«اصلاحات» راهی که هنوز وجود دارد

تهران-ایرنا- اعضای سه حزب و تشکل اصلاح‌طلب در روزهای پایانی هفته گذشته و در قالب کنگره‌های حزبی خود؛ گرد هم آمدند تا راهبردهای پیش‌رو برای برون‌رفت از شرایط کنونی را مرور کرده و در نهایت تاکید کنند که اصلاحات از رهگذر صندوق رای عاقلانه‌ترین راه گذار از شرایط موجود است.

حزب اتحاد ملت ایران اسلامی، حزب ندای ایرانیان و شورای مرکزی انجمن اسلامی جامعه پزشکی روزهای پنجشنبه و  جمعه کنگره‌های حزبی خود را در حالی برگزار کردند که محور اصلی مباحث آن‌ها شرایط کنونی کشور به ویژه پس از اعتراض‌های بنزینی در آبان ماه بود. رویدادهایی که بی‌شک بر همه کنشگری‌های سیاسی احزاب و اعضای آن تاثیر گذاشته و انتخابات آینده مجلس شورای اسلامی هم از تاثیر و تاثرات آن مصون نخواهد ماند. اصلاح‌طلبان در این نشست‌ها امکان، کیفیت و شیوه شرکت در انتخابات آینده را بررسی می‌کنند اما با توجه به متغییرهای موجود در قدرت سیاسی که عموما هم چندان به نفع آن‌ها نیست بحران تصمیم‌گیری در این جریان چندان دور از تصور نیست.

امید اصلاح طلبان به نتیجه بخشی اصلاح

«علی شکوری‌راد» که در کنگره روز پنجشنبه حزب اتحاد ملت بار دیگر به عنوان دبیرکل برگزیده شد؛ از آمدن و ماندن در عرصه سیاسی ایران سخن گفت و تصریح کرد: «ما اصلاح‌طلبی را ازآن‌رو برگزیده‌ایم که تجربه بزرگ‌ترین و اصیل‌ترین انقلاب را در تاریخ معاصر از سر گذرانده‌ایم... ما باید باشیم و بمانیم، زخم‌های از پیش و پشت را تحمل کنیم و به هر کورسوی امیدی دل ببندیم تا بالاخره راهی به‌سوی فردای بهتر بگشاییم. در آن روز صابران سرافراز خواهند بود.»

«هنوز هم اصلاحات می‌تواند نقش‌آفرینی کند» گزاره‌ای است که «محمدصادق خرازی» دبیرکل حزب ندای ایرانیان در کنگره روز پنجشنبه این حزب مطرح و تاکید کرد: «اصلاحات اگر اصلاحات واقعی باشد و اصلاح‌طلب اگر اصلاح‌طلب واقعی باشد به دنبال قدرت نیست به دنبال تحول است. نباید تحول را توأم با مسئولیت و دولتمردی خود بدانیم.»

در بیست‌وهفتمین مجمع عمومی انجمن اسلامی جامعه پزشکی هم «محمدرضا ظفرقندی» دبیرکل این مجمع ظفرقندی با تاکید بر اینکه برای گذر از این شرایط و بهبود اوضاع اقتصادی و سیاسی راهی جز اصلاحات اساسی و بنیادی نیست و اینکه اصلاحات جزئی و موردی مشکل را حل نمی‌کند به شرایط پیچیده و کم سابقه فعلی، تحریم‌های بی سابقه و رکورد، تورم و بیکاری اشاره کرد و گفت: اگر امکان رقابت بین همه اندیشه‌ها نباشد دلیلی برای مشارکت در انتخابات وجود نخواهد داشت.

«مصطفی تاج‌زاده» معاون سیاسی وزیرکشور دولت اصلاحات هم به عنوان سخنران مجمع عمومی انجمن اسلامی پزشکان معتقد بود که انتخابات موثرترین، مستقیم‌ترین، کم‌هزینه‌ترین و مطمئن‌ترین راه برای حاکمیت مردم بر سرنوشت خودشان است، اما با این وجود، شرکت در انتخابات و معرفی نامزد در انتخابات به هر قیمت، نه تنها مفید نیست؛ بلکه می‌تواند آثار زیانباری به همراه داشته باشد.

اصلاح اساسی در سیاست و همه الزامات مربوط به آن از مهم‌ترین راهبردهای دبیران کل سه تشکل مهم اصلاح‌طلب بود که در کنگره‌های خود بر آن تاکید کرده و راه گذار از شرایط فعلی را این مهم دانستند. اینکه اما چنین اصلاحی تا چه اندازه مورد پذیرش و البته اولویت دیگر جریان‌های سیاسی و نهادها از یک‌سو و مورد اعتنای جامعه امروز ایران از سوی دیگر قرار گیرد، مبهم است و نیازمند گذر از روزهای و مقاطع آینده.

احزاب دیگر اصلاح‌طلب هم در روزهای منتهی به انتخابات مجلس دهم بر فعالیت‌های خود رنگ و بوی انتخاباتی دادند. «محمدجواد حق‌شناس» عضو شورای شهر تهران و «علی جنتی» وزیر سابق فرهنگ و ارشاد اسلامی به ترتیب به‌عنوان رئیس ستاد انتخابات حزب اعتماد ملی و حزب اعتدال و توسعه انتخاب شدند.

دغدغه اصلاح‌طلبان تمامی ندارد

تکرار تاکید چهره‌های شاخص اصلاح‌طلب بر صندوق رای در حالی است که  دغدغه های آنان تمامی ندارد. بیانیه موسوم به ۷۷ نفر درباره رویدادهای پس از اصلاح قیمت بنزین همچنان برای جریان اصلاح طلب تبعات دارد و چهره‌هایی چون «محسن آرمین»، «آذر منصوری»، «محمدحسین کروبی»، «مهدی محمودیان» و دیگر چهره ‌های اصلاح‌طلب احضار شده و آخرین این فهرست یعنی مهدی محمودیان در بازداشت به سر می‌برد. این میان مشکلات مجازی مانند هک حساب‌های کاربری در شبکه‌های اجتماعی هم از چالش های دیگر این جریان است که بر مانور در این شبکه‌ها حساب ویژه ای باز کرده اند.

بخش دیگری از مشکلات این روزهای اصلاح‌طلبان مربوط به تایید صلاحیت‌ها است که به گفته «حسین کمالی» دبیرکل حزب اسلامی کار آن را دلیل بالای ریسک شرکت در رقابت‌ها دانسته و گفته است: «شرایط در آستانه انتخابات به‌گونه‌ای رقم خورده که خیلی از چهره‌های شاخص ترجیح‌شان را در این دیدند که ثبت‌نام نکنند. کسانی هم که برای کاندیداتوری آمدند ریسک کردند، چراکه شرایط به دلایلی چون نوع تعیین صلاحیت‌ها و همچنین فضای سرد حاکم بر انتخابات، دشوار است.»

«شهیندخت ملاوردی» دیگر چهره انتخاباتی اصلاح طلبان هم لیست و سرلیستی از سوی اصلاح‌طلبان را در گرو نوع برخورد شورای نگهبان با این جریان دانسته و گفته است: «هنوز در خصوص ارائه لیست یا ارائه ندادن آن و سرلیست اصلاح‌طلبان به جمع‌بندی نرسیدیم زیرا امکان دارد اصلاح‌طلبان لیستی ارائه ندهند و «نفوس بد» نمی‌زنیم، منتظریم ببینیم نظام و شورای نگهبان چه سیاستی را در قبال اصلاح‌طلبان پیش خواهند گرفت.»

با این همه اما اصلاح‌طلبان راه‌های گفت‌وگو با شورای نگهبان را هم به روی خود نبسته‌اند و خبرهایی از دیدارهای انتخاباتی اصلاح‌طلبان با برخی از اعضای این شورا به گوش می‌رسد. در همین زمینه «هادی طحان‌نظیف» عضو جوان شورای نگهبان در حساب اینستاگرام خود نوشته است: «دکتر عارف رئیس فراکسیون امید به شورا آمدند و ناهار را با حقوقدانان شورا صرف کردند. جلسه خوبی بود، صمیمی و صریح. در مورد مسائل مجلس و انتخابات گفتگوهایی شد. چند روز قبل مجید انصاری و افراد دیگری آمده بودند. این موارد غیر از دیدارهای رسمی احزاب و نمایندگان آنها با اعضای این شوراست مثل دیدار چند روز پیش دبیرکل و مسوولان حزب ندای ایرانیان با قائم‌مقام دبیر شورا.»

گرچه «مجید انصاری» عضو مجمع تشخیص مصلحت این دیدارها را عادی ارزیابی کرد اما «سعید نورمحمدی» عضو شورای مرکزی حزب ندای ایرانیان درباره دیدار دبیرکل این حزب با سخنگوی شورای نگهبان و دیگر اعضا گفته است: «به دنبال درخواستی که از شورای نگهبان برای اختصاص وقتی به منظور برگزاری جلسه با حزب ندای ایرانیان داشتیم دیداری میان اعضای حزب با قائم‌مقام شورای نگهبان انجام شد و اعضا دغدغه‌های خود را که بیشتر معطوف به نقش و جایگاه شورای نگهبان در مورد مسائل مدیریتی کشور و آسیب‌های احتمالی ناشی از تصمیمات اشتباه بود مطرح کردند.

«سجاد سالک» دیگر عضو شورای مرکزی حزب ندای ایرانیان هم در تشریح دلایل برگزاری این جلسه گفته است: «ما براساس نگرانی‌هایی که  نسبت به بررسی صلاحیت‌ها و رویکرد شورای نگهبان در این باره داشتیم درخواست ملاقات را مطرح کردیم تا دغدغه‌هایمان را رو در رو و بی واسطه در میان بگذاریم.»

مجموع شرایط موجود برای کنشگری انتخابات برآیندی از امیدواری آن‌ها به بهبود شرایط از یک‌سو و میزان استقبال نهادهای و جریان‌های دیگر از این امید از سوی دیگر است اما حتی در صورت مثبت بودن این برآیند هم آزمون دشوار بعدی جلب نظر مردم در پای صندوق‌های رای و یا اساسا ترغیب آن‌ها به حضور در پای این صندوق‌هاست.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha