هرمزگانی‌ها در طرح ملی نهال‌کاری ۱۰۰هزار اصله نهال می‌کارند

بندرعباس- ایرنا- همزمان با سراسر کشور و در اجرای طرح ملی بسیج همگانی نهال‌کاری، روز پنج‌شنبه ۱۴ آذر، ۱۰۰ هزار اصله نهال در هرمزگان کاشته می‌شود.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری هرمزگان گفت: در این روز هم‌چنین ۵ هزار و ۳۴۰ هزار بذرکاری نیز در سراسر هرمزگان انجام می‌شود.

امید ذاکری روز دوشنبه در جمع خبرنگاران افزود: این نهال‌ها با همکاری سازمان های مردم نهاد، اقشار مختلف مردم، سازمان های دولتی و غیر دولتی ، همیاران طبیعت، تعاونی‌ها های منابع طبیعی، بسیج دانش‌آموزی و بسیج سازندگی کاشته می‌شود.

وی ادامه داد: کشت این نهال‌ها با هدف جلوگیری،کاهش فرسایش خاک و افزایش سرانه فضای سبز اجرا می‌شود.

به گفته مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری هرمزگان، در جنگل‌های دشت‌های ساحلی تاکنون بیش از ۴۵ هزار هکتار جنگل دست کاشت ایجاد شده است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری هرمزگان مرداد ماه امسال نیز اعلام کرد: در سال جاری حدود هزار هکتار عملیات مالچ پاشی و ۵۰۰  هکتار نهال‌کاری را در پیش داریم که با تامین اعتبار در پاییز عملیات اجرایی آن آغاز می‌شود.

در سال گذشته تا پایان هفته منابع طبیعی و آبخیزداری نیز  ۵۰ هزار اصل نهال گرمسیری و سازگار با شرایط استان شامل کرت محلی، کونوکارپوس، انجیر معابد، کهور، گل ابریشم، چریش و چوچ در پادگان‌های نظامی، دانشگاه‌ها، مدارس و روستاهای استان کاشته شد.

استان هرمزگان دارای حدود یک میلیون و ۱۰۰ هزار هکتار جنگل طبیعی است که در ۳ نوع رویش در سطح استان پراکنش دارد که منحصر به‌فردترین رویش جنگلی در هرمزگان، جنگل‌های مانگرو و یا همان جنگل‌های حرا با وسعت حدود ۲۱ هزار هکتار در اراضی جزر و مدی سواحل نیلگون خلیج فارس و دریای عمان رویش دارند.

از مساحت ۷ میلیون و ۲۰۰ هزار هکتاری استان هرمزگان، ۶ میلیون و ۹۰۰ هزار هکتار جزو عرصه‌های منابع طبیعی است که یک میلیون و ۸۰ هزار هکتار آن جنگل، چهار میلیون و ۹۳ هزار هکتار مرتع و یک میلیون و ۵۶۵ هزار هکتار آن را بیابان تشکیل می‌دهد.

در شهر بندرعباس نهالستان باغو در ۱۵ کیلومتری این شهر بزرگترین نهالستان جنوب کشور از سال ۱۳۵۴ محسوب می‌شود که سالانه ظرفیت تولید یک میلیون نهال با تنوع ۵۰ گونه گیاه گرمسیری بومی و غیر بومی را دارد.

در این نهالستان انواع کهور ایرانی، انواع آکاسیا، کنار، درمان عقرب، چوج، سپستان، چنال، گل‌ابریشم، گارم زنگی و اکالیپتوس موجود است.

کاشت نهال حرا که با شرایط ویژه‌ای در آب دریا رشد می‌کند، در استان هرمزگان نیز نقش بسزایی در حفاظت از ساحل و خاک با جذب اکوتوریسم، توسعه فضای سبز، افزایش تولیدات آبزیان، تقویت زیستگاه پرندگان و حشرات در جنگل دارد.

این استان در ایجاد جنگل‌های حرا و چندل نیز رتبه نخست کشور دارد که ۸۰ درصد از مساحت کل جنگل‌های مانگرو را به خود اختصاص داده است.

درختچه حرا از ویژگی‌های اکوسیستم استان هرمزگان است که در نواحی پراکنده‌ای از تنگه هرمز به سوی خاور و اقیانوس هند، در سواحل‌ دریای عمان به چشم می‌خورد.

سالانه بیش از ۱۰۰ گونه پرنده آبزی و کنارآبزی در این منطقه دیده می‌شوند.

در زمین‌های اطراف خورتیاب از حدود ۳ کیلومتری بندر تیاب میناب، بوته‌های حرا به چشم می‌خورد.

در ۲ سمت خور جاسک و در چابهار نیز حراهایی به شکل پراکنده دیده می‌شود؛ اما بهترین نوع حرا از نظر رشد ارتفاع و انبوهی در ناحیه قشم، میان سواحل قشم، پل و خمیر است.

جنگل حرا در سواحل جنوبی ایران، مهد انواع گوناگون آبزیان، پرندگان و دوزیستان است.

از پرندگان می‌توان به مرغ ماهیخوار، حواصیل، لک لک، پلیکان، مرغابی ومرغ دریایی و از ماهی‌ها به خرچنگ، مار دریایی، شیلو، کلینگ (نوعی از صدف) و انواع مختلف قورباغه اشاره کرد.

هم‌چنین انواع کاکایی‌ها، پرستوهای دریایی، فلامینگوهای سرخ‌پر، حواصیل‌های سفید و خاکستری از انواع پرندگان مهاجر هستند که به این مکان‌ها مهاجرت می‌کنند.

از ویژگی‌های منحصر به فرد جنگل‌های حرا، رشد روی خاک‌های لجنی ناشی از رسوب و خاک‌های حاصل از فرسایش سواحل و شناور بودن در زمان جزر و مد آب دریا است.

حرا از گونه‌های جنگل‌های مانگرو و زیستگاه مهمی برای آبزیان، بی‌مهرگان و پرندگان است که گلدهی آن از اواخر اردیبهشت تا تیرماه هر ساله ادامه دارد.

حرا گیاهی از تیره شاهپسند و در اندازه‌های ۳ تا ۶ متر است که هنگام مد دریا تا گلوگاه در آب فرو می‌رود و به کمک خاصیت تصفیه‌ای پوسته‌اش، آب دریا را جذب و نمک آن را دفع می‌کند.

برگ حرا علاوه بر خاصیت خوش‌خوراکی برای دام، ارزش غذایی معادل یونجه و جو دارد.
جنگل‌های حرای قشم توسط سازمان علمی ـ فرهنگی ملل متحد «یونسکو»، در فهرست ذخایر زیست‌جهانی به ثبت رسیده است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha