با اجبار و محدودسازی نمی‌توان فناوری بومی را جایگزین کرد

تهران- ایرنا- پس از قطعی اینترنت تعدادی از کاربران به اجبار پیام رسان بومی نصب کردند، اما پس از اتصال دوباره اینترنت از این پیام رسان‌ها استقبالی نشد. رئیس سازمان فناوری اطلاعات معتقد است: شهروندان تمایل ندارند از برخی نرم‌افزارهای داخلی که با محدودسازی حق انتخاب مقابل آن‌ها بوده استفاده کنند، ضمن این‌که آن‌ها در زمان قطعی اینترنت نشان دادند آن‌طور که نیاز است توان فنی ندارند. با اجبار و محدودسازی نمی‌توان فناوری بومی را جایگزین و مردم را وادار به استفاده کرد.

امیر ناظمی در حاشیه نشست خبری همکاری با سازمان نظام صنفی کشور برای رتبه بندی دیتاسنترها درباره سیستم عامل بومی به این نکته اشاره کرد که شاید اشتباه کاربرد واژه «بومی» و «ملی» برای موضوعات باعث دلزدگی جامعه از واژه بومی شده است. چیزی که رونمایی شد و ما هم اسمش را سیستم عامل بومی نگذاشتیم یک سیستم عامل متناسب سازی شده با ویژگی‌های قابل از یک نسخه متن باز بود.
معاون وزیر ارتباطات اشاره کرد: این نسخه متناسب سازی شده را باید روی یکسری از موبایل‌های ایرانی نصب کنیم. فکر می‌کنم در خصوص این مسائل نباید غیر شفاف صحبت کرد و اسامی نادرستی درباره‌اش به کار برد. کاری که ما انجام دادیم در تمام دنیا مورد استفاده قرار می‌گیرد. در حال حاضر این نسخه متناسب‌سازی شده روی چندین نسخه موبایلی شرکت‌های موبایل تهیه شده و درآینده نصب خواهد شد تا ببینیم که کاربری مورد نیاز را دارند یا نه. این نرم‌افزارها قرار نیست جایگزین حق انتخاب شهروندان باشد.
وی درباره پیام رسان‌ها و این که از نظر کاربران در زمان قطعی اینترنت نتوانستند آن طور که گفته می‌شد رضایت کاربران را جلب کنند، گفت: زیرساخت‌ها ناکامل است. زیرساخت ملی است یا زیرساختی است که شرکت برای خودش استفاده می‌کند. حداقل علی رغم تمام تلخی‌هایی که در دوران تلخ اینترنت وجود داشت یک موضوع برای مردم مشخص شد که خیلی از اپلیکیشن‌های مسیریاب فعالیت خود را انجام می‌دادند.
اگر مردم تمایلی به استفاده از نمونه‌های دیگر محصولات داخلی نداشتند، یکی به میزان اعتماد شهروندان برمی‌گردد که تمایلی به استفاده از نرم‌افزاری ندارند که با محدودسازی حق انتخاب جلوی روی شان بوده و دوم این که آن‌ها در برخی موارد توان فنی نداشتند و آن‌هایی که توانمندتر بودند توانستند خودشان را نشان بدهند.
وی تصریح کرد: به زور نمی‌شود مردم را به استفاده کردن یا نکردن پیام رسان یا اپلیکیشنی وادار کرد. این بازار باید مانند هر جای دیگری رقابتی باشند و صاحبان این اپلیکیشن‌ها نباید موفقیت و ناکامی‌های خودشان را گردن دیگری بیندازند. من از پژوهشگران و فعالان حوزه رسانه می‌خواهم که خودشان مقایسه کنند و ببینند آیا موضوع مسیریاب‌ها که بدون محدودسازی و فیلتر رقیب خارجی اتفاق افتاده با پیام رسان‌هایی که از طریق محدودکردن حق انتخاب قرار بود مورد استفاده قرار بگیرند چطور پیش رفته است.

معاون وزیر ارتباطات در ادامه از آمار دیگری که در این خصوص وجود دارد صحبت کرد و گفت: بعد از قطعی اینترنت کاربرانی که اپلیکیشن‌های بومی مانند پیام رسان و جستجوگر نصب کرده بودند، پس از اتصال اینترنت آن را از گوشی خود حذف کردند. این نشان می‌دهد که  سیاست‌گذاران با اجبار و محدودسازی نمی‌توانند کالای بومی را جایگزین کنند. این تفاوت دارد با مسیریابی که مردم بدون محدود شدن، نصب و استفاده از آن را انتخاب کردند و آن‌ها هر روز نیز رشد می‌کنند.   
وی اظهار داشت: اگر دولت و حاکمیت در این مسئله دخالت نکنند بازار رقابت برای پیام رسان‌ها و جستجوگران نیز ایجاد خواهد شد. درست نیست برای این که پیام رسانی رشد کند بگوییم خصوصی هستند، مردم آنقدر شایسته احترام هستند که می‌فهمند چه چیزی خصوصی است و چه چیزی نیست. تمام شرکت‌ها مشکل مالی دارند، قرار نیست دولت در این بازار رقابتی، حقوق پرسنل پیام رسان‌ها را برعهده بگیرد، دولت صرفا نقش تسهیل‌گری در این حوزه دارد.
او در خصوص جویشگرهای بومی گفت: قبل از سال 89 وزارت ارتباطات در همکاری با دو نهاد این کار را آغاز کرد. جستجوگر یوز متعلق به دانشگاه امام حسین (ع) است و مجموعه سپاه باید در این خصوص تصمیم‌گیری کند. این را هم خیلی با صراحت بگویم که اگر جستجوگرها به بخش خصوصی واگذار و به جای کمک‌های مستمر مالی، رقابت ایجادشده بود با نتیجه بهتری رو به رو بودیم. حوزه جستجوگر حوزه کسب و کاری است که می‌توانند در سه حوزه جذاب مانند سرچ کودکان، انتشارات مربوط به کتاب‌ها و مقالات فارسی و انتشارات مقالات علمی و پژوهشی و جستجو در میان سایت‌های ایرانی است، فعالیت کنند.
ناظمی درباره پیام‌رسان‌ها گفت: ما خیلی وقت‌ها به بهانه واژه ملی و بومی اجازه ندادیم بازار شکل بگیرد. ما در مقوله پیام‌رسان به زور خواستیم مردم را به استفاده از آن سوق بدهیم و حق انتخاب مردم را محدود کردیم. در اختیار گذاشتن سرور و پول عین مداخله در بازار است. نقش دولت باید فراهم کردن امکان رشد باشد، آزادسازی داده‌ها باشد، کاری که ما انجام نمی‌دهیم. این اشتباه است و اگر ایران و کسب و کارهای ایرانی برای ما مهم است باید از گذشته درس بگیریم.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha