حجت الاسلام و المسلمین محمد محمدی گلپایگانی روز چهارشنبه در مراسم معارفه دبیر جدید مجمع تقریب مذاهب ضمن قرائت حکم رهبر معظم انقلاب، گفت: آیت الله محسن اراکی، آیتالله محمدعلی تسخیری و محمد واعظزاده خراسانی خدمات بزرگی در مجمع تقریب مذاهب داشتند که از سال ۶۹ به امر مقام معظم رهبری تشکیل شد.
وی در مراسم معارفه حجت الاسلام حمید شهریاری (دبیر کل جدید مجمع) و تکریم آیت الله محسن اراکی افزود: البته ایشان از این ناحیه احساس خطر می کردند و تحقیقا تفرقه و اختلاف خطر بزرگی است که امروزه مسلمانان را گرفتار کرده و اگر اتحاد در هر نقطه جهان برقرار شود وضعیت نابسامان مسلمانان وجود نخواهد داشت.
محمدی گلپایگانی افزود: من از دهه ۴۰ و بیش از ۵۰ سال است که به تسخیری ارادت دارم که در آن زمان هر دو در قم مشغول به تحصیل بودیم. آیت الله اراکی که در مدت تصدی مجمع منشا خدمات بزرگ و شایانی بود، مطمئنم که در زمان تصدی حجت الاسلام و المسلمین آقای حمید شهریاری نیز در این مجمع بهتر از گذشته خواهد بود، با نیروهای جوان و سوابق درخشانی که از وی سراغ داریم بسیار انتخاب خوبی بود و این مجمع به صورت پویا و کوشا به راه خود ادامه خواهد داد.
وی با اشاره به سابقه تاریخی وحدت امت اسلامی گفت: شاه افشار در مسئله وحدت کارهایی انجام داد و جمعیتی را در دشت مغان جمع و تقاضا کرد تا با هم باشند و مذهب شیعه به عنوان یکی از مذاهب اسلامی باشد. دستور داد جلسهای در بغداد تشکیل شود و علمای شیعه و سنی با هم بحث کنند و به نتیجه برسند، سلطان عثمانی او را ترغیب کرد به این مسئله توجه کند ولی نتیجهای نگرفت و در تاریخ دیدیم بر اثر تفرقه و اختلاف در دوران سلاطین صفوی و افشاری هزاران انسان مسلمان چه از شیعه و چه سنی در جنگ های خانمان برانداز کشته شدند. در همان زمان یعنی زمان صفویه دولت انگلیس نمایندگانی را به ایران و عثمانی اعزام کرد و هدف آنها این بود که دو گروه را به جان هم بیندازد و حتی از طرف دولت انگلیس برای دولت ایران اسلحه آوردند.
رئیس دفتر رهبر معظم انقلاب ادامه داد: مسلمانان در اروپا و دولت عثمانی تا قلب اروپا پیش رفته بودند، انگلیس از این پیشرفت ها احساس خطر کرد و به همین منظور تلاش کرد بین مسلمانان اختلاف بیندازند، در جنگ جهانی اول حکومت عثمانی را ویران کردند و کشورهای کوچک فراوانی از آن ساختند؛ یعنی شمال آفریقا و غرب آسیا و ترکیه حکومت داشتند که به نام عثمانی بود.
وی با اشاره به خدمات سیدجمال الدین اسد آبادی برای ایجاد وحدت در امت اسلامی گفت: خدمات آیت الله بروجردی بی نظیر بود. وی در سال ۱۳۷۸ هجری قمری شیخ محمد شلتوت از دانشگاه الازهر را متقاعد کرد و شلتوت فتوا داد مذهب شیعه مانند مذاهب دیگر مورد رضایت خداست. این سند تاریخی باقیمانده که در آن زمان تاثیر فراوانی گذاشت.
محمدی گلپایگانی اظهار داشت: متاسفانه ما گذشتگان خود را به خوبی نمی شناسیم و آیت الله بروجردی یکی از برجستهترین شاگردان آخوند خراسانی بود که با دید وسیع خود، اولین نماینده را به اروپا اعزام کرد و این نماینده در آلمان مستقر شد و مسجدی که اکنون در هامبورگ است از یادگارهای اوست و مرحوم بروجردی منشاء خدمات بسیار بزرگی شده که است.
وی افزود: اکنون اختلاف بیش از یک میلیارد مسلمان یکی از مشکلاتی است که در تاریخ بی سابقه است. همه مسلمانان معتقدند کسی که بگوید لا اله الا الله و محمد رسول الله مسلمان است و خون و مالش احترام دارد این خط مشی ماست و اصل اساسی اسلام است.
سخن اختلاف از حلقوم شیطان است
وی افزود: من در اینجا اعلام می کنم کسی که سخنی از اختلاف بگوید یا بنویسد که موجب تفرقه شود حلقومش حلقوم شیطان است. ما امروز به شدت نیازمند وحدت هستیم و مشی جمهوری اسلامی بر این مبناست. بیشتر مردم فلسطین را اهل سنت تشکیل می دهند ولی همان احترامی که خون یک فلسطینی دارد برابر با احترام خون یک شیعه است. جنایت هایی که اسراییل بدون سر و صدا انجام می دهد، شب و روزی نیست که بر امت مسلمان فلسطین بگذرد و چند شهید ندهند و رژیم صهیونیستی خانه هایشان را خراب می کنند ولی من تعجب می کنم مدعیان حقوق خفه شده اند و صدایشان درنمی آید. حالا می آیند در تظاهراتی که اسلحه به دست، مردم را به شورش و فتنه دعوت می کنند و فریاد واحقوق بشر آنان بلند می شود در حالی که اگر یک میلیارد مسلمان متحد شوند راهی برای استکبار جهانی وجود نخواهد داشت.
فتنه گرانی که نام خود را خادم الحرمین گذاشته اند
ما بیشترین ضربه را از حکام برخی از این کشورها می خوریم چرا باید پول مردم مسلمان حجاز صرف فتنه شود. اینها فتنه گرانی هستند که به ناحق نام خادم الحرمین را بر خود گذاشتند. اینها کسانی هستند که در خون حماسی ها و فلسطینی ها و سایر گروه های مقاومت شریک هستند.
اینها در حال حکومت هستند و اموال مسلمانان را غارت می کنند و صرف عیش و نوش خود می کنند. اگر خواهیم به عزت از دست رفته مسلمانان برگردیم، راهی جز اتحاد و برادری نداریم.
امروز از رهبری های داهیانه رهبر انقلاب برخورداریم و انصافاً بعد از رحلت حضرت امام(ره)، پرچم را در این سال ها به دوش گرفتند و به نحو احسن اهداف نظام را پیش بردند و اکنون با وجود همه مشکلات، باید بگویم آنچه می شنوید که چنین و چنان، حضرت آقا در کمال سلامتی و استوار ایستاده اند. ایشان چشمان بیدار امت اسلامی است و حوادث را پیشبینی می کنند.
دوره بسیار سختی را پشت سرگذاشتیم
دبیر کل سابق مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی نیز در این مراسم از مقام معظم رهبری که با اعتمادی که طی هشت سال ماموریت سنگین و بزرگ مدیریت مجمع جهانی تقریب مذاهب را بر دوش این حقیر گذاشتند و بنده را شایسته این ماموریت بزرگ دانستند تشکر و قدردانی کرد.
آیت الله محسن اراکی در ادامه از تلاش های شورای عالی تقریب مذاهب و خانواده تقریب برای ایجاد همگرایی در جهان اسلام تجلیل کرد و اظهار داشت: دوره گذشته دوره بسیار سختی بود. در طول سده های اخیر جهان اسلام کمتر دوره ای در عرصه چالش تقریب و وحدت شامل اتفاق هایی نظیر آنچه در هشت سال رخ داد بوده ایم.
این استاد حوزه افزود: تمام جهان استکبار و همه گروه ها و بخش های دشمن با بسیج همه امکانات مادی و لجستیک و فکری و همه آنچه در اختیار داشت، تلاش کردند تا جنگ، دشمنی، تفرقه و کینه توزی را در بین طوایف اسلامی و جهان اسلام ایجاد کنند.
عملکرد موفق رهبر انقلاب در رهبری جهان اسلام
اراکی اضافه کرد: در این میان آن رهبر معظم انقلاب پرچمدار وحدت و فرمانده جبهه وحدت و نبرد بر علیه این جریان بود و نهادهای جمهوری اسلامی از جمله مجمع تقریب در رکاب رهبر انقلاب در این جبهه به جنگ بسیار سختی علیه این جریان تفرقه گرا پرداخت.
وی افزود: ما معتقدیم امروز شاهد آن هستیم که جبهه وحدت گرا به رهبری مقام معظم رهبری توانست در این عرصه نبرد، پیروز بیرون بیاید و یکی از بزرگترین موفقیت های رهبر انقلاب در جریان رهبری جهان اسلام عملکرد موفقی است که در دوران سخت گذشته از خود نشان دادند.
دبیرکل سابق مجمع تقریب مذاهب اسلامی افزود: رهبر انقلاب توانست جبهه تفرقه گرا را شکست دهد همانگونه که معظم له در حکم خود اشاره کردند نشانه های شکست جبهه تفرقه گرا امروز بر همگان آشکار است.
حجت الاسلام محمدجعفر منتظری دادستان کل کشور، علی یونسی دستیار رئیس جمهوری در امور اقوام و اقلیت های دینی و مذهبی، غلامحسین اسماعیلی سخنگوی قوه قضاییه، صلاح الدین الزواوی سفیر فلسطین و شیخ السفرا، اصغر جهانگیر رئیس سازمان زندانها، حجت الاسلام سیدمحمد حسینی شاهرودی نماینده ولی فقیه در استان کردستان و تعدادی از نمایندگان مجلس خبرگان رهبری، برخی از اساتید حوزه علمیه قم، تعدادی از مسئولان قوه قضاییه در این مراسم حضور دارند.
مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی
رهبر معظم انقلاب اسلامی ۲۴ آذر طی حکمی حجتالاسلام حمید شهریاری را پس از آیت الله محسن اراکی به دبیرکلی مجمع تقریب مذاهب اسلامی منصوب کردند. مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی در سال ۱۳۶۹ با دستور حضرت آیت الله خامنه ای و انتصاب دبیر کل و اعضای شورای عالی از سوی معظم له آغاز به کار کرد. شورای عالی مجمع، در اولین گام، اساسنامه و ساختار مجمع را تصویب نمود و ارکان آن را بر سه اساس علمی و فرهنگی و ارتباطات داخلی و بین المللی بنا گذاشت. این شورا در سال دهم فعالیت خود، استراتژی مجمع را تصویب کرد.
رسالت مجمع جهانی تقریب عبارت است از: «ارتقای سطح آشنایی و آگاهی و تعمیق تفاهم بین پیروان مذاهب اسلامی و تقویت احترام متقابل و تحکیم رشته های اخوت در بین مسلمانان بدون هیچ گونه تمایزی از لحاظ تعلقات فرقه ای، قومی یا ملی آنان به منظور رسیدن به امت واحدة اسلامی.»
این مجمع متشکل از ده ها تن از علمای مذاهب اسلامی در کشورهای مختلف جهان است که به عنوان منادی تقریب و وحدت در جهان اسلام و زمینه ساز تعامل میان پیروان مذاهب مختلف اسلامی تلاش می کنند.
از مهمترین اهداف تشکیل مجمع تقریب مذاهب اسلامی می توان به کمک برای احیا و گسترش فرهنگ و معارف اسلامی و دفاع از حریم قرآن و سنت پیامبر اکرم (ص)، کوشش در راه ایجاد آشنایی و تفاهم بیشتر بین علما، متفکران و پیشوایان مذهبی جهان اسلام در زمینه های اعتقادی، فقهی، اجتماعی، سیاسی و همچنین گسترش اندیشه تقریب در بین اندیشمندان جهان اسلام و انتقال آن به توده های مسلمان و آگاه کردن آنان از توطئه های تفرقه انگیز دشمنان اسلام یاد کرد.
رفع بدبینی ها و شبهات بین پیروان مذاهب اسلامی، کوشش در تحکیم و اشاعه اصل اجتهاد و استنباط در مذاهب اسلامی، تلاش در ایجاد هماهنگی و تشکیل جبهه واحد در مقابل توطئه های تبلیغاتی و تهاجم فرهنگی دشمنان اسلام بر اساس اصول مسلم اسلامی از دیگر اهداف وجودی این مجمع است.
اعضای شورای عالی مجمع جهانی تقریب بین مذاهب اسلامی از میان علما، متفکران و شخصیتهای مذاهب معتبر اسلامی توسط ولی امر مسلمین برای شش سال منصوب میشوند که تعداد اعضای این شورا از ۱۵ تا ۲۱ نفر است. جلسات شورای عالی با حضور اکثریت اعضای موجود در ایران رسمیت پیدا میکند و مصوبات آنان با اکثریت حاضران معتبر است و دعوت به جلسات به عهده دبیرکل است.
اعضای ایرانی شورای عالی مجمع تقریب مذاهب را آیت الله محمدعلی تسخیری، محسن اراکی، محمد اسحاق مدنی، عبدالکریم بیآزار شیرازی، سید حسن ربانی، محمد حسن اختری، محمود محمدی عراقی، نذیر احمد سلامی، ماموستا عبدالرحمن خدایی، عباسعلی سلیمانی، سید موسی موسوی، محسن قمی و محمدباقر خرمشاد تشکیل می دهند و عبدالهادی آونگ از مالزی، احمد محمد الشامی از یمن، احمد بن حمد الخلیلی از عمان، عبدالرحیم علی از سودان، محمد سلیم العوا از مصر، سیدساجد علی نقوی از پاکستان و محمد العاصی از آمریکا دیگر اعضای این شورا هستند.
ادامه دارد....
نظر شما