به گزارش روزنامه واشنگتن تایمز، جاهطلبیهای چین در منطقه شمالگان نشان می دهد که چرا قانونگذاران آمریکایی و وزارت دفاع آمریکا(پنتاگون) اکنون به دنبال راه هایی برای بازنگری در راهبرد آمریکا در این منطقه و اعزام فوری کشتیهای جدیدی هستند که از قابلیت عملیاتی در منطقهای پوشیده از یخ برخوردار باشد.
قانون مجوز دفاع ملی آمریکا به ارزش ۷۳۳ میلیارد دلار که هفته پیش توسط دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا امضا شد دولت فدرال را مکلف میکند تحقیقات جامع جدیدی را درباره «همه فعالیتهای نظامی چین در منطقه قطب شمال و سرمایهگذاری مستقیم خارجی این کشور در این منطقه» انجام دهد.
شُمالگان به ناحیه اطراف قطب شمال گفته میشود که بخشهایی از روسیه، آلاسکا، کانادا، گرینلند، لاپلند و سوالبارد و نیز اقیانوس منجمد شمالی را در بر میگیرد.
این دستور در بحبوحه نگرانیهای فزاینده در داخل دولت ترامپ درباره نگاه چین به این منطقه از نظر راهبردی بسیار مهم مطرح شده است، به ویژه اینکه چین جزو کشورهای این منطقه محسوب نمیشود و پکن به دنبال گسترش نفوذ و قدرت خود در سراسر جهان است.
«کارل ال شوالتز» فرمانده گارد ساحلی آمریکا، اوایل ماه جاری میلادی در توئیتی نوشت: مناطق قطبی دیگر جزو مناطق نوظهور نیستند و بخشی از مسائل امنیت ملی معاصر محسوب می شوند.
وی حضور برخی کشورهای غیر عضو منطقه شمالگان در این منطقه را «افزایش اقدامات تجاوزکارانه» توصیف و انتقاد کرد؛ اظهاراتی که به تلاشهای فزاینده پکن برای افزایش نفوذ در منطقه قطب شمال اشاره داشت.
در قانون مجوز دفاع ملی آمریکا برای مقابله با چین، اقدامات دیگری نیز پیشبینی شده است؛ از جمله از وزارت دفاع آمریکا می خواهد به تلاشهایش برای شناسایی «بنادر راهبردی» در منطقه شمالگان ادامه دهد. به محض شناسایی و تاسیس چنین بنادری آنها میتوانند در کنار فرودگاههایی برای انتقال پرسنل نظامی و غیرنظامی به داخل و خارج از این منطقه، میزبان تجهیزات و کشتیهای گارد ساحلی و نیروهای دریایی باشند.
همزمان، ارتش آمریکا در حال برنامهریزی برای استفاده بیشتر از کشتیهای یخ شکن جدید در پنج سال آینده است که به باور تحلیلگران نشان میدهد واشنگتن باید درباره راهبرد خود در منطقه شمالگان جدیتر باشد. مقام های ارشد دولتی آمریکا اساسا هرگونه ادعای چین در این منطقه را رد کرده و این موضوع به یکی دیگر از موارد تنشآفرین بین این دو کشور تبدیل شده است.
مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا اوایل سال جاری میلادی در تشریح تجدیدنظر در راهبرد دولت آمریکا در منطقه شمالگان گفت: برخی کشورها عضو منطقه شمالگاناند و برخی دیگر نیستند. طبقهبندی سومی وجود ندارد و هرگونه ادعای دیگر حق دیگری را برای چین ایجاد نمیکند.
واشنگتن تایمز نوشت: چنین هشدارهایی از سوی واشنگتن به ظاهر تاثیر چندانی در پکن نداشته است. چین امسال اعلام کرد که قصد دارد یک کشتی یخشکن دارای سوخت هستهای بسازد که می تواند از آبهای قطب شمال عبور کند. این کشتی می تواند قاعده بازی را در این منطقه تغییر دهد و سومین کشتی یخشکن چین خواهد بود. آمریکا اکنون دو کشتی یخ شکن دارد.
شوارتز فرمانده گارد ساحلی آمریکا در سخنرانی اکتبر (مهر) خود گفته بود، آنها (چینیها) واقعا پتانسیل آن را دارند که تا سال ۲۰۲۵ در زمینه کشتیهای یخشکن از ما پیشی بگیرند به ویژه اگر آمریکا سرعت عمل بیشتری در این زمینه به خرج ندهد.
یخشکنها نوعی کشتی با دماغه و سازه و ماشینآلات ویژه برای شکستن یخ سطح دریا و باز کردن راه برای سایر شناورها هستند. گفته میشود روسیه اکنون ۴۰ فروند کشتی یخشکن دارد که در حال عملیات است و مقامهای آمریکا هشدار دادهاند که مسکو سرمایهگذاری درباره چنین کشتیهایی را افزایش داده است. به گفته مقامهای یادشده، رویکرد گسترده روسیه در منطقه شمالگان در سالهای اخیر افزایش چشمگیری داشته است.
آمریکا اکنون گزینههای محدودی برای گسترش نفوذ خود در منطقه شمالگان دارد. نیروی دریایی آمریکا در حال حاضر دارای یک فروند کشتی «یو. اس. سی. جی. سی پولار استار» است که با طول ۱۲۲ متر، یخشکن غول پیکری محسوب میشود که در سال ۱۹۷۶ به آب انداخته شد. یخشکن «یواسسیجیسی هیلی» به طول ۱۲۸ متر، ماموریت خود را در سال ۲۰۰۰ آغاز کرد.
گارد ساحلی و نیروی دریایی آمریکا آوریل ۲۰۱۹ برای رفع کمبودهایش با یک شرکت مستقر در میسیسیپی قراردادی به ارزش ۷۴۵ میلیون دلار برای طراحی و ساخت کشتی یخشکن جدیدی امضا کرد که قرار است ساخت این کشتی در سال ۲۰۲۱ آغاز و در سال ۲۰۲۴ تحویل داده شود.
۲۰۲۳
نظر شما