۳ آذر ۱۳۹۸، ۸:۳۷
کد خبرنگار: 1362
کد خبر: 83566252
T T
۳ نفر

برچسب‌ها

کتاب «لالایی و بازی‌های محلی فریدن»، کودکی خاطره‌انگیز

اصفهان- ایرنا- «لالایی و بازی‌های محلی فریدن» عنوان کتابی است که پیشینه‌ای جذاب از شادمانه‌های کودکان فریدن واقع در غرب استان اصفهان را معرفی می‌کند.

معرفی ۴۵ بازی محلی خطه فریدن در این کتاب، مجالی است برای مرور خاطرات دوران کودکی همه مخاطبانی که سن و سالشان به آن روزهای سرشار از جنبش و شیطنت قد می‌دهد؛ روزهایی که به قول مادربزرگ‌ها از دیوار راست بالا می‌رفتیم و بازیگوشی‌ها و چابکی‌ها دمار از روزگار پدرها و مادرها درآورده بود.

بازی‌هایی که مرزهای خانه‌ها را یکی می‌کرد و بندبند دیوارها و کوچه‌ها را سرشار از هیجان و هیاهو، اما آنچه در این میان مرور خاطرات آن روزها را دلچسب کرده، کودکی‌هایی است که امروز اثری از آن نیست.

تقویت قوای جسمانی، تمرکز حواس، همفکری، افزایش اعتماد به نفس، تقویت حس کنجکاوی و تصمیم‌گیری، افزایش سرعت و دقت، پرورش قدرت دفاعی، تفریح و سرگرمی مهم‌ترین ویژگی‌های بازی‌های بومی در این کتاب معرفی شده است.

برخی بازی‌ها مناسب دخترها و برخی دیگر برای پسرها است اما بیشتر بازی‌ها نیازی به ابزار پیچیده ندارند و در آنها فرد با تکیه بر توانایی و هوش خود ورود می‌کند.

بازی‌ها بیشتر به صورت گروهی و یا مشارکتی است که در نهایت به تقویت حس رقابت سالم بر اساس قوانین از پیش تعیین شده می‌انجامد و فعالیت بدنی و جست‌وخیز از ویژگی‌های مهم بازی‌های محلی فریدن است که در حقیقت، نیاز فرد به تحرک بدنی برای ارتقای سلامتی را تامین می‌کند.

آن سوی بازی‌ها، وجد، نشاط و سرزندگی ناشی از آن است که امروزه کارشناسان در سلامت روان موثر می‌دانند.

برخی از این بازی‌ها نیز مانند «بزن بشکن» و « قوش پر، کلاغ پر» به آیین‌ها و رسوم اهالی منطقه اشاره دارد.

«شاه بازی»، «چوب کبریت»، «تاپ تاپو»، «آفتاب مهتاب»، «فنجان بازی»، «قلعه بازی» و «گیلا گیلا» عنوان برخی از بازی‌های محلی است که در این کتاب به مخاطب معرفی می‌شود.

برخی از بازی‌ها مانند «یه قل، دو قل»، «کلاغ پر» و «عمو زنجیرباف» که امروز نیز بین کودکان و نوجوانان رواج دارد، با بسیاری از شهرهای ایران مشترک است.

گردآورنده در بخش دوم کتاب، گوشه‌ای از لالایی‌های مادران فریدنی را به نگارش درآورده است؛ از میان سطرها و بیت‌های این لالایی‌ها می‌توان باورهای عمیق و رمز و راز دامان پر مهر مادران این سرزمین کهن را دریافت:

لالالالا گلم باشی

تسلای دلم باشی

بمونی همدمم باشی

لالالالا گل چایی

از این بچه چه می‌خواهی

که این بچه پدر داره

سه خنجر در کمر داره

یکی حیدر یکی صفدر

یکی داماد پیغمبر

برو لولوی صحرایی

تو از بچه‌ام چه می‌خواهی

که این بچه پدر داره

و قرآن زیر سر داره.

کتاب با این نجوا و نغمه که آرام‌بخش مادران است، به پایان می‌رسد و کوله‌باری از خاطرات را به تار و پود خیال مهمان می‌کند.

لالایی و بازی‌های محلی فریدن با کوشش گردآورنده، کبری عباسی، از سوی انتشارات نهال این شهرستان در سال ۱۳۹۲ با شمارگان یک‌هزار جلد در ۴۸ صفحه به چاپ رسیده است.

فریدن با ۲ شهر و ۲۸ روستا در فاصله نزدیک به ۱۴۰ کیلومتری غرب اصفهان واقع است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha