رامین گیلانشاهی روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت : بوجاری ( پاک کردن یا غربال کردن ) بذور گواهی شده برنج در محل انبار اتحادیه تعاونی روستایی استان گیلان در لولمان رشت شروع شده است.
وی خاطرنشان کرد: واحد بوجاری اتحادیه تعاونی روستایی استان گیلان با ظرفیت تولید اسمی حدود ۵ /۲ تن در ساعت، بوجاری( غربال گری) ، سورت ( درجه بندی) ، کیسه گیری، لیبل گذاری ( برچسب گذاری ) بذور گواهی شده برنج را از میان ارقام گواهی شده برنج هاشمی، رش، آنام و گیلانه زیر نظر کارشناسان سازمان جهادکشاورزی و موسسه تحقیقات، ثبت و گواهی بذر و نهال کشور، به انجام رسانده و در زمان حاضر با حداکثر ظرفیت و ساعت کاری، در حال بوجاری روزانه ۱۰ تن بذر ارقام یاد شده است.
وی خاطر نشان کرد: بذور بوجاری شده از طریق مراکز توزیع بذر متعلق به شبکه تعاونی های روستایی گیلان، در فصل جدید زراعی بین کشاورزان علاقمند و متقاضی کشت این ارقام گواهی شده عرضه و مشخصات افراد برای شناسایی و تولیدکنندگان برنج با بذر گواهی شده در سامانه اطلاعاتی توزیع بذر گواهی شده، ثبت می شود.
مدیر تعاون روستایی استان گیلان بیان داشت: بوجاری بذور گواهی شده برنج، حدود دو ماه ادامه می یابد و در موعد معین برای فصل زراعی آتی برای متقاضیان کشت و ورود این بذرها به چرخه تولید محصول برنج استان، در مراکز یاد شده ، آماده عرضه خواهد بود.
استان گیلان دارای ۲۳۸ هزار هکتار شالیزار است که هر سال از تبدیل یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن شلتوک برداشتی آنها ، حدود ۷۵۰ تا ۸۵۰ هزار تن برنج سفید به دست می آید.
شالیکاران استان گیلان برای اطمینان از سلامت و افزایش تولید، از بذرهای گواهی شده و مطمئن استفاده می کنند، رقم هاشمی از ارقام خوب بومی و معطر گیلان است که در هر هکتار ۴۰۰ / ۴ تن شلتوک محصول می دهد و گیلانه رقم بهینه شده محلی است که ضمن برخورداری از عطر و طعم مناسب، پاکوتاه تر و زودرس تر است و حدود ۲۰۰ / ۵ تن در هکتار شلتوک می دهد و رقم خزر هم از ارقام پر محصول با بیش از پنج تن شلتوک در هکتار است.
این بذرها نسبت به بذرهای معمولی فاقد آفات و بیماری هستند، تخم علف هرز ندارند و حدود یک تن شلتوک در هکتار افزایش محصول دارند.
شالیکاران اگر در هر سال ۲۰ تا ۲۵ درصد بذر خود را از نوع گواهی شده تهیه کنند، بعد از چهار سال تمام بذر مورد نیاز مزرعه خود را می توانند تهیه کنند که البته بایستی این ۲۰ تا ۲۵ درصد در کرت های جداگانه کشت شود که بتوان از آنها در سال های بعد به عنوان بذر خالص برای کاشت دوباره استفاده کرد.
کشاورزان پیشرو و با تجربه استان از قدیم خودشان با شیوه سنتی اقدام به خالص سازی بذر مورد نیاز سال آینده می کنند به این نحو که قبل از خرمن کوبی خوشه های درشت ، سالم و مطمئن را دست چین کرده و از آن به عنوان بذر سال آینده استفاده می کنند.
بر اساس آخرین آمارها، مجموع بذر مورد نیاز شالیزارهای استان گیلان در سال حدود ۱۱ هزار تن است که اگر در هر سال حدود دو هزار تن بذر اصلاح شده توزیع شود؛ تقریبا هر چهار سال یکبار، کل مزارع برنج استان با بذر اصلاح شده گردشی کشت می شود.
نظر شما