۲۱ آبان ۱۳۹۸، ۸:۳۰
کد خبرنگار: 1794
کد خبر: 83548924
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

لب‌های خشکیده قزوین و رویای خیس آب سد طالقان

۲۱ آبان ۱۳۹۸، ۸:۳۰
کد خبر: 83548924
لب‌های خشکیده قزوین و رویای خیس آب سد طالقان

قزوین - ایرنا - سالهاست درد خشکسالی و کم آبی بر جان شهرها و روستاهای استان افتاده و چهره زرد و لبان خشکیده، بیابانزایی و بی حاصلی را به بار آورده است و در این میان، ذهن افسرده و پژولیده قزوین هر شب رویای خیس آب سد طالقان را با خود تکرار می‌کند.

وقتی به دشت قزوین در کتاب‌ها و منابع تاریخی سرک می‌کشی آن را توصیف شده با واژه دشت آبی که نشان از سرسبزی و بهره مندی از نعمت آب است می یابی، ولی امروز وقتی به این دشت غنی و سرشار سر میزنی آن را کویری لم یزرع و رو به بیابانی شدن می‌بینی.

به راستی امروز لبان شهرها و روستاهای قزوین از آبیک تا آوج و در سراسر دشت قزوین برای جرعه جرعه آب، تشنه و خشکیده‌اند و باید برای رفع عطش خود منتظر فرارسیدن باران‌های موسمی و فصل بارش باشند.

اینجا قزوین است شهری که در تاریخ به سرسبزی و پرمحصولی توصیف شده است اما امروز حفر چاه‌های بدون مجوز،چرای بی رویه دام‌ها،الگوی کشت نامناسب و روش‌های کشاورزی غیر اصولی، منابع آبی زیر زمینی آن را تا عمق ۲۰۰ و ۲۵۰ متری زمین افت داده است.

انتقال آب سد طالقان،راهکاری برای رفع عطش قزوین

در پی سال‌ها خشکسالی و کمبود جدی آب شرب در قزوین، طرح انتقال آب سد طالقان به قزوین به عنوان یکی از مطالبات جدی مردم استان مطرح شد تا تسکینی بر درد بی آبی، بحران آب و افت منابع آبی استان باشد.

این طرح به عنوان یکی از مطالبات چندین ساله مردم استان در سفر رییس جمهوری به قزوین در سال ۹۵ تصویب شد و برای اجرای آن طی سه سال یک هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان اعتبار از محل سفر تخصیص یافت.

این طرح، مشکل کمبود آب شرب ۱۴ شهر و ۱۹۸ روستای استان را برطرف می‌کند و حتی برای تامین کمبود آب در بخش کشاورزی استان نیز موثر خواهد بود.

گام به گام تا تحقق رویای دیرینه مردم قزوین

معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار قزوین در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: بهره مندی از آب سد طالقان آرزوی دیرینه مردم استان بود و طرح آن از سال‌های ۷۰ در دستور کار مسئولان استان قرار داشت.

علی فرخزاد افزود: این طرح طی این سال‌ها مصوبه ای برای تامین اعتبار نداشت تا اینکه در سفر رییس جمهوری به استان ردیف دار شد.

وی اضافه کرد:در گام دوم، اقدام بزرگ دیگری در این طرح صورت گرفت و منابع تامین اعتبار آن از ۱۰ درصد دولتی و ۹۰ درصد بخش خصوصی به ۷۰ درصد دولتی و ۳۰ درصد بخش خصوصی تغییر یافت.

این مسئول افزود:در گام سوم چون شهر آبیک بیشترین مشکل را در خصوص تامین آب شرب داشت مقرر شد تصفیه خانه طرح در زیاران و خط انتقال آن در آبیک با ۱۲۰ میلیارد تومان اعتبار احداث شود.

وی اضافه کرد:طرح تصفیه خانه و لوله گذاری قرار بود به صورت بی.او.تی (ساخت، بهره برداری و واگذاری ) انجام شود که هم اکنون با محدودیت در تامین منابع مالی مواجه بوده و به همین دلیل به پیشرفت لازم نرسیده است.

فرخزاد ادامه داد:در جلسه‌ای با استاندار و مسئولان مربوط تاکید شد در اجرای طرح تسریع لازم صورت گیرد و با تامین ۷۰ درصد منابع دولتی گام‌های بلندی برای افتتاح آن برداشته شود.

وی با اشاره به اهمیت اجرای طرح انتقال آب از سد طالقان به قزوین، گفت:در صورت اجرای این طرح،۸۰ درصد جمعیت استان به آرزوی دیرینه خود برای بهره مندی از آب با کیفیت سد طالقان خواهند رسید و آب ۱۴ شهر و ۱۹۴ روستای استان تامین خواهد شد.

گذر از هفت خوان رستم برای تصویب سهیمه آب از سد طالقان

نماینده مردم قزوین،البرز و آبیک در مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: طرح انتقال آب از سد طالقان به قزوین ۲ مرحله داشت که یکی مرحله اخذ مجوز برای برداشت آب از سد و دیگری تغییر در درصد تامین اعتبارات آن بود.

داود محمدی افزود: فرایند دریافت مجوز برای برداشت آب از سد طالقان، بسیار زمانبر و نفسگیر بود چون سهمیه ای از این سد به استان قزوین اختصاص نمی‌یافت و تمامی منابع آبی آن مخصوص استان‌های تهران و البرز با ۲۰ میلیون نفر جمعیت اعلام می‌شد.

وی اضافه کرد:ما چهار سال برای این طرح دوندگی کردیم و ۶ جلسه با شخص وزیر نیرو،۲ جلسه با رییس مجلس شورای اسلامی و جلسات متعدد دیگر با کارشناسان،نخبگان و مسئولان وزارت نیرو برگزار کردیم تا در نهایت ۶۰ میلیون متر مکعب سهمیه آب برای استان دریافت شد.

این نماینده اضافه کرد:با پیگیری‎های صورت گرفته این طرح در سفر رییس جمهوری به استان تصویب شد و قرارداد اولیه تامین اعتبار آن به صورت ۱۰ درصد از منابع دولتی و ۹۰ درصد از بخش خصوصی در لایحه بودجه قرار گرفت.

محمدی اضافه کرد:در مرحله بعد چون انجام این طرح هزار میلیارد تومانی با ۱۰ درصد منابع دولتی غیر ممکن بود برای تغییر این نسبت تلاش کردیم و موفق شدیم قرارداد اجرایی آن را به ۷۰ درصد از منابع دولتی و ۳۰ درصد از منابع بخش خصوصی تغییر دهیم.

کمبود اعتبارات مهمترین عامل تاخیر در اجرای طرح

نماینده مردم قزوین،البرز و آبیک در مجلس شورای اسلامی افزود:هم اینک به دلیل کمبود اعتبارات دولتی از هزار میلیارد تومان اعتبار طرح، تنها ۱۸ میلیارد تومان تخصیص یافته است که با این رقم نمی‌توان عملیات اجرایی آن را تسریع کرد.

وی اضافه کرد: برای رفع این مشکل مقرر شد از ظرفیت‌های دولتی مثل تهاتر بدهی‌های شرکت‌های لوله ساز استفاده شده و لوله و اتصالات این طرح را تامین گردد.

محمدی گفت:هم اینک لوله گذاری خطوط انتقال این طرح از تصفیه خانه تا شهر آبیک به طول سه کیلومتر انجام شده و ۱۴ کیلومتر دیگر لوله گذاری تا این شهر باقی مانده است.

 این نماینده افزود: قرار بود طبق تعهد کتبی شرکت آب منطقه ای استان، آب سد طالقان تا شهریورماه امسال به شهر آبیک برسد که به دلیل کمبود اعتبارات اجرا نشد.

وی اضافه کرد: امیدواریم تا پایان سال جاری خط انتقال این طرح تا شهر آبیک افتتاح شود.

طرح انتقال آب سد طالقان به قزوین با هشت درصد پیشرفت فیزیکی

مدیر عامل شرکت آب منطقه‌ای استان قزوین در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت:این طرح بعد از ۲ سال از آغاز عملیات اجرایی هم اینک تنها هشت درصد پیشرفت فیزیکی دارد.

یدالله ملکی مهمترین عامل کندی پیشرفت طرح را کمبود منابع و اعتبارات عنوان کرد و افزود: کل اعتبار این پروژه یک هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان است که ۲۵۰ میلیارد تومان برای احداث تصفیه خانه و ۸۵۰ میلیارد تومان برای احداث خط انتقال هزینه خواهد شد.

ملکی ادامه داد:سرمایه گذاری طرح احداث تصفیه خانه و خط انتقال به شکل بی.او.تی است و سرمایه گذار بعد از احداث به مدت ۲۵ سال حق فروش آب تصفیه شده را دارد.

وی اضافه کرد:هم اینک گشایش‌هایی در احداث تصفیه خانه طرح، شروع شده و با حضور پیمانکار و سرمایه گذار، دوباره پروژه فعال شده است.

ملکی گفت: خطوط انتقال این طرح نیز هم اکنون در مرحله اجرا قرار دارند ولی چون نقدینگی طرح، ضعیف است عملیات اجرایی چنان که باید پیش نمی‌رود.

این مسئول گفت:هم اینک در حال رایزنی و پیگیری از وزارتخانه و مسئولان کشوری هستیم تا مشکل کمبود اعتبارات و نقدینگی طرح با سرعت بیشتری حل شود.

مدیر عامل شرکت آب منطقه‌ای استان قزوین گفت: فاز اول این طرح به منظور تامین منابع آبی شهر آبیک و روستاهای این شهرستان قرار بود تا پایان شهریورماه سال جاری به بهره برداری برسد که به دلیل تامین نشدن منابع مالی محقق نشد.

ملکی ادامه داد: ساخت ۲ واحد مخزن ۲۰ هزار متر مکعبی، خطوط انتقال آب به طول ۱۲۱ کیلومتر و احداث ۳۰۰ حوضچه شیر آلات از دیگر اقداماتی است که در این طرح انجام می‌شود.


طرح انتقال آب از سد طالقان به استان قزوین یکی از مهمترین مصوبات سفر هیات دولت به استان در سال ۹۵ بود که مقرر شد ظرف مدت سه سال با مشارکت بخش خصوصی به بهره برداری برسد.

متاسفانه بعد از گذشت این مدت هنوز پیشرفت چندانی در این طرح ایجاد نشده است و مسئولان تکمیل و افتتاح آن را به تامین اعتبارات و رفع مشکل نقدینگی منوط می‌کنند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha