خوزه ماریو که تاکنون هفت نخست وزیر را برکنار کرده است انتظار دارد در این دوره نیز برنده صندوق های رای شود تا پنجمین دوره ریاست جمهوری خود بر این کشور را نیز به پایان برساند.
در هر حال بیش از ۷۶۰ هزار نفر از جمعیت ۲ میلیونی این کشور برای شرکت در انتخابات ثبت نام کرده بودند تا بتوانند به امید باز گرداندن ثبات به این کشور غرب آفریقا، یکی از این نامزدها را به کرسی ریاست جمهوری بنشانند.
همه این ۱۲ نامزد که همگی هم مرد هستند طی چندماه گذشته بارها قول دادند برخلاف رقبای خود صلح و ثبات را به کشور باز گردانده و با افزایش خدمات اجتماعی جامعه را به سمت توسعه اقتصادی و اجتماعی سوق دهند، چون این کشور طبق شاخص سازمان ملل از میان ۱۸۹ کشور مقام ۱۷۷ را در توسعه اجتماعی و اقتصادی دارد . بیش از نیمی از مردم این کشور با کمتر از ۲ دلار در روز زندگی را سر می کنند.
برخی تحلیلگران تا پیش از دیروز انتظار داشتند کودتایی دیگر در این کشور کودتاها در آفریقا رخ دهد ، زیرا این کشور معروف به کودتاها و ترورهای سیاسی در جهان، از زمان استقلال آن از پرتغال در سال ۱۹۷۴، ۹ کودتا، ۱۶ شبه کودتا و نیز چندین بار تغییر کابینه را تجربه کرده است.
طبق آمارهای رسمی و غیررسمی این کشور از فساد سیاسی و اقتصادی بالا و قاچاق گسترده مواد مخدر رنج می برد و در آمار جهانی از بین ۱۸۰ کشور رتبه ۱۷۲ را داراست.
قاچاقچیان بین المللی مواد مخدر با بهره برداری از هرج و مرج گینه بیسائو، این کشور را به نقطه ترانزیت قاچاق کوکایین میان آمریکای جنوبی و اروپا تبدیل کرده اند.
در هر حال این انتخابات هم با نظارت نهادهای منطقه ای و بین المللی برگزار شد در حالی که طرفداران رئیس جمهوری فعلی مخالفان را به پرکردن برگ رای های تقلبی متهم کرده و بارها در چندین نقطه این کشور با آنها درگیرهای خونین نیز داشته اند.
خوزه ماریو که ۴ دوره در این کشور رئیس جمهوری بوده است تنها رئیس جمهوری است که طی ۲۵ سال گذشته نه ترور و نه عزل شده است.
وی تاکنون چندین نخست وزیر را برکنار کرده و با پارلمان این کشور نیز اختلاف شدید دارد. وی مخالفان خود را به ویژه "حزب آفریقایی برای استقلال گینه و کیپ ورده (پی ای آی سی جی) که بزرگترین حزب بعد از حزب حاکم در پارلمان این کشور است را متهم می کند که با گسترش فساد و عدم هماهنگی با حزب حاکم به ویژه از سال ۲۰۱۵ (انتخابات قبلی) کشور را به لحاظ سیاسی دچار بن بست کرده است.
"بودچه کانده" رئیس ستاد انتخاباتی خوزه ماریو امروز به خبرنگاران گفت که براساس گزارش نیروهای امنیتی مخالفان طی چند هفته گذشته سعی کردند با تطمیع مردم از طریق پرداخت پول و آذوغه آنها را به مخالفت با رئیس جمهوری وادارند، به همین دلیل بعید است خوزه ماریو بخواهد به نتیجه ای که از این صندوق ها بیرون می آید تمکین کند.
البته "دومنینگوس سیموئس" رهبر حزب مخالف و نامزد این انتخابات بعد از این اظهارات گفت که به قانون اساسی و نتیجه منطقی این انتخابات وفادار می ماند.
براساس اعلام دیشب کمیته مستقل انتخابات این کشور، شمارش آراء این انتخابات آغاز شده و قرار است نتایج اولیه آن بعد از ۷۲ ساعت در ۲۸ نوامبر (پنج شنبه ۷ آذر) منتشر شود و چنانچه هر یک از این ۱۲ نامزد نتوانند بیش از ۵۰ درصد آرا را کسب کند، دور دوم این انتخابات بین دو نامزد برتر انتخابات دیروز در ۲۹ دسامبر (۸ دی) امسال برگزار خواهد شد.
به گزارش خبرگزاری "آل افریکا"، سازمان ملل متحد ماه گذشته میلادی از گروه های سیاسی گینه بیسائو خواسته بود برای پایان دادن به کشمکش سیاسی ویرانگر پای میز مذاکره حاضر شوند.
به همین دلیل بود که احزاب مخالف سیاسی چندی پیش در اعتراض به تصمیم گیری های اختلاف برانگیز از جمله برکناری نخست وزیران با برگزاری تظاهراتی خواهان برگزاری شفاف انتخابات ریاست جمهوری شدند.
البته تظاهرات علیه ماریو واز تاکنون آرام بوده و ارتش این کشور قول داده است که با پایبندی به قانون اساسی از این کشمکش ها دور بماند.
به گزارش رویترز، از آنجایی که در تازه ترین تظاهرات تعداد زیادی از شهروندان این کشور جان باخته و یا زخمی شده بودند، کشورهای عضو جامعه اقتصادی غرب آفریقا (اکواس) در ۱۸ آبان امسال دخالت کرده و ضمن محکوم کردن اقدامات رئیس جمهوی گینه بیسائو با تشکیل یک جلسه اضطراری در نیامی، پایتخت نیجر، تهدید کردند که چنانچه ماریو واز از تصمیم خود برنگردد باید منتظر اقدامات تنبهی از سوی این نهاد باشد.
اکوواس حتی استفاده از نیروهای امنیتی و یا ارتش برای سرکوبی مخالفان توسط رئیس جمهوری در این کشور را کودتا تلقی کرده و تهدید کردند که این کشور را تحریم اقتصادی خواهند کرد.
نظر شما