۶ آبان ۱۳۹۸، ۹:۵۱
کد خبر: 83531932
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

پروندهٔ خبری

هشدار، ملخ‌ها برمی‌گردند

۶ آبان ۱۳۹۸، ۹:۵۱
کد خبر: 83531932
هشدار، ملخ‌ها برمی‌گردند

بندرعباس -ایرنا- استان هرمزگان که در اواخر سال گذشته و اوایل امسال تجربه ناخوشایندی از ورود ملخ‌های صحرایی دیده، این روزها با وجود اینکه خبری از ورود این پرنده‌های خسارت زا نیست ولی با هشدار وزیر جهاد کشاورزی برای موج جدید به صورت آماده باش درآمده است.

«محمود حجتی» برای حساس کردن استان‌های جنوبی از جمله هرمزگان، مساله ورود دوباره ملخ‌ها را در ماه‌های آبان، آذر ودیماه امسال به اردوگاه‌های کشاورزی و باغی هشدار داده است که این موج نیز به احتمال زیاد بخشی از کشور را دربرخواهدگرفت وباید مسوولان، متولیان امر وکشاورزان از هم اکنون برای مقابله و مبارزه با این پدیده خطرناک وخسارت زا مراقب باشند.

وزیر جهاد کشاورزی دراین پیام هشدار آمیز از روسای سازمان‌های جهاد کشاورزی درمعرض خطر ازجمله هرمزگان خواست اقدام‌های علمی وعملی برای مقابله با این پدیده خسارت زا را درپیش گیرند که شامل برنامه‌های سمپاشی، بیولوژیک و غیره است.

این پیام وزیر جهاد کشاورزی که از مهرماه برای فرمانداری‌ها و استانداری‌های استان‌های جنوب کشور ابلاغ شده؛ آمده است که در ماه مهر، آبان و آذرامسال احتمال ریزش ملخ‌های صحرایی دربخشی از جنوب کشور وجود دارد لذا می‌طلبد همه نهادهای دست اندرکار برای مقابله با آن همکاری کنند.

ورود ملخ‌های ناخوانده از سمت پاکستان وهند و یمن

 البته آنچه از برآیند خبرها برمی‌آید؛ این بار ملخ‌ها از ۲ جبهه پاکستان وهند بوده، یعنی درواقع باقیمانده ملخ‌های رفته به آن سمت دوباره برمی‌گردند و از سمت یمن هم ملخ‌های نابالغ شروع به حرکت می‌کنند و در استان‌های جنوبی بویژه هرمزگان اردو می‌زنند.

ملخ‌های پارسال که به هند و پاکستان رفته بودند در ظاهر چیزی نصیب شان نشده و دست خالی برمی‌گردند تا در سفر برگشت آنچه در ایران درو نکرده را باردیگر به دندان بکشند و ملخ‌های کوچک ونابالغ یمن هم برای بدست آوردن غذای تازه از سمت دریا به ایران سرازیر می‌شوند.

تلاقی این گروه‌ها که بازمانده‌های ملخ‌های قبلی هستند دراین فصل از سال که کار کشت سبزی و صیفی‌جات در استان هرمزگان آغاز شده است، می‌تواند خسارت‌های هنگفتی را برای کشاورزان هرمزگانی به بار بیاورد وآن‌ها را دچار مشکل جدی دراین بخش کند.

تجربه موج‌های قبلی ملخ‌های صحرایی به استان هرمزگان نشان می‌دهد که این ملخ‌ها با وجود وسعت زیاد، خسارت چندانی به بخش کشاورزی وارد نکرده ولی درهمین راستا ۶۰ میلیارد ریال صرف خرید سَم، سمپاشی و مبارزه بیولوژیک با این پرنده‌های مزاحم شده است.

آغازگر هجوم ملخ‌های صحرایی به استان‌های جنوبی بویژه هرمزگان از دیماه سال ۹۷ بود که بخش‌های زیادی از این استان را در برگرفت و کار به جایی رسید که علاوه بر مبارزه فیزیکی و سمپاشی، فرماندار بندرعباس در راستای کاهش این پرنده‌ها خرید هر کیلویی ملخ را ۸۰هزار ریال به مردم بویژه کشاورزان پیشنهاد داد.

ملخ‌ها نخستین بار از بندرلنگه وسپس میناب به هرمزگان آمدند

نخستین دسته از ملخ‌های صحرایی هشتم بهمن ماه سال گذشته از عربستان سعودی وارد روستای نخیلوی شهرستان بندرلنگه شدند که برای مبارزه با آن، افزون بر ۶۰ میلیارد ریال هزینه شد.

دومین گزارش از ورود ملخ‌ها به هرمزگان نیز دوم اسفندماه سال گذشته از بخش سندرک میناب واقع در شرق هرمزگان (یعنی درفاصله ۴۵۰کیلومتری از کانون اول دربندرلنگه) بود که نشان می‌دهد ملخ‌ها باعبور از کشور عمان، دریای عمان و سواحل مکران وارد خاک استان شده‌اند.

در اواخر سال گذشته واوایل امسال ۱۴۰ نقطه آلوده به ملخ‌های بالدار صحرایی درهرمزگان با استفاده از ۸ دستگاه سم پاش وانتی، ۱۲ دستگاه سم پاش دستی و ۲ فروند هواپیمای مخصوص سم پاشی شد.

احتمال بازگشت ملخ‌های ناخوانده از آبان امسال

مدیرکل مدیریت بحران استانداری هرمزگان اظهارداشت: ملخ‌های صحرایی ناخوانده که اسفندماه سال گذشته و فروردین امسال شاهد ریزش آن‌ها به استان بودیم، احتمال بازگشت دوباره شان از آبان‌ماه امسال از سمت هند وپاکستان وجود دارد.

علیرضا صفا ایسنی درگفت وگوی اختصاصی با ایرنا افزود: مسیرخروج ملخ‌های صحرایی از هرمزگان در ۶ ماه گذشته به سمت استان سیستان وبلوچستان و سپس کشورهای پاکستان وهند بود که از همین مسیر نیز احتمال بازگشت است.

صفا ایسنی یادآورشد: درمرحله نخست ریزش ملخ‌ها به هرمزگان به منظور سمپاشی زمین‌های آلوده ۹ باند فرودگاه درحاجی آباد، فین و برنطین فعال شد و ۲۵۰ نفر نیز درقالب ۵۰ تیم زیرنظر مجموعه جهادکشاورزی به عملیات مبارزه با این پدیده پرداختند.

وی گفت: جهادکشاورزی متولی اصلی مبارزه با آفت نباتی از جمله ملخ صحرایی است و مدیریت بحران نیز وظیفه همگاهنگی و پشتیانی از این سازمان را دارد که از زمان ورود ملخ‌ها به استان این سازمان تمامی تجهیزات وامکانات خود را برای مقابله با این پدیده بسیج کرد.

 صفا ایسینی خاطرنشان کرد: مسوولیت هماهنگی و تشکیل ستاد مبارزه با ملخ صحرایی در شهرستان‌ها نیز به ریاست فرمانداران است تا از همه امکانات و ظرفیت‌های موجود در شهرستان به منظور مبارزه با آن استفاده شود.

برگزاری نشست هم اندیشی برای پیشگیری ومبارزه با ملخ‌ها

مدیرکل مدیریت بحران استانداری هرمزگان همچنین یادآورشد: درهفته گذشته نشست هم اندیشی در راستای راهکارهای پیشگیری ومبارزه با بازگشت دوباره ملخ‌های صحرایی در استانداری هرمزگان برگزار شد.

صفا ایسینی افزود: دراین نسشت بناشد ماشین آلات ومواد دفع آفت‌ها مانند سموم برای مبارزه با آفت ملخ‌های صحرایی مزاحم تهیه شود.

