۱۲ آبان ۱۳۹۸، ۱۴:۱۲
کد خبرنگار: 2256
کد خبر: 83539986
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

اهتمام قدرت های منطقه به «آ. سه. آن»

۱۲ آبان ۱۳۹۸، ۱۴:۱۲
کد خبر: 83539986
اهتمام قدرت های منطقه به «آ. سه. آن»

پکن- ایرنا- اجلاس سران اتحادیه آسیای جنوب شرقی موسوم به «آ. سه. آن» در شرایطی در تایلند آغاز شده است که کشورهای منطقه از جمله چین، ژاپن و کره جنوبی برنامه های مختلفی را در دستور کار اجلاس قرار داده اند.

جنگ های تجاری، مناقشات ارضی و مرزی کشورهای منطقه، دریاهای جنوبی و شرقی چین، پیمان مشارکت راهبردی اقتصادی جامع و مساله هسته ای شبه جزیره کره از جمله موضوعات بسیار مهمی است که از ابتدای گشایش اجلاس تا کنون طرفین درباره آنها رایزنی ها و گفت و گوهایی انجام داده اند.

برای کشورهایی چون چین،  کره جنوبی و ژاپن آنچه بسیار اهمیت دارد کاستن از تنش های تجاری و مرزی و ارضی است و اینکه مساله شبه جزیره کره نیز با حمایت کشورهای منطقه حل و فصل شود.

از سوی دیگر شماری از کشورهای منطقه آ سه آن درگیر منازعاتی در دریای جنوبی با چین هستند برای همین «لی که چیانگ» نخست وزیر چین در دیدار با آنها در روز یکشنبه تاکید کرد که باید تلاش کرد تا با سامانه های ویژه و مدیریت بهینه از تشدید منازعات جلوگیری به عمل آورد.

چین همچنین در حال رایزنی با کشورهای این منطقه از جمله کره جنوبی و ژاپن در این اجلاس برای امضای پیمان مشارکتی راهبردی اقتصادی جامع موسوم به «آر سی یی پی»  است که شانزده عضو دارد قصد پکن این است این پیمان را جایگزین پیمان فرامرزی اقتصادی آسیا و اقیانوس آرام کند.

نخست وزیر چین امروز گفته است که کشورهای منطقه «آ سه آن»  باید تا حد امکان خویشتنداری نشان دهند و توافقاتی را که درخصوص دریای جنوبی بدست آمده است، اجرا کنند.

اعتماد سیاسی متقابل و حراست از ثبات منطقه و همچنین تقویت همکاری اقتصادی از جمله موضوعاتی بود که کشورهای چین،  کره جنوبی و ژاپن و اعضای «آ س آن»  این روزها در جلسات حاشیه ای اجلاس سران و کمیته های مخصوص در باره آنها بحث و تبادل نظر کرده اند.

روزنامه ساوت چاینا از هنگ کنگ می نویسد که موضوع امضای پیمان همکاری اقتصادی راهبردی مشارکتی جامع که چین مشوق آن است در این روزها به بحث اساسی در میان اعضا تبدیل شده است.  

بنا به این گزارش، بیشتر کشورهای منطقه و اعضای «آ سه آن»  از این پیمان حمایت کرده اند فعلا تنها کشوری که مواضعش را دراین باره به طور شفاف بیان نکرده، هند است که دارای اختلافات ارضی با چین است و در بحث اقتصادی هم یک رقیب بالقوه محسوب می شود.

کره جنوبی، چین، ژاپن، آ سه آن، نیوزیلند و استرالیا از جمله اعضای این پیمان خواهند بود پیمانی که می تواند یک منطقه تجارت آزاد با ۳ میلیارد و ۴۰۰ میلیون نفر را پوشش دهد،  ارزش رشد تولید ناخالص داخلی کشورهای عضو این پیمان، ۴۹ هزار و ۵۰۰ میلیون دلار خواهد بود که معادل ۳۹ درصد از کل تولید ناخالص داخلی دنیا به حساب می آید.

کره جنوبی هم با استفاده از فرصت برگزاری این اجلاس در حال تقویت روابط با کشورهای آ سه آن در زمینه های اقتصادی و نظامی است و بتازگی هم «مون جائه این» رییس جمهوری این کشور دیداری از کشورهای منطقه از جمله تایلند داشت و در آنجا بر گسترش مناسبات در زمینه های ذی ربط با این کشورها تاکید کرد.

کره جنوبی که به دنبال حل و فصل مساله شبه جزیره کره است،  می کوشد تا در کنار توسعه روابط با کشورهای آسیای شمالی و روسیه مناسبات قوی تری هم با آ سه آن داشته باشد این بخشی از دیپلماسی آسیایی این کشور به حساب می آید.

در این میان نباید از ژاپن هم غافل شد که پس از آمریکا بزرگترین سرمایه گذاری در آسیای جنوب شرقی محسوب می شود و بر توسعه روابط اقتصادی با این کشورها حساب ویژه ای باز کرده است.

«مینتارو اوبا» از کارشناسان امور منطقه از کره جنوبی می گوید که رقابت سنگینی میان کشورهای ژاپن،  آمریکا و چین وجود دارد همه آنها به دنبال نفوذ بیشتر در «آ. سه. آن»  هستند.  

او می افزاید که کره جنوبی به مانند آنها نگرانی زیادی از بابت تغییر توازن منطقه ای ندارد این کشور اما در تلاش است تا به هر شکل در عرصه های مختلف با این اتحادیه مناسبات قوی تری داشته باشد.

«اوبا»  تاکید کرد که کره جنوبی به مانند دیگر بازیگران خیلی به دنبال رویارویی نیست این کشور نمی خواهد به دلیل حضور در «آ. سه. آن»  روابطش با چین و دیگر کشورها تحت تاثیرات منفی قرار گیرد.

«آ. سه. آن»  به هر صورت از لحاظ اقتصادی می تواند شریک قوی برای همه این کشورها باشد. برای همین اتحادیه «آ. سه. آن»  به منزله یک منطقه مهم از سوی بازیگران منطقه ای و بین المللی مورد توجه است.

البته چون توکیو و واشنگتن مواضع ضد چینی دارند اصولا این مساله ارتباطات و همکاری هایشان را با کشورهای «آ. سه. آن»  محدود می کند که کره جنوبی می تواند از همین مزیت برای تقویت روابط با این اتحادیه بهره بگیرد.

کشورهای منطقه آسیا و آسیای جنوب شرقی می توانند با کنار گذاشتن اختلافات و برطرف کردن برخی از منازعات منطقه ای فوق و همچنین جلوگیری از تنش هایی که بعضا آمریکا برای آنها ایجاد می کند، یک اتحاد قوی تر و مقاومتر در اختیار داشته باشند که نهایتا این اتحادیه که اعضای «آ سه آن»  را هم در بر می گیرد، یک قدرت و بلوک بزرگ اقتصادی و سیاسی منطقه ای خواهد بود و طبیعتا از نقش تاثیرگذارتری برخوردار خواهد شد و کشورهایی نظیر کره جنوبی و چین به این موضوع توجه زیادتری مبذول داشته و روی این برنامه متمرکز شده اند.

برچسب‌ها

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha