در این آیین که حمید کارگر رئیس انجمن علمی فرش دستباف کشور و محمود سیجانی رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت قم حضور داشتند، هفت تن از فعالان حوزه فرش کشور در بخشهای مختلف بافندگان، مشاغل وابسته، طراح و نقاش، پدیدآورنده، صادرکننده، ویژه و خلاقیت با اهدای لوح تندیس طلایی مورد تجلیل و قدردانی قرار گرفتند.
رئیس اتحادیه صادرکنندگان فرش دستباف قم در این آیین فرش ایرانی را زینتبخش موزههای معتبر و مهم جهان دانست و اظهار داشت: فرش نمادی از فرهنگ و تمدن ایرانی اسلامی است و در برخی خانوادهها نیز یک فرش خوش آب و رنگ نمادی از منزلت اجتماعی خانواده به شمار میآید.
ابوالفضل رجبیان بیان داشت: نسلهای گذشته این هنر صنعت ملی را به ما سپردند و باید از آن صیانت کنیم.
وی همچنین فرش ماشینی را یکی از معضلهای پیش روی فرش دستباف قم دانست و افزود: تولیدکنندگان فرش ماشینی، طرح موردنظر خود را از فرش دستباف قم کپیبرداری و شبیهسازی میکنند و از طریق اداره مالکیت معنوی به ثبت میرسانند.
وی ادامه داد: تولیدکنندگان مذکور بر اساس پیمان و تعهد با طراح و نقاشی که نقشه فرش قم را کپی میکند، مسئولیت این کار را متوجه او مینمایند.
رجبیان افزود: هر فرش ماشینی که با طرح و رنگ فرش دستباف قم تولید میشود، باید متعلق به این استان باشد.
قم مهمترین مرکز تولید فرش ابریشم دستباف کشور است و بیش از ۹۰ درصد فرش دستباف تولیدشده در این استان به کشورهای مختلف صادر میشود، سالانه بهطور میانگین ۴۰ هزار مترمربع فرش ابریشم دستباف در قم تولید و در سال حدود ۱۰ میلیون دلار فرش از استان صادر میشود.
۲۷ هزار بافنده، ۳۵۰ واحد تولیدی، ۱۳۰ واحد فروش، ۱۰ کارگاه رنگرزی، ۴۰ کارگاه قالیشویی و ۳۱ کارگاه تعمیر و مرمت، تحت نظارت اتحادیه فرش دستباف قم فعالیت میکنند، همچنین انجمن هنرمندان طراح و نقاش فرش قم دارای ۲۰۰ عضو و اتحادیه تعاونیهای تولیدکننده فرش دستباف روستایی استان قم دارای پنج هزار بافنده است.
اتحادیه صادرکنندگان فرش دستباف قم و شرکت سهامی فرش قم با ۵۰۰ خانوار قالیباف زیر پوشش از دیگر بخشهای فعال در حوزه فرش دستباف است.
رئیس انجمن هنرمندان طراح و نقاش فرش دستباف قم نیز در این آیین با اشاره به اینکه سارقان طرح و نقش فرش با عزم جدی به سمت فرش دستباف قم هجوم آوردند، گفت: تمام طرحهای فرش دستباف قم بدون هیچ ملاحظهای و به بهای اندکی به تولیدکنندگان فرشهای ماشینی به فروش میرسد.
علیاصغر خوشگفتار بابیان اینکه برای جلوگیری از این اقدام و حفظ مالکیت فرش قم هیچ راهی جز ثبت آن نیست، گفت: کسانی که برای فرش قم سرمایهگذاری میلیاردی انجام دادند، باید مبلغ ناچیزی را نیز برای ثبت طرح آن هزینه کنند.
وی افزود: در حال حاضر طبق قراردادی که با یک مجموعهای منعقد کردیم، آنها کار ثبت طرحهای فرش دستباف قم را انجام میدهند و بسیاری از تولیدکنندگان استان هم این کار را انجام دادند و بعضا گواهینامههای خود را نیز دریافت کردند.
حاج علی رشتی زاده از چهرههای ماندگار فرش دستباف قم در سال ۱۳۰۲ در کاشان چشم به جهان گشود، این هنرمند توانست حدود ۴۰۰ نقشه و طرح فراموششده ایرانی را زنده کرده و این نقش و نگارها را در قاب زیبای فرش دستباف ابریشم به تصویر بکشد.
این تولیدکننده سرشناس فرش در طول ۷۰ سال فعالیت خود توانست زمینه کاری بیش از ۸۰۰ بافنده را نیز فراهم نماید.
از دیگر اقدامهای وی میتوان به برپایی فروشگاه دائمی فرش در شهر پاریس فرانسه اشاره کرد که در آن فرشهای دستباف ابریشم ایران به نمایش گذاشتهشده و علاقهمندان زیادی را به خود جلب کرده است.
این هنرمند برجسته کشور در ۲۷ مهرماه سال ۹۳ در۹۱ سالگی دارفانی را وداع گفت.
نظر شما