عفونتهای تنفسی که ویروسها عامل ایجاد بیشتر آنها شناخته شده اند طیف وسیعی از بیماریها را شامل میشوند که شایعترین آنها ویروسهای سرماخوردگی، آنفلوآنزا و شبه آنفلوآنزا، فارنژیت یا التهاب گلو و پنومونی یا عفونت ریه هستند.
بر طبق آمارهای منتشره سالانه بین سه تا پنج میلیون نفر در دنیا دچار بیماری آنفلوآنزا میشوند.
به اعتقاد پزشکان آنفلوآنزا بیشتر در جمعیتهای انسانی که به صورت دسته جمعی زندگی میکنند رخ میدهد و احتمال انتقال بیماری در محیط های بسته قابل افزایش است.
به گفته مقامات بهداشتی کشورمان بیماری آنفلوآنزا در صورت عدم تشخیص و یا همراه شدن با بیماریهای زمینه ای مانند قلبی و عروقی و دیابت خطر مرگ و میر را به دنبال دارد لذا واکسن آنفلوآنزا برای افراد مستعد با شروع فصل پاییز و زمستان توصیه میشود.
بیماران مشکوک به آنفلوآنزا تحت پیگیری قرار میگیرند
مدیر گروه پیشگیری از بیماریهای دانشگاه علوم پزشکی مشهد به خبرنگار ایرنا گفت: عفونت های تنفسی به دو بخش ویروسی و میکروبی تقسیم میشوند و از بین تمامی عفونتهای تنفسی فقط بیماری آنفلوآنزا به دلیل همهگیری و خطرات انتشار آن از سوی وزارت بهداشت مورد ثبت و پیگیری قرار میگیرد.
دکتر محمد جعفر صادقی افزود: ویروسهای آنفلوآنزا که معمولاً شبه آنفلوآنزا هستند در هوای خشک و سرد فعالیت بیشتری دارند و اثبات بیماری آنفلوآنزا منوط به مثبت شدن آزمایش بیماری است.
وی با بیان اینکه بیماری آنفلوانزا سه تیپ A،B،C دارد گفت: مجموعه ای از ویروس ها عامل بیماری آنفلوآنزا شناخته شده اند که گونه های آن هر سال در حال تغییر است اما عمده بیماری آنفلوآنزای انسانی از نوع و تیپ A و گونه H۱N۱ است.
وی با بیان اینکه مشهد مرجع آزمایشات بیماری آنفلوآنزا در شرق کشور به شمار میرود افزود: هر فرد مبتلا به عفونت حاد تنفسی با علائمی مانند تب بالا، سرفه و تنگی نفس مشکوک به آنفلوآنزاست و باید تحت بررسی قرار گیرد.
تمام مبتلایان به آنفلوانزا در خراسان رضوی درمان شدند
مدیر گروه پیشگیری از بیماریهای دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: در سالهای اخیر هیچ گونه مرگ و میر ناشی از بیماری آنفلوآنزا در مناطق زیر پوشش این دانشگاه در استان خراسان رضوی رخ نداده است و تمام مبتلایان درمان شدهاند.
دکتر صادقی افزود: از ابتدای امسال تاکنون ۳۰۰ بیمار با علائم مشکوک به آنفلوآنزا در مناطق زیر پوشش این دانشگاه در استان خراسان رضوی ثبت و مورد آزمایش قرار گرفتهاند که نتیجه آزمایش ۲۴ مورد از آنها مثبت شده و عامل بیماری عمده آنها ویروس از نوع H۳N۲ بوده است.
وی اضافه کرد: سال گذشته از بین ۶۰۰ بیمار مشکوک به آنفلوآنزا در مناطق زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد، بر اساس آزمایشات صورت گرفته حدود ۱۰۰ نفر مبتلا به این بیماری تشخیص داده شدند که همه آنها درمان شده اند.
مدیر گروه پیشگیری از بیماریهای دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: خطر مرگ و میر بیماری آنفلوآنزا هنگامی شدت مییابد که این بیماری در گروههای مستعد مانند اطفال، سالمندان و با بیماریهای زمینه ای مانند بیماریهای قلبی و عروقی و دیابت رخ دهد.
صادقی داروی درمان آنفلوآنزا را " اوسل تامینویر" معرفی کرد و افزود: این دارو فقط باید با تشخیص قطعی آنفلوآنزا و توسط پزشک متخصص عفونی تجویز میشود چرا که اگر بیمار نسبت به این دارو مقاومت دارویی پیدا کند هیچ جایگزینی نخواهد داشت.
وی ادامه داد: اقدامات پیشگیری از عفونتهای تنفسی شامل پرهیز از رفت و آمد در محیطهای شلوغ و آلوده، رعایت بهداشت فردی، شست و شوی مرتب دستها و استفاده از ماسکهای فیلتردار و تزریق واکسن برشمرد.
تب بالای ۳۸ درجه مهمترین علامت آنفلوآنزا است
رییس گروه بیماری های واگیر دانشگاه علوم پزشکی مشهد هم گفت: آنفلوآنزا یک بیماری ویروسی است که در فصل سرما شیوع دارد به طوری که موج اول این بیماری هر ساله با شروع فصل پاییز آغاز میشود و موج دوم آن در فصل زمستان شیوع می یابد.
دکتر زهرا نهنبدانی افزود: ویروس آنفلوآنزا یک ویروس سرما دوست است که سریع انتقال یافته و خطر همه گیری بالایی دارد.
وی تب ناگهانی بالای ۳۸ درجه را یکی از مهم ترین علائم آنفلوآنزا عنوان کرد و اظهار داشت: سرفه، تنگی نفس، درد اندام، عفونت های چشمی و گاهی عوارض گوارشی مانند دل درد، تهوع و استفراغ از علائم دیگر بیماری آنفلوآنزا به شمار میروند.
رییس گروه بیماری های واگیر دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: دوره نهفتگی آنفلوآنزا اغلب بین دو تا هفت روز است و در این مدت سرایت پذیری و سرعت انتقال ویروس بیماری افزایش مییابد.
نهبندانی افزود: با توجه به دستورالعمل وزارت بهداشت تمامی گروه های در معرض خطر باید قبل از شیوع آنفلوآنزا در فصل سرما اقدام به تزریق واکسن این بیماری کنند.
وی ادامه داد: کودکان زیر دو سال که سیستم ایمنی بدن آنها هنوز کامل نشده، مادران باردار به ویژه در سه ماهه اول و دوم بارداری ، افراد بالای ۶۰ سال، کسانی که داروهای تضعیف سیستم ایمنی استفاده میکنند، افرادی که پیوند اعضا شدهاند و کادر بهداشتی و درمانی گروههایی هستند که مستعد و در معرض خطر بیماری آنفلوآنزا قرار دارند.
در بین عفونت های تنفسی فقط آنفلوآنزا واکسن دارد
مسئول یکی از درمانگاههای شبانه روزی مشهد هم در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: عفونتهای تنفسی به دو دسته عفونتهای ویروسی و عفونتهای میکروبی تقسیم میشوند و بسته به نوع ویروس و علائم بروز آن دستگاه تنفسی فوقانی و یا تحتانی بیمار را درگیر میکنند.
دکتر شاهین زمانی تقی زاده افزود: به طور کلی عامل همه عفونتهای تنفسی در ابتدا ویروسها هستند و ممکن است عفونتهای میکروبی در افراد مستعد به صورت ثانویه بروز یابد.
وی اضافه کرد: عفونتهای تنفسی علائم وسیعی دارند و از علائم تنفسی مانند سرفههای مکرر و گاه خشک، عطسه، آبریزش بینی، ریزش اشک و گلودرد تا علائم گوارشی مانند تهوع، استفراغ، اسهال و بدن درد را شامل میشوند.
زمانی گفت: در عفونتهای دستگاه تنفسی فوقانی که بینی، سینوسها، حلق و حنجره را درگیر میکند، عمدتاً ویروسهای آنفلوآنزا، سرما خوردگی و فارنژیت های ویروسی فعال هستند که مهمترین علائم آنها سرفه، ریزش اشک، آبریزش بینی، گلودرد و عطسه است و در آنفلوآنزا علائم گوارشی هم بروز مییابد.
وی افزود: دوره درمان عفونتهای تنفسی که بیماری آنفلوآنزا شناخته ترین نوع حاد آن به شمار میرود بین یک تا دو هفته است و باید توجه داشت که دوره واگیری بیماری از زمان ورود ویروس به بدن فرد بین دو تا پنج روز است و در مراحل بعدی، ویروس، تکثیر یافته و علائم، ظاهر میشود.
او تاکید کرد: درمان عفونتهای تنفسی با عامل ویروسی به طور معمول نگهدارنده و تسکینی است یعنی با تجویز مسکن، داروهای تقویت کننده سیستم ایمنی، استراحت و مصرف زیاد مایعات سِیر بیماری بهبود مییابد و اگر این بیماریها به نوع میکروبی تبدیل شوند باید برای بیمار آنتی بیوتیک تجویز شود.
وی ادامه داد: غیر از بیماری آنفلوآنزا بقیه عفونتهای تنفسی واکسن ندارند و این واکسن که صرفاً بیماری آنفلوآنزا را مهار میکند در افراد مستعد این بیماری کاربرد دارد و باید در اوایل شروع فصل سرما و ابتدای پاییز تزریق شود.
نظر شما