عتریسی امروز (چهارشنبه) در گفت وگو با خبرنگار ایرنا ضمن تشریح دلایل تظاهرات مردمی در عراق و لبنان و تلاش برخی طرف ها برای موج سواری بر این تحولات اظهار داشت: تظاهرات در لبنان به میزان زیادی داخلی است و خواسته هایی که معترضان مطرح می کنند، بر حق و واقعی است و به مسائلی مانند اعمال مالیات ها و فساد و سوء خدمات مربوط می شود، اما سوالی که بعد از طرح اصلاحات اقتصادی دولت حریری مطرح می شود این است که تعامل تظاهرکنندگان با آن چگونه است؟
کاستی های تظاهرات مردمی در لبنان
مشکل تظاهرکنندگان لبنانی این است که اولاً فاقد رهبری هستند که بتوانند تصمیم بگیرد آنچه دولت ارائه کرده، قابل قبول است یا خیر؟.
موضوع دوم اینکه تظاهرکنندگان اولویت های خود را مشخص نکرده اند و همین وضعیت زمینه را برای دخالت خارجی و سیاسی کردن تحرک مردمی از طریق طرح شعارهای جدید و اتهام زنی های سیاسی به برخی طرف های سیاسی مانند مقاومت فراهم می کند و عملاً نیز شاهد این رخداد بودیم.
در مورد تظاهرات در عراق و سپس در لبنان باید در نظر داشت که این اعتراض ها برخاسته از دلایل واقعی است و از خارج تحریک نشد، بلکه مشکلاتی مانند فساد، سوء خدمات دولتی و عمومی و نیز بیکاری همه اینها در عراق و لبنان وجود دارد، بنابراین دلایلی که موجب شد مردم به خیابان ها بیایند توهم و ساختگی نیست، اما مشکل بهره برداری بیگانگان و آمریکا و اسرائیل و طرف های منطقه ای از تظاهرات و آغاز اقدامات تحریک آمیز در بین آنان است.
عتریسی در توضیح این مطلب افزود: هنگامی که عراقی ها به خیابان ها آمدند، اقداماتی در صفحات اجتماعی و هشتگ سازی ها انجام شد که منبع ۷۰ درصد آن عربستان سعودی بود؛ این یک مشکل واقعی چه در عراق و یا لبنان است که باید به منظور جلوگیری از دخالت بیگانگان و بهره برداری از تکاپوی مردمی، مورد توجه قرار گرفته و حل شود.
وی در ارزیابی اصلاحات اقتصادی که "سعد حریری" نخست وزیر لبنان در ۲۴ بند ارائه کرد و به تصویب هیئت دولت رسید، گفت: درست است که اصلاحات اقتصادی ارائه شده، اما چیزی که به مردم اطمینان ببخشد، وجود ندارد و آن چگونگی و سرعت اجرای اصلاحات است به همین دلیل می باشد که مردم هنوز در خیابان ها مانده اند.
دولت لبنان باید به سرعت نشست های متعدد خود را تشکیل داده و بتواند بخش زیادی از این اصلاحات را هر چه زودتر اجرایی کند و به این ترتیب اعتماد از دست رفته مردم را به خود بازگرداند در این صورت مردم به حضور در خیابان ها پایان می دهند در غیر این صورت در خیابان باقی خواهند ماند.
موضوع مهم چگونگی اجرای این اصلاحات است که در مقایسه با سیاست سابق دولت از جمله اعمال مالیات ها، اقدام مثبتی است، اما اولاً باید به سرعت اجرایی شود و دیگر اینکه چه بسا شرایط کنونی نیازمند برخی تغییرات در کابینه و تغییر برخی وزیران و نه استعفای دولت باشد تا چهره های جدیدی روی کار بیایند که به مردم اعتماد ببخشند.
عتریسی در بخش دیگری از این مصاحبه در مورد اقدام سریع عربستان در خروج اتباع خود از لبنان پس از آغاز تظاهرات مردمی گفت: هدف از این اقدام اعمال فشار بر دولت لبنان است، زیرا عربستان پیش از این در صدد سرنگونی دولت و نخست وزیری برآمد، اما نتوانست در نتیجه اکنون از ادامه کار دولت لبنان راضی نیست.
عربستان در حالی اتباع خود را از لبنان خارج کرد که هنوز هیچ کشور خارجی دیگری این کار را نکرده بود، بنابر این این یک سیگنال منفی عربستان به لبنان است و در این میان برخی طرف های سیاسی لبنان نیز با ریاض متحد بوده و به دنبال سرنگونی دولت هستند.
جعجع برای سرنگونی دولت به هر دری می زند
عتریسی در خصوص اظهارات "سمیر جعجع" رئیس حزب نیروهای لبنانی (القوات اللبنانیه) مبنی بر استعفای اعضای این حزب از کابینه گفت: استعفای وزیران جعجع و یا "ولید جنبلاط" رهبر حزب سوسیال ترقیخواه از دولت قابل پیش بینی بود به این معنی که با این کار دولت سرنگون و لبنان وارد خلا شود، اما به دنبال سخنرانی سید حسن نصرالله دبیرکل حزب الله، این هدف تحقق نیافت و به نظر می رسد به همین دلیل جنبلاط نظر خود را تغییر داد و نیروهای لبنانی را رها کرد، به این معنی که جعجع در راستای تمایلات سعودی حرکت می کند، اما جنبلاط تا آخر این راه با او همراه نشد به همین دلیل اکنون استعفای سایر وزیران یا سعد حریری پیش بینی نمی شود.
در این شرایط استعفا فقط به حزب نیروهای لبنانی محدود خواهد ماند و به همین دلیل حزب جعجع سخت در تلاش برای تاثیرگذاری بر تظاهرات است تا بتواند از راه دیگری دولت لبنان را سرنگون کند.
نظر شما