به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، همزمان با هفتادمین سالگرد تاسیس ناتو، آندرس فوگ راسموسن در گفت وگو با رادیو دانمارک تاکید کرد که اوضاع کنونی این ائتلاف از شرایط ایده آل و کامل بسیار فاصله دارد.
راسموسن که از سال ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۴ میلادی دبیرکل ناتو بود، گفت: هرگز در تاریخ، ناتو اختلافات سیاسی این مقطع زمانی را تجربه نکرده است.
راسموسن در ادامه به سه موردی اشاره کرد که موجب ایجاد و تشدید بحران فعلی شده است. به اعتقاد دبیرکل سابق ناتو، اولین مورد اقدام دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در زیر سوال بردن نقطه عطف همکاری های ناتو (بند پنجم منشور این سازمان) است. ترامپ اعلام کرده که دیگر کشورهای عضو ناتو به اندازه کافی در امور دفاعی شان هزینه نمی کند و به همین دلیل از اعضای ناتو انتقاد کرده است. ترامپ همچنین از کاهش تعهدات واشنگتن در قبال پیمان ناتو بارها سخن به میان آورده است.
راسموسن دومین مورد را "مرگ مغزی" خواندن شرایط کنونی ناتو توسط امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه عنوان کرد. این مسئله موجب بروز بحثهای زیاد و انتقادهای داخلی میان اعضای این ائتلاف شده است.
از دیدگاه دبیرکل سابق ناتو، سومین مورد مخالفت گسترده داخلی با حمله نظامی ترکیه (یک عضو ناتو از سال ۱۹۵۲) در شمال سوریه با هدف تضمین امنیت مرزهایش است. راسموسن بر این باور است که این نگرانی نیز وجود دارد که ترکیه پس از انتخاب استفاده از تجهیزات دفاعی روسیه، به طور فزاینده ای در زمینه همکاری های دفاعی ناتو در حاشیه قرار بگیرد.
وی تاکید کرد که اگر این موارد در اجلاس لندن مورد توجه و بررسی اعضای ناتو قرار نگیرد، مسیر رو به جلو این اجلاس ممکن است به آسانی از اهداف مورد نظر منحرف شود.
راسموسن در ادامه روسیه را مخالف راهبردی ناتو توصیف کرد و گفت: جامعه جهانی در حال حاضر بیشتر از هر زمانی از پایان جنگ سرد به ناتو نیاز دارد.
معروف ترین پیمان نظامی دنیا در حالی به جشن هفتادمین سالگی خود می نشیند که در کنار جذب سیامین عضو، اختلافها میان اعضاء دیرینه آن به سطحی بیسابقه رسیده است.سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) ۱۲ و ۱۳ آذر با برگزاری نشست سران کشورهای عضو به میزبانی لندن، به استقبال هفتادمین سالگرد تاسیس این ائتلاف نظامی میرود. همکاریهای نظامی چندملیتی این سازمان از سال ۱۹۴۹ کلید خورد و اکنون ۲۹ عضو دارد. براساس نظام دفاع جمعی ناتو، اعضاء توافق میکنند در پاسخ به حمله یک طرف خارجی از دیگر اعضاء دفاع کنند. مقر ناتو در شهر اِور بلژیک قرار داشته و مرکز عملیات آن نزدیکی شهر مونس این کشور است.
ناتو در ۷۰ سال گذشته با فراز و نشیبهای فراوانی در کنار توسعه خود روبرو بوده و در مناقشههای متعددی مداخله کرده است. پس از پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، کاخ سفید سیاست جدیدی در قبال ناتو اتخاذ کرد. ترامپ که این سازمان را منسوخ میداند، خواهان عمل دیگر اعضاء به تعهدهای مالی خود و اختصاص دستکم ۲ درصد از تولید ناخالص داخلی آنها به امور دفاعی شده است.
یکجانبهگراییهای دولت دونالد ترامپ و بیتوجهی وی به بسیاری از پیمانهای بینالمللی، کشورهای اروپایی را وادار کرده تا دیگر تمایل چندانی به ادامه همکاریهای نظامی در قالب ناتو نداشته باشند و به همکاری در خارج از چارچوب این پیمان روی آوردهاند؛ پدیدهای که بیش از هر زمان دیگر موجب تضعیف ناتو خواهد شد.
نظر شما