به گزارش گروه نشریات خبری ایرنا؛ برای بخشی از فعالان و جناحهای سیاسی کشور این مرحله میتواند تمامی برنامهها و آرایش انتخاباتی آنان را تحت تاثیر قرار دهد. این در حالی است که برای رقبای آنها گذر از این مرحله چندان جای نگرانی ندارد.
بررسی فضای رسانهای و پیگیری اظهارات نخبگان و چهره های سیاسی در ۴۸ ساعت گذشته حاکی از آن است که در هر دو اردوگاه اصلاحطلبان و اصولگرایان علیرغم رایزنیها و تکاپوها، هنوز چینش نهایی برای انتخابات پیش رو شکل نگرفته است.
در اردوگاه اصلاحطلبان هنوز اختلافات بر سر سامانه رأیسنجی اصلاحطلبان یا همان سرا به قوت خود باقی است. اما به نظر می رسد این طیف فعلا منتظرند که از سد احراز صلاحیت عبور کنند تا پس از آن درباره برخی مسائل همچون ائتلاف و طرح سرا تصمیمگیری کنند. در سوی دیگر و در اردوگاه اصولگرایان که دغدغه تعیین صلاحیت نیروهای خود را ندارند، مسئله اساسی وحدت و یکپارچه سازی نیروها است.
اردوگاه اصلاح طلبان
وضعیت، موانع و راهبردهای انتخاباتی
محمدعلی خالقنژاد، فعال سیاسی و روزنامهنگار در یادداشتی در روزنامه آرمان ملی نوشته است: باید اذعان نمود که اصلاحطلبان برای پیروزی برجناح رقیب درانتخابات اسفند ۹۸ با دومشکل اساسی مواجه خواهند بود که درصورت فائق نیامدن برآنها واگذاری بیدردسر قوه مقننه حتمی است. اما دو مشکل فراروی جریان اصلاحطلبی که به مثابه دانههای تسبیح به هم متصل بوده و لازم و ملزوم همدیگرند: وحدت و انسجام درون جناحی؛ تایید یا عدم صلاحیت کاندیداها.
عبدالواحد موسویلاری، نائب رئیس شورایعالی سیاستگذاری اصلاحطلبان در گفتوگو با خبرگزاری ایسنا، خاطر نشان کرد: جریان رقیب اصلاحطلبان فقط اصولگرایان نیستند. الان یک طیف وسیعی رقیب جریان اصلاحات است. به اعتقاد من جریان رادیکال و تند داخلی با جریان برانداز خارجی در اصل مخالفت با اصلاحطلبان به نتیجه رسیدند. به همان اندازه که برخی رسانههای داخلی اصلاحطلبان را می کوبند جریانات برانداز خارجی هم حساسیتشان روی اصلاحطلبان است و در جهت نفی آنان می کوشند.
بنا به توصیه وی در این فضا اصلاحطلبان باید کاری کنند. مهمترین کاری که الان از دست آنان بر میآید حفظ اتحاد و انسجام درونی خودشان است. خداوند متعال جای خودش، اما اصلاحطلبان تکیه گاهی جز مردم ندارند. حمایت مردم هم در فضای چند دستگی اتفاق نمی افتد. اگر اصلاحطلبان به انسجام برسند و حرکت جبههای خود را حفظ کنند؛ امکان گذر از موانع موجود بالا خواهد رفت.
رصد جریان مقابل
داریوش قنبری، فعال سیاسی اصلاحطلب و نماینده ادوار پیشین مجلس در گفتوگو با تارنمای نامه نیوز اظهار داشت: بعضی جریانات سیاسی از جمله جبهه پایداری برای انتخابات خیز برداشتند. گمان آنها این است که میتوانند از برخی نارضایتیهای عمومی ناشی از شرایط اقتصادی و بحث بنزین و... بهنفع خودشان در انتخابات استفاده کنند و اقداماتی مثل استیضاح پیاپی نمایندگان مجلس را در همین راستا کلید زدند.
عباس موسایی، فعال سیاسی اصلاحطلب در یادداشتی در روزنامه آرمان ملی نوشت: اصولگرایان خط کشیدن دور انتخابات را رسالت حیاتساز و اصولی خود میدانند. برای جلوگیری از حضور اغیار در محفل خودی، باید خط(حصار) کشید. نظارت استصوابی، دستگاهی است که بر سر گذرگاه و ورودی دروازه انتخابات، تعبیه شده است، تا از عبور و ورود بیصلاحیتها از خط کشی و دایره اصولیون، جلوگیری نماید. در برداشتی مضیق که در سالیان اخیر بر این دستگاه چیره یافته است، اصل بر عدم صلاحیت است. به عبارتی صلاحیت را نه تایید که باید احراز کرد. ورودی برای اغیار از جنس خط است. نگهبان اجازه ورود اغیار را نمیدهد. خط در محل ورودی برای اغیار، از جنس خط ممتد است، نه خط فاصله. انتخاب در خط کشی اینان، نه از جنس حق، که از جنس تکلیف است.
آرمان ملی همچنین در گزارشی خبر داد: همکاری اصولگرایان سنتی با طیف محمدباقر قالیباف ادامه دارد که بارزترین آن سپردن روزنامهای که مرتضی نبوی عضو قدیمی جامعه اسلامی مهندسین در آن مسئولیت کلیدی داشت، به محسن پیرهادی است که یکی از یاران قالیباف است. اهمیت این تعامل به اندازهای بود که مرتضی نبوی پس از ۳۴ سال جلوس بر کرسی مدیرمسئولی روزنامه رسالت این جایگاه را به محسن پیرهادی داد.
به نوشته این روزنامه یکی از دلایل سپردن رسالت به پیرهادی کمک در طرح دیدگاههای اوست و به نوعی تامین تبلیغات رسانهای یک نواصولگرا با از خودگذشتگی یک اصولگرای سنتی محقق شد.
روزنامه اعتماد درباره حضور لاریجانی مینویسد: یکی میگوید خودش را برای انتخابات ۱۴۰۰ آماده میکند و دیگری میگوید قرار است از تهران پا در گود انتخابات بگذارد؛ یکی هم این وسط نجوا میکند که هم برای انتخابات مجلس یازدهم میآید و هم از قم کاندیدا میشود؛ خلاصه که حرف و حدیث درباره لاریجانی و رفتار انتخاباتیاش بسیار است.
به نوشته این روزنامه دومینوی شکست انتخاباتی در چند سال گذشته برای اصولگرایان حسابی گران تمام شد و حالا از همه ظرفیت خود میخواهند استفاده کنند تا جبران مافات کرده باشند. در این میدان صحبت از چهرههای مختلفی به گوش میرسد که سعید جلیلی و محمدباقر قالیباف یکی از آنها است. مهمتر از همه اما دعوای سرلیستی است که گاهی گفته میشود قرار است قالیباف سرلیست باشد و گاهی نام جلیلی به عنوان سرلیست انتخاباتی جناح راست مطرح میشود. درست با نزدیک شدن به انتخابات مجلس زمزمهها درباره حضور احمدینژادیها در انتخابات نیز بیشتر شد... پویش گام دوم و حضور مدیران احمدینژادی در راس آن، این گمانه را تقویت کرد که این طیف به دنبال آن است تا در مجلس یازدهم برای خود کرسیهایی را تصاحب کند... پیوند پایداری و احمدینژاد چیزی نیست که بتوان آن را انکار و کتمان کرد؛ هر چند پس از چرخش ۱۸۰ درجهای محمود احمدینژاد، اهالی جبهه پایداری راهشان را از او جدا شده اعلام کردند اما چنانکه از بین سطور بعضی اظهارنظرهایشان پیداست، چندان هم بدشان نمیآید دوباره با رییس دولت نهم و دهم همکاسه شوند. با پررنگ شدن اختلافات جریان پایداری و اصولگرایان سنتی بر سر رسیدن به یک لیست واحد و از سوی دیگر زمزمههای تلاش احمدینژادیها برای ورود به «خانه ملت» این گمانه تقویت شد که شاید دوباره پایداریها و احمدینژادیها با هم وارد یک ائتلاف شوند.
