«عباس کشاورز» عصر سه شنبه در نشست تخصصی «رونق تولید در بخش کشاورزی و صنایع وابسته» در اتاق بازرگانی، صنایع ، معادن و کشاورزی ایران افزود: قیمت صادراتی کالاهای ما به جز محصولات پسته و زعفران که تولیدشان منحصر به ایران است و رقبیی ندارند، مابقی کالاها همچون خرما، سیب درختی، شیر، سبزی و صیفی درآمد آنچنانی برای صادرکنندگان و تجار ندارد.
وی اظهارداشت: با بسته شدن صادرات کالاهای کشاورزی ایران به عراق، مشکل کشش بازار داخلی را داریم بنابراین باید به دنبال بازارهای جدید باشیم تا امر صادرات پابرجا بماند؛ به طور مثال در حالی محصول سیب درختی روی دست تولیدکنندگان ما باقی مانده است که چین، هند و پاکستان خواهان سیب درختی هستند.
سرپرست وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به اینکه باید موانع صادراتی را بررسی و رفع کنیم، تصریح کرد: صادرات مبنای توسعه اقتصادی و نظمدهی به تولید است که اگر بازار را بشناسیم این امر به نفع تولیدکنندگان و صادرکنندگان خواهد بود زیرا یک فرایند دو سر سود است.
کشاورز با اشاره به اینکه صادرات باید با توجه به شرایط موجود و وضعیت آب حمایت شود تصریح کرد: چند نکته حائز اهمیت است از جمله اینکه چه کالایی را از چه مناطقی و با چه حجم مصرف آبی باید صادر کنیم به طور مثال صادرات گوشت قرمز با شرایط آب کشور که برای تولید هرکیلوگرم گوشت قرمز ۱۵ تن ( ۱۵ هزار لیتر) آب مصرف می شود، حمایتش منطقی نیست.
وی اضافه کرد: اما برای تولید هر کیلوگرم گوجه فرنگی در تابستان ۶ مترمکعب آب مصرف می شود در حالی که در پاییز مصرف آب آن به سه متر مکعب کاهش می یابد و به همین جهت ما تفاهم کردیم که از کشت این محصول در پائیز حمایت کنیم.
کشاورز با تاکید بر اینکه وزارت جهاد کشاورزی یک بخش اقتصادی است گفت: متاسفانه در این وزارت خانه یک فرد یا ساختار اقتصادی وجود ندارد.
سرپرست وزارت جهاد کشاورزی افزود: تصور براین است که کشاورزها باید اقتصاد وزارت جهاد را اداره کنند در حالی که اقتصاد جریانی است که خودش، خودش را حل می کند.
این مقام مسئول در وزارت جهاد کشاورزی تصریح کرد: در یک بخش اقتصادی دولت حداکثر باید در وظایف حاکمیتی همانند قرنطینه حضور داشته باشد و به طور کلی سیاست ما این است که امور تصدی گری در همه بخش ها را حتی اجرا به بخش خصوصی واگذار کنیم.
وی درباره کود مصرفی کشور گفت: میزان کود مصرفی کشور حدود ۲.۷ میلیون تن است که دو میلیون تن از محل تولید داخلی است و نزدیک ۷۰۰ هزارتن آن وارد می شود که به دلیل شرایط موجود این نیز به تدریج در داخل تولید می شود.
وی اضافه کرد: در گذشته نرخ دلار پایین بود و با آزادسازی آن قیمت ها افزایش پیدا کرد اما ما شاهد اتفاقات شگرفی در بخش صادرات محصولات کشاورزی نبودیم این درحالیست که سالانه بین ۵ تا ۶ میلیارد دلار محصولات به کشورهای هدف صادر می شد بنابراین شرایط فعلی نوسان نرخ ارز برای صادرات یک آسیب به شمار می رود.
سرپرست وزارت جهاد کشاورزی می گوید: اگر بتوانیم قیمت محصولات را روانتر و آزادتر کنیم، می توانیم یارانه را حذف کنیم، گفت: تا زمانی که کالایی یارانه ای است دولت باید در بازار آن حضور داشته باشد و این مسئله خارج از اختیار ما است. وی تک نرخی شدن ارز و حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی را به نفع بخش کشاورزی دانست و گفت: این اقدام به شفاف سازی کمک می کند اما من به عنوان یک عضو دولت نمی توانم این را مد نظر قرار ندهم که با حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی از نهاده ای مثل ذرت، قیمت مرغ به حدود ۲۸ تا ۳۰ هزار تومان و گندم قیمت نان افزایش می یابد.
وی درباره افزایش قیمت محصولات کشاورزی و فشار آن بر روی مردم گفت: آیا ما با افزایش نرخ بنزین در کنترل آن موفق بودیم؛ در حالی که مصرف کنندگان بنزین از مصرف کنندگان مرغ کمتر هستند.
کشاورز براین باور است که مردم الان به جای تامین گوشت قرمز ، گوشت مرغ را جایگزین کرده اند بنابراین ما نمی توانیم مصرف مرغ را هم کاهش بدهیم بنابراین علاوه بر حفظ تولیدکننده ما باید به فکر مصرف کننده نیز باشیم زیرا اگر تقاضا نباشد، تولید سرکوب میشود.
وی واردات کالا با ارز نیمایی را موفق دانست و گفت: سال گذشته تلاش کردیم واردات برخی کالاها همچون گوشت قرمز، چای، کره و حبوبات با با ارز نیمایی انجام شود که همین امر موجب کاهش قیمت برخی اقلام شد.
کشاورز ادامه داد: البته این پیشنهاد برای واردات شکر و برنج هم به دولت ارایه شد که برای شکر پذیرفته شده است.
وی با اشاره به اینکه در مسابقه قیمت همه بازنده هستند، افزود: در بخش کشاورزی باید به گونه ای گام برداریم که ضرر برای هر گروه به حداقل ممکن برسد.
نظر شما