در راستای رویکرد، سیاست ها و موضع گیری های آمریکا در مورد رژیم صهیونیستی در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ، اقدام اخیر آمریکا را می توان از زوایای مختلف مورد کنکاش و بررسی قرار داد.
** اقدام جدید آمریکا در تضاد با قوانین آمریکا و نهادهای بین الملل
در مرحله اول باید گفت که این موضع گیری یک چرخش کامل نسبت به سیاست آمریکا طی چهار دهه گذشته به شمار می رود زیرا بر اساس سیاست یاد شده شهرک سازی در سرزمین های اشغالی فلسطین و عربی در کرانه باختری و بیت المقدس و بلندی های جولان یک اقدام غیرقانونی محسوب می شود.
وزارت خارجه آمریکا در سال ۱۹۷۸ نیز با صدور مصوبه ای اعلام کرد که شهرک سازی در سرزمین های فلسطینی نه تنها برخلاف قوانین بین المللی است بلکه با قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد در خصوص لزوم توقف شهرک سازی در تضاد است که در اواخر دسامبر ۲۰۱۶ صادر شد و آمریکا از رای دادن به آن امتناع ورزید.
علاوه بر همه اینها رویکرد جدید آمریکا با قطعنامه های مجمع عمومی سازمان ملل و معاهده چهارم ژنو در تضاد است که بر اساس آن نیروهای اشغالگر حق ساخت شهرک و اسکان شهروندان خود در مناطق تحت اشغال خویش را ندارند.
از سوی دیگر دیوان بین المللی دادگستری یا دادگاه جهانی لاهه در سال ۲۰۰۴ با صدور حکمی اعلام کرد که شهرک سازی نقض قانون بین الملل به شمار می رود و دادگاه رسیدگی به جنایات بین الملل و سازمان عفو بین الملل شهرک سازی را به مثابه جنایات جنگی برشمرد.
اما در تاریخ آمریکا این واقعیت به اثبات رسیده که هر گاه قانون بین الملل با منافعش و یا امنیت رژیم اشغالگر قدس در تضاد بوده، آن را زیر پا گذاشته است.
** سومین هدیه ترامپ به نتانیاهو
در همین حال باید گفت پس از انتقال یافتن سفارت آمریکا از تل آویو به بیت المقدس و به رسمیت شناختن حاکمیت رژیم صهیونیستی بر منطقه اشغالی جولان سوریه، این اقدام جدید آمریکا را می توان سومین هدیه ای برشمرد که دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا آن را به همپیمان خود بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی اهدا کرد.
تنها پاسخی که به چرایی سیاست آمریکا در مورد شهرک سازی رژیم صهیونیستی در مقطع کنونی می توان ارائه داد این است که با توجه به ناکام ماندن «بنی گانتس» رهبر حزب آبی – سفید و رقیب نتانیاهو در تشکیل کابینه جدید اسراییل، دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا می خواهد با به رسمیت شناختن شهرک سازی شانس نتانیاهو همپیمان خود را برای ادامه نخست وزیری در اسراییل افزایش دهد و اسراییلی ها را برای سومین بار به پای صندوق های رای بکشاند.
** احتمال مسموم بودن سومین هدیه
البته این امکان نیز وجود دارد که کاملا برخلاف خواست و اراده رئیس جمهوری آمریکا سومین هدیه ترامپ به نتانیاهو مسموم باشد زیرا مشروعیت بخشیدن به شهرک سازی ممکن است نتواند در واقعیت های موجود در خصوص مصادره زمین ها و انهدام خانه های فلسطینیان و برپایی شهرک ها تغییر چندانی ایجاد کند.
اگر نتانیاهو بخواهد از این هدیه به عنوان چراغ سبز واشنگتن به تل آویو استفاده کرده و بخش هایی از کرانه باختری را به سرزمین های فلسطین اشغالی ملحق کند در آن صورت شهروندان فلسطینی به یک بار سیاسی - جغرافیایی بر دوش رژیم اشغالگر قدس تبدیل خواهند شد و با توجه به سیاست نژادپرستانه و آپارتایدی این رژیم فلسطینیان مزبور به عناصر معترض جدید در مناطق فلسطین اشغالی تبدیل می شوند.
** عملکرد جهان عرب مشوق ترامپ برای مشروعیت بخشیدن به شهرک سازی
اکنون بعد از چند سال بر کسی پوشیده نیست که ترامپ در دادن هدایای پیاپی خود به نتانیاهو به طور کلی بر فروپاشی ساختار حاکم بر جهان عرب و به طور خاص بر شکاف موجود میان جریان های فلسطینی تکیه کرده است.
رئیس جمهوری آمریکا همچنین بر دنباله روی رژیم های عرب از سیاست های آمریکا در خصوص موضوع فلسطین و تلاش آنها جهت پیوستن به طرح «معامله قرن» حتی قبل از نمایان شدن جزئیات، مشخصات و ویژگی هایش بسیار تکیه کرده است.
در چنین وضعیتی باید گفت که کاملا منطقی است که برافراشته شدن پرچم رژیم اشغالگر قدس و نواخته شدن سرود ملی آن در برخی پایتخت های عربی و همچنین دیدارهای محرمانه و علنی «ترکی فیصل» وزیر پیشین اطلاعات عربستان سعودی با مقامات اسراییلی به ترامپ و نتانیاهو در این خصوص انگیزه بالایی ببخشد.
اکنون باید گفت که با توجه به موارد یاد شده این احتمال وجود دارد که در آینده نه چندان دور شاهد به رسمیت شناخته شدن روند شهرک سازی صهیونیست ها از سوی برخی از کشورهای عرب نیز باشیم. ۴۸۷
نظر شما