روزنامه شرق نیز در تحلیلی مینویسد: قصد احمدینژاد برای حضور معنوی در انتخابات مجلس محرز است اما اینکه چرا او شخصا یک لیست مستقل نمیدهد، شاید بازگردد به هراس او از رد صلاحیتهای چنین لیستی زیرا این احتمال وجود دارد که در صورت حمایت علنی احمدینژاد از نامزدهای معین، آنها رد صلاحیت شوند... نکته دیگری که درباره احتمال حضور غیرمستقیم احمدینژاد در انتخابات مطرح میشود، نزدیکشدن نیروهای جبهه پایداری به اوست. پایداریها در تمام این سالها نشان دادهاند که تنها در پوسته ظاهری همراه با اصولگرایان سنتی هستند و در هسته محتوایی اختلافات عمیقی میان ایشان و قاطبه اصولگرایان وجود دارد. پایداریها که در دوران قدرت احمدینژاد مهمترین حامیان او به شمار میرفتند، در همه این سالها گرچه در ظاهر با او همراهی نکردند اما همچنان بخشی از سرمایه اجتماعی خود را با نزدیکنشاندادن خود به احمدینژاد کسب میکردند و این دور و نزدیکشدنهای پایداری به احمدینژاد در مقطع هر انتخابات بیشتر محسوس میشود...با قرائن موجود میتوان دریافت که ممکن است در حضور غیرمستقیم احمدینژاد در انتخابات پایداریها نقش مهمی داشته باشند... نکته دیگر این است که شاید بهائتلافنرسیدن نیروهای پایداری در این دوره از انتخابات را بتوان به سیاستهای انتخاباتی پشت پرده آنها با احمدینژاد نسبت داد.
اردوگاه اصولگرایان
برنامه و سیاستهای انتخاباتی
به گزارش خبرگزاری فارس، جلسه سه تشکل انقلابی فرهنگیان کشور (جامعه اسلامی فرهنگیان، کانون تربیت اسلامی و جمعیت اسلامی فرهنگیان) با حضور پرویز سروری در محل شورای ائتلاف نیروهای انقلاب برگزار شد. در این نشست، پرویز سروری ضمن تشریح فرآیندهایی که در شورای ائتلاف انقلاب در حال انجام است، گفت: ما باید بدانیم مردم و فرهنگیان از مجلس آینده چه میخواهند و برای جامعه فرهنگی چه کاری قرار است انجام دهیم.
عضو شورای ائتلاف نیروهای انقلاب افزود: ما باید ظرفیتهای جامعه را بشناسیم تا بتوانیم مجلسی کارآمد داشته باشیم. ما باید در همه ابعاد و برای همه اقشار برنامه مدونی داشته باشیم و همچنین چند برنامه ملی را هم داشته باشیم و برای مردم بیان کنیم. دوستانی که در شورای ائتلاف تصمیم می گیرند خوشبختانه شناخت کاملی از مجلس دارند یعنی یا نماینده مجلس بودند و یا اینکه با فضای مجلس آشنا هستند.
محسن پیرهادی، سخنگوی شورای ائتلاف نیروهای انقلاب اسلامی در گفتوگو با تارنمای خبرآنلاین اظهار داشت: از دوستان جبهه پایداری برای حضور در شورای ائتلاف دعوت شده است و در عالم سیاست طبیعی است که برخی جریانها سریعتر و برخی دیرتر به جمع ائتلاف بپیوندند. معتقدم در میان اعضای فعال جبهه پایداری، برخی افراد خوشنام و خوش فکر که مورد قبول اکثریت اضلاع ائتلاف باشند وجود دارد و ما همچنان منتظر جواب دوستان هستیم.
وی در ادامه افزود: بعید می دانم تا زمان انتخابات، ائتلاف صورت نگیرد و در کنار سایر نیروهای جریان انقلابی قرار نگیرند.
محمد ناظمی اردکانی، عضو جبهه پیروان خط امام و رهبری نیز در گفتوگو با تارنمای خبر آنلاین ضمن بیان این که احتمال همگرایی میان پایداریها و شورای ائتلاف در آینده وجود دارد، تاکید کرد: بعید است که سران این دو جریان یعنی رئیس دولت سابق و روسای جبهه پایداری با هم ائتلاف کنند اما با توجه به اینکه در گفتمان انتخاباتی آنها تعرض نسبت به وضع موجود پررنگ است ممکن است در بدنه این دو جریان ائتلاف نانوشته، غیررسمی و به دور از چشم و خواسته سران هر دو جریان رخ دهد. اما نکته ای که نباید از نظر دور داشت این است که بر اساس نظرسنجیهای انجام شده در فضای مجازی اگر ائتلاف نانوشتهای انجام شود شاهد تقسیم آرایی خواهیم بود که به طور قطع در شکست و پیروزی اصولگرایان موثر واقع خواهد شد.
وی در ادامه مدعی شد: این موضوعی است که جریان رقیب به آن دامن می زند، در واقع جریان رقیب گمانه زنی ها مبنی بر احتمال همگرایی جبهه پایداری و جریان سیاسی که رئیس دولت سابق دنبال می کند و اینکه قرار است این دو جریان در حوزه های انتخابیه و کلانشهرها لیست واحدی بدهند را به عنوان روزنه ای می داند که می تواند از آن مسیر باعث انشقاق و واگرایی در جریان اصولگرایی شود.
محمدرضا امیرحسنخانی، نماینده اصولگرای مجلس در گفتوگو با خبرگزاری ایلنا، اظهار داشت: آقای قالیباف چیزی را مطرح کرد که من فکر میکنم مورد پسند هم هست. یعنی شعاری که راه افتاده بالاخره مورد پسند جامعه است. من تجربه قدیمیها را نفی نمیکنم اما واقعیت این است که جوانها انرژی بیشتری دارند و کار بیشتری هم میتوانند بکنند. درنتیجه هرچه جوانان را در دور آوریم میصرفد یعنی منفعتشان بیش از خطاهایشان است. چون منفعت جوانان ترجیح دارد، وقتی جوان خطا کرد او را کنار میگذاریم در صورتی که ما خودمان هم زمانی که جوان بودیم از این خطاها کردهایم تا یاد گرفتیم...امروز دیگر جایی نیست که دوستان بپذیرند یا نپذیرند، کشور اجبار دارد که این را بپذیرد یعنی نوگرایی را بپذیرد، به قول شما قسمتی از این پوست اندازی را بپذیرد و اگر این کار را نکنیم یقینا استقبال زیادی نخواهیم داشت.
وی همچنین درباره تفاوت اصولگریان سنتی و نواصولگرایان گفت: من فکر میکنم خیلی متفاوت است. اصلا نگاه خود آقای قالیباف را که نگاه کنیم نشانگر این است که بسیار بسیار متفاوت است. نگاهش نگاه نوگرانه است. مدیرتش مدیریت نوین است و مدیریت سنتی نیست، مدیریتی که از کامپیوتر استفاده میکند، از هوش مصنوعی و اطلاعات استفاده میکند. این مدیریت بهینه امروز است. من فکر میکنم آقای قالیباف دنبال این روند است. یعنی میخواهد روند مدیریت سنتی را مقداری کنار بگذارد و از آن فاصله بگیرد.
این چهره سیاسی اصولگرا در ادامه و در پاسخ به این سوال که فکر میکنید از آنجایی که آقای قالیباف و احمدینژاد چندی پیش با هم دیدار داشتند آیا این دیدارها جنبه انتخاباتی داشته؟ خاطر نشان کرد: بالاخره در بسیاری مطالب اینها با هم مشترک هستند. بسیاری از مطالبشان مشترک است. بالاخره آقای احمدینژاد روی مدیریت جهادی تاکید دارد آقای قالیباف هم روی مدیریت جهادی تاکید دارد؛ یعنی اینها اصول مشترک است.
محسن کوهکن از اعضای شورای مرکزی جبهه پیروان خط امام و رهبری درباره برنامههای این جبهه حضور در انتخابات به خبرگزاری ایسنا گفت: اخیرا آقای باهنر به عنوان دبیر کل جبهه پیروان در مصاحبهای ضمن انتقاد به روند موجود مطرح کرد که رودرویی با اصولگرایان نخواهیم داشت که این همان موضع جبهه است. کما اینکه اکنون هم اصولگرایان کارشان را جلو میبرند اگر هم ایرادی باشد افراد سیاسی در انتهای کار سبک، سنگین کرده تا راه با هزینه کمتر و با فایده بیشتر را انتخاب کنند.
روزنامه جوان در یادداشتی ضمن اشاره به وقایع اخیر کشور نوشت: اینک به انتخابات مجلس یازدهم نزدیک میشویم و حوادث عبرتآموز این روزها در انتخاب نمایندگان بسیجی، جهادی، انقلابی، جوان، حزباللهی، باانگیزه، ضدفساد، دشمن شناس و منطبق با الگوی بیانیه گام دوم انقلاب، باید مورد توجه ویژه مردم قرار گیرد. باید در انتخابات مجلس یازدهم وصیت و سفارش حضرت امام خمینی الگوی انتخاب نماینده اصلح باشد که فرمودند: «من در میان شما باشم یا نباشم، به همه شما وصیت و سفارش میکنم (که) نگذارید انقلاب به دست نااهلان و نامحرمان بیفتد».
رصد جبهه رقیب
سیدجواد ابطحی نماینده مردم خمینیشهر در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم، با بیان اینکه طی یک سال و نیم گذشته حدود ۳۰۰ فرماندار، ۱۴ استاندار و تعدادی از بخشداران نیز تغییر کردهاند، مدعی شد: علاوه بر این، وزارت کشور اقداماتی انجام داده که بیانگر این است که این وزارتخانه وارد مهندسی انتخابات شده است.
وی با بیان اینکه طبق گزارشاتی که به ما رسیده، شاهد هستیم که اشخاصی را به عنوان بازرس ستاد انتخابات انتخاب کردهاند که سوابق افراطی حمایت از یک جناح خاص را دارند، ادامه داد: امیدواریم که در گزینش هیئتهای اجرایی و هیئتهای معتمدین دخالت نکنند، معمولا معتمدین را از رؤسای ادارات انتخاب میکنند، در صورتی که معتمد شخصی است که باید مورد اعتماد مردم باشد، ممکن است رئیس فلان اداره مورد اعتماد استاندار و فرماندار باشد، اما در قانون آمده که معتمد مردم و باید مردمی باشد.
به گفته وی استدلال مسئولان وزارت کشور برای تغییر فرمانداران و استانداران، کنار گذاشتن بازنشستگان طبق قانون و بهکارگیری افراد جوانتر است، اما شاهد هستیم که در برخی از موارد افرادی را که بازنشسته بودند را دوباره بهکاگیری کردهاند...
تارنمای راه دانا در گزارشی مدعی شد: در آستانه انتخابات یازدهم مجلس شورای اسلامی احزاب و نیروهای جریان اصلاح طلب به تکاپو افتاده اند تا خط خود را از دولت جدا کنند و همچنین حتی با انتقاد از عملکرد مجلس دهم که نیروهای آنها در این مجلس حضور داشتند خود را مانند همیشه در جایگاه منتقد بنشانند...
نظر شما