دکتر حامد روحانی زاده روز شنبه در حاشیه نخستین همایش وقایع ناخواسته بیمارستانی قطب یک دانشگاه های علوم پزشکی کشور در ساری در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : این در حالی است که طبق دستورالعمل وزارت بهداشت ، تمامی مراکز بیمارستانی دولتی و خصوصی باید وقایع ناخواسته بیمارستانی را که شامل ۲۸ کد است ، به دانشگاههای علوم پزشکی در استان گزارش کنند.
وی شایع ترین وقایع ناخواسته بیمارستانی بیمارستان های دولتی و خصوصی کشور را سقوط بیمار از تخت اعلام کرد و اظهار داشت : وزارت بهداشت با تعریف کدهای مشخص برای وقایع ناخواسته ، برگزاری کارگاههای آموزشی و اجرای طرح خوداظهاری در این زمینه به دنبال احقاق حقوق بیماران است و مراکز درمانی هم ملزم به گزارش این دست وقایع به دانشگاه علوم پزشکی ناظر هستند.
روحانی زاده جا گذاشتن ابراز و تجهیزات بیمارستانی در بدن بیمار، تزریق اشتباه خون و دارو را هم از دیگر وقایع ناخواسته شایع بیمارستانی در کشور معرفی کرد و گفت که با اجرای طرح خوداظهاری ، روند این واقع به خصوص در مراکز درمانی دولتی رو به کاهش گذاشته است.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی مازندران افزود : هم اکنون طرح خوداظهاری در تمام بیمارستان های دولتی و خصوصی در استان در حال اجراست و این مراکز موظف به ارایه گزارش های خود در این ارتباط به دانشگاه علوم پزشکی هستند ولی تاکنون بیمارستان های خصوصی گزارشی از نتایج این طرح به دانشگاه ارایه نکردند.
وی گفت : دانشگاه علوم پزشکی مازندران نیز با عدم تایید اعتبار سنجی بیمارستان ها و مراکز درمانی متخلف به دنبال الزام این مراکز به ارایه گزارش وقایع ناخواسته بیمارستانی است تا بتوانند با تجزیه و تحلیل عوامل این وقایع نسبت به کاهش آن اقدام کند.
روحانی زاده افزود : وزارت بهداشت با اجرای طرح خوداظهاری وقایع ناخواسته بیمارستانی در مراکز دولتی و خصوصی به دبنال مچ گیری نبوده، بلکه به دنبال احقاق حق بیماران از طریق اصلاح ساختار و کاهش این وقایع است و بررسی نشان می دهد که اجرای این طرح کاهش وقایع ناخواسته را به دنبال داشته است.
کاهش وقایع ناخواسته بیمارستانی یکی از برنامه های مرتبط با بهینه سازی کارکرد نظام سلامت کشور در کنار سایر شاخص های م طرح بین المللی است. در کارکردهای نظام سلامت سه شاخص در جوامع بین المللی به عنوان شاخصهای ارزیابی شناخته شده است که شامل شاخص حفاظت مالی از جیب مردم ، شاخص وضعیت دسترسی مردم به خدمات سلامت و شاخص رضایتمندی بیماران و مردم از نتیجه درمان است.
کاهش وقایع ناخواسته بیمارستانی با شاخص رضایتمندی مردم ارتباط معکوس دارد و به همین دلیل هم در ایران طرح تحول نظام سلامت در کنار هدف گرفتن دو شاخص حفاظت از جیب مردم و دسترسی همگانی به خدمات سلامت ، شاخص رضایتمندی را با تعریف کدهای ۲۸ گانه وقایع ناخواسته مورد توجه قرار داده و به اجرا گذاشته است. این کدها مطابق استاندارد کمیته جهانی ثبت خطای درمانی تعریف شده و شامل اتفاقات و خطاهایی است که نباید در بیمارستانها و مراکز درمانی رخ دهد و کادر درمان باید توجه جدی در این مورد داشته باشند.
وزارت بهداشت پیش از این در بخشنامه ای ضمن اعلام کد ۲۸گانه به دانشگاههای علوم پزشکی تاکید کرده بود که اجرا و نتیجه گیری از این بخشنامه نیازمند واکنش سریع و نقش بارز اجرایی معاونت درمان دانشگاهها و تحلیل ریشهای وقایع است.
بالا بودن وقایع ناخواسته در بیمارستان های دولتی
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی مازندران همچنین به خبرنگار ایرنا گفت که به دلیل تعدد بیمارستان های دولتی و بالا بودن پذیرش بیمار در این مراکز، وقایع ناخواسته در این مراکز نسبت به بیمارستان های خصوصی به صورت طبیعی بالا است ، ضمن این که عدم گزارش وقایع ناخواسته از سوی بیمارستان ها و مراکز درمانی خصوصی سبب می شود تا این دست وقایع در بیمارستان های دولتی پررنگ تر دیده شود.
وی با تاکید بر این که پررنگ تر دیده شدن وقایع ناخواسته در بیمارستان های دولتی به معنای پایین بودن کیفیت درمانی در این مراکز یا بی توجهی به حقوق بیماران نیست ، توضیح داد : به عنوان نمونه در مازندران حدود ۴۰ بیمارستان دولتی و خصوصی فعالیت دارند که ۳۱ بیمارستان در تملک دولت و تامین اجتماعی و بقیه خصوصی است و پذیرش حدود ۹۰ درصد از بیماران استان نیز در مراکز دولتی انجام می شود.
روحانی زاده هدف از برگزاری کارگاه آموزشی وقایع ناخواسته بیمارستانی دانشگاههای علوم پزشکی قطب یک کشور در ساری را بررسی میزان این حوادث و اصلاح فرایندهای برای کاهش این وقایع بیان اعلام کرد.
به گفته وی در این کارگاه آموزشی سه روزه مدیران مرتبط بیمارستان های خصوصی نیز حضور دارند.
دانشگاههای علوم پزشکی مازندران ، بابل ، شاهرود ، سمنان و گلستان قطب یک کشور محسوب می شوند.
نظر شما