خبر فوری: رفع فیلترینگ

حقوق بشر ابزاری برای انزوای حاکمیت کشورها

تهران- ایرنا - معاون امور بین الملل ستاد حقوق بشر ایران گفت: حقوق بشر ابزار فشاری است در دست کشورهای غربی و آمریکا که از آن برای انزوای حاکمیت کشورها استفاده می‌شود.

سید مجید تفرشی عصر شنبه در نشست بررسی UPR  و مطالبات حقوق بشری ایران از غرب که در مرکز رسانه قوه قضاییه برگزار شد، افزود: دهه ۸۰ دنیا با علم بر اینکه حقوق بشر علم بزرگی است و برای انسانها ارزش دارد مواضع دفاع از حقوق بشر را راه اندازی کرد.  این حقوق بشر برای جمهوری اسلامی هم بسیار با  ارزش است و ایران برای احقاق آن برنامه ریزی کرده است.

وی ادامه داد: ستاد حقوق بشر کشورمان به تنهایی قدرتی ندارد، ولی قدرت خود را از اعضای خود یعنی وزارت دادگستری، دادگاه ها، دادستانی ها، دیوان عالی کشور، نیروی انتظامی و دیگر اعضای آن می گیرد و در دفاع از حقوق بشر در ایران همه این ستاد را همراهی می کنند.

تفرشی گفت:‌ یو پی آر سیستم خوبی است که مچ گیری متقابل دارد و همه حق دارند صحبت کنند که در فرانسه و آمریکا چگونه نقض حقوق بشر صورت می گیرد، در کشور ما هم می توان به قوه قضاییه نامه نوشت و در دفاع از حقوق کودکان و حقوق مردم از آنان دفاع کرد.

معاون ستاد حقوق بشر تصریح کرد:‌ در این سیستم ۳۲۹ توصیه به ایران شده است که باید پاسخگوی آن باشیم، مکانیسمی که در ایران وجود دارد با بسیاری از مصوبات جهانی تطابق دارد. ولی این دلیل نمی شود که آنها سیاست های خود را به ما اعمال و ارائه کنند.

وی با بیان اینکه همه چیز در دنیا بستگی به منافع ملی دارد و برخی مانند آمریکا منافع خود را در کوبیدن کشورهای دیگر می بینند، تاکید کرد: در دنیای غرب در دفاع از حقوق بشر هیچ مواضعی جز منافع ملی و فشار به کشورهای دیگر وجود ندارد و حقوق بشر اکنون ظرفیتی برای کنترل حاکمیت ها است.

تفرشی ادامه داد:‌ در ارتباط با قطعنامه ها علیه کشورها زمانی که آرای ممتنع و منفی بر مثبت پیشی می گیرد به معنای تعامل کشورها با یکدیگر است، مانند قطعنامه اخیر کانادا علیه جمهوری اسلامی ایران، بنابراین حقوق بشری که سیاست و زورگویی برای تحریم باشد به مخاصمات و  کشتن انسانها منجر می شود.

وی تصریح کرد:‌ نمایندگان ایران در یوپی آر دفاع خوبی از مواضع کشورمان در زمینه حقوق بشر کرده اند و ناگفته نماند آنها نگاه نامتوازنی در این بحث دارند و سیاسی عمل می کنند.

یو پی آر  

موضوع این میزگرد مربوط به ساز و کار جدید بررسی دوره ای جهانی حقوق بشر یو پی آر بود که این سازوکار ‌یک سال پس از تاسیس شورای حقوق بشر در ۱۵ مارس ۲۰۰۶ و جایگزینی آن به جای کمیسیون حقوق بشر، چهل و هفت عضو شورای جدید حقوق بشر به منظور تعیین چارچوب کاری آتی شورای مذکور، در ۱۸ ژوئن ۲۰۰۷ مبادرت به تهیه نقشه راه این شورا نمودند که از جمله عناصر اصلی این نقشه راه، سازوکار جدید بررسی دوره ای جهانی حقوق بشر (UPR) بود.

بیانیه ستاد حقوق بشر

روز ۲۷ آبان ۹۸ ستاد حقوق بشر جمهوری اسلامی در بیانیه ای ای اقدام دولت کانادا در ارائه پیش نویس قطعنامه ای با عنوان «وضعیت حقوق بشر در ایران» را محکوم و آن را مملو از افترا و اطلاعات نادرست و در تداوم ایران ستیزی دولت کانادا اعلام کرد.

ستاد حقوق بشر، در این بیانیه آورده است: بار دیگر دولت نژادپرست کانادا با کمک بانیان اعمال تروریسم اقتصادی علیه ملت ایران، پیش نویس قطعنامه ای با عنوان «وضعیت حقوق بشر در ایران» را به کمیته سوم مجمع عمومی سازمان ملل متحد ارائه کرده است.

با وجود تداوم تحریم های گسترده وحشیانه علیه ملت ایران، جمهوری اسلامی ایران هفته گذشته ذیل دور سوم سازوکار بررسی دوره ای جهانی حقوق بشری خود (موسوم به یو پی آر) از دستاوردهای حقوق بشری کشور دفاع کرد. اقدامی که به اذعان خبرگزاری های متعدد بین المللی غربی از سوی ۸۵ درصد کشورهای صاحب نظر در شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد، مورد تمجید قرار گرفت.

اراده جمهوری اسلامی بر این است که با نقض حوق بشر در کشور برخورد کند

اکبر طلابکی عضو هیات علمی دانشگاه  تهران نیز در این نشست گفت:‌ نقض حقوق بشر ادعایی است که نمی شود در هیچ کشوری داشت که اتفاق نمی افتد و باید دید که آیا در کشور سازمانی وجود دارد که با آن مبارزه کند.  اراده جمهوری اسلامی بر این است که با نقض حقوق بشر در کشور برخورد کند و در این ارتباط نهادها و سازمانهایی فعال هستند.

وی افزود:‌ باید دید که نقض حقوق بشر در چه کشورهایی اتفاق می افتد، ‌ نمودارها نشان می دهد که ایران رتبه پایینی در نقض حقوق بشر را دارد و کشورهای مدعی دموکراسی و رعایت حقوق بشرهمواره نسبت به شهروندان و مردم کشورهای دیگر این حقوق را نقض گسترده می کنند. در بسیاری از کشورهای غربی قوانین حقوقی خود را نقض می کنند و از رعایت حقوق بشر فقط تصویر رسانه ای می سازند و نخبگان خود به آن دامن می زنند.

طلابکی با بیان اینکه راهبرد ایران در بحث حقوق بشر راهبردی دفاعی بوده و باید به آفندی تغییر کند، گفت: ‌باید موارد نقض حقوق بشر در کشورهای غربی احصا و رسانه ای شود و با کشورهایی که با ما در این بحث هم رای هستند تشکیل جبهه متحدی در راستای مبارزه و مقابله با کشورهای مدعی تشکیل شود.

کشورهای غربی علیه ایران سیاه نمایی می کنند

مجید عباسی دانشیار دانشگاه علامه طباطبایی در این میزگرد در مورد دلایل کشورهای غربی که این ادعا را مطرح می کنند در ایران نقض حقوق بشر بوجود می آید،  گفت:‌ این کشورها علیه ما  سیاه نمایی می کنند و در اصل اختلاف نظر بین ما و آنهاست که در بحث های حقوقی به ما ایراد وارد می سازند.

وی با اشاره به اینکه آنها تلاش می کنند آموزه های حقوق بشری لیبرالی را بعنوان حقوق بشری جامعه جهانی مطرح کنند که این با فرهنگ های ملل و ادیان مختلف در تعارض است، اظهار کرد:‌ در گزارش هایی که علیه ایران داده می شود عموما ناظر به این است که اگر در ایران قتلی صورت می گیرد قصاص در پی آن است و میزان اعدام بالا رفته. از دیدگاه آنان این مسائل شکنجه تلقی می شود و آن را برجسته می سازند که در ایران نقض حقوق بشر انجام می شود.

عباسی با بیان اینکه در اجرای حقوق بشر نسبت به کشورهای خلیج فارس وضعیت بسیار مطلوب تری داریم و مهمترین مشکل ایران در سیاه نمایی کشورهای غربی نسبت به ما و همچنین برداشت های سیاسی است، افزود:‌ باید از دیدگاه  تهدید محوری به فرصت محوری روی بیاوریم و در کنار آنها نگاهی به نقض حقوق بشر در کشورهای غربی داشته و دارای راهکار و ارائه دیدگاه در جهت کمتر شدن این نقض در این کشورها همراه با برگزاری همایش هایی بین المللی حقوق بشری در کشور باشیم.

نقض های حقوق بشری توسط کشورهای مدعی به دلیل این تعاملات دیده نمی شود

محمود رضا گلشن پژوه، مدیرعامل سازمان دفاع از قربانیان خشونت در این نشست گفت:‌ ما از سال ۱۹۸۴ تحت نظارت سیستم بین المللی هستیم که از سال ۲۰۱۱ شورای حقوق بشر نظارت بر ایران را بیشتر کرد.

وی افزود:‌ جمهوری اسلامی ایران اقدام متناسبی برای نمایش بهتر واقعیت ها بکار برده و در برخی مواقع بسیار خوب عمل کرده است، مثلا در سال ۸۴ میلادی طرح بحث اعدام های اوایل انقلاب، موضوع ‌بهایی ها و زنان را مطرح کردند. آنها گفتند باید کنوانسیون های قبل از انقلاب را اجرا کنید و در بحث هایی مانند قاچاق مواد مخدر نیز اقداماتی عیله ما صورت گرفت.

این کارشناس مسائل حقوقی با بیان اینکه  بخش وسیعی از این فضای سیاست زده در شورای حقوق بشر بر اثر تعاملات اجتماعی سیاسی و فرهنگی کشورها بوده و مشاهده می شود که بسیاری از نقض های حقوق بشری توسط کشورهای مدعی به دلیل این تعاملات دیده نمی شود، اظهار کرد:‌چهره و وجهه ای که از یک کشور در بحث حقوق بشر ساخته می شود خیلی مهم است با ساختن چهره نقض حقوق برای کشورها مشکلاتی ایجاد می کنند و آن کشور را در جهات مختلف حقوق بشری تخریب می کنند.  مثلا میزان تنش در منطقه خاورمیانه ۴ برابر جامعه جهانی است که این ها را همه آمریکا، اسراییل  و غرب بوجود آورده اند.

گلشن پژوه با ارائه روش هایی در جهت اعتماد سازی گفت: ‌انتشار و ارائه کتاب سال روی میز طرف مقابل در مناسبات حقوقی و سیاسی مانند آمریکا چین و بلاروس، ‌ ایجاد نمایشگاه حقوق بشری داخلی و بین المللی، ‌ برگزاری اجلاس ویژه حقوق بشر، ‌درخواست گزارش کمیسرعالی حقوق بشرعلیه یک کشور و گردآوری کشورهای هم رای و پایه که با ایران همراه باشند مانند روسیه، چین، کوبا، ونزوئلا و غیره بهترین راهکار برای مقابله با قطعنامه های حقوق بشری علیه کشور ما خواهد بود.

نشست بررسی UPR  و مطالبات حقوق بشری ایران از غرب عصر روز شنبه در ارتباط با  دفاع ستاد حقوق بشر جمهوری اسلامی در سازوکار جدید بررسی دوره ای جهانی حقوق بشر (UPR) با حضوراساتید دانشگاه در رشته حقوق، ‌ مدیر عامل سازمان دفاع از قربانیان خشونت ‌و معاون امور بین الملل دبیر ستاد حقوق بشردر محل مرکز رسانه  قوه قضاییه برگزار شد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha