"گوردن داف" نظامی سابق در نیروی دریایی آمریکا روز شنبه در گفتوگوی اختصاصی با ایرنا افزود: این همسویی نظامی و سیاسی نتیجه سیاستهای کاخ سفید است که ژنرالهای آمریکایی را نگران کرده است.
وی درباره اهمیت سیاسی و زمان برگزاری این تمرین نظامی اظهار کرد: این مانور مشترک در واقع جشن گرفتن یکی از دو چیز است. یا مشاوران ترامپ آنقدر احمق بودهاند که کاری کردهاند که ائتلافی بسازند که آمریکا را از خاورمیانه بیرون کند یا اینکه ترامپ واقعاً یک مزدور روسیه است.
داف توضیح داد: بر اساس تاریخ فعالیتهای مالی ترامپ، وی از سال ۱۹۹۰ میلادی به طور کامل از سوی غولهای مالی روسی مورد حمایت قرار داشته است، یعنی دقیقا زمانی که کاملاً ورشکسته شده بود. بعید نیست که ترامپ در راستای طرحی به منظور از بین بردن نفوذ آمریکا در آسیا حرکت کند.
وی ادامه داد: هیچ کس نمیتواند اینقدر احمق باشد که روسیه را به همگرایی هم با ترکیه و هم با ایران برساند و دست روی دست بگذارد تا سوریه از نظر نظامی شریک چین و روسیه شود. این یک فاجعه تمام عیار برای ایالات متحده است اما ظاهرا برای ترامپ اصلا مهم نیست.
ورشکستگی سیاست آمریکا در رقابت تسلیحاتی
این نظامی سابق در پاسخ به اینکه آیا این رزمایش مشترک دریایی دارای پیامدهای استراتژیک بلندمدت بوده و می تواند نشانه تغییر توازن قدرت در غرب آسیا باشد، گفت: چین با وارد شدن به خاورمیانه، جایی که ایالات متحده در آن زمانی برتری داشت، تلاش می کند از این مانور برای افزایش نفوذ خود در برابر ایالات متحده در منطقه اقیانوس آرام بهره برداری کند.
داف تاکید کرد: نگرانی بنیادین در ایالات متحده، میزان بودجه نظامی چین است که در رده دوم پس از ایالات متحده قرار داشته و بسیار بیشتر از بودجه نظامی روسیه است.
وی افزود: با توسعه قابلیتهای هسته ای فراصوتی (hypersonic) چین و روسیه، طرح آمریکا برای ورشکستگی روسیه و چین از مجرای رقابت تسلیحاتی در همان آغاز کار ناکام مانده است. این تسلیحات استراتژیک، ایالات متحده را آسیب پذیر کرده است و باعث میشود میلیاردها دلار از بودجه کشور به سوی توسعه قابلیتهای دفاعی برود.
این تحلیلگر مسایل نظامی آمریکا تصریح کرد: چین توان نیروی دریایی خود را برای پشتیبانی از تجارت و سرمایه گذاری خود افزایش داده است. این کار از سالها پیش با توسعه بندر گوادر در پاکستان و سرمایه گذاری چین آغاز شد. از آن هنگام تاکنون، چین نه تنها به دنبال روابط تجاری بلکه دسترسی به منابع حیاتی بوده است که جستجو برای آن، پای پکن را به افغانستان و سراسر آفریقا باز کرده است.
داف اضافه کرد: با این حال، بدون توان نظامی هوایی و دریایی کافی و داشتن پایگاه های هوایی در منطقه، مشابه آن چیزی که ایالات متحده آمریکا با توان بالاتری در اختیار دارد، مانورهای دریایی چین بیشتر جنبه به رخ کشیدن(پرستیژ) خواهد داشت، به این معنا که بیشتر سیاسی است تا نظامی.
ائتلاف سازی نمادین آمریکا در سیطره موشکهای ایران
این نظامی بازنشسته نیروی دریایی آمریکا در پاسخ به اینکه دولت آمریکا چگونه این تمرینهای دریایی مشترک چین، ایران و روسیه را ارزیابی می کند، گفت: تاکنون ایالات متحده سکوت کرده است. در واقع هیچ شخص (شایسته ای در پنتاگون) برای صحبت کردن باقی نمانده است. بدیهی است که پنتاگون عمیقاً نگران است، اما ترامپ هر ژنرالی که دورش بوده است را کنار گذاشته است و به همین دلیل ارتش آمریکا هیچ موضعی در این قبیل مسائل ندارد.
گوردن داف درباره پیام این مانور دریایی به ائتلاف دریایی ایالات متحده در خلیج فارس گفت: توانایی موشکی ایران همواره تلاشهای ائتلاف دریایی در خلیج فارس را در بهترین حالت، نمادین کرده است.
وی تصریح کرد: ایالات متحده از اوایل سال ۲۰۰۴ به این سو، همواره تلاش کرده است نوعی درگیری نظامی با ایران بر سر تنگه هرمز به وجود آورد. البته با وجود تلاش هایی که توسط عناصر سرکش در ستاد ناوگان پنجم آمریکا در بحرین صورت گرفت، این سناریو هرگز تحقق نیافت.
نظر شما