وی اضافه کرد: همچنین دوره‌های آموزشی وتوجیهی آمادگی ومقابله با هجوم ملخ‌های صحرایی ویژه دهیاران با اولویت شهرستان‌هایی که احتمال هجوم اولیه ملخ‌های صحرایی برای آنها وجوددارد، در روزهای آینده برگزار می‌شود.

مدیرکل مدیریت بحران استانداری هرمزگان اظهارداشت: نحوه هجوم ملخ‌های صحرایی به هر منطقه تابع شرایطی مانند وزش باد و شرایط جوی است و با توجه به احتمال هجوم این ملخ‌ها از مردم تقاضا داریم به مانند مرحله قبل مسوولان را در مبارز با این آفت یاری دهند.

احداث آمادگاه مبارزه با ملخ درهرمزگان ضروری است

مدیرحفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان نیز گفت: احداث و تجهیز آمادگاه ردیابی و مبارزه با ملخ صحرایی و استقرار آن در این استان ضروری است که برای این امر نیاز به ۸۰ میلیارد ریال اعتبار است.

حمید دولتی اظهارامیدواری کرد: با مساعدت استاندار و وزارت جهاد کشاورزی این مهم محقق شود.

وی بیان داشت: درسال گذشته وامسال برای مبارزه با ملخ صحرایی ۱۸ هزار و ۷۰۰ هکتار از زمین‌های زراعی وباغی هرمزگان بااستفاده از توان هوایی سمپاشی شد و ۱۲۶ هزار و ۳۰۰ هکتار نیز معادل ۸۷ درصد توسط تیم‌های زمینی و نیروهای دخیل در روند مبارزه صورت گرفت.
مدیر حفظ نباتات هرمزگان درخصوص هزینه مبارزه با ملخ صحرایی نیز گفت: ۶۵ میلیارد ریال (شامل ۳۰ میلیارد ریال از محل اعتبارات استانی وملی و ۳۵ میلیارد ریال نیز دیون ایجاد شده نیازمند تامین اعتبار از محل منابع ملی واستانی) برای مبارزه با ملخ صحرایی در استان هزینه شد.

 دولتی گفت: از این مقدار ۲۰ میلیارد ریال برای تامین هزینه‌های جاری( از جمله سوخت، کرایه خودرو، حمل و نقل و پشتیبانی تیم‌های ردیابی)، ۵ میلیارد ریال برای تامین سوخت و روغن هواپیما و ۴۰ میلیارد ریال نیز برای تامین آفت کش مورد نیاز هزینه شد.

وی یادآورشد: باتوجه به تغییر جهت بادهای خلیج فارس از نیمه فروردین ماه جاری به شمال شرقی، بزرگ‌ترین دسته‌های ملخ صحرایی از عربستان، امارات، قطر و بحرین مستقیم به سمت ایران و استان‌های بوشهر و سیستان وبلوچستان وارد شد که کانون اصلی ریزش آنها هرمزگان بود.

 دولتی افزود: به همین خاطر نیز بیش از نیمی از مبارزه صورت گرفته علیه آفت ملخ صحرایی در کشور در استان هرمزگان انجام شد.

این مسوول، از هرمزگان به عنوان خط مقدم ریزش دسته‌های میلیونی ملخ‌های صحرایی مهاجم نام برد و تاکیدکرد: مبارزه همه جانبه از سوی گروه‌های سازماندهی شده با کمک مردم باعث شد تا بخش زیادی از این آفت و پوره‌های آن قبل از حمله به زمین‌های کشاورزی نابود شوند.

طرح آمادگاه ملخ به کشور ارائه شد

رییس سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان گفت: باتوجه به اهمیت موضوع وافزایش آمادگی بیشتر برای تهدیدات بعدی، طرح توجیهی آمادگاه مبارزه با ملخ به سازمان حفظ نباتات کشور و تخصیص زمین مورد نیاز در استان در نوار ساحلی ارائه شد.

علی باقرزاده همایی افزود: حفظ سلامت نیروهای درگیر مبارزه به جهت استفاده و در معرض قرارگرفتن مستقیم با سموم نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار است، لذا برگزاری دوره‌های آموزشی کنترل کیفیت سموم و ردیابی و مبارزه برای تمامی نیروهای درگیر انجام شده است.

وی ۳۱ تیرماه امسال را پایان مبارزه با ملخ صحرایی در دور نخست عنوان کرد وبیان داشت: در این مرحله ۳۵ میلیارد ریال اعتبار اولیه برای پیشگیری ومقابله با تهدیدات زیستی در اختیار سازمان جهاد کشاورزی و حفظ نباتات قرار گرفت.

این مسوول اظهارداشت: همچنین ۱۰ میلیارد ریال نیز برای برنامه ریزی ردیابی و مبارزه با هجوم دسته‌های ملخ از محل اعتبارات استانی تامین شد و در اختیار اکیپ‌های ردیابی هرمزگان قرار گرفت.

وی گفت: در ادامه مبارزه نیز در ابتدای سالجاری درخواست ۵۰ میلیارد ریال اعتبار داشتیم که از طریق سازمان برنامه وبودجه محقق شد وتجهیزات جدید از این طریق تامین و تحویل اکیپ‌های مبارزه شد.

باقرزاده همایی یادآورشد: تامین ۱۴خودروی کمک دار برای نصب دستگاه  ULV و تامین ۳ فروند هواپیمای سمپاش برای انجام عملیات مبارزه نیز صورت گرفت.

وی اضافه کرد: همچنین در این راستا با سپاه امام سجاد(ع) مکاتباتی صورت گرفت و درجهت حفظ سلامتی نیروهای درگیر مبارزه و ردیابی تجهیزات ضد شیمیایی به صورت امانی در اختیار جهاد کشاورزی قرار گرفت.
وی ادامه داد:  به دلیل حساسیت موضوع، اطلاع رسانی به موقع از سوی صداوسیما، رسانه‌های مکتوب وخبرگزاری‌ انجام شد و در این راستا رسانه‌ها و مردم همکاری خوبی با سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان داشتند.

ملخ صحرایی قدرت پرواز بسیار بالایی دارد و در یک شبانه‎ روز می‎تواند تا ۱۵۰ کیلومتر پرواز کند و از کشوری به کشور دیگر و از استانی به استان دیگر مهاجرت کند.

این ملخ ها سبزی خوارند ودرطول مسیر پروازی خود تمام گیاهان زراعی و باغی و حتی علف‌های هرز را درو می‌کنند که باتوجه به قدرت تخریبی که دارند باعث قحطی نیز می‌شوند.

این ملخ‌ها به علت نبود بارش وغذای کافی و حتی تغییر جهت وزش باد در سواحل دریای سرخ و عربستان به مناطق مختلف از جمله یمن، عمان و ایران (از طریق آبهای خلیج فارس) مهاجرت کرده‌اند که سازمان فائو هشدار مهاجرت آنها را از قبل به تعدادی از کشورها داده بود.

در جدیدترین آمارهای منتشره از سوی سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان، وسعت زمین‌های کشاورزی این استان ۲۵۹ هزار هکتاربا تولید سالانه افزون بر ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار تن محصول زراعی وباغی اعلام شده است.

بیشترین محصولات به میزان یک میلیون و ۶۵۰ هزار تن شامل سبزی و صیفی خارج از فصل است که بهترین تغذیه برای ملخ‌های صحرایی محسوب می‌شوند.

طبق آخرین گزارش از حمله ملخ‌های مهاجر صحرایی دریایی (درغرب هرمزگان) به بندرلنگه به سال ۱۳۶۸هجری خورشیدی برمی‌گرد؛ درحالیکه سال ۹۲ نیز درشرق استان در سطح سه هزار هکتار با آفت خطرناک ملخ صحرایی مبارزه شد.
طبق اعلام مدیریت حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان از سال ۹۲هجری خورشیدی تا چهارم بهمن ماه سال گذشته ریزش ملخ صحرایی مهاجر در این استان گزارش نشده بود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha