گزارش همزمان ۵۰ حساب فیسبوک وابسته به سفارت آمریکا در عراق درباره یک "کشتار" جدید، بار دیگر هشدار برخی ناظران را تایید کرد که گفته اند صحنه گردانان اصلی اعتراضات اخیر سوار بر موج اعتراضات اجتماعی و مسالمت جویانه مردم، بدنبال ایجاد خشونت، هرج و مرج و جنگ داخلی در عراق هستند.
در پی حضور روزافزون قشرهای مختلف و متنوع مردمی در تجمع های خیابانی و حضور خانوادگی شبانه درخیابان های بغداد و کمرنگ شدن وجه خشن و تخریبی اعتراضات، به نظر می رسد صحنه گردانان به حربه ادعای کشتار معترضان از سوی ماموران روی آورده اند.
هفته گذشته در پی اعتراضات خیابانی دوشنبه شب هفته گذشته در شهر کربلا، رسانه های غربی و عربی در این هماهنگی قابل توجه، ادعای کشتار معترضان از سوی ماموران را مطرح کردند که با توجه به قدرت رسانه ای و نیز باورپذیری در میان قشرهایی از جامعه و حتی نخبگان، عراق واکنش های بسیار برانگیخت.
از جمله ایاد علاوی نخست وزیر اسبق عراق در این خصوص بیانیه صادر کرد اما به سرعت مشخص شد که نه تنها کشتاری درکار نبود بلکه اساسا هیچ معترضی کشته نشد و حتی دهها نفر از نیروهای امنیتی مصدوم و راهی بیمارستان شدند.
در پی ادعای برخی خبرگزاری های غربی مبنی بر کشته شدن بیش از ۱۳ تن در حاشیه اعتراضات دوشنبه شب در شهر کربلا، فرمانده ستاد عملیات فرات مرکزی در اظهاراتی بشدت این شایعات را رد کرد و گفت که در این حوادث هیچکس کشته نشده است.
پلیس کربلا نیز در اطلاعیه ای با تکذیب این خبرها تاکید کرد که هیچ موردی از تلفات میان تظاهرکنندگان یا نیروهای امنیتی نداشتیم .
در این اطلاعیه آمده بود که تنها یک نفر آنهم در درگیری شخصی و در فاصله ای دور از تظاهرات، در شرق کربلا کشته شده است.
اطلاعیه گفته برخی رسانه ها با استناد به اخبار و فیلم های جعلی از کشته یا سوزانده شدن افراد در خیابان ها گزارش کرده اند که عاری از حقیقت است و پزشکی قانونی و بیمارستان های کربلا این امکان را برای خبرنگاران و اصحاب رسانه فراهم کرده اند که صحت و سقم این خبر را از نزدیک بررسی کنند.
صحنه گردانان جمعه شنبه در بغداد نیز از همین حربه استفاده کردند و بیش از ۵۰ کاربر فیسبوک (پر استفاده ترین شبکه اجتماعی در عراق) در حرکتی هماهنگ از وقوع یک کشتار جدید این بار در ضلع شرقی پل سنک حد فاصل میدان الخلانی و منطقه ای که سفارت ایران، سازمان رادیو و تلویزیون دولتی عراق و استانداری بغداد و در فاصله چند ده متری نیز منطقه سبز قرار دارد، خبر دادند.
آنها مدعی شدند که مردم می خواستند با شکست دیوارهای امنیتی نصب شده روی این پل به سمت منطقه سبز (جهت تحصن در مقابل نهادهای حاکمیتی) بروند اما ماموران به سوی آنها شلیک کردند و یک کشتار براه انداختند.
این فیک نیوز در حالی که هزاران نفر از مردم بغداد در میدان تحریر و مناطق اطراف از جمله میدان خلانی گردهم آمده بودند، به سرعت روی گوشی های موبایل و صفحات شبکه های اجتماعی دست به دست شد و موجی از نگرانی و خشم را ایجاد کرد اما همانطور که شاهدان عینی نیز پیش تر گفته بودند، به سرعت مشخص شد که این خبر از اساس دروغ بوده است و اصلا هیچگونه درگیری اتفاق نیفتاده است.
ساعتی پس از انتشار گسترده این شایعه، سرلشکر "عبدالکریم خلف" به خبرگزاری رسمی عراق "واع" با تکذیب قاطع آن گفت که هیچ درگیری در این نقطه میان تظاهرکنندگان و ماموران رخ نداده است و حتی هیچگونه مصدومیتی نیز گزارش نشده است.
برخی کاربران شبکه های اجتماعی، هدف از انتشار هماهنگ و گسترده شایعاتی در خصوص انجام کشتار تظاهرکنندگان را حربه جدید صحنه گردانان برای برانگیختن خشم جوانان و وادار کردن آنها به رفتارهای انتقامی و خشونت بار جهت احیای وجه خشن تظاهرات است که مدتی است بویژه با توصیه های مرجعیت عالی عراق بتدریج در حال کاهش بوده است. /
نظر شما