اسطوره موسیقی ایران صبح امروز (۲۳ مهر ۱۳۹۸) پس از مدتها بیماری و ابتلا به آلزایمر در سن ۹۲ سالگی آخرین نت موسیقی زندگی پر افتخار خود را نواخت.
نظر شما