پایان خوان دوم بررسی‌ صلاحیت‌ها

تهران- ایرنا- خوان دوم بررسی صلاحیت نامزدهای انتخاباتی یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی با اعلام رسمی شورای نگهبان و رد صلاحیت ۳۰ درصد از نامزدهای انتخاباتی به پایان رسید.

بررسی‌ هیات‌های نظارت استانی شورای نگهبان نسبت به احراز صلاحیت نامزدهای انتخاباتی یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی در ساعات پایانی شنبه ۲۱ دی‌ماه به پایان رسید بنابه اعلام شورای نگهبان «اگر چه زمان بررسی بسیار کم و تعداد پرونده‌ها بسیار زیاد بود، اما تلاش شد هیچ پرونده‌ای در این فرصت محدود، بررسی نشده باقی نماند.» براساس گفته  سخنگوی شورای نگهبان تمامی کسانی که نامزد انتخاباتی شده اند با دریافت پیامک از وضعیت رد یا تایید صلاحیت خود مطلع شده‌اند. عباس کدخدائی، در صفحه توئیتر خود نوشت: «بر اساس تبصره ۲ ماده ۵۲ قانون انتخابات، فرمانداران یا بخشداران موظفند نظر هیأت مرکزی نظارت مبنی بر تأیید یا رد صلاحیت داوطلبان را که از هیأت نظارت استان دریافت نموده‌اند، به نامبردگان ابلاغ تا در صورت اعتراض به رد صلاحیت خود کتباً به شورای نگهبان شکایت نمایند.»

پس از تأیید صلاحیت ۹۱ درصدی کاندیداهای نمایندگی مجلس یازدهم در هیأت‌های اجرایی، با اعلام وضعیت رد یا تایید صلاحیت کاندیداهای مجلس توسط شورای نگهبان، خوان دوم بررسی‌ صلاحیت‌ها هم به پایان رسید. اما اعلام نتیجه بررسی‌ها مبنی بر احراز صلاحیت‌های داوطلبان انتخابات مجلس برای برخی اشخاص از جناح های سیاسی به ویژه اصلاح طلبان خبر خوبی نبود. بسیاری از اشخاص سرشناس جریان های سیاسی، از جمله ۹۰ نفر از نمایندگان فعلی مجلس از گذرگاه تنگ شورای نگهبان نتوانستند به سلامت رد شوند در نتیجه با اعلام رد صلاحیت ۳۰ درصد از داوطلبان در این مرحله از رسیدگی‌ها، برخی از چهره های سیاسی مشهور نیز از گردونه رقابت های انتخاباتی یازدهمین دوره مجلس حذف شدند.

اردوگاه اصلاح طلبان 

آسیب شناسی، ‌موانع و راهبردهای انتخاباتی

روزنامه دنیای اقتصاد در بخش از گزارشی با عنوان «رکوردداران رد صلاحیت» آورده است: آمار احراز صلاحیت‌ها در کشور حاکی از آن است که استان‌های همدان با ۶۹ درصد، کهگیلویه و بویراحمد و خراسان رضوی با ۶۶ درصد و خراسان شمالی با ۶۴ درصد، به ترتیب بیشترین آمار تایید صلاحیت‌ها را به خود اختصاص داده‌اند. بر اساس اعلام شورای نگهبان  آن عده از داوطلبان نمایندگی مجلس که صلاحیت آنان مورد تایید قرار نگرفته است، می‌توانند شکایت خود را تحویل دهند. بر مبنای این اطلاعیه، داوطلبان مزبور می‌توانند جهت ارائه شکایت خود ظرف مدت ۵ روز از تاریخ ۲۲ دی ماه تا ۲۶دی ماه از ساعت ۸:۰۰ الی ۱۶:۰۰ به دفاتر نظارت و بازرسی بر انتخابات استان مربوطه یا در تهران مراجعه کنند و پس از دریافت و تکمیل فرم شکایت، مدارک خود را تحویل دهند.

چهره‌های شاخص تایید شده

با این همه و بر اساس آنچه خبرگزاری‌ها اعلام کرده‌اند، بسیاری از چهره‌های شاخص اصلاح طلب نتوانستند مهر تایید صلاحیت را از شورای نگهبان دریافت کنند. البته از میان چهره‌های شاخص اصلاح‌طلب تائید صلاحیت شده می‌توان به مجید انصاری، مسعود پزشکیان، مصطفی کواکبیان، سهیلا جلودارزاده، علیرضا محجوب، احمد مازنی و پروانه مافی اشاره کرد. همچنین علیرضا رحیمی، سیدفرید موسوی، فریده اولادقباد و ابوالفضل سروش ازجمله نمایندگان فعلی تهران در مجلس شورای اسلامی هستند که بر اساس گزارش خبرگزاری فارس توانسته‌اند از سد شورای نگهبان بگذرند و تایید صلاحیت بگیرند. در جریان رقیب یعنی اصولگرایان نیز نام محمدباقر قالیباف، الیاس نادران، حمیدرضا حاجی‌بابایی، مجتبی ذوالنوری، الهه راستگو، حمید رسایی، محمد عباسی، علیرضا زاکانی و احمد امیرآبادی فراهانی دیده می‌شود.

ردصلاحیت شده‌های معروف

از میان نمایندگان فعلی تهران در مجلس شورای اسلامی علی مطهری، محمود صادقی، محمدرضا تابش، بهروز نعمتی، الیاس حضرتی، طیبه سیاووشی، غلامرضا حیدری، محمدعلی وکیلی و مهدی شیخ از سوی هیات نظارت شورای نگهبان رد صلاحیت شده‌اند. همچنین نام حمیده‌ زرآبادی نماینده قزوین، جلیل رحیم‌آبادی نماینده تایباد، علی ساری نماینده اهواز، علی‌اصغر یوسف‌نژاد نماینده ساری و ابوالفضل موسوی نماینده یزد، ازجمله رد صلاحیت شدگان هستند. همچنین فاطمه راکعی و شهیندخت مولاوردی از زنان فعال اصلاح‌طلب هستند که نتوانستند تایید صلاحیت بگیرند. در میان اصولگرایان مجلس دهم نیز محمدعلی پورمختار، محسن کوهکن، سیدحسین نقوی حسینی، نادر قاضی‌پور، غلامرضا کاتب و حسین مقصودی چهره‌هایی هستند که رد صلاحیت شده‌اند.

خبرگزاری ایسنا، در گزارشی با عنوان «کدامیک از نمایندگان فعلی مجلس رد صلاحیت شدند؟» آورده است: برخی از نمایندگان فعلی مجلس که برای کاندیداتوری در انتخابات مجلس یازدهم ثبت نام کرده بودند با اعلام نظر نهایی هیات نظارت بر انتخابات، رد صلاحیت شدند.

بهرام پارسایی در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: من پیش از این از سوی هیات اجرایی انتخابات رد صلاحیت شده بودم و از روز گذشته که نتایج هیات‌های نظارت اعلام شده خبری مبنی بر تایید صلاحیت هم دریافت نکردم.  وی اضافه کرد که موضوع بررسی صلاحیتش را دنبال نمی‌کند.  در حال حاضر و با توجه به وقایع اخیر کشور تایید یا رد صلاحیت نمایندگان اولویت مردم نیست.

محمد دامادی نیز به ایسنا گفت که رد صلاحیت شده است.

همچنین جلیل رحیمی جهان آبادی، رئیس فراکسیون اهل سنت مجلس نیز به دلیل آنچه عدم التزام به اسلام عنوان شده رد صلاحیت شده است.

همچنین بهروز نعمتی درباره انتشار اخباری مبنی بر رد صلاحیتش به ایسنا گفت: تا این لحظه خبری مبنی بر رد صلاحیت به دست من نرسیده است.

منصور مرادی نماینده قروه و معصومه آقاپور نماینده شبستر نیز از دیگر نمایندگانبی بودند که عنوان رد صلاحیت شده‌اند.

احمد همتی نماینده سمنان نیز در گفت‌وگو با ایسنا از رد صلاحیت خود در هیات‌های نظارت در انتخابات خبر داد.

سیدحسین نقوی حسینی نیز به ایسنا گفت که علی رغم انتشار اخباری مبنی بر رد صلاحیت وی چنین چیزی به او ابلاغ نشده است.

ابوالفضل موسوی نماینده یزد و محمد بیرانوند نماینده خرم آباد از دیگر نمایندگانی بودند که از رد صلاحیت خود خبر دادند.

محمد فیضی نماینده مردم اردبیل نیز به ایسنا گفت که با استناد به بند مربوط به عدم التزام به اسلام رد صلاحیت شده است.

مسعود رضایی نماینده مردم شیراز نیز در گفت‌وگو با ایسنا از رد صلاحیت خود خبر داد.

محمد کاظمی نماینده مردم ملایر و حسین رضا زاده نماینده مردم کازرون نیز در گفت‌وگو با ایسنا، از رد صلاحیت خود خبر دادند.

علی مطهری نیز در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به انتشار اخباری مبنی بر رد صلاحیتش در برخی خبرگزاری‌ها گفت که هنوز چیزی در این زمینه به او ابلاغ نشده است.

عبدالکریم حسین زاده نماینده نقده و اشنویه نیز به ایسنا گفت که به استناد بند مربوط به عدم التزام به نظام رد صلاحیت شده است.

طیبه سیاوشی نیز به ایسنا گفت: که براساس بند مربوط به عدم التزام به نظام رد صلاحیت شده است.

سیده حمیده زرآبادی هم به ایسنا گفت: رد صلاحیت من به استناد بند مربوط به عدم التزام به اسلام عنوان شده است.

در همین حال غلامرضا حیدری نماینده مردم تهران با اشاره به انتشار اخباری مبنی بر رد صلاحیتش گفت که هنوز چیزی در این باره به او ابلاغ نشده است.

فاطمه سعیدی هم در گفت‌وگو با ایسنا علت ردصلاحیت خود را بند مربوط‌ به عدم التزام به نظام عنوان کرد.

غلامعلی جعفرزاده نیز با انتشار پستی در صفحه اینستاگرامش، از ردصلاحیت خود با استناد به بند مربوط به عدم التزام به اسلام خبر داد و محمود صادقی هم با انتشار مطلبی در صفحه شخصی خود در توییتر، رد صلاحیتش را تایید کرد.

روزنامه آفتاب یزد به بررسی جایگاه احراز صلاحیت در کارایی نهایی مجلس می‌پردازد و در بخشی از این گزارش می آورد: موضوع رد یا تایید صلاحیت همیشه پرسرو صدا بوده است اما بررسی روند تحولات نشان می‌دهد این پرسش را ایجاد می‌کند که اساسا چه تفاوتی میان عملکرد مجلس‌های مختلف وجود داشته است، چرا مجلسی که به فرموده امام خمینی باید در راس امور باشد نتوانسته حتی در میانه امور باشد! چه تفاوتی میان مجلس نهم با دهم وجود داشت؟ چهار سال پیش زمانی که بسیاری از نمایندگان اصولگرای مجلس نهم از مردم رای نگرفتند و مجلسی اصلاح‌طلب و اعتدال گرا تشکیل شد شاید برخی گمان می‌کردند خانه ملت تحولات بسیاری را خواهد دید اما به راستی چه نکته متمایزی در این مجلس دیده شد که در مجلس قبلی دیده نشد! در همین زمینه گفت‌وگو کردیم با یک فعال سیاسی. عبدالله ناصری به آفتاب یزد گفت: «درواقع بعد از مجلس ششم شاهد فصل جدیدی در پارلمان بودیم به این معنا که دیگر چه جنس مجلس هفتم یا نهم یا دهم باشد تاثیری ندارد. در مجلس دهم با اینکه با نهم بسیار از لحاظ نفرات تفاوت می‌کرد اما در ماجرای قیمت بنزنی دیدیم از مجلس هشتم و نهم نیز ضعیف‌تر عمل کرد.» از او پرسیدیم که در شرایط فعلی برخی چهره‌های اصلاح‌طلب ردصلاحیت شده‌اند اگر فرض کنیم این افراد تایید می‌شدند تفاوتی در خروجی مجلس بعدی داشت که پاسخ داد: «خیر!» ناصری ادامه داد: «با تغییر افراد شاهد اتفاق خاصی نیستیم، به عنوان مثال نمایندگانی آمدند و FATF را تایید کردند اما تصمیم‌گیری نهایی آن در بروکراسی و موازی‌کاری قرار گرفت و این تصمیم بی‌نتیجه ماند و به همین دلیل است که تفاوت افراد نمی‌تواند مثمرثمر باشد! موازی کاری در قانون‌گذاری نیز یک چالش دیگر در برابر مجلس است، در ماجرای مجلس بی‌تاثیری مجلس و عدم کارایی آن مشاهده شد.»

در گزیده ای از گزارش روزنامه ابتکار با عنوان «رد شاخص‌های پارلمان» آمده است: بررسی صلاحیت نامزدهای انتخابات مجلس یازدهم به خط پایان رسید. بعد از آنکه ستاد وزارت کشور دولت روحانی حسابی از خجالت اصلاح‌طلبان در آمد، حالا شورای نگهبان نیز نتایج بررسی‌های خود را روز گذشته اعلام کرد و مشخص شد او دقیقا پا جای پای وزارت کشور گذاشته. نکته جالب توجه این بود که براساس گزارش‌ها از نمایندگان کنونی مجلس حدود ۸۰ نفرشان از سوی شورای نگهبان رد صلاحیت شده‌اند. محمود صادقی، علی مطهری، تابش، الیاس حضرتی، بهروز نعمتی، غلامرضا کاتب، نقوی حسینی، نادر قاضی‌پور و محمدعلی وکیلی از جمله نمایندگان فعلی مجلس هستند که صلاحیت آنها برای کاندیداتوری مجدد در انتخابات مجلس شورای اسلامی رد شده است. البته بسیاری از چهره‌های حزبی هم درباره رد یا تایید صلاحیت خود ابراز بی‌اطلاعی کردند.

گزارش‌ها حاکی از آن است که بیشتر کاندیداهای جریان اصلاحات در این دوره نیز بیشترین رد صلاحیت را از سوی شورای نگهبان داشته‌اند. گفته می‌شود بیشتر نامزدهای اصلاح‌طلبان اردبیل رد صلاحیت شدند. همچنین احمد قنبریان، سخنگوی هیئت نظارت بر انتخابات مجلس در گیلان، به تسنیم گفت: ۱۲۱ نفر از داوطلبان انتخابات مجلس یازدهم در گیلان رد صلاحیت شده‌اند که اسامی دو نفر از نمایندگان فعلی استان نیز در این لیست قرار دارد. به گفته سخنگوی حزب اتحاد ملت، فرید موسوی نماینده فعلی مردم تهران در مجلس شورای اسلامی تنها عضو این حزب است که در تهران تایید صلاحیت خود را از شورای نگهبان دریافت کرده است.
در ادامه مهران فرجی مسئول روابط عمومی حزب اعتماد ملی نیز اعلام کرده که حدود ۵۰ نفر از حزب اعتماد ملی برای انتخابات ثبت‌نام کردند که حدود ۱۳ نفر آن‌ها در مرحله قبل رد شدند و مابقی آنان روز گذشته رد صلاحیت شدند. همچنین حزب اعتدال و توسعه هم اعلام کرده در حال جمع‌بندی موضوع تایید و رد صلاحیت اعضای خود در سراسر استان‌ها است.

روزنامه اعتماد در قسمتی از یادداشتی به قلم علی باقری با عنوان «گسترده‌ترین رد صلاحیت‌ها» آورده است: نتایج اولیه رد صلاحیت‌ها مشخص شده است. البته اطلاعات و داده‌ها در مورد ردصلاحیت‌ها هنوز جمع‌بندی نشده و قطعی نیست؛ همچنان فرصت برای اعتراض باقی است و به برخی هنوز مشخصا اعلام نشده که ردصلاحیت شده‌اند یا نه اما همین اطلاعات اولیه نشان می‌دهد که ردصلاحیت گسترده‌ بوده است. اگر به حافظه تاریخی خود نیز مراجعه کنید، همگی به خاطر داریم که حدود ۸۰ نفر از نماینده‌های مجلس ششم برای حضور در انتخابات مجلس هفتم ردصلاحیت شدند اما بر اساس داده‌ها و آمار اولیه حدود بیش از ۱۱۰ نفر از نمایندگان مجلس فعلی ردصلاحیت شده‌اند ضمن اینکه برخی چهره‌های شاخص اصلاح‌طلبان نیز در هیات اجرایی یا هیات‌های نظارت ردصلاحیت شدند. بنابراین به استناد به همین آمار می‌توان گفت ما با بی‌سابقه‌ترین ردصلاحیت در تاریخ برگزاری انتخابات در جمهوری اسلامی ایران روبه‌رو هستیم. البته باید فعلا منتظر ماند و صبر کرد تا مشخص شود درنهایت کدام چهره‌ها اجازه حضور در انتخابات را پیدا خواهند کرد با این حال نباید فراموش کرد که امروز کشور در شرایط خطیری به لحاظ سیاسی و امنیتی قرار دارد که مختصات آن قابل‌ رویت است. وجود تهدیدهای امنیتی همچنین تحریم‌های بی‌سابقه دو سال گذشته علیه کشور باعث شده که ما در شرایط بحرانی قرار داشته‌ باشیم که آثارش بر زندگی روزمره مردم و جریان‌های عمومی کشور کاملا هویداست. با توجه به مجموعه شرایط انتظار این بود که شورای نگهبان رویکرد دیگری پیش گیرد. حتی اگر به سخنان رهبری پس از شهادت سردار قاسم سلیمانی توجه کنید، درمی‌یابیم که ایشان تاکید داشتند وحدتی که زیر تابوت شهید قاسم سلیمانی در میان مردم و در کشور ایجاد شده است، پاس داشته شود که بهترین تجلی این وحدت برگزاری انتخابات پرشور و ملی است.

علی مطهری، نماینده مجلس در یادداشتی با عنوان «رویه باطل در بررسی صلاحیت‌ها»، که در اختیار خبرگزاری ایسنا قرار داد، نوشت: «شنیدم به استناد بند ۲ ماده ۲۸ قانون انتخابات مجلس، برای دوره یازدهم رد صلاحیت شده‌ام. بند ۲ که یکی از شرایط کاندیداها را بیان می‌کند می‌گوید: التزام عملی به نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران. هرچه فکر کردم کجا من التزام عملی به نظام جمهوری اسلامی نداشته‌ام چیزی به خاطرم نیامد. احتمالا مفهومشان از "نظام" رهبری نظام است.  اگر در جایی من نظری غیر از نظر رهبری داشته‌ام-که داشته‌ام- این عین خواست خود مقام رهبری است که چندبار، از جمله در دیدار با دانشجویان گفتند ممکن است کسی نظری مخالف نظر من داشته باشد، باید آزاد باشد که حرفش را بزند. بنابراین، این نگاه هیات‌های نظارت که زیر مجموعه شورای نگهبان هستند با نگاه مقام رهبری مغایر است و باید دست از این کارهایشان بردارند. این که من اعتراض بکنم یا نکنم و اگر اعتراض کردم تایید بشوم یا نشوم، مهم نیست، مهم این است که بعد از ۴۱ سال از انقلاب اسلامی این رویه‌های باطل باید منسوخ شود.»

تارنمای خبری فرارو در قسمتی از گزارشی آورده است: روند بررسی احراز صلاحیت‌ نامزدهای یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی به مرحله پایانی خود رسیده و صلاحیت برخی از آن‌ها از سوی شورای نگهبان احراز و به صورت قطعی به آن‌ها اعلام شده است و برخی هم در انتظار دریافت اطلاعاتی درباره احراز صلاحیت خود هستند.

فرایند احراز صلاحیت نامزدهای انتخابات مجلس طبق اطلاعیه روز گذشته (شنبه بیست و یکم دی‌ماه) از سوی شورای نگهبان آغاز شده است. «عباسعلی کدخدایی» سخنگوی این شورا پیش از ظهر امروز در این باره گفت: صبح امروز اسامی افراد تایید و ردصلاحیت‌ شده را به فرمانداری‌ها اعلام کردیم و به مرور در حال دریافت شکایت‌ها هستیم. طبق قانون هیات نظارت استان آمار را به فرمانداری‌ها اعلام می‌کند و فرمانداری‌ها به صورت مکتوب آن را در اختیار داوطلبان قرار می‌دهند.

تارنمای خبرآنلاین در مطلبی با عناوین «مقایسه تعداد نمایندگان ردصلاحیت شده مجلس نهم و دهم /افزایش ۳ برابری ردصلاحیت‌شدگان» نوشته شده است: مقایسه آمار نمایندگان ردصلاحیت شده مجلس نهم و دهم حکایت از افزایش نزدیک به سه برابری ردصلاحیت شدگان دارد.

طبق اعلام سخنگوی شورای نگهبان ۲۴۷ نفر از نمایندگان فعلی مجلس برای انتخابات مجلس یازدهