خور روستایی از توابع شهرستان خوسف در مسیر بیرجند به طبس - یزد - کرمان است که در بستر دشتی از سنگهای قیمتی شکل گرفته و به عنوان استراحتگاه بین راهی قدیمی، جاذبههای طبیعی و تاریخی را با قدمت طولانی در دل خود از گزند روزگار محفوظ نگه داشته است.
هنوز در این روستای کویری میتوان بوی کاه گل را از خانههای قدیمی استشمام کرد و از تماشای بادگیرهای گلی لذت برد.
تابلوی معرفی روستای هدف گردشگری خور نشان میدهد که منطقه پذیرای ورود گردشگر و مسافرانی است که از جاده کویری بین ۶ استان تردد میکنند.
از دروازه ورودی روستا که عبور میکنیم دیوارهای کاه گلی که رنگ و لعابی تازه گرفته به چشم میخورد و این مسیر با امتداد در کوچه پس کوچههای باریک روستا ادامه دارد.
لابه لای خانههای خشتی و گلی تاریخ نفس میکشد و هیاهوی کودکان بازیگوشی که در بلندای گنبدها ایستادهاند و مسافران را تماشا میکنند، نشان از جاری بودن حیات در رگهای خور دارد.
یک طبیعتگرد آشنا با روستای خور معتقد است که شرایط سخت زندگی در کویر بهانهای بود که این زیستگاه انسانی در مسیر کاروانهای قدیمی ایجاد شود تا مسافران کویر بتوانند خستگی راههای طولانی را در این نقطه بر زمین نهند و چند روزی استراحت کنند.
سید احمد رونقی که چندین سفر تحقیقاتی به بیابان لوت - اثر ثبت جهانی مشترک بین استانهای خراسان جنوبی، کرمان و سیستان و بلوچستان - داشته است، روستای خور را یکی از اجزای این عارضه طبیعی در شرق ایران معرفی کرد و به خبرنگار ایرنا گفت: مردم خور در زمانهای قدیم راهنمایی برای کاروانهای شتر بودند و همچنان از گذشتههای دور با کویر همنشین هستند.
وی با اشاره به قرار گرفتن خور در یکی از راهروهای بین المللی کشور اظهار داشت: وجود خانههای تاریخی با بادگیرهای منحصر به فرد، این روستا را به مکانی مستعد برای سرمایهگذاری در حوزه جذب گردشگر تبدیل کرده است.
این پژوهشگر حوزه گردشگری ادامه داد: برخی از این خانهها که قدیم شاه نشین بوده، اصول معماری خاصی دارد که تمام ارزشهای تاریخی در آن به کار رفته و از این نظر ارزشمند است.
وی با تاکید بر اینکه مردم روستای خور همچنان فرهنگ ناب زندگی بیابانی را برای خود حفظ کردهاند گفت: وجود واحدهای پرورش شتر در اطراف روستا نشان میدهد که غذاهای محلی با گوشت شتر در این روستا جاذبهای دلنشین برای گردشگران خواهد بود.
رونقی با اشاره به جاذبههای دیگری که همچون روستای خور حایز اهمیت است اظهار داشت: حدود ۲۰ کیلومتر که از خور عبور کنیم به اکوسیسم بینظیری میرسیم از همین منظر خور میتواند برای جاذبههای طبیعی اطراف خود یک اکوکمپ محسوب شود که گردشگران را به آن جاذبههای اطراف هدایت میکند.
وی تاکید کرد: جنگل «نخاب» در نزدیکی خور از شگفتیهای کویر است که مسافران این روستا میتوانند از جاذبههای آن بهره ببرند.
این طبیعتگرد با بیان اینکه «گابریل» اتریشی و «سون هدین» سوئدی در خاطرات و کتابهای خود از سفر به منطقه خور یاد کردهاند گفت: بسیاری از گردشگران خارجی با استناد به کتاب قدیمی گابریل همان مسیرهای قدیم را در پیش میگیرند که سفر تحقیقاتی را تجربه کنند لذا قطعا در این مسیر به خور نیز خواهند رسید.
وی اظهار داشت: خور همچنین عارضههای طبیعی دیگری دارد که به عنوان معرف خراسان جنوبی در دنیا میتواند برای توریستها جذاب باشد.
ساخت اقامتگاه بومگردی خورشید در خور
معاون گردشگری، سرمایه گذاری و تامین منابع اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان جنوبی نیز با اشاره به ساخت یک واحد اقامتگاه بومگردی در روستای خور گفت: این مکان در حال تجهیز است و با نام اقامتگاه بومگردی خورشید تا پایان سال به بهرهبرداری میرسد.
مرتضی عربی از وجود کارگاه خانوادگی تراش سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی در این روستای هدف گردشگری خبر داد و افزود: تراش سنگهای قیمتی در این روستا اخیرا به ثبت ملی رسیده است.
وی با اشاره به وجود جاذبههایی از جمله آبگرم لوت، دشت عقیق و جنگ نخاب در مجاورت روستای خور گفت: برخی از این جاذبهها همچون جنگل نخاب در آستانه ثبت ملی است.
معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان جنوبی گفت: سالانه گردشگران زیادی از جاذبههای این روستا دیدن کرده و خور جزو مقاصد گردشگری در بسته تورهایی است که از مسیر خوسف و طبس سفر میکنند.
پهنههای فراخ دشت و افق باز کویر، افسونی از عظمت آرامش و یگانگی را در خود دارد. احساس یکی شدن زمین و آسمان در دور دست بیانتهای دشت، لذتی وصف ناپذیر و جادویی را در سفر به کویر به انسان هدیه میدهد.
آنچه در بسیاری از کشورهای جنگلی و بارانخیز اروپایی اثری از آن نیست و شاید نکته مهم در استقبال گردشگران خارجی از کویرهای زیبای ایران همین است.
سفر به خور و محو شدن در درخشش سنگهایی که بر دشت عقیق چشمنوازی میکنند، میتواند خاطرهای به یاد ماندنی برای علاقهمندان به کویر باشد.
روستای هدف گردشگری خور با شهرستان خوسف ۵۰ کیلومتر و با مرکز استان حدود ۸۰ کیلومتر فاصله دارد.
نظر شما