از سال ۱۳۹۵ که ورق علیه تروریست ها در سوریه برگشت و آنان مجبور شدند تا ۸۰ درصد از مناطق اشغال شده خود را پس از عملیات ارتش سوریه و با همکاری کشورهای دوست نظیر ایران و روسیه ترک کنند، بر اساس توافق های انجام شده شماری از آنها بر اساس میل خود با سلاح های سبک مناطق مختلف جنوبی و مرکزی سوریه را به مقصد استان "ادلب" در شمال غرب و دیگر مناطق شمالی این کشور که نزدیک مرز ترکیه بود، با اتوبوس های سبز و همراه با خانواده ترک کردند.
آمارهای دقیقی در ارتباط با این تروریست ها با توجه به استقرار آنان در مناطق مختلف نوار شمالی سوریه از شرق تا غرب این کشور و وابستگی آنان به بیش از ۱۰۳ گروه و گروهگ تروریستی و تکفیری وجود ندارد، ولی برخی منابع رقم آنان را بین ۷۰ تا ۱۴۶ هزار نفر پیش بینی می کنند که می توان حد وسط این آمارها را در نظر گرفت تا به واقعیت نزدیک شد.
در هفته های اخیر دو تحول مهم در مناطق شمالی سوریه لرزه بر اندام تروریست ها انداخته که یکی از آنها ورود ارتش سوریه به برخی مناطق جنوبی ادلب و خارج کردن آنها از اشغال تروریست ها مانند "خان شیخون" و دیگری حضور نظامیان سوری در مناطق کردنشین در مرز این کشور با ترکیه بر اساس توافق های انجام شده و پس از ۸ سال است.
علاوه بر این ورود ارتش ترکیه به برخی مناطق شمالی سوریه از جمله "راس العین" و "تل الابیض" و مقابله با برخی نیروهای محلی مستقر در آن موجب شده تا تروریست های مستقر در این مناطق تاریخ مصرف خود را تمام شده دانسته و به دنبال رهایی از وضعیت موجود باشند.
در چنین وضعیتی برخی از آنان در درگیری های داخلی بین گروه های تروریستی کشته و یا زخمی شده اند ، برخی دیگر توانسته اند خود را به ترکیه برسانند و شماری نیز به دنبال فرار از استان ادلب و شمال سوریه به سمت کشورهای دیگر از جمله اروپا مانند یونان هستند که به تازگی خبرها از فرار ۲ هزار نفر از این افراد به این کشور حکایت داشت.
پیش از این در جریان عملیات ارتش های سوریه و عراق در مناطق اشغالی این کشور شماری از زنان و کودکان تروریست ها از سوی آنان دستگیر و پس از رسیدگی قضایی در این دو کشور به اتهام های آنان، شماری از این افراد که بی گناه بودند به کشورهای آسیای میانه از جمله تاجیکستان بازگردانده شده و برخی نیز به خاطر جنایت های مرتکب شده، اعدام و یا به حبس های مختلف محکوم شدند.
در روزهای اخیر با فرار برخی از تروریست ها و یا همسران آنان به ترکیه، دولت این کشور به خاطر نگرانی از به خطر افتادن امنیت و ثبات آن، از داشتن برنامه هایی برای شناسایی، دستگیری و بازگرداندن این افراد به کشورهایشان سخن گفته اند.
"سلیمان سویلو" وزیر کشور ترکیه به تازگی در سخنانی با انتقاد از لغو تابعیت برخی تروریست ها اروپایی "داعش"، گفته است که این کشور هتلی برای تروریست های خارجی نیست و آنان باید هر چه سریع تر به کشورهای خود در اروپا بازگردند.
اوایل هفته جاری دو زن که در سال ۲۰۱۳ از طریق ترکیه وارد سوریه شده بودند، به خاطر کشته شدن همسرانشان در درگیریهای این کشور به صورت غیرقانونی وارد آنکارا پایتخت ترکیه شده و با مراجعه به سفارت هلند در این شهر خواستار بازگشت به کشورشان بودند که هلند مانند انگلیس اقدام به لغو تابعیت آنان کرده است .
در ماه های اخیر برخی کشورهای اروپایی مانند فرانسه، انگلیس، آلمان، بلژیک و هلند از پذیرفتن مجدد اتباع خود که به عضویت داعش در آمده و در سوریه و عراق حضور داشتند، به خاطر به خطر افتادن امنیت خودداری کرده و حتی اقدام به لغو شهروندی آنان نیز کرده اند.
در جریان بحران سوریه اتباع حدود ۱۲۰ کشور از قاره های مختلف از جمله آمریکا و اروپا با تعداد مختلف در بین تروریست ها حضور داشتند که بیشتر آنان از طریق ترکیه وارد سوریه شده اند و اتباع این کشورها از یک نفر تا چندین هزار نفر مانند "ایغورهای" چینی هستند که همراه با خانواده در ادلب سوریه حضور دارند.
"بشار الجعفری" نماینده دائم سوریه در سازمان ملل متحد نیز به تازگی پیرامون همین موضوع و اقدامات ترکیه برای بازگرداندن تروریست ها به کشورهای خود اعلام کرد که آنکارا تاکنون دهها هزار تروریست خارجی را وارد سوریه کرده و تسلیحات را در اختیار آنها قرار داده و نفت و آثار باستانی سوریه و گندم و کارخانههای این کشور را سرقت کرده است.
پیش از این برخی خبرها حکایت از آن داشت که تعدادای از طرف های حامی تکفیری ها به دنبال ساماندهی مجدد تروریست ها برای وارد کردن آنان به روند سیاسی حل بحران سوریه با تشکیل حزب و گروه های جدید سیاسی هستند تا هم از شر آنان راحت شده و هم بتوانند در پایان بحران سوریه برای تعیین سرنوشت آنان در آینده قدمی بردارند.
اکنون به نظر می رسد با اراده و عزم سوریه برای آزادسازی تمام مناطق اشغالی این کشور، طرح مزبور قابلیت اجرایی نداشته و هم تروریست ها و هم حامیان آنان به این نتیجه رسیده اند که تا دیر نشده ، لازم است تا سرنوشت این افراد مشخص شود و برای این کار یکی از راه های موجود بازگرداندن تروریست ها به کشورهای خود است.
بر اساس اعلام رسانه های ترکیه در روز ۲۱ آبان ماه بعد از اخراج یک تروریست آمریکایی از سوی اداره کل مهاجرت ترکیه، یک جنگجوی تروریست اهل دانمارک نیز تحت تدابیر امنیتی پلیس از فرودگاه استانبول به کشورش بازگردانده شد.
"اسماعیل چاتاکلی" سخنگوی وزارت کشور ترکیه در همین ارتباط با تاکید بر این که اخراج این افراد با قاطعیت ادامه خواهد داشت، اعلام کرد که اعضای اروپایی داعش از آلمان و بلژیک نیز دستگیر شده و بعد از انجام مراحل تشریفات قانونی، اخراج و به کشورهای متبوع خود بازگردانده میشوند.
وزارت خارجه آلمان نیز در همین ارتباط اعلام کرد که دولت ترکیه قصد دارد روز پنجشنبه هفت عضو داعشی آلمانی تبار را به این کشور بازگرداند.
در این میان تروریست ها که از سرنوشت خود بعد از تحویل به کشورهایشان مانند زندان و دیگر احکام احتمالی بر اساس رای دادگاه های کشورهای مختلف به خوبی آگاهی دارند به دنبال فرار از مناطق شمالی سوریه به مناطق بحرانی دیگر جهان مانند لیبی ، برخی کشورهای قاره آفریقا، کشورهای خود به صورت داوطلبانه و یا افغانستان برای رهایی از تحویل و سرنوشت نامشخص بعدی هستند.
در ارتباط با تحرکات انجام شده برای تعیین سرنوشت تروریست ها اکنون برخی معتقدند که ترکیه با این اقدام به دنبال فشار وارد کردن به کشورهای اروپایی برای اهداف و منافع خاص سیاسی است و اصولا بازگرداندن این همه تروریست با ملیت های مختلف امکان ندارد و خود آنان نیز این امکان را فراهم نخواهند کرد.
سخن آخر این که به نظر می رسد این اقدام با هدف فراری دادن تروریست ها از سوی آنکارا دنبال می شود و نه ترکیه این امکان را دارد که بتواند این همه تروریست را دستگیر و به کشورهایشان بازگرداند و نه آنان چنین اجازه ای به این کشور می دهند که بخواهد این اقدام را انجام دهد و همه این حرف ها از یک تصمیم گیری جدید در خصوص سرنوشت تکفیری ها و داعشی ها خبر می دهد و آن این که تاریخ مصرف این افراد تمام شده و این آخرین فرصت حامیان دیروز آنان برای رهایی از کشته شدن احتمالی در جریان حملات آتی نیروهای سوری برای آزادسازی دیگر مناطق باقیمانده در ادلب است، چرا که در این حملات دیگر خبری از زخمی شدن تروریست ها و یا فراهم شدن زمینه برای انتقال آنان برای مداوا به فلسطین اشغالی یا دیگر کشورهای حامی دیروز نیست و مرگ، تسلیم و یا فرار سرنوشت حتمی آنان است.
نظر شما