علیاکبر صالحی روز دوشنبه در حاشیه بازدید از مجتمع غنیسازی شهید مصطفی احمدی روشن نطنز در نشستی خبری افزود: برخی بدون اطلاع یا با بیانصافی مطالبی را در زمینه هستهای بیان کرده و موجبات ناراحتی مردم را فراهم میکنند از جمله این که صنعت هستهای به طور کامل نابود شده اما اینها هیج اثری در اراده ما نخواهد گذاشت و ملت ایران مطمئن باشند این صنعت پابرجاست و مطابق منویات رهبری و دستور رییس جمهوری امور به پیش خواهد رفت.
وی اظهار کرد: برجام نتیجه تفاهم جمهوری اسلامی ایران با ۶ کشور روسیه، فرانسه، آلمان، انگلیس و آمریکا بود که مبنای این مذاکره از منظر ما به خصوص توصیههای موکد مقام معظم رهبری به ویژه در بعد فنی این بود که حقوق هستهای پابرجا بماند و هیچ یک از آنها واگذار نشود.
رییس سازمان انرژی اتمی ایران اضافه کرد: برجام البته از منظر طرف مقابل این بود که تفاهمی باشد تا زمینه عدم انحراف ایران از فعالیتهای صلح آمیز را مسدود کند و بر این اساس آنها محدودیتهایی را در نظر داشتند و پیشنهاد دادند.
وی تصریح کرد: محدودیتها دو بخش عمده داشت و شامل محدودیت زمانی در برخی از فعالیتهای هستهای و محدودیت در تعداد برخی تجهیزات مورد استفاده در صنعت هسته ای بود.
صالحی با اشاره به محدودیتها از جمله در زمینه سانتریفیوژهای آی.آر ۶ ادامه داد: در چارچوب برجام به گونهای عمل شد که در نهایت هم مشکل طرف مقابل را حل کردیم، هم از حق خود عدول نداشتیم و هم محدودیت برجام با زمان تحقیق و توسعه سازگار شد.
وی افزود: برای مثال آی.آر ۶ یک ماشین سانتریفیوژ پیشرفته بود که نخستین نمونه ۲۰ فروردین ۸۹ رونمایی شد؛ نزدیک به ۹ سال از زمان رونمایی اولین نمونه میگذرد که پنج سال از فعالیت ما در این زمینه به پیش از برجام بازمیگردد.
رییس سازمان انرژی اتمی ایران بیان کرد: اگر می خواستیم این ماشین را به تولید انبوه برسانیم، بر اساس استانداردهای بینالمللی از زمان خلق ایده جدید تا زمان رسیدن به تولید انبوه برای شرکتی با بیش از ۶۰ سال سابقه فنی دستکم هشت سال زمان میخواست و باید چندین سال دیگر کار میکردیم، در حالی که تجربه آنها را هم نداشتیم.
وی اظهار کرد: پیش از این زنجیره ۲۰ تایی را در ۲۰ فروردین امسال نصب کرده بودیم و روی یک زنجیره ۱۰ تایی هم کار میکردیم که با رویدادهایی اخیر برای نشان دادن اقتدار ملی و ظرفیت کشور در حوزه فناوری هستهای کارها را جلو انداختیم.
حفظ حقوق هستهای ایران در برجام
رییس سازمان انرژی اتمی ایران در ادامه تشریح کرد: این حقوق شامل حفظ چرخه کامل سوخت از مرحله اکتشاف و استخراج تا تبدیل سوخت، غنی سازی اورانیوم و پسماندداری است که در زمان حاضر همه آنها با قدرت و قوت به پیش میرود.
وی با اشاره به بهرهبرداری از سایت نگهداری پسماند هستهای انارک در سال گذشته افزود: همچنین برای نمونه یو سی اف که برای ۱۰ سال تعطیل بود، حدود ۲ سال راهاندازی شده و در حال نوسازی و بهسازی است.
صالحی بیان کرد: نیروگاههای قدرت از دیگر حقوق هستهای ایران بود که در این چارچوب بتن ریزی نیروگاههای بوشهر ۲ و ۳ هفته آینده آغاز میشود.
وی با اشاره به بازدید خبرنگاران از سالن تحقیق و توسعه سایت شهید احمدی روشن تاکید کرد: بخش تحقیق و توسعه نیز که دامنه وسیعی دارد، در حال انجام بوده و سالنها پر از سانتریفیوژهای نسل جدید است که به ۱۶ نوع میرسد که تعدادی از آنها در همین ۲ ماه گذشته ساخته شد.
رییس سازمان انرژی اتمی ایران اضافه کرد: پیش از برجام پنج نوع ماشین سانتریفیوژ داشتیم که امروز سالن پر از ۱۶ نوع سانتریفیوژ نسل جدید است که برخی از آنها از جمله آی.آر ۹ با ظرفیت ۵۰ سو یا آی.آر.اس و آی.آر ۷ را شامل میشود.
به گفته وی، پیش برجام ظرفیت عملیاتی نزدیک به ۱۱ هزار سو بود اما پس از گام سوم و تنها در ۲ ماه گذشته این میزان به هشت هزار و ۶۰۰ سو رسید.
صالحی با قدردانی از تلاش شبانهروزی نیروهای سازمان انرژی اتمی در راستای چالشی علمی برابر استکبار جهانی اظهار کرد: دانشمندان ما تنها در ۲ ماه با بیش از ۴۹۰ دستگاه سانتریفیوژ جدید در سالن تحقیق و توسعه احمدی روشن ۲ هزار و ۶۶۰ سو با سانتریفیوژهای نسل جدید به ظرفیت موجود اضافه کردند.
وی ادامه داد: این شرایط نشان میدهد صنعت هسته ای ما در دوران پسابرجام با قوت و قدرت به راه خود ادامه میداد، در غیر این صورت امکان ساخت آی.آر ۹ و سایر سانتریفیوژهای جدید مانند مادیولار وجود نداشت.
رییس سازمان انرژی اتمی ایران گفت: در زمان حاضر از مهندسی معکوس گذر کردیم و صفر تا صد کار از سوی جوانان این کشور صورت میگیرد و برای نمونه تنها برای یک گاز دینامیک سانتریفیوژ آی.آر ۹ بیش از ۲۰۰ هزار خط برنامهنویسی شده که سرمایه بزرگ ملی به شمار میرود.
وی تاکید کرد: دیگر از آستانهها گذر کردیم و برای دانشمندان ما هیچ چیزی غیرممکن نیست اما یک نمونه سانتریفیوژ برای رسیدن به تولید انبوه حدود ۱۲ سال زمان نیاز دارد و چنین نیست که بلافاصله بتوان آزمایش کرده و بهرهبرداری داشت.
صالحی با اشاره به اقدامهای ایران پس از خروج آمریکا از برجام یادآور شد: محدویتهای مربوط به ذخایر اورانیوم و آب سنگین، سطح سقف غنی سازی و تحقیق و توسعه در این سه گام به تدریج کنار رفت از ۲ ماه گذشته تا امروز میبینید که چه عظمتی برپا شد.
وی ادامه داد: تعدادی از سانتریفیوژها که در چارچوب برجام برچیده شده بود نیز با کمترین میزان تخریب دوباره نصب شد در حالی که برخی تصور داشتند دستکم ۱۰ درصد ماشینها در این فرآیند آسیب ببینند.
رییس سازمان انرژی اتمی ایران اضافه کرد: در ۲ ماه گذشته در کنار این اقدامها بهینهسازیهای فراوانی در زمینه برقرسانی به زیرسیستمها و لولهکشیها انجام شده که در زمان مقتضی آن اقدامهای بزرگ صورت گرفته نیز تشریح خواهد شد.
وی تاکید کرد: ملت بزرگوار ایران بداند که صنعت هستهای با قدرت و قوت پیش می رود و البته نیاز به حمایت مالی دولت داریم زیرا هرگامی که برداشته میشود، بار مالی دارد.
امروز شماری از خبرنگاران رسانههای گروهی داخلی از مجتمع غنیسازی شهید مصطفی احمدی روشن بازدید کردند و در جریان فعالیتهای صلحآمیز هستهای در دوران پسا برجام قرار گرفتند.
نظر شما