مرتضی حاتمی روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: از ابتدای امسال با درخواست تخفیف مجازات پنج هزار و ۴۹۷ نفر موافقت شده که این تعداد در مدت مشابه سال قبل، پنج هزار و ۳۰۴ نفر بود.
وی ادامه داد: همچنین طی این مدت ۶۲۷ نفر از احکام آزادی مشروط، ۱۱۷ نفر از قرار بایگانی پرونده، ۷۹ نفر قرار تعویق صدور حکم، ۶۲ نفر قرار ترک تعقیب و ۱۲ نفر قرار تعلیق تعقیب دریافت کرده اند.
وی بیان کرد: همچنین از ابتدای امسال ۶۱ نفر از زندانیان این استان از نظام نیمه آزادی تحت نظارت سامانههای الکترونیکی بهرهمند شدهاند.
مجازاتهای جایگزین حبس و محکوم کردن مجرمان به خدمات عام المنفعه مهمترین دستاورد قانون جدید مجازات اسلامی مصوب سال ۱۳۹۲ است.
بر اساس ماده ۶۶ قانون مجازات اسلامی «مرتکبان جرائم عمدی که حداکثر مجازات قانونی آنها ۹۱ روز تا ۶ ماه حبس است، به جای حبس، به مجازات جایگزین حبس محکوم میشوند.» البته استفاده از این مقررات برای مجرمان و محکومانی است که سابقه کیفری نداشتهاند یا از سابقه کیفری شان بیشتر از ۵ سال گذشته باشد.
آیین نامه اجرایی ماده ۷۹ قانون مجازات اسلامی در شهریور ۱۳۹۳ به تصویب هیات وزیران رسید و بر اساس ماده ۲ آن، خدمات عمومی رایگان در ۶ دسته امور آموزشی، بهداشتی، فنی حرفهای، خدماتی، کارگری و کشاورزی تقسیم بندی شد که هر کدام از این دسته ها چندین مورد را شامل میشوند.
آزادی مشروط دست قضات را در برخی جرایم کم اهمیت و جرایمی که مخل امنیت کشور نیست، باز میکند تا این دسته از متهمان به جای رفتن به زندان از خدمات عمومی رایگان یا دست بند الکترونیکی استفاده کنند.
تا پیش از این، فقط بر اساس ماده ۱۷ قانون مجازات اسلامی سابق(مصوب ۱۳۷۰) قاضی میتوانست متهم را به عنوان مجازات بازدارنده به جزای نقدی، تعطیل محل کسب، لغو پروانه و محرومیت از حقوق اجتماعی و اقامت در نقطه یا نقاط معین و منع از اقامت در نقطه یا نقاط معین و مانند آنها محکوم کند، اما این ماده هرگز نتوانست به یک رویه قضایی واحد منجر شود و فقط در موارد خاصی، قضات در احکامی نوجوانان بزهکار را به کاشت درخت یا فراگیری قرآن محکوم میکردند.
اما با اجرای جدیتر قانون جدید، فضای جدیدی برای صدور احکام جایگزین حبس و کاهش جمعیت زندانیان کیفری پیش روی قضات قرار گرفت.
نظر شما