«علی اصغر زارعان» روز شنبه در آیین گشایش چهل و نهمین نمایشگاه دستاوردهای صنعت هستهای کشور در ساوه، افزود: در هفته گذشته نیز برخلاف کمبودها، عملیات بتن ریزی فاز ۲ و ۳ نیروگاه بوشهر با حجم ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار متر مربع خاکبرداری آغاز و مهمترین قسمت آن نیز با حضور پیمانکار روس به ارزش ۱۰ میلیارد دلار اجرایی شد که بهره برداری از آن تا سال ۱۴۰۴ آغاز میشود.
وی گفت: از جمله مشخصات این طرح راکتورهای قدرت با تولید هفت میلیارد کیلووات ساعت برق با ارزش افزوده بالا و طول عمر ۵۰ تا ۶۰ سال است.
زارعان اضافه کرد:صنعت هستهای با نشاط و پویایی تمام به فعالیتهای خود از جمله مدرن سازی راکتور تحقیقاتی خنداب اراک ادامه میدهد و در ۲ روز آینده نیز با حضور معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان انرژی اتمی بخشی از این راکتور به نام مدار ثانویه که ۵۰ درصد از پروژه را شامل می شود به صورت رسمی افتتاح می شود.
وی گفت: تکنولوژی اولیه این راکتور غیربومی و ۱۹ سال قبل از روسیه گرفته شد و برخلاف تصور بعضی از افراد فعالیت نداشت.
به گفته این مسئول، طرف مقابل در مذاکرات به دنبال تغییر ماهیت این راکتور و استفاده نکردن از آب سنگین بود که با هوشمندی و هوشیاری تیم فنی ماهیت و بهرهمندی از آب سنگین حفظ شد.
وی برخی از مشخصات فنی این راکتور را اشتعال بالاتر و استفاده بهینهتر از سوخت، وجود شار نوترونی بالاتر، تولید رادیو ایزوتوپهای صنعتی و پزشکی، تولید رادیوداروی مولیبدینیوم ۹۹ به روش شکافت هسته ای، مصرف آب سنگین کمتر، ایجاد توانمندی انجام تست سوخت، ارتقای قابلیت انجام تست مواد، نیاز به سوخت کمتر و... برشمرد.
زارعان اظهار داشت: متخصصان کشور در این زمینه با فرهنگ عاشورایی و تلاش مضاعف مهمترین بخش این راکتور که VESEL نام دارد را طراحی و با در نظر گرفتن استانداردهای هستهای با رویکرد بومیسازی عملیاتی کردند که تا سال ۱۴۰۰ خورشیدی به اتمام خواهد رسید.
وی با بیان اینکه سازمان انرژی اتمی به مثابه یک دارالفنون است، افزود: به واسطه دشمن شناسی و آینده نگری و همچنین خروج ترامپ از برجام، توانستیم شایستگی و توانمندیهای کشور را به جهان اثبات کنیم و ظرف ۲۴ ساعت با دستور رئیس جمهوری سایت غنی سازی شهید علی محمدی فردو را دوباره فعال کردیم.
وی ادامه داد: در مدت حدود ۲ ماه نزدیک به ۳۶ هزار سو به غنی سازی در نطنز اضافه شد که امروز به رقم هشت هزار و ۶۶۰ سو رسیدیم و در حالیکه قبل از آغاز گام سوم، روزانه ۴۵۰ گرم اورانیوم تولید می کردیم اما اکنون به مرز ۵ هزارگرم در روز رسیده ایم ضمن اینکه توان تولید اورانیوم ما نیز ۱۰ برابر افزایش یافت که این موفقیتها به دلیل مدیریت جهادی و تلاش متخصصین گمنام صنعت هسته ای کشور است و اگر نظام تصمیم بگیرد که ۲۰ هزار سو تولید کنیم، بیدرنگ این اقدام قابل اجرا است چون زیرساختهای مورد نظر از حیث، انرژی، متریال، نیروی کارآمد و... را داریم.
وی اضافه کرد: حرکت و کسب علم به تعبیر مقام معظم رهبری برای کشورمان نوعی عمل صالح محسوب میشود اما آمریکا از اینکه جمهوری اسلامی به یک مدل و الگوی علمی در جهان به خصوص برای کشورهای منطقه تبدیل شود، هراس دارد.
وی گفت: آمریکا در صدد نفوذ در افکار عمومی با استفاده از استراتژی تفرقه افکنی و ایجاد یاس و نامیدی در حوزههای تصمیمگیری و تصمیمسازی نظام اسلامی است و در این راستا از پیشرفتهای علمی ایران بیمناک است.
وی ادامه داد: اگر محدودیتها نبود، فعالیتهای علمی کشور اکنون در اوج قرار داشت اما با این وجود نظام اسلامی در عرصههای علمی از جمله فعالیتهای صلحآمیز صنعت هسته ای به دلیل داشتن چرخه سوخت بومی شانه به شانه برخی از کشورها و گاه جلوتر از آنها حرکت میکند.
زارعان با اشاره به معاهده برجام افزود :ما محدودیتهایی همچون اقدام نکردن برای ساخت فلز اورانیوم و فلز پلوتونیوم را پذیرفتهایم که در راستای فتوای مقام معظم رهبری مبنی بر حرام بودن تولید و نگهداشت سلاحهای هستهای است بنابراین اکنون پلوتونیومی نداریم که به سمت تولید فلز آن گام برداریم.
وی ادامه داد: در حوزه فنی نیز با کشور های ۱+۵ به شکلی عمل شد که به فعالیتهای صنعت هستهای لطمه وارد نشود و در عین حال فعالیتهای سازمان انرژی اتمی در زمینه اکتشاف و استخراج، تولید آب سنگین در خنداب اراک و فعالیتهای نیروگاهی نیز استمرار یافت.
چهل و نهمین نمایشگاه تخصصی دستاوردهای صنعت هسته ای کشور صبح روز شنبه در موسسه آموزش عالی انرژی ساوه با حضور مقاماتی چون دستیار ویژه رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، فرماندار، نماینده، امام جمعه و جمع دیگری از مسئولان شهرستان ساوه افتتاح شد و به مدت ۶ روز تا ۳۰ آبان پذیرای علاقمندان است.
نظر شما