وقتی ترامپ دنباله‌ رو داعش می‌شود

تهران-ایرنا- دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا در تازه‌ترین اظهار نظر خود در توییتر تهدید کرده است که ۵۲ اثر تاریخی و فرهنگی ایران را نابود می‌کند. این تهدید وی یادآور جنایت فرهنگی گروه داعش در سال‌های نه چندان دور است.

به گزارش ایرنا، این روزها ترامپ بیش از هر زمان دیگری از دایره عقل و منطق خارج شده است. توییتهای وی نشان دهنده پریشان گویی‌های رییس جمهوری‌آمریکاست. طی روزهای اخیر در جریان دو حله تروریستی ابتدا به پایگاه نیروهای حشد الشعبی در مرز عراق و سوریه و در ادامه حمله تروریستی به خودرو حامل سردار سپهبد قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس که منجر به شهادت ایشان شد، امروز در توییتی تهدید کرده به اماکن تاریخی و فرهنگی ایران را مورد هدف قرار می‌دهد.

ترامپدر تازه ترین اظهار نظر خود در توییتر، با اشاره به وعده مقامات کشورمان برای پاسخ دادن به جنایت آمریکا در ترور سردار سلیمانی نوشته است که «...اگر ایران به هر آمریکایی یا منافع آمریکایی حمله کند ۵۲ سایت ایرانی به نمایندگی از ۵۲ گروگان آمریکایی که سال‌ها پیش توسط ایران گروگان گرفته شدند هدف قرار می‌گیرند». ترامپ در توییت خود ادعا کرده است اهدافی که برای حمله در نظر گرفته‌اند بعضی به شدت سطح بالا و برای ایران و فرهنگ ایرانیان بسیار مهم هستند و به گفته او حمله به آنها به سرعت و با شدت انجام می‌شود.

او با تکرار این ادعا که سردار سلیمانی برای انجام یک حمله به منافع آمریکا برنامه‌ریزی می‌کرد، نوشته است: ایران برای سال‌ها هیچ چیز به جز مشکلات نبوده است.

سخنان ترامپ در مورد هدف قرار دادن اهدافی که برای ایران و فرهنگ ایرانیان بسیار مهم هستند، یادآور اقداماتی است که تمامی ویرانگران در تاریخ انجام داده‌اند، از حمله و ویران کردن تخت جمشید توسط اسکندر مقدونی در ۳۳۰ سال پیش از میلاد مسیح تا حملات گروه طالبان به بامیان در افغانستان و ویران کردن مجسمه‌های تاریخی بودا و دست‌آخر حملات داعش به مراکز تاریخی سوریه و عراق.

اظهارات ترامپ در حالی مطرح شده است که دو سال پیش شورای امنیت سازمان ملل با صدور قطعنامه ۲۳۴۷ که به تایید ۱۵ عضو این شورا رسید، تخریب میراث فرهنگی، مکان های مذهبی و آثار باستانی را محکوم کرد و برای اولین بار در تاریخ سازمان ملل متحد، هجوم عمدی به میراث فرهنگی کشورها را به منزله جنایت جنگی دانست. جنایتکاران بسیاری در طول تاریخ، به نمادهای تاریخی تمدنی و فرهنگی به عنوان میراث مشترک بشری حمله کرده و این آثار را از بین برده اند با این حال اقدامات طالبان و داعش در همین یکی دو دهه اخیر در ذهن تاریخی جهانیان باقی مانده است و اکنون پا جای پای چنین گروه‌ها و تفکراتی می‌گذارد  هرچند هرکدام از اینها از منظری متفاوت به این جنایت نگاه می‌کنند.

طالبان و تخریب مراکز تاریخی بامیان

مجسمه‌های بودا در بامیان، صلصال و شاهمامه که در ادبیات فارسی به خنگ‌بت و سرخ‌بت شهرت دارند، اشاره به تندیس‌های بزرگی که در دل کوه در استان بامیان افغانستان ساخته شده بودند، دارد. این دو مجسمه به بلندی ۵۳ متر و ۳۵ متر، در کنار مجموعه‌ای از بناهای تاریخی در این محل برای زمانی طولانی از جاذبه‌های اصلی گردشگری در افغانستان بودند. تندیس کوچکتر در سال ۵۰۷ میلادی و تندیس بزرگتر در سال ۵۵۴ میلادی ساخته شده‌ بود.

در روز ۹ مارس سال ۲۰۰۱ میلادی / ۱۹ اسفند ۱۳۷۹ نیروهای طالبان به فتوای ملا محمد عمر به روی مجسمه‌های بزرگ بودا در بامیان آتش گشودند تا در شامگاه یازده مارس از صلصال و شهمامه تنها دو حفره باقی ماند. تندیس‌های بودا در بامیان، تا قبل از آنکه در زمان حاکمیت طالبان تخریب شوند، بزرگ‌ترین تندیس‌های بودا و بلندترین مجسمه‌های سنگی در جهان به‌شمار می‌آمدند. یونسکو این اقدام طالبان را وحشت افکنی فرهنگی نامید.

داعش و تخریب مراکز تاریخی عراق و سوریه

گروه تروریستی داعش برادرخوانده تندروهای طالبان نیز بسیاری از مراکز تاریخی و فرهنگی عراق و سوریه را نابود کرد. آرامگاه احتمالی حضرت یونس در شهر موصل عراق در مسجدی به نام مسجد یونس نبی در ژوئیه ۲۰۱۴ توسط داعش منفجر و به کامل ویران شد.

داعش روز ۲۶ فوریه ۲۰۱۵ / ۷ اسفند ۱۳۹۳ ویدئویی را منتشر کرد که در آن تندیس‌های تاریخی در موزه نینوا در شهر موصل توسط اعضای این گروه تخریب می‌شدند. اعضایی از داعش با تیشه و چکش و با پرت کردن آثار تاریخی از بلندی، این تندیس‌های ارزشمند را شکسته و ویران کردند.

داعش در ۱۵ اسفند ۱۳۹۳ نیز آثار باستانی شهر تاریخی نمرود که متعلق به امپراتوری آشور بود را در شمال عراق تخریب کرد. وزارت جهانگردی و آثار باستانی عراق اعلام کرد که گروه داعش برای تخریب آثار باستانی این شهر از بولدوزر و ابزار آلات سنگین استفاده کرده‌است. شهر تاریخی نمرود که نگین تمدن آشوری شناخته شده‌است در قرن ۱۳ پیش از میلاد مسیح و در حاشیه رود دجله حدود ۳۰ کیلومتری جنوب شرق موصل بنیان گذاشته شد. باستان شناسان و کارشناسان میراث باستانی، این انهدام را یک فاجعه خوانده و آن را با منفجر کردن تندیس‌های بودا توسط گروه طالبان در استان بامیان افغانستان قابل مقایسه دانستند. سازمان یونسکو، تخریب شهر نمرود را جنایت جنگی خواند.

در ۲۱ ماه مه سال ۲۰۱۵ /۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۴ گروه داعش شهر باستانی پالمیرا را تصرف کرد. ابولیث سعودی، فرمانده عملیات داعش در سوریه درباره آینده این شهر گفت: «ما آن طور که بسیاری فکر می‌کنند با بولدوزر به این شهر حمله نمی‌کنیم، ما این شهر باستانی را ویران نمی‌کنیم، اما مجسمه‌های موجود در آن را که گمراهان پرستش می‌کردند، پودر خواهیم کرد.»
اواخر ماه اوت ۲۰۱۵ رسانه‌ها از تخریب معبد تاریخی بل واقع در این شهر باستانی خبر دادند همچنین در هفته اول اکتبر سال ۲۰۱۵ گروه دولت اسلامی طاق نصرت این شهر باستانی را نیز تخریب کرد.

از زمانی که این شهر به دست گروه دولت اسلامی افتاد تخریب بناهای تاریخی و آثار هنری و کشتار مورخان و باستان شناسان به راهبرد این گروه در جنگ با تاریخ، فرهنگ و روشنفکری تبدیل شد.

اکنون دونالد ترامپ رییس جمهوری‌ فرهنگ ستیز آمریکا ایران را تهدیدکرده است که  مناطق تاریخی و فرهنگی ایران را  نابود می‌کند. ترامپ  هر چند خود را دشمن داعش می خواند اما  توییت تهدیدآمیز وی قرابت فکری وی با افراطیون را نشان می‌دهد. همین تهدید ماهیت تروریستی افکار ترامپ را بیش از پیش آشکار می کند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha