۲۵ آبان ۱۳۹۸، ۱۸:۱۵
کد خبرنگار: 907
کد خبر: 83557148
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

استاندار خراسان شمالی: آیین‌نامه ساماندهی عشایر باید اجرایی شود

بجنورد- ایرنا- استاندار خراسان شمالی گفت: دستگاه‌های اجرایی استان باید آیین نامه ساماندهی عشایر را اجرا و مشکلات این قشر را در بخش‌های مختلف نظیر بهداشت، آموزش، آبرسانی، اشتغال، فنی و حرفه ای و راه برطرف کنند.

محمدرضا شجاعی روز شنببه در همایش تجلیل از شبانان و گله‌داران عشایری این استان اظهار داشت: برای رفع مشکلات خانوارهای عشایری در تمامی حوزه‌ها باید کمیسیون‌های تخصصی با حضور دستگاه های مسئول و مربوط و نماینده های عشایر تشکیل و هر دو هفته نیز نشست های در استانداری برای پیگیری و اجرایی شدن مصوبه‌ها برگزار شود.

وی با بیان اینکه خانوارهای عشایری باید به خدمات بهداشت و درمان و آموزش دسترسی داشته باشند افزود: از تمام دستگاه ها بویژه دانشگاه علوم پزشکی، منابع طبیعی و آبخیزداری، سازمان آموزش و پرورش و اداره کل فنی و حرفه ای می خواهیم که هر کدام بسته خدمت مربوط به حوزه فعالیت خود برای عشایر تعریف و ارائه کنند.

استاندار خراسان شمالی گفت: خانوارهای عشایری قشری تولید کننده هستند با وجود اینکه ۳.۵ درصد جمعیت را شامل می شوند،  ۳۰ درصد تولید گوشت قرمز سایر اقشار را نیز بر عهده دارند.

شجاعی با بیان اینکه سرانه اختصاصی برای هر یک نفر عشایری بسیار کم است افزود: سالانه حدود ۲۰ میلیارد ریال برای این قشر اختصاص می یابد اما در سال ۹۱، از محل سفر رهبر معظم انقلاب ۲۰۰ میلیارد ریال اعتبار در نظر گرفته شد که بسیار کمک کننده بود.

وی افزود: خانوار های عشایری این استان سالانه ۳۰۰ هزار راس دام مازاد بر نیاز روانه بازار می کنند که هفت هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال از محل فروش تولیدات عشایری به دست می آید اما این درآمد کمتر نصیب عشایر می شود.

وی با بیان اینکه جامعه عشایری از چرخش مالی باید بیشتر بهره ببرد افزود: فرزندان عشایر در قالب شرکت های تعاونی  می توانند در حوزه بسته بندی گوشت و فرآوری محصولات گوشتی و لبنی اقدام کنند.

فرمانده سپاه جواد الائمه (ع) خراسان شمالی نیز در این آیین گفت: خانوارهای عشایری قشر تولید کننده هستند به همین منظور در تحقق اقتصاد مقاومتی  نقش مهمی دارند.

سرهنگ ابوالقاسم چمن از دستگاه های مسئول خواستار رفع مشکلات خانوار های عشایری در بخش های مختلف شد و اظهار داشت: این جمعیت در حفظ میراث کهن و سبک زندگی اسلامی و ایرانی نقش موثری دارند.

حجت الاسلام ابوالقاسم ابوالقاسم یعقوبی امام جمعه بجنورد نیز با بیان اینکه خانوارهای عشایری نظام معیشتی و غذایی کشور را تامین می کنند گفت: این قشر باید تقویت شوند زیراکه چرخه اقتصاد کشور در تامین گوشت قرمز و سایر فراورده های دامی را بر عهده دارند.

یکی از عشایر خراسان شمالی نیز با بیان اینکه حتی به اندازه یک تیم فوتبال به عشایر توجه نمی شود گفت: با گذشته چهار دهه از انقلاب خانوار های عشایری هنوز با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم می کنند.

چراغعلی عمارلو همچنین با بیان اینکه شهرها و روستاها از خدمات برخوردار می شوند اما عشایر کمتر بهره مند هستند، گفت: خدمات باید عادلانه در سطح کشور تقسیم شود.

وی اظهار داشت: برای خودکفایی گندم دولت وارد کار شد و کشاورزان با خیال راحت این محصول استراتژی را تولید می کنند اما خانوار های عشایری برای فروش گوشت قرمز مشکل دارند، سود نصیب واسطه ها و دلالان می شود.

وی گفت: باید برای افزایش تولید گوشت قرمز، اصلاح نژاد دام، چند قلویی زایی نیز برنامه های حمایتی وجود داشته باشند همچنین محصول قشر عشایر نیز همچون محصولات روستاییان باید از حمایت دولت برخوردار باشد.

وی کمبود مدارس شبانه روزی را از دیگر مشکلات این قشر دانست و گفت: مسائل و مشکلات در این حوزه در شان این خانوار ها نیست.

عمارلو مشکلات حوزه بهداشت و درمان را از دیگر چالش قشر عشایر دانست و افزود: متاسفانه این امر به یک دغدغه تبدیل شده است.

نبود راه مناسب، کمبود آبرسانی به خانوار های عشایری، نبود بازار مناسب برای فروش محصولات عشایری از دیگر مشکلات قشر عشایر است.

۸ درصد از گوشت قرمز عشایر کشور در این استان تولید می شود، سرانه دام خانوارهای عشایری این خطه بیش از میانگین کشوری است و به طور میانگین هر خانوار عشایر این استان ۱۸۰ راس دام سبک دارد که این سرانه در کشور ۱۳۰ راس است.  ۲۵ درصد تولید گوشت استان را خانوار های عشایری تولید می‌کنند.

هم اکنون عشایر خراسان شمالی با جمعیتی بیش از ۳۰ هزار نفر که شامل سه درصد جمعیت استان می شود در قالب ۲ ایل زعفرانلو و شادلو و ‌ ۳۸طایفه با شیوه های سنتی کوچرو و نیمه کوچرو در این استان کوچروی می کنند.

زبان اصلی عشایر خراسان شمالی کردی کرمانجی است.

طوایف مستقر در خراسان شمالی شامل باچوانلو، قهرمانلو، ملوانلو، میلانلو، توپکانلو، ایرانلو، جیرستان، سیفکانلو، بریمانلو، پهلوانلو، جیرستان آنی‌صر، سارخانی، قلیانلو، کاوانلو، کیکانلو، بیچرانلو، نامانلو، امیرانلو، هشت‌مرخی، ایزانلو، روطانلو، تبریانی، جافکانلو هستند.  

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha