این کتاب ۳۹۰ صفحهای با شمارگان ۲۰۰۰ از سوی انتشارات نویسنده به چاپ رسیده و در اختیار علاقهمندان به مطالعه قرار گرفته است.
قیمت هر جلد از این کتاب که در قطع رقعی به چاپ رسیده ۲۵ هزار تومان است.
این کتاب شش فصل دارد که عناوین آنها اشارهای به تاریخچه نمایش ایران و جهان، نمایش و تئاتر در اراک، هنرهای نمایشی - نمایشگونه در اراک، تعزیه در اراک، تئاتر به شیوه مدرن در اراک و نظر اصحاب قلم، زوایا و عوامل نمایش در اراک است.
در فصل نخست این کتاب در خصوص مراسم آبیدوس، مرور اجمالی نمایش و تئاتر ایران، برخی مراسم آیینی و جشنهای بزرگ و ملی ایران، سوگ سیاوش، اسامی جشنها در ایران باستان، جشن نوروزگان، حاجی فیروز، نقالی و انواع آن، نمایش عروسکی، پرده داری، وسایل و لباسهای ورزش زورخانهای، پرفورمنسآرت، کارکرد نمایش مذهبی، نمایش روحوضی و سیاه بازی و نمایش به شیوه مدرن به صورت مشروح برای علاقهمندان ارایه شده است.
اشارهای به تاریخچه اراک، موقعیتهای اجتماعی و روند تکامل نمایش در اراک شیرازه عناوین فصل دوم این کتاب را شامل میشود و نویسنده کوشیده که با نگاهی علمی رفتارشناسی خرده فرهنگها در پرورش حوزه نمایش را ارایه دهد.
فصل سوم این کتاب به موضوعاتی شامل نمایش تردستی، پردهداری و پرده خوانی، آشنایی با پیشکسوتان نمایش و نقالی اراک پرداخته و در خصوص نمایش پهلوانی در زورخانه، اسامی زورخانههای اراک ، حاجی فیروز، ناقالدی، رشکی و ماسی و چارچار ، آیین چهارشنبه سوری در اراک ،نقش ارامنه در رشد نمایش و جدول ریختار نمایشی و موسیقی در اراک توضیحات مفصلی ارایه شده است.
نویسنده این کتاب کوشیده در فصل چهارم مفاهیم شبیه خوانی و تعزیه، چگونگی تدوین برنامههای قبل از دهههای عاشورا، تعزیهخوانی بازار اراک، اسامی پیشکسوتان تعزیه، نسخ تعزیهخوانی، مضامین و نمادها و اسامی مجالس تغزیه را در اراک به تفضیل برای علاقهمندان به نمایش مذهبی توضیح دهد که این فصل با تصاویر ارزشمندی از این حوزه همراه است.
در فصل پنجم این کتاب نیز ریختار سنتی تئاتر و مطبوعات اراک، کنسرت نونهالان قرن بیستم ، چگونگی اجرای اپرت( نمایش موزیکال) در اراک، نمایش علم و جهل، هیات تئاترال، اسامی گروههای مشهور تئاتر اراک و سخنانی درباره تاسیس کانونهای هنری و خانه فرهنگ در این شهر ارایه شده که مطالب مفید و ارزندهای را به علاقهمندان این رشته ارایه میکند.
نگاه فصل ششم این کتاب بر سرمایههای انسانی حوزه نمایش و تئاتر معطوف شده و علاوه بر معرفی پیشکسوتان و بزرگان کارگردانی و بازیگری در خصوص مقلدان صدا در اراک ریال بازیگران میهمان، اسامی نویسندگان نمایشنامه، اپرتها و کنسرتها و خلاصهای از برخی متون نمایشی بر صحنه رفته را در بر میگیرد.
نویسنده در پیشگفتار این کتاب آورده است: تئاتر حرفهای هنری متعهد و والاست که توانایی بدل شدن به یک نهاد فرهنگی را دارد و میتواند همچون سدی عظیم در برابر رفتارهای خارج از دایره پذیرش فر هنگی عمل کند.
در این کتاب تلاش شده با توجه به اسناد و مدارک موجود مقوله هنر نمایشی اراک به رشته تحریر در بیاید و مفاهیم، حضور نمایش، شیوهها و ریختار نمایش سنتی، آیینی و مدرن شرح داده شود.
نویسنده در خلق این اثر از ۳۸ ماخذ و منبع معتبر نویسندگان داخلی و خارجی بهره برده است.
نظر شما