"مارتین گریفیث" نماینده سازمان ملل متحد در امور یمن چند روز پیش در نشست شورای امنیت که با موضوع یمن برگزار شد، با استقبال از گامهای برداشته شده برای دستیابی به توافق در یمن، از کاهش ۸۰ درصدی حملات هوایی (کشورهای تجاوز) به سراسر یمن خبر داد.
گریفیث با بیان اینکه یمن به رهبری نیاز دارد که باعث صلح شود، ادامه داد: آنچه در پنجم نوامبر (۱۴ آبان) بین دولت (نمایندگان دولت مستعفی و فراری) یمن و شورای انتقالی جنوب انجام شد، یک نمونه از این رهبری است چرا که خطر تجزیه این کشور به طرز وحشتناکی وجود داشت.
نماینده سازمان ملل متحد در موضوع یمن اضافه کرد: در جریان مذاکرات منتهی به توافقنامه ریاض که بیش از ۸۶ روز مذاکره انجام شد، رهبران احزاب مخالف یمنی با یکدیگر دیدار و توافق کردند که برای یک هدف، بیشتر کار کنند.
گریفیث مدعی شد که محمد بن سلمان ولیعهد سعودی و پادشاه این کشور از این توافق حمایت کرده و امیدوار است توافق ریاض درها را برای مذاکرات گستردهتر باز کند.
وی کاهش ۸۰ درصدی حملات هوایی (متجاوزان) به سراسر یمن را نشانه ای از تغییر در جنگ یمن دانست و افزود: در هفتههای اخیر، برای نخستین بار از زمان آغاز درگیری، به مدت ۴۸ ساعت هیچ حمله هوایی علیه یمن انجام نشده است. کاهش اوضاع جنگی و اضطراب شاید اقدامی به سوی آتش بس کلی در یمن باشد که اعضای این شورا مدت طولانی است که خواستار آن هستند.
نماینده سازمان ملل متحد در امور یمن همچنین گفت: از ۲۰ سپتامبر(۲۹ شهریور) حملات موشکی و هواپیماهای بدون سرنشین انصارالله یمن علیه عربستان نیز متوقف شده و برای دومین ماه متوالی ادامه دارد و تلاش برای کاهش خشونت در حال انجام است و امیدوارم به زودی بتوانیم به این موفقیت دست یابیم.
وی همچنین از انصارالله و طرف مقابل در اجرای توافق استکهلم و الحدیده تشکر کرد و آن را گام بزرگی در ارسال محمولههای سوخت به این شهر دانست به گونه ای که از نظر او کشتی های سوخت اکنون وارد الحدیده می شوند و از بروز بحران جلوگیری شده است.
نکته قابل تاملی که در این بین وجود دارد، رقابت آمریکا و فرانسه برای فروش سامانه های پدافند هوایی به عربستان در شرایط موجود است، موضوعی که حکایت از تلاش غربی ها برای ادامه فروش تسلیحات ناکارآمد خود به عربستان و جلوگیری از دستیابی طرف های درگیر به توافق آتش بس دارد؛ این اقدام غربی ها همچنین حکایت از گرم نگاه داشتن بازار فروش سلاح به عربستان برای ادامه جنگ در یمن دارد.
شرایط و معادله جنگ یمن در ماه های اخیر کاملا تغییر کرده و موازنه به سمت رزمندگان یمنی به ویژه انصارالله است؛ مهم ترین و کوبنده ترین عملیات پهپادی رزمندگان یمنی در تاریخ ۲۳ شهریور ماه با هدف قرار دادن دو پالایشگاه شرکت آرامکو در شهرهای بقیق و هجره خریص در شرق عربستان صورت گرفت که خسارات هنگفتی به حکومت سعودی وارد کرد و ضربه محکمی به ارتش عربستان و متحدانش وارد ساخت و به اعتقاد کارشناسان مسایل نظامی موازنه را در جنگ نابرابر یمن کاملا به نفع نیروهای مقاومت یمنی تغییر داد.
رزمندگان یمنی پیش از آن نیز (در مرداد ماه گذشته نیز) با ۱۰ فروند پهپاد حوزه نفتی و پالایشگاه «الشیبه» را که از شرکتهای وابسته به آرامکو در شرق عربستان و در نزدیکی مرز امارات (۱۰ کیلومتری مرز امارات – عربستان) را هدف قرار دادند که این عملیات نیز در نوع خود کم نظیر بود.
چند عملیات موفق رزمندگان یمنی علیه پالایشگاه های سعودی و ناتوانی سامانه پدافند هوایی آمریکایی پاتریوت، که به کابوس آل سعود تبدیل شد، موجب شد تا مقامات سعودی برای خلاصی از این مشکل دست به دامن انگلیس، فرانسه و همچنین بازهم آمریکا و در کنار آن روسیه شوند.
اما در این بین، رقابت پاریس و واشنگتن برای فروش سامانه پدافند هوایی و دیگر تجهیزات نظامی به عربستان فشرده تر است.
به گزارش شنبه شب رویترز، ژنرال «کنت مککنزی» رییس فرماندهی مرکزی ارتش آمریکا (سنتکام) گفت: ما با سعودیها برای افزایش شبکهبندی سامانههای آنها همکاری میکنیم. این اقدام، آنها را قادر میسازد تا در مقابل چنین تهدیدهایی (حملات ماه سپتامبر) بهتر دفاع کنند.
در همین حال، "فلورانس پارلی" وزیر دفاع فرانسه نیز روز شنبه در بحرین گفت که پاریس "یک بسته قوی از سامانههای پیشرفته هشداری" از جمله رادارها را به عربستان میفرستد؛ اقدامی که نشان می دهد پاریس و واشنگتن رقابتی را برای فروش سلاح به اعراب حاشیه خلیج فارس آغاز کرده اند.
وی افزود: این سامانهها در روزهای آتی به عربستان میرسند و بسرعت عملیاتی خواهند شد.
مککنزی و پارلی که هر دو برای حضور در کنفرانس امنیتی «گفت وگوی منامه» به بحرین رفته بودند، همچنین از تکرار اتهامزنیها علیه ایران به عنوان فرصت و زمینهای به منظور فروش بیشتر سلاح به شیخنشینهای عرب استفاده کردند.
پارلی در منامه همچنین از خروج آمریکا از برجام و بازگرداندن تحریمها علیه ایران ابراز تأسف و تأکید کرد که فرانسه به گفت وگو با ایران ادامه میدهد. با این حال، او ایرانهراسی را مبنای صحبتهای خود قرار داد تا شاید اعراب را به خرید تسلیحات بیشتر از فرانسه ترغیب کند.
رسانه های آمریکایی ۲۸ آبان ماه بود که اعلام کردند که دونالد ترامپ فرمان استقرار ۳۰۰۰ نیروی آمریکایی در عربستان را صادر کرد؛ اقدام دیگری که به اعتقاد کارشناسان مسایل سیاسی - نظامی منطقه در راستای دمیدن به جنگ یمن است.
به گزارش اسپوتنیک، ترامپ در نامهای رسمی به کنگره آمریکا اعلام کرد که نیروها و تجهیزات اعزامی به عربستان شامل نیروهای حمایتکننده از عملیات جنگنده – بمب افکنهای آمریکایی از خاک عربستان، دو اسکادران هواپیمای جنگنده – بمب افکن و ۳۰۰۰ نیروی نظامی خواهد بود.
در اوایل ماه اکتبر (اواسط مهرماه) مارک اسپر وزیر دفاع آمریکا که کشورش پس از حمله پهپادهای یمنی به تأسیسات نفتی شرکت نفتی سعودی آرامکو به دلیل ناتوانی مقابله سامانه پدافند هوایی آمریکایی پاتریوت بهشدت تحت فشار قرار گرفته بود، اعلام کرد علاوه بر نیروها و تجهیزاتی که قبلاً آمریکا به منطقه اعزام کرده است، دو اسکادران هواپیمای جنگنده – بمب افکن و پرسنل وابسته، سامانههای دفاعی پاتریوت و تاد و همچنین ۳۰۰۰ نیروی نظامی به عربستان سعودی اعزام خواهد شد.
"جاناتان هافمن" سخنگوی وزارت دفاع آمریکا نیز چهارم مهرماه گذشته اعلام کرد: آمریکا بهمنظور تقویت دفاع هوایی و حفاظت از زیرساختهای عربستان سعودی نفرات و تجهیزاتی شامل ۲۰۰ نیروی نظامی، یک فروند سامانه دفاع موشکی و ۴ سامانه راداری سنتینل به این کشور ارسال خواهد کرد.
در حالی که مقامات غربی به ویژه آمریکایی با فروش و ارسال تجهیزات جنگی به جنگ یمن می دمند، ولی به نظر می رسد که سعودی ها بالاخره به این نتیجه رسیده اند که تجاوز به یمن نه تنها سودی برای آنها نداشته، بلکه کاملا با ضررهای فراوان همراه بود و ادامه آن به صلاح نیست، از این رو سخنگوی ائتلاف متجاوز سعودی دیروز (سه شنبه) اعلام کرد که این ائتلاف قصد دارد در روزهای آینده ۲۰۰ اسیر جنبش انصارالله یمن را در قالب توافق استکهلم آزاد کند.
به گزارش خبرگزاری رسمی عربستان (واس)، "ترکی المالکی" همچنین گفت که علاوه بر آزاد کردن اسیران انصارالله، این ائتلاف قصد دارد با همکاری سازمان بهداشت جهانی شرایط را برای انتقال مریضان یمنی از فرودگاه صنعا مهیا کند؛ درخواست هایی که مدنظر انصارالله بوده است.
یوسف بن علوی" وزیر امورخارجه عمان نیز شامگاه دوشنبه اعلام کرد: عربستان و حوثیها برای انجام گفتوگو با یکدیگر جدی هستند.
خبرگزاری آناتولی ترکیه هم پیش از این گزارش داده بود که دولت مسقط تلاش میکند، "محمد بن سلمان" ولیعهد سعودی" و "محمد عبدالسلام" رئیس هیأت مذاکره کننده جنبش انصارالله در مذاکرات صلح یمن در استکهلم دیدار و گفتوگو کنند.
پیشتر برخی منابع آگاه اعلام کرده بودند، عربستان و انصارالله یمن یک کمیته سیاسی نظامی برای بررسی اقدامات لازم برای توقف درگیریها در مرزها و پایان یافتن حملات هوایی تشکیل دادهاند.
این کمیته پس از نمایان شدن طرحها و نشانههای متوالی دال بر تمایل دو طرف به برقراری آتشبس تشکیل شد.
در همین راستا کمیتههای مردمی یمن ماه اکتبر (مهر/آبان) اعلام کرد به طور یک طرفه حملات موشکی و پهپادی به عربستان را متوقف کرده است و از ائتلاف سعودی نیز میخواهد تا بمباران یمن را متوقف کند.
«محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی در همان زمان ابراز امیدواری کرد که این امر منجر به گفتوگوی سیاسی شود.
شرایط و اخبار موجود در جنگ یمن نشان می دهد که دو طرف به سمت گفت وگو پیش می روند و احتمال اعمال آتش بس در جنگ یمن در آینده نزدیک وجود دارد، اما از سوی دیگر تلاش های غربی ها به ویژه آمریکا برای ارسال تجهیزات و اعزام نیرو به عربستان حکایت از دمیدن به جنگ یمن و ادامه آن و در نهایت ادامه کشتار مسلمانان و نابودی منابع آنان دارد؛موضوعی که مقامات عربستان باید به آن توجه کنند.
نظر شما