بسیج مستضعفین که در گذشته با نام نیروی مقاومت بسیج شناخته میشد، در تاریخ ۵ آذرماه ۱۳۵۸ به فرمان حضرت امام خمینی(ره) تشکیل شد و پس از تصویب در مجلس شورای اسلامی در دی ماه ۱۳۵۹ به صورت قانونی رسمیت یافت.
هدف از تشکیل چنین ارگانی، ایجاد تواناییها و آمادگیهای لازم دفاعی در آحاد مردم در دفاع از کشور و در زمان دفاع مقدس بود. پس از دوران جنگ نیز برای کمک به مردم در زمان بروز بلایا و حوادث غیرقابل پیش بینی و کمک به دولت در امر سازندگی کشور بسیج مستضعفین بیشتر توسعه یافت.
سازمان بسیج مستضعفین هم اکنون در تشکلهای بسیج دانش آموزی، بسیج دانشجویی، بسیج جامعه پزشکی، بسیج جامعه مهندسین، بسیج اساتید، بسیج عشایر، بسیج خواهران، بسیج کارگری، بسیج هنرمندان و بسیج ادارات و سازمان ها فعال است و سردار «غلامرضا سلیمانی» ریاست سازمان بسیج مستضعفین را بر عهده دارد.
به مناسبت هفته بسیج که سال روز تشکیل این نهاد مردمی است، بخشی از بیانات حضرت امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری و در ادامه گفت و گوی ۲ نفر از مسئولان در این خصوص با خبرنگار گروه دانشگاه و آموزش ایرنا می آید.
حضرت امام خمینی(ره) : من همواره به خلوص و صفای بسیجیان غبطه می خورم
حضرت امام خمینی در بخشی از بیانات خود در خصوص بسیج فرمودند: بسیج شجره طیبه و درخت تناور و پر ثمری است که شکوفههای آن بوی بهار وصل و طراوت یقین و حدیث عشق میدهد.
بسیج مدرسه عشق و مکتب شاهدان و شهیدان گمنامی است که پیروانش بر گلدسته های رفیع آن، اذان شهادت و رشادت سر داده اند.
بسیج میقات پابرهنگان و معراج اندیشه پاک اسلامی است که تربیت یافتگان آن، نام و نشان در گمنامی و بی نشانی گرفتهاند.
بسیج لشکر مخلص خداست که دفتر تشکل آن را همه مجاهدان از اولین تا آخرین امضا نموده اند. من همواره به خلوص و صفای بسیجیان غبطه می خورم و از خدا می خواهم تا با بسیجیانم محشور گرداند، چرا که در این دنیا افتخارم این است که خود بسیجیام.
مقام معظم رهبری: بسیاری از پیشرفت های کشور مرهون تفکر بسیجی است
مقام معظم رهبری نیز بارها درباره بسیج سخنرانی کردند و ایشان نیز در بخشی از کلام خود فرمودند:
بسیج به معنی حضور و آمادگی در همان نقطهای است که اسلام و قرآن و امام زمان (ارواحناه فداه) و این انقلاب مقدس به آن نیازمند است.
پیوند میان بسیجیان و حضرت ولی عصر (ارواحناه فداه) مهدی موعود عزیز یک پیوند ناگسستنی و همیشگی است.
شما جوانان بسیجی و سپاهی و جوانان مؤمن آگاهی را با احساس مسئولیت و شور و شعور همراه کردید.
نیروهای نظامی و بسیجی ما مؤمن و با اخلاصند و به عنوان پشتوانهای که هیچ خدشهای در آن راه ندارد، محسوب میشوند.
انکار بسیج، انکار بزرگترین ضرورت و مصلحت برای کشور است.
انکار بسیج و بی احترامی به آن یا نابخردانه است یا خائنانه.
تا وقتی که این کشور و این ملت به امنیت احتیاج دارد، به نیروهای بسیج، به انگیزه بسیج، به سازماندهی بسیجی و به عشق و ایمان بسیجی احتیاج است.
بسیج، اختصاص به یک منطقة جغرافیایی و یک منطقه انسانی و طبقاتی و قشری ندارد، همه جا هست.
ایمان عاشقانه، ایمان عمیق، ایمان توأم با عواطف که از خصوصیات ملت ایران است باعث درخشان شدن بسیج شد.
دانشجوی بسیجی، دشمن کمین گرفته را از یاد نمی برد و غافلانه خود و دانشگاه و کشورش را به دست تطاول دشمن نمیسپرد.
بسیاری از پیشرفتهای کشور مرهون تفکر بسیجی است.
هریک از آحاد قشرهای مختلف جامعه که دارای روحیه حساس مسئولیت و ایمان باشد، بسیجی است. بسیاری از پیشرفت ها و موفقیتهای نظام اسلامی در عرصههای مختلف مرهون تفکر و میل بسیجی است. بسیجی یعنی علی که تمام وجودش وقف اسلام بود.
بسیج اساتید استان تهران رویکرد حل مسئله دارد
«جلیل دارا» رییس بسیج اساتید استان تهران روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار گروه دانشگاه و آموزش ایرنا گفت: ۲ رویکرد با تاکید مقام معظم رهبری در دستور کار بسیج اساتید استان تهران است. یک رویکرد اجتماعی کردن فعالیتهای بسیج است؛ زیرا احساس میشود بسیج اساتید ارتباط زیادی با اجتماع و مشکلات سیاسی، اجتماعی، فرهنگی مردم ندارد. درحالی که در کشورهای توسعه یافته ارتباط دانشگاه با حوزه تصمیم سازی بسیار زیاد است.
وی افزود: دومین رویکرد بسیج اساتید استان تهران، تاسیس اندیشکدهای جریان ساز برای حل مسائل و مشکلات با راهبرد گفتمان سازی در سطح استان تهران است.
رییس بسیج اساتید دانشگاه های تهران ادامه داد: ۱۷ اندیشکده راهبری در دانشگاههای استان تهران تاسیس شده و ۳۵ هزار عضو در بسیج دانشگاههای کشور عضویت دارند تا همراه نگاه کیفی، نگاه کمی نیز به موضوع دیده شود.
دارا با تاکید بر اینکه الگو برداری از انقلاب اسلامی جریان مقاومت را زنده نگه داشته است، اظهار داشت: برای رسیدن به تمدن سازی نوین اسلامی طبق فرمایش های مقام معظم رهبری، نیاز است علاوه بر ایران در فضای منطقه گفتمان انقلاب اسلامی ترویج شود. البته این ترویج فقط با همت قشر نخبه و دانشگاهی جامعه مسلمان ایران با روحیه مطالبهگری محقق خواهد شد.
این مقام مسئوول افزود: اعتقاد ما براین است که دانشگاهها میتوانند پیشران حرکت توسعه در گام دوم انقلاب طبق فرمایش های مقام معظم رهبری شوند. البته به شرطی که از اساتید جوان و انقلابی استفاده شود.
وی در خصوص اینکه بسیج اساتید دانشگاههای استان تهران در حوادث اخیر کشور چگونه توانست موثر واقع شود؟ گفت: یکی از مشکلات این است که مدل سازی برای این حوادث انجام نشده و فضای کارآمدی لازم برای ارتباط جامعه با دولت وجود ندارد. در حالی که بسیج اساتید از جمله نهادهای مهمی است که میتواند به عنوان واسط بین دولت و مردم، مطالبات جامعه را پیگیری و برای حل آن اقدام کند.
وی خاطرنشان کرد: تلاش می شود در قالب اندیشکدههایی در عرصه حکمرانی به مدلهایی برسیم که کارآمد بوده و در چنین مواقعی با نگاه حل مسئله این حوادث بوجود نیاید.
ارتباط با نخبگان استکبار ستیز جهان دغدغه بسیج مستضعفین است
«محمد علی مومنی ها» معاون بین الملل سازمان بسیج مستضعفین نیز در گفت و گو با خبرنگار گروه دانشگاه ایرنا گفت: ۴۰ سال از آغاز تاسیس بسیج مستضعفین میگذرد که در ابتدا در جریان دفاع مقدس برای دفاع از کشور و مرزهای ایران اسلامی شکل گرفت و بعد از آن سازمان بسیج مستغعفین برای کمک در مسائل فرهنگی و اجتماعی وارد میدان شد.
وی گفت: بسیج بزرگترین تشکل مردمی کشور است که از زمان شکل گیری، روند صعودی در عضویت داشته و به رغم اینکه داوطلبان علاقهمند به تحصیل در دانشگاهها کاهش یافته است، ولی عضویت دانشجویان در بسیج با رشد مضاعفی همراه است.
معاون بین الملل بسیج مستضعفین افزود: قشرهای مختلف کشور مانند بسیج دانشگاهی، بسیج دانش آموزی، بسیج کارگری، بسیج هنرمندان، بسیج اساتید و ... در این حوزه فعالیت میکنند تا تفکر بسیج مستضعفین در همه اقشار جامعه برای کمک به آبادانی کشور نشر داده شود.
مومنیها درباره اثر گذاری این نهاد بر کاهش تنشهایی که هفتههای گذشته در کشور صورت گرفت، اظهار داشت: اقشار مختلف بسیجی به ویژه بسیج کارگری توانستند آرامشی در بین خود و اقشار مختلف جامعه ایجاد کنند؛ زیرا وقتی مردم ایران ببینند بخشی از جامعه با عنوان بسیج به دنبال مطالبات و نیازهایی آنها است، این فضا سبب حکم فرما شدن آرامش میشود.
وی ادامه داد: حضور نیروهای مختلف بسیج در کنار مردم در راهپیماییهای مختلف شهرهای ایران نیز نشان داد صف معترضان از آشوبگران و اختشاشگران جدا است تا تخریبها و خسارت به اموال عمومی و دولتی را محکوم کنند.
معاون بین الملل بسیج با اشاره به دغدغه های این نهاد، اظهار داشت: شبکه سازی و ارتباط با نخبگان استکبار ستیز از جمله دغدغههای بسیج مستضعفین است؛ زیرا مسلمانانی هستند که در سراسر عالم دغدغه آرمانهای اسلامی و مبارزه با استکبار را دارند. البته با نخبگان دانشجویی و دانشگاهی بیشتر کشورهای استکبارستیز ارتباط های خوبی برقرار کردیم تا به هدف گفتمان سازی بین نخبگان مسلمان در راستای برپایی تمدن نوین اسلامی در عرصه بین الملل جامه عمل بپوشانیم.
مومنی ها خاطرنشان کرد: در کشورهای محور مقاومت مانند لبنان، سوریه، یمن، عراق و کشورهایی که دغدغه مقاومت دارند، بسیج مردمی وجود دارد. این بسیج مردمی نیز به معنی حضور نظامی و یگان های رزمی نیست، بلکه بعد فرهنگی و اجتماعی دارد تا از حضور نخبگان و صاحبان فکر و اندیشه اسلامی استفاده شود.
نظر شما