۲۱ دی ۱۳۹۸، ۱۳:۱۳
کد خبرنگار: 2391
کد خبر: 83629338
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

پروندهٔ خبری

تحلیل خبرگزاری آناتولی از تنش بین ایران و آمریکا

آنکارا- ایرنا- خبرگزاری آناتولی در یادداشتی نوشت: کارشناسان معتقدند که تنش ایران-آمریکا می‌تواند منجر به تغییر معادلات استراتژیک در خاورمیانه به ویژه عراق شود که ترکیه نقش محوری را به دلیل داشتن مرز مستقیم می تواند داشته باشد.

به گزارش خبرگزاری آناتولی در روز شنبه، کارشناسان معتقدند که تنش ایران-آمریکا می‌تواند منجر به تغییر معادلات استراتژیک در خاورمیانه به ویژه عراق شود که ترکیه به دلیل داشتن مرز مستقیم و مشترک ممکن است نقش محوری و مهمی در حل این بحران‌ در منطقه بازی کند.

بنیاد میراث ترکیه مستقر در واشنگتن نشستی را با موضوع «تحولات اخیر در خاورمیانه و پیامدهای حادثه شهادت قاسم سلیمانی فرمانده شهید نیروی قدس سپاه پاسداران ایران در حمله هوایی آمریکا در عراق» برگزار کرد.

عباس کاظم، کارشناس ارشد اندیشکده شورای آتلانتیک با مرکزیت واشنگتن طی سخنانی در این نشست گفت: ایالات متحده و ایران در حال حاضر تنش را برای ارزیابی های راهبردی کاهش داده‌اند که مردم منطقه یک نفس راحت کشیدند. اما تنش‌ها می‌توانند در آینده ادامه یابد و دوباره بالا برود.

این کارشناس خاور میانه با اشاره به تنش میان ایران و آمریکا پس از شهادت سردار سپهبد قاسم سلیمانی و مطرح شدن بحث حضور ایالات متحده در عراق تاکید کرد: از آنجا که خروج یا عقیب نشینی نظامیان آمریکا از عراق اکنون یک دستاورد نمادین و استراتژیک برای ایران محسوب می‌شود، حتی اگر دولت عراق بخواهد، آمریکا در این مرحله از عقب نشینی امتناع خواهد ورزید.

کاظم در ادامه خاطرنشان کرد: در صورت ادامه حضور آمریکا در منطقه، گروه های شبه نظامی مورد حمایت ایران گفته اند که آن‌ها مقاومت علیه ایالات متحده را شروع خواهند کرد. این وضعیت نگران کننده‌ای را ایجاد می‌کند.

در همین راستا، رامین عسگرد، مشاور سیاسی سابق ستاد فرماندهی مرکزی ایالات متحده آمریکا (سنتکام) نیز در این نشست اظهار داشت: حادثه اخیر ( ترور سردار سردار سلیمانی از سوی آمریکا) علاوه بر استراتژی ایالات متحده در منطقه باید در چارچوب تحقیقات استیضاح دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا و همچنین انتخابات ریاست جمهوری این کشور در ماه نوامبر امسال مورد بررسی قرار گیرد.

وی با بیان اینکه آمریکا و ایران مدتهاست که "خطوط قرمز" علیه یکدیگر دارند، تصریح کرد: کانال‌های ارتباطی مخفی برای کاهش تنش وجود دارند اما هیچ کانال موثری به طور مستقیم وجود ندارد و این موضوع در صورت حمله باعث افزایش تنش می‌شود. منافع سایر کشورها در منطقه نیز تحت تأثیر تنش مداوم بین ایران و ایالات متحده آمریکا قرار خواهد گرفت.

عسگرد با تاکید بر اینکه ترکیه می‌تواند نقش میانجی‌گری را در این خصوص بازی کند، افزود: در پی درخواست دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا از ناتو برای ایفای نقش بیشتر در مناطق تنش خاورمیانه، ترکیه نقش محوری را به دلیل داشتن مرز مستقیم خواهد دشت.

همچنین حسین باغچی، استاد دانشگاه فنی خاورمیانه ترکیه نیز در نشست مذکور به موضوع بی طرف ماندن آنکارا در تنش تهران-واشنگتن اشاره کرد و گفت: با حضور فعال روسیه و چین در خاورمیانه، ایالات متحده باید درک کند که دیگر در منطقه تنها نیست. بنابر این ترکیه در این خصوص برای ایالات متحده مهم است. ترکیه باید در کلیه فرمول‌های اقتصادی، سیاسی و نظامی در منطقه در نظر گرفته شود. زیرا ترکیه یک بازیگر مهم در منطقه است.

باغچی هشدار داد که موضوعات زیادی در مورد نقش ناتو در خاورمیانه وجود دارد که باید روشن شود. به عنوان مثال ناتو تا چه زمانی در آنجا خواهد ماند؟ اختلافاتی در اصطلاحات بین متحدان ناتو وجود دارد. آیا ناتو پ.ک.ک، پ.ی د یا ی.پ.گ را به عنوان یک گروه تروریستی خواهد شناخت؟ ترکیه به سازمان ناتو اجازه نخواهد داد که با گروه تروریستی پ.ک.ک در منطقه روابط برقرار کند. واکنش روسیه به این گام‌ها چگونه خواهد بود؟ این مسائل باید روشن شوند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha