ماجرا از آنجا آغاز شد که محققان روس برای یافتن مسیر حرکتی عقابهای درحال انقراض سیبری، روی ۱۳ عقاب مکان یاب ارسال کننده اطلاعات با پیامک وصل و در مناطق جنوبی روسیه آنها را رها کردند.
نخست تصور میشد که این عقابها با پایان تابستان از قزاقستان به روسیه باخواهند گشت و پس از آن راهی کشورهای عربی یا ایران خواهند شد اما یکی از عقابها تصمیم گرفت به جای بازگشتن به روسیه، راهی ایران شود و با توجه به پیامکهایی که همچنان ارسال میکند به نظر میرسد فعلا قصدی برای بازگشت به روسیه ندارد.
براساس اطلاعاتی که سردبیر نشریه پرندگان شکاری و محافظت منتشر کرده است، هزینه هر پیامک این عقاب که «مین» نام دارد از ایران ۳۶۰ تا ۲۷۰۰ تومان است ضمن اینکه ردیاب این پرنده هر روز صدها پیامک به روسیه میفرستد که روزانه بیش از ۱۰۰ دلار روی دست مرکز تحقیقاتی میگذارد و تا اینجا باعث شده است که بودجه حفاظت از تمامی ۱۳ عقاب خیلی زودتر از آنچه انتظار میرفت، تمام شود.
هزینه این پروژه تا امروز جمعه از ۴۳ میلیون تومان فراتر رفته است و پیشبینی میشود همچنان این روند ادامه داشته باشد مگر اینکه عقاب تصمیم بگیرد از ایران خارج شود چرا که هزینه رومینگ پیامک از ایران به روسیه خیلی بالاتر از سایر کشورهاست.
محققان این پروژه برای جلوگیری از تعطیلی کار دست به دامن مردم شدهاند و با زدن پویشی با عنوان «شارژ موبایل برای عقاب» تلاش دارند کسری بودجه این پروژه را تامین کنند.
گفته شده که این پویش تا دی ماه (پایان سال ۲۰۱۸) ادامه خواهد داشت، زمانی که پیشبینی میشود عقاب بالاخره از ایران خارج شود.
براساس گزارش مرکز تحقیقات روسیه، تاکنون با کمکهای نقدی دوستداران محیط زیست، هزینه ادامه فعالیت سه عقاب تامین شده است اما ۱۰ عقاب دیگر در انتظار تامین هزینه پیامکهای خود هستند.
گفتنی است، شرایط مناسب آبوهوایی و فراهم بودن ذخیره غذای کافی سبب میشود که پرندگان مختلف از جمله درنای سفید سیبری برای گذراندن زمستان به کشورهای جنوبی روسیه از جمله ایران مهاجرت کنند.
تک درنای سفید سیبری که به نام " امید " معروف شده است، تنها بازمانده از این گونه در حال انقراض است که پارسال برای دوازدهمین سال تنهایی برای زمستان گذرانی به تالاب فریدونکنار رسید. امید پارسال ۳۰ آبان و سال ۹۶ نیز ماه آذر وارد مازندران شده بود.
نظر شما