۱۲ آبان ۱۳۹۸، ۱۲:۱۲
کد خبر: 83539864
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

"آسه آن" مدلی موفق از تجارت درون منطقه ای

۱۲ آبان ۱۳۹۸، ۱۲:۱۲
کد خبر: 83539864
مریم شفیعی
"آسه آن" مدلی موفق از تجارت درون منطقه ای

تهران- ایرنا- گزارش های سالانه اتحادیه جنوب شرق آسیا "آسه آن" نشان می دهد که کشورهای عضو این بلوک در نیم قرن اخیر به خوبی توانسته اند مدل موفقی از همکاری های اقتصادی- تجاری درون منطقه ای را به نمایش گذارند به گونه ای که رشد تولید ناخالص داخلی این اتحادیه در سال گذشته میلادی نسبت به رقم مشابه در جهان ۱.۵ درصد افزایش نشان می دهد.

علاوه بر تایلند که صندلی ریاست این اتحادیه را در سال ۲۰۱۹ میلادی برعهده دارد، برونئی، کامبوج، اندونزی، لائوس، مالزی، میانمار، فیلیپین، سنگاپور، تایلند و ویتنام دیگر کشورهای عضو اتحادیه آسه آن هستند که درسال  ۱۹۶۷تشکیل شد. این کشورها در بیش از نیم قرن اخیر عمدتاً با ارزهای رایج بین المللی معاملات تجاری گسترده درون منطقه‌ای را انجام داده‌اند. جنوب شرق آسیا با جمعیتی افزون بر ۶۵۰ میلیون نفر یکی از بازارهای مهم و بالقوه جهانی محسوب می شود و تاکنون توانسته است مدل موفقی از همکاری های تجاری منطقه ای را در جهان به نمایش گذارد.

در حال حاضر آسه آن پنجمین اقتصاد بزرگ دنیاست براساس برنامه ریزی های درون منطقه ای قرار است این بلوک اقتصادی تا سال ۲۰۳۰ به چهارمین اقتصاد بزرگ جهان تبدیل شود.

رویارویی آسه آن با حمایت گرایی اقتصادی آمریکایی

کشورهای عضو این اتحادیه در سه سال گذشته که دونالد ترامپ در کاخ سفید همواره بر طبل حمایت گرایی شدید اقتصادی کوبیده،  با آن مخالفت کرده و خواستار گسترش مراودات و معاملات تجاری در مدل چند جانبه گرایی در جهان بوده اند. این کشورها با وارد کردن دیگر قدرت های اقتصادی مانند استرالیا، ژاپن، چین، کره جنوبی، هند و آمریکا راه را برای افزایش گستره فعالیت ها و اهداف اقتصادی خود باز کردند.

این کشورها به غیر از آمریکای دوران ترامپ در سال های اخیر همواره با شرکت در عالی ترین سطح در اجلاس های سران و نشست های مختلف تخصصی آسه آن نیز از این رویکرد و فرصت اقتصادی استقبال کرده اند.

اهمیت اجلاس سران آسه آن به گونه ای است که هرساله قریب به ۱۸ رهبر منطقه ای و جهانی در این اجلاس گردهم می آیند تا راهکارهای گسترش همکاری های اقتصادی و امنیتی را  مورد بررسی و تاکید قرار دهند.

 اسکات موریسون، نارندرا مودی، لی کیانگ، نخست وزیران استرالیا، هند و چین  در شمار رهبران خارج از منطقه جنوب شرق آسیا هستند که از امروز (یکشنبه) در اجلاس سه روزه سران کشورهای عضو اتحادیه جنوب شرق آسیا " ‌آسه‌ آن" شرکت کرده اند.

اسکات موریسون که کشورش یکی از شرکای گفت وگویی اتحادیه آسه آن است علاوه بر شرکت در مذاکرات دوجانبه با رهبران این بلوک قرار است در نشست ها و مذاکرات مرتبط با پیمان جامع همکاری های اقتصادی RCEP به منظور ایجاد یک توافقنامه آزاد تجاری میان ۱۶ کشور عضو شرکت کند.

موریسون با توجه به اینکه لی کیانگ نخست وزیر چین نیز در این اجلاس شرکت کرده، قرار است با وی نیز برای گسترش همکاری ها و روابط تجاری گفت وگوهای دوجانبه ای داشته باشد.

استرالیا که از اصلی ترین متحدان آمریکا در منطقه است در دو سال اخیر سیاست های چین زدایی را مورد پیگیری قرار داده است. دولت موریسون در این مدت با تاکید بر موضوعات حقوق بشری و مقابله با نفوذ چین در استرالیا مواضع همسو با واشنگتن  و پر اصطکاکی با پکن داشته است.

نخست وزیر هند نیز ششمین مذاکرات کشورش با اتحادیه آسه آن را در حاشیه اجلاس سران این کشور برای توسعه همکاری های تجاری و اقتصادی در بانکوک هدایت خواهد کرد. مودی قرار است مذاکرات خود را با هدف گسترش همکاری های هند و آسه آن و  گفت وگوهای مرتبط با  پیمان مشارکت جامع اقتصادی منطقه ای (RCEP) برای تقویت همکاری های منطقه ای  در بخش های تجاری، امنیت دریایی و افزایش ارتباطات پیگیری کند.

چین هم که عمدتا نخستین شریک تجاری کشورهای عضو آسه آن بوده همواره یکی از مهمترین قدرت های شرکت کننده در این اجلاس و موثر در روند گفت و گوهای منطقه ای و بین المللی آن بوده است.

نکته حائز اهمیت این است که مذاکرات درمورد پیمان جامع شرکای اقتصادی منطقه ای (RCEP) در دو سال اخیر به طور مستمر مورد پیگیری قرار گرفته و ۱۶ کشور عضو این پیمان درصدد هستند تا بزرگترین قرارداد آزاد تجاری درجهان را ایجاد ایجاد کنند.  در صورت توافق، این پیمان علاوه بر ۱۰ کشور عضو آسه آن (مالزی، اندونزی، فیلیپین، سنگاپور، تایلند، کامبوج، لائوس، میانمار، ویتنام و برونئی) کشورهای چین، هند، استرالیا، کره جنوبی، نیوزیلند و ژاپن را در  یکی از بزرگترین قراردادهای تجارت آزاد در جهان گردهم می آورد.

موضع گیری آسه آن  تاکنون در قبال جنگ تجاری که آمریکا علیه چین و بسیاری از کشورهای دیگر درجهان راه انداخته کاملا انتقادی بوده و خواستار گسترش همکاری های تجاری در عرصه بین الملل هستند.

اتحادیه اروپا الگوی اعضای آر سی ایی پی 

مدلی که کشورهای عضو این پیمان آن را دنبال می کنند نوعی مشارکت جامع اقتصادی منطقه ای به سبک اتحادیه اروپا است. تجارت این بلوک  اقتصادی شامل ۳۰ درصد تولید ناخالص داخلی جهانی است که نیمی از جمعیت جهان را هم در خود جای داده است. قرار بود  این مذاکرات پس از ادوار هفت سال گذشته تا ابتدای سال جاری میلادی نتایج اولیه ملموسی داشته باشد اما تاکنون  هند  بزرگترین مقاومت را در برابر حذف تعرفه های کشاورزی  داشته است.

کشاورزان هندی در سال های اخیر بارها علیه این پیمان و پذیرفتن تعهدات احتمالی آن توسط کشورشان اعتراض کرده اند.

 علاوه بر این، گفت وگوها میان ۱۶ کشور عضو به دلیل  شعله های برافروخته جنگ تجاری ترامپ علیه جهان و تداوم آن درسه سال اخیر به شدت تحت تاثیر قرار گرفته است.

البته اتحادیه آسه آن که از سال ۱۹۶۷ تشکیل شده در نیم قرن اخیر نقش اصلی را در حمایت از قوانین و هنجارهای اقتصادی منطقه ای که منجر به رونق تجارت، امنیت و ثبات در جنوب شرق و شرق آسیا شده، داشته است. این کشورها با گسترده کردن فعالیت های تجاری خوداز طریق شرکای گفت وگویی در تلاش هستند که سطح تجارت منطقه ای خود را به اقصی نقاط جهان گسترش دهند.

آمارها نشان می دهد که آسه آن ورای چالش های ایجاد شده تاکنون به خوبی توانسته از اهداف اقتصادی خود حمایت کند  و اگر این روند ادامه پیدا کند،  این بلوک تا ۱۱ سال آینده به جایگاه قدرت پنجمی در جهان دست خواهد یافت.

طبق گزارش دبیرخانه ‌آسه آن، به رغم  اینکه رشد تولید ناخالص داخلی جهان در سال ۲۰۱۸ تا ۳.۶ درصد کاهش یافت و این رشد درسال جاری میلادی نیز  با تداوم روند نزولی ۳.۳ درصد برآورد شده اما این شاخص در کشورهای عضو اتحادیه آسه آن در سال گذشته میلادی ۵.۱ درصد ثبت شده که تقویت تقاضا و رشد سرمایه گذاری های درون منطقه ای از جمله علل این رشد بوده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha