به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهشهای خبری ایرنا، پس از گذشت ۱۴ سال از برگزاری آخرین انتخابات در فلسطین، گروههای مهم سیاسی از جمله فتح و حماس رایزنیهایشان برای برگزاری انتخابات ریاستی (تشکیلات خودگردان) و پارلمانی را افزایش دادهاند. تارنمای «فلسطین اونلاین» یکشنبه سوم آذرماه در گزارشی آورد با وجود برخی موانع هنوز هم تحرکات در عرصه سیاسی فلسطین درباره برگزاری انتخابات ریاستی و پارلمانی ادامه دارد. جریانهای سیاسی برای از بین برداشتن موانع تلاش میکنند و سفر هیات کمیته برگزاری انتخابات به نوار غزه طی روزهای گذشته نشان دهنده انعطاف جریانهای فلسطینی برای برگزاری انتخابات است.
چالشها در مسیر برگزاری انتخابات فلسطین
به نوشته تارنمای فلسطین اونلاین، با مطرح شدن سخنانی درباره برگزاری انتخابات ریاستی و پارلمانی در نوار غزه و کرانه باختری، یکی از بزرگترین چالشها در مسیر برگزاری انتخابات، اقدامات رژیم اشغالگر در قدس به ویژه پس از به رسمیت شناختن این شهر به عنوان پایتخت رژیم اشغالگر از سوی «دونالد ترامپ» است. در این زمینه، «حسن خاطر» دبیر کل سابق هیات اسلامی و مسیحی حمایت از قدس و مقدسات گفت رژیم اشغالگر تلاش میکند مانع از برگزاری انتخابات در روستاها و شهرکهای فلسطین در قدس شود که شامل دیوار حائل است زیرا برگزاری انتخابات به منزله اعتراف به حاکمیت اداری و سیاسی فلسطین بر این مناطق است.
«حاتم عبدالقادر» عضو شورای اوقاف اسلامی در قدس اشغالی هم به روزنامه «فلسطین» گفته پذیرفتنی نیست که قدس در انتخابات در حاشیه قرار گیرد. این شهر یک کانون اساسی در انتخابات و خط قرمزی است که نباید در انتخابات آن را نادیده گرفت. یکپارچگی جغرافیایی شرط اساسی برای برگزاری انتخابات است. انتخابات راهی برای خارج کردن اوضاع فلسطین از بحرانهای کنونی است.
به نوشته شبکه خبری «الجزیره»، شکاف سیاسی میان جریانهای فلسطینی یکی از موانع برگزاری انتخابات در فلسطین است. اشغالگری رژیم اسرائیل نیز یکی از بزرگترین چالشها در مسیر برگزاری انتخابات فلسطین است. به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت رژیم اسرائیل و انتقال سفارت آمریکا به این شهر هم در این زمینه مانع بزرگی است. برگزاری این انتخابات دریچه ای به سوی ترمیم شکاف میان جریان های فلسطین است و این موضوع در صورتی تحقق پیدا می کند که همه جریان های فلسطین در انتخابات شرکت کنند و زمینه شرکت گسترده مردم فلسطین را فراهم سازند.
روزنامه الکترونیکی «رای الیوم» در گزارشی به قلم «عبدالستار قاسم» نوشت: صهیونیست ها، آمریکاییها و... نمی خواهند انتخابات برگزار شود، زیرا آنان از پیروزی مخالفان توافق «اسلو» میترسند. آنها خیلی راحت میتوانند با بحران آفرینی بهانهای را برای به تعویق انداختن انتخابات یا تعلیق آن به وجود آوردند. مشکل بزرگی در مسیر برگزاری انتخابات آزاد و شفاف وجود دارد. فضایی که انتخابات در کرانه باختری و نوار غزه برگزار شود برای برگزاری انتخابات دموکراتیک بر پایه اصول دموکراسی که در عرصه بین الملل به رسمیت شناخته شود، فراهم نیست. مردم طی سالهای گذشته در کرانه باختری و نوار غزه از سرکوب ها و ستم ها، پیگیری دستگاه های امنیتی رنج بردهاند و آنان برای تسلیم شدن در برابر قدرتمندان رنجهای بسیاری را متحمل شدهاند. فضای داخلی نیاز به فراهم کردن شرایط مناسب برای برگزاری انتخابات آزاد و شفاف دارد و این موضوع نیاز به زمان دارد. مردم نیاز به ضمانت هایی دارند تا به نتایج انتخابات احترام گذاشته شود.
انتظارات از نتایج انتخابات
به گزارش روزنامه «القدس» فلسطین، پس از سالها شکافهای مصیبتبار، جریانهای سیاسی فلسطین در پایان دادن به شکافها و دور کردن مردم فسطین از رنجها و زیانها شکست خوردهاند. آنچه باید گفته شود این است مردم فلسطین حق دارند که پای صندوقهای رای حرف خود را بزنند و آنان نباید در گرو اختلافها بمانند. مردم فلسطین از اختلافها و کسانی که به دنبال ادامه شکافها و مانع حضور مردم فلسطین در پای صندوقهای رای هستند، خسته شده اند. انتخابات در هر جامعهای که به دموکراسی اعتقاد دارد در برابر قید و بندها و شرایط جریانهای سیاسی تسلیم نمی شود. بلکه همه جریانهای سیاسی حق دارند برنامههای خود را برای مردم طرح کنند و مردم حق دارند هر طرحی را برای رسیدن به اهداف و آرمان خود مناسب است برگزینند.
روزنامه «عربی ۲۱» مصر در گزارشی به قلم «محسن محمد صالح» نوشت انتخابات تنها سازوکاری است که در کنار دیگر مسائل، قواعد، اصول و ضوابط با موفقیت همراه خواهد شد. اما اگر هدف از آن فرار از واقعیت یا استفاده برای اهداف برخی طرفها باشد وضعیت را به سوی سرخوردگی بیشتری سوق میدهد. تصمیم فلسطینیها باید از هیمنه اشغالگری های رژیم صهیونیستی به دور باشد و با بازسازی نهادهای آزادی بخش روند واقعی آغاز شود تا به موجب آن توافق اسلو و نتایج آن خنثی شود و با اعتبار بخشیدن به برنامههای ملی و حفظ اصول طرح مقاومت پیش رود.
نظر شما