گروه تماس اوکراین ( گروه نورماندی) شامل نمایندگان چهار کشور آلمان، روسیه، اوکراین و فرانسه است که با هدف پایان دادن به جنگ در شرق اوکراین در ششم ژوئن ۲۰۱۴ پایه گذاری شد.
رئیسان جمهوری فرانسه، روسیه و اوکراین به همراه صدراعظم آلمان، دیروز برای نخستین بار از سال ۲۰۱۶، در کاخ الیزه دیدار کردند تا شاید راهحلی برای اختلافهای میان مسکو و کییف درخصوص مناقشه شرق اوکراین پیدا شود؛ بحرانی که سبب شده از سال ۲۰۱۴ تاکنون افزون بر ۱۳ هزار نفر در جنگ و درگیری های شرق اوکراین کشته شوند.
مقدمات برگزاری نشست دیروز گروه نورماندی در پاریس، در دیدار روز ۲۸ مردادماه (۱۹ اوت) رئیسان جمهوری فرانسه و روسیه در حاشیه اجلاس سران گروه ۷ در شهر بیاریتز فرانسه پایهریزی شده بود. آن هم به دلیل آنکه از تابستان گذشته، پیشرفتهایی در مذاکرات برای حلوفصل مناقشه در شرق اوکراین اتفاق افتاد.
روزنامه فرانسوی «لزکو» امروز (سهشنبه ۱۹ آذر) با توجه به روند حاکم بر نشست دیروز نوشت: زلنسکی و پوتین گفتوگوها را تمدید میکنند اما اختلافها همچنان پابرجاست. هرچند سران روسیه و اوکراین با یکدیگر دیدار و گفتوگو کردند اما در موضوعهای سیاسی مانند وضعیت « دُنباس » و انتخابات محلی در این منطقه و کنترل مرزها بین دو کشور، نتیجهای حاصل نشد.
به نوشته این رسانه، نشست یادشده به صورت نمادین مهم خواهد بود اما بدیهی است که شکاف بین اوکراین و روسیه عمیق است.
رئیسان جمهوری روسیه و اوکراین در نخستین دیدارشان در پاریس درباره برخی اقدامها برای احیای روند صلح اوکراین به توافق رسیدند اما بیش از همه، دو طرف در زمینههای سیاسی با یکدیگر اختلاف نظر داشتند و تلاش شد در دیدار آنها، بر این مساله غلبه کنند.
به گزارش ایرنا، در پایان این نشست، بیانیه مشترکی صادر و بر اجرای کامل آتشبس، تبادل همه زندانیان و همچنین اجرای توافقهای مینسک در شرق اوکراین توافق شد.
در این بیانیه،گروه نورماندی، برای تثبیت اوضاع در مناطق مناقشه در شرق اوکراین، تلاش برای اجرای مفاد سیاسی توافقهای مینسک و پیگیری درستی اجرای توافق حاصل شده در دیدارهای بعدی مقامهای این گروه توافق شد.
اجرای کامل و جامع توافق آتشبس تا پایان سال جاری میلادی، بروزرسانی طرح مینروبی از مناطق درگیر و افزودن سه ناحیه عدم تماس در این مناطق، از دیگر موارد مورد توافق این گروه چهارجانبه در بیانیه پایانی بود.
همچنین طرفین پیرامون تبادل همه زندانیان شناسایی شده در یک مهلت ۳۰ روزه و اعطای وضعیت ویژه خودمختاری به مناطق لوهانسک و دونتسک براساس توافقهای مینسک توافق کردند.
در عین حال توافق شد که وزیران خارجه و مشاوران سیاسی چهار کشور در چهار ماه آینده نشست دیگری برای پیگیری اجرای توافقهای به دست آمده در نشست پاریس برگزار کنند.
الیزه: تعهد طرفین به اجرای کامل توافقنامههای میسنک
در این پیوند، کاخ ریاست جمهوری فرانسه با صدور بیانیهای به دیدار رهبران فرانسه، آلمان، روسیه و اوکراین برای حل مناقشه شرق اوکراین اشاره و تاکید کرد: اقدامهای لازم برای تثبیت اوضاع در منطقه درگیری و از سرگیری دوباره اجرای توافقهای مینسک صورت گرفت.
این بیانیه بر دو مهم «اقدامات فوری برای تثبیت اوضاع در منطقه درگیری» و «اقدامهای فوری برای اجرای بندهای سیاسی توافق های مینسک» تاکید کرده است. همچنین در این بیانیه تاکید شد که سه توافقنامههای مینسک در سالهای ۲۰۱۴ و ،۲۰۱۵، اساس کار در قالب نورماندی است که کشورهای عضو به اجرای کامل آن متعهد شدند.
این کشورها که خواسته مشترکشان ایجاد یک سازوکار جامع و پایدار اعتماد و امنیت در اروپا براساس اصول سازمان امنیت و همکاری اروپاست، تاکید میکنند که حلوفصل مناقشه اوکراین یکی از اقدامهای مهم است.
نشست بعدی نورماندی؛ چهار ماه بعد
طبق این بیانیه، طرفین ضمن درخواست از مشاوران سیاسی و وزیران خارجه خود برای اطمینانیابی از اجرای توافقنامهها، موافقت کردند که نشست بعدی در قالب نورماندی، چهار ماه بعد درباره شرایط سیاسی و امنیتی انتخابات محلی برگزار شود. آخرین دور از نشست سران چهار کشور گروه نورماندی در اکتبر سال ۲۰۱۶ برگزار شد.
ابراز رضایت مکرون از پیشرفت گفتوگوها
رئیس جمهوری فرانسه در پایان نشست، در توئیتهایی جداگانه نوشت: درگیری در اوکراین تاکنون جان بیش از ۱۳ هزار نفر را گرفته و هر هفته به قربانی گرفتن خود ادامه میدهد. ما امروز برای رسیدن به یک صلح عادلانه و پایدار گردهم آمدهایم.
او همچنین سه موضوع مهم در این نشست را «نقض تعهد، آزادی زندانیان و آتشبس» اعلام و خاطرنشان کرد، برای نخستین بار در طول بیش از سه سال، گفتوگوهای ما در نکات مهم برای روند صلح در اوکراین پیشرفت کرده است.۲۰۲۳
نظر شما