«توسعه» ماحصل استقبال از موزه کودک ارومیه

ارومیه- ایرنا- موزه کودک ارومیه با برخورداری از فضای جذاب و همراه با افکت‌های صدا در اردیبهشت سال جاری به همت کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان آذربایجان‌غربی راه‌اندازی شد و متولیان آن امروزه از استقبال مناسب کودکان و طرح توسعه آن خبر می‌دهند.  

بازدید روزانه حدود ۵۰ کودک با متوسط ماندگاری ۲ ساعت از این مکان آموزشی کم نظیر، نه تنها درآمدی روزانه برای کانون دست و پا کرده‌، بلکه طرح توسعه را پیش‌روی آن قرار داده‌است.
ایده راه‌اندازی این موزه در سال ۱۳۹۵ مطرح و عملیات اجرایی آن مهر ۱۳۹۷ شروع شد اما در سایه جدیت و نوآوری متولیان امر، اجرای این طرح فرهنگی و آموزشی در اسفند همان سال به پایان رسید و اکنون طرح توسعه در دستور کار قرار دارد.
جواد زاهدی، مدیرکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان آذربایجان‌غربی با اشاره به اینکه در آن زمان از فضای مازاد کانون برای اجرای این موزه استفاده شد، ادامه داد: موزه کودک استان در زیربنایی به مساحت ۵۰۸ مترمربع در محل پارک شهرچایی ارومیه ایجاد شد و اکنون به دنبال تملک ۳۰۰ مترمربع زمین در مجاورت موزه برای توسعه آن هستیم. 
وی اضافه کرد: سال گذشته ۱۲میلیارد ریال اعتبار برای طرح توسعه این موزه با عنوان مرکز علوم و نجوم اختصاص یافته بود که به دلیل مشکلات موجود در تملک زمین، جذب نشد و امسال نیز ۱۵ میلیارد اعتبار به آن اختصاص یافته‌است. 

وی اظهار داشت: ۲ دستگاه تلسکوپ با ۷۳۰ میلیون ریال برای تجهیز این مرکز نیز خریداری شده است که مورد بهره برداری قرار دارد و طی ماه های گذشته در رصد گذر عطارد از مقابل خورشید به کار گرفته شد. 
وی بیان کرد: طرح توسعه موزه کودک ارومیه علاوه بر مرکز نجوم دارای بخش های زمین شناسی و زیست گیاهی خواهد بود تا کودکان بازدیدکننده با اهمیت آب و خاک و شیوه‌های پرورش گیاهان بیش از پیش آشنا شوند. 
به گزارش ایرنا بازدیدکننده در بدو ورود به موزه کودک «کیف پرس‌وجو» را که حاوی اطلاعات موزه، دفترچه و خودکار است از «درختی با میوه‌های پرسش» در سمت چپ ورودی اصلی موزه برمی‌دارد.
به درخت که خوب نگاه کنی، دوربین‌های کاغذی به عنوان نماد تیزبینی و برانگیختن حس کنجکاوی به شاخه‌های آن آویزان است.
مخاطب در ابتدای بازدید از این موزه با مطالعه تابلوهای برجسته معرفی اجرام آسمانی از بخش ابرهای گازی شکل گذر می‌کند و وارد غرفه «قبل از حیات» می‌شود. پس از قسمت ورودی موزه، یک تونل را شاهد هستیم که اشکال مربوط به فضا بر دیواره‌های آن به چشم می‌خورد.

بعد از گذر از تونل وارد قسمت «منظومه شمسی» می شویم؛ در این بخش ماکت هفت لایه‌ای گنجانده شده و سیارات طبق مقیاس‌های واقعی آن در عالم هستی شبیه‌سازی و از سقف آویزان است. ده‌ها صور فلکی نیز بر سقف این بخش نقش بسته است تا ذهن پویای کودکان و نوجوانان را درگیر سوالات جدید کند.
بازدیدکننده که وارد این قسمت می‌شود، ضمن شنیدن افکت‌های پیدایش زمین و منظومه شمسی با پدیده‌های خورشیدگرفتگی و ماه‌گرفتگی آشنا می‌گردد؛ این غرفه به صفحه نمایشی بزرگی مجهز است تا مخاطب حین بازدید با تماشای فیلم‌های مستند در جریان زندگی فضانوردان و نحوه شکل‌گیری زمین قرار بگیرد.
طیف رنگ‌ها همچنین در این بخش در سقف لحظه‌به‌لحظه به نمایش گذاشته می‌شود تا کودکان و نوجوانان ضمن لذت با انواع رنگ‌ها آشنا شوند. صدای کیهانی شامل صدای چرخش زمین نیز در این غرفه بر هیجان بازدید از آن می‌افزاید.
بلافاصله پس از اتاق مرتبط با اجرام آسمانی، غرفه «پیدایش حیات» خودنمایی می‌کند که در آن زندگی انسان‌ها در غارها و نقاشی‌های کشف‌شده روی دیواره آن‌ها، ابزارهای اولیه شکار شامل سنگ و چوب و همچنین حیواناتی چون عنکبوت و خفاش همراه با پخش افکت صدای واقعی خفاش‌ها به نمایش گذاشته شده است.

بازدیدکننده پس از عبور از غار، وارد ادامه دوره غارنشینی می‌شود و همزمان صدای طبیعت گوش‌ها را می نوازد. زیبایی‌های دوره شکار، آتش و چادرنشینی و گذر انسان از خام‌خواری به گوشت‌خواری بر لذت بازدید اضافه می کند.

روستانشینی شامل استفاده از گندم، خشک کردن میوه، استفاده از چاه و شروع دوره کشاورزی بوده و در این قسمت همچنین شهرنشینی اولیه به نمایش گذاشته شده است.
در سوی دیگر موزه کودک، بازدیدکننده خود را در غرفه ماقبل تاریخ می‌یابد تا با گردونه زمان که شامل دوره‌های مختلف حیات و نمایی از موجودات هر دوره و دایناسورهای گوشتخوار و گیاهخوار است، آشنا شود.
گردونه زمان اسم بخشی است که در نخستین گونه های گاوها، فیل‌ها و دایناسورهای به همراه آتش‌فشان‌ها دیده می‌شود و غرش‌های دایناسورها در این قسمت تماشای این آیتم‌ها را هیجان انگیزتر می‌کند.
در ادامه وارد غرفه تاریخ خط می‌شویم که شامل نمونه‌هایی از انواع خطوطی چون اشاره، میخی، پهلوی و هیروگلیف است و آشنایی عملی با شیوه کار باستان‌شناسان از جذابیت‌های این غرفه به شمار می‌رود.
در این غرفه کتابی در معرض نمایش گذاشته شده است تا بازدیدکنندگان مشتاق با خطوط مختلف و معادل الفبای فارسی امروز آن‌ها آشنا شوند.

این بخش همچنین محلی برای کودکان و نوجوانان کنجکاو است تا با استفاده از دستکش و ابزارهای باستان‌شناسی با راهنمایی مسوولان موزه به شناسایی انواع اقلام خاکی که به خطوط مختلف منقش است، بپردازند.
غرفه «تاریخ آموزش» در فضایی شبیه مکتب خانه‌ها، بازدیدکننده را با روش‌های آموزش قدیمی، کتاب‌های تدریس شده، حروف ابجد و موارد دیگر آشنا می‌کند. این مکتب‌خانه دارای پنجره بوده و با حصیری پوشیده شده و در زمان بازدید مسوولان موزه به اجرای نمایشی با محوریت آموزش در مکتب‌خانه اقدام می‌کنند.
روبروی مکتب‌خانه یک کارگاه و یک غرفه نمایش فیلم برای بازدیدکنندگان تدارک دیده شده است. کارگاهی نیز برای هنرهای مختلفی چون سفال و نقاشی تمهید شده و ظرفیت آن حدود ۱۵ نفر است. در غرفه نمایش نیز زندگی جذاب دایناسورها برای کودکان پخش می‌شود.
از قسمت‌های آموزنده این موزه نصب عکس چند تن از مشاهیر شهر ارومیه است تا مخاطبان حین بازدید از این قسمت و شنیدن زندگینامه صوتی این شخصیت‌ها با ابعاد مختلف زندگی و آثار آنان آشنا شوند. در حال حاضر سه چهره شاخص در حوزه‌های دین، موسیقی و ادبیات ارومیه به نام‌های «محدث ارموی»، «صفوی‌الدین ارموی» و «حسام‌الدین چلبی» به صورت صوتی آماده شده است.
نظم مورچگان و دنیای شگفت‌انگیز زنبورها نیز در بخش دیگری از موزه به صورت ابتکاری و با استفاده از تنه یک درخت، مورچه‌ها و زنبورهای ساختگی برای نمایش کودکان و نوجوانان قرار داده شده است.

کارگاه قصه‌گویی بخش دیگری از این موزه به شمار می‌رود که با برخورداری از فضای جذاب قصه‌گویی برای کودکان شامل عروسک‌ها و شخصیت‌های قصه‌های فولکلور، محیطی هیجان‌انگیز برای آموزش غیرمستقیم و تاثیرگذار است.
بازدید از غرفه تولیدات کانون پایان‌بخش این موزه‌گردی است تا بازدیدکنندگان با مشاهده موفقیت‌های بین‌المللی اعضای کانون در آن مکان، با عروسک‌های تولیدی این اعضا آشنا شوند.
 

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha