به گزارش ایرنا، اجلاس اسلامی کوالالامپور امروز (چهارشنبه) در پایتخت مالزی با حضور سران و نمایندگان شش کشور اسلامی اندونزی، پاکستان، ترکیه، ایران، مالزی و قطر آغاز شد و تا شنبه آینده نیز ادامه دارد.
مالزی از هیچ یک از کشورهای جهان عرب و در راس آنها عربستان برای حضور و شرکت در این اجلاس دعوت نکرد و همین امر خشم و نارضایتی آنها را برانگیخته است.
بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران جهان اسلام، این اجلاس را «هسته سازمان جدید اسلامی» و «جایگزین احتمالی سازمان همکاری اسلامی» توصیف کردند که البته با انتقاد دبیر کل سازمان همکاری اسلامی و برخی از مقامات سعودی و اماراتی و بحرینی و همراه شده است.
دبیر کل سازمان همکاری اسلامی
«یوسف العثیمین» دبیر کل سعودی سازمان همکاری اسلامی در واکنش به این اجلاس، گفت: سازمان همکاری اسلامی نهادی برای گردهم آمدن همه مسلمانان است و هر اقدام اسلامی مشترک باید در چارچوب این سازمان انجام شود.
وی ضمن محکوم کردن این اجلاس، تصریح کرد: هر اقدام خارج از سازمان همکاری اسلامی تضعیف اسلام و امت اسلامی است. برگزاری چنین نشست هایی خارج از این سازمان، قدرت رای دهی جهان اسلام در برابر جامعه جهانی را تضعیف خواهد کرد و این مسئله به معنای ضعیف شدن اسلام و جامعه مسلمان است.
العثیمین ادامه داد: اینکه یک عضو اقدام به برگزاری نشستی مختص جهان اسلام خارج از چارچوب سازمان بکند، به معنای ضربه زدن به همبستگی اسلامی، ایجاد تفرقه و ساز مخالف زدن است. برگزاری چنین اجلاس ها و دیدارهایی خارج از سازمان به نفع امت اسلامی نیست به ویژه در زمانی که دنیا شاهد نزاع های متعدد است.
دبیر کل سازمان همکاری اسلامی گفت: دعوت برای شرکت در چنین دیدارها و اجلاس هایی خارج از سازمان اتفاقی بی سابقه است. این سازمان، صدای جامع و سکوی بزرگی است که عالم اسلامی از شرق تا غرب را زیر لوای خود دارد.
العثیمین در حالی به برگزاری این اجلاس انتقاد کرده که بسیاری از کارشناسان و مقام های عربی بارها بر ناکارآمدی سازمان همکاری اسلامی در حل مشکلات و مسائل جهان اسلام تاکید کردند.
همچنین درباره عملکرد سازمان همکاری اسلامی که پس از سازمان ملل متحد دومین نهاد بزرگ بین المللی است، سوال های متعددی وجود دارد.
به عقیده کارشناسان، کشورهای نفت خیز و سرمایه داری چون عربستان و امارات سال هاست که با دلارهای نفتی خود، آرای شمار زیادی از اعضای سازمان همکاری اسلامی را به نفع سیاست های منطقه ای خود خریداری می کنند.
سران عربی حوزه خلیج فارس در صفحات شخصی خود در توئیتر از این اجلاس با هشتگ «اجلاس ضِرار» که منظور اجلاسی منافقانه است، یاد کردند و مدعی شدند این اجلاس به سبب غیاب سعودی، شکست خورده است.
بحرین
«خالد بن احمد بن محمد آل خلیفه» وزیر خارجه بحرین نیز در صفحه شخصی اش نوشت: «سلمان به عبدالعزیز» شاه سعودی بر اهمیت اقدام مشترک در چارچوب سازمان همکاری اسلامی تاکید کرد برخلاف کسانی که به دنبال سیطره بر این سازمان بودند و زمانی هم که شکست خورده در تلاش برای نابودی و ایجاد تفرقه در آن هستند.
وی در این ادامه در راستای تضعیف اجلاس مالزی این پرسش را مطرح کرد «حضور در کدام اجلاس بیشتر به نفع مردم ماست؟ اجلاس شورای همکاری خلیج فارس در ریاض یا اجلاس کوچکی در دورترین نقطه زمین؟
عربستان
از سوی دیگر، «سطام بن خالد ال سعود» شاهزاده سعودی در صفحه اش در توئیتر درباره اجلاس کوالالامپور با نوشتن این کنایه که «رویاهای کودکان از بین می رود» مدعی شد که هر اجلاسی که عربستان در آن حضور نداشته باشد، «پیش از اینکه شروع شود، شکست می خورد».
وی با اشاره به عدم حضور «عمران خان» نخست وزیر پاکستان و «جوکو ویدودو» رئیس جمهوری اندونزی در این اجلاس ، نوشت که «نقشه قطر و ترکیه برای تضعیف جایگاه سعودی که همواره حامی مسائل اسلامی است، شکست خورد».
به عقیده ناظران، سازمان همکاری اسلامی تحت نفوذ و سیطره مالی و سیاسی عربستان قرار دارد و این سازمان به جای آنکه بلندگوی همه کشورهای مسلمان از جمله فلسطین برای بازپس گیری حقوقش از رژیم صهیونیستی باشد، به نهادی برای تحقق اهداف سیاسی و اقتصادی برخی از کشورها تبدیل شده است.
نمونه بارز آن، مسئله فلسطین است که طی سال های اخیر سازمان همکاری اسلامی نه تنها قدمی برای حل مشکلات مردم فلسطین برنداشته بلکه برعکس برخی از اعضای این سازمان از جمله عربستان، امارات و بحرین قدم های بلندی برای عادی سازی روابط با صهیونیست ها و دوستی علنی با این رژیم و کنار زدن مسئله فلسطین برداشته اند.
«محمدعلی الحکیم»، کارشناس مسائل سیاسی و مدیر خبرگزاری «النخیل» عراق درباره نشست های سازمان همکاری اسلامی درباره فلسطین گفت: اصولا نشستهای این سازمان از زمان تأسیس تاکنون و درباره انتفاضههای مختلفی که در فلسطین رخ داده است، هیچ دستاوردی نداشته و حتی این نشستها در برخی مقاطع به ضرر مردم فلسطین تمام شده است.
امارات
در همین راستا، «ضاحی خلفان» رئیس پلیس دبی نیز در صفحه تویترش نوشت: کمی پیش از اعلام برگزاری نشست مالزی گفته بود که «اجلاس اسلامی بدون حضور عربستان، اجلاس نیست» و عدم حضور سران دیگر کشورها در آن، موید این مطلب است.
نشست مالزی در حالی برگزار می شود که رسانه های این کشور اعلام کردند که این نشست جایگزینی برای سازمان همکاری اسلامی نبوده و گامی برای بهبود امور مسلمانان است.
روزنامه آنلاین استار مالزی نیز در این باره گزارش داد که اجلاس به ابتکار نخست وزیر مالزی، ماهاتیر محمد که مدتها است در تلاش برای همبستگی بیشتر جوامع اسلامی جهان است، برگزار میشود و درعین حال اقدامی از سوی ماهاتیر برای تقویت موقعیت مالزی در عرصه بین المللی است.
نظر شما