۲۲ آبان ۱۳۹۸، ۱۰:۱۳
کد خبرنگار: 1026
کد خبر: 83550397
T T
۱ نفر

برچسب‌ها

پروندهٔ خبری

نپذیرفتن FATF مراودات مالی با خارج را مختل می‌کند

۲۲ آبان ۱۳۹۸، ۱۰:۱۳
کد خبر: 83550397
نپذیرفتن FATF مراودات مالی با خارج را مختل می‌کند

ساری - ایرنا - استاد اقتصاد دانشگاه مازندران گفت که نپذیرفتن توصیه‌های FATF مراودات مالی جمهوری اسلامی ایران را با خارج از کشور حتی کشورهایی که با آنها ارتباطات اقتصادی تنگاتنگ دارد، با مشکل مواجه می‌کند.

دکتر سیدحسین حسینی روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا در ساری افزود: در شرایط فعلی بیشتر کشورهای دنیا توصیه‌ها و اقدام عمل این گروه ویژه اقدام مالی را پذیرفته اند و حاضر به همکاری با کشوری نخواهند شد که با پذیرش این توصیه ها مشکل دارد و حاضر نیست اقدام عمل های در نظر گرفته شده را محقق کند.

وی توضیح داد: مجلس شورای اسلامی لوایح پیوستن ایران به اف ای تی اف را مدت ها پیش تصویب کرد و و این گروه اقدام مالی هم به کشورمان فرصت داد تا با تایید توصیه های ارائه شده مراحل پیوستن را تکمیل کند و ضروری است نهادهای ذیربط با بهره گیری از فرصت باقی مانده جلوی محدودیت هایی را که برای کشور ایجاد خواهد شد، بگیرند.

دکتر حسینی اظهار داشت: الحاق ایران به این کارگروه نه تنها هیچ مشکل امنیتی برای کشور ایجاد نمی کند، بلکه مراودات مالی و بانکی ما را با کشورهای دنیا تسهیل خواهد کرد و در شرایط تحریمی می تواند به کمک بانک های ما بیاید.
مخالفت های سیاسی 

استاد اقتصاد دانشگاه مازندران گفت : کسانی که این روزها با پیوستن ایران به اف ای تی اف مخالفند، نگاه سیاسی و جناحی به این مقوله دارند، در حالی که این موضوع را باید با نگاه اقتصادی و بانکی مورد بررسی قرار داد و قطعا با چنین رویکردی ما شاهد بی سرانجامی تعیین تکلیف آن نبودیم.

وی خواهان پرهیز از وارد کردن رویکردهای سیاسی و جناحی به مقوله های اقتصادی شد و تاکید کرد: رویکرد سیاسی و جناحی به مقوله های اقتصادی، منافع ملی کشور را به خطر می اندازد و همه باید در زمینه پیوستن ایران به اف ای تی اف با دولت همکاری کنند.
این اقتصاددان مازندرانی در مورد به خطر افتادن کمک های مالی ایران به محور مقاومت در لبنان و فلسطین به عنوان یکی از انتقادات مخالفان پیوستن ایران به این گروه ویژه اقدام مالی، اظهار داشت: کمک های ایران به محور مقاومت به صورت علنی بیان می شود و اف ای تی اف هیچ ارتباطی با این مساله نخواهد داشت.
دکتر حسینی اضافه کرد: علاوه بر اقتصادانان ، بانک مرکزی نیز خطرهای عدم پیوستن ایران به اف ای تی اف را گوشزد و ابراز امیدواری کرد تا دولت بتواند با رایزنی سایر نهادهای تاثیر گذار این طرح را تا پیش از مهلت چهار ماهه ای که گروه اقدام مالی ویژه تعیین کرد، به پایان برساند.
FATF  چیست؟
کارگروه ویژه اقدام مالی (Financial Action Task Force) یا همان FATF در سال ۱۹۸۹ میلادی به عنوان یک گروه بین دولتی با حضور ۷ کشور تشکیل شد. مهم ترین هدفی که این گروه دنبال می کند، مبارزه با تروریسم و پولشویی و رفع تهدیدات علیه سلامت نظام مالی است که پس از رویداد ۱۱ سپتامبر به صورت جدی تر با حضور کشورهای بیشتری اجرای ماموریت های خود را در پیش گرفت.
از سال ۲۰۰۷ کشورمان در لیست سیاه FATF قرار گرفت و به همین دلیل بسیاری از شرکت ها در مراودات مالی با ایران احتیاط بیشتری به خرج دادند. پس از آن دولت مردان کشورمان در پی تعلیق ایران در فهرست سیاه گروه ویژه اقدام مالی بودند و در نهایت در سال ۱۳۸۹ با تصویب نقشه راه شورای عالی مبارزه با پولشویی اولین گام اقدامات اصلاحی برداشته شد.
هر چند که بحث پیوستن ایران به این کارگروه بین المللی از سال ۸۹ مطرح بود اما از سال ۹۵ اقدامات جدی برای عضویت در این نهاد در دولت و مجلس به اجرا رسید. در نهایت این گروه که هر سال یک لیست سیاه از کشورهایی که مقررات مالی نگران کننده‌ ای دارند منتشر می‌ کند، در سال ۲۰۱۶ نام ایران را در ازای انجام برخی تعهدات از این فهرست حذف کرد و از تیرماه ۹۵ تاکنون در سه نوبت با تصویب اعضای FATF ایران از لیست سیاه خود خارج کرده است.
کارشناسان پولی و مالی معتقدند که با رای FATF، فرصتی پیش آمده است تا ایران بتواند حسن نیت خود را به نهادهای بین المللی نشان دهد و سلامت نظام بانکداری خود را به بدگمان های خارجی ثابت کند. حال اینکه امروز بحث اصلاح برخی از مفاد قانون پیوستن به این نهاد بین المللی در مجلس وشورای نگهبان مطرح است و شورای نگهبان به ترجمه برخی متون آن ایراد دارد که باید برای تایید نهایی اصلاح شود.
هر چند که عده ای مخالف پیوستن ایران به این نهاد بین المللی هستند ، نهادی که می تواند افزایش اعتماد شرکت ها و کشور های خارجی برای سرمایه گذاری در ایران و بالا رفتن شفافیت در نظام بانکی و مالی کشور به دنبال داشته باشد . اما در نهایت لایحه عضویت در این کارگروه سال گذشته در مجلس به تصویب رسید و در حال حاضر بحث رفع ایرادات ترجمه برخی از متون قانون FATF در مجلس مطرح است که بسیاری از کارشناسان اقتصادی و پولی و بانکی بر این باور هستند که این ایرادات برداشت مختلف از تفسیر ترجمه ها است که قابل حل خواهد بود.
FATF، فرصتی برای جذب سرمایه
در حال حاضر بیش از ۲۰۰ کشور عضو کارگروه ویژه اقدام مالی هستند و از آنجایی که مهم ترین مزیت همکاری با این کارگروه کاهش‌ ریسک سرمایه‌ گذاری است، می تواند منجر افزایش اعتماد سرمایه گذاران به کشور های عضو شود. چرا که با عضویت در FATF تمام مراودات بانکی و اقتصادی اعضا با سایر کشورها تضمین می شود.
با پیوستن ایران به FATF یک نهاد بین المللی که مورد قبول جامعه جهانی است ، سلامت عملکرد نظام بانکی کشوران را تایید می کند و این پیام را به سرمایه گذاران می دهد که نظام مالی ایران از فیلترهای پولشویی و کنترل پول از محل معامله های ناسالم با موفقیت عبور کرده است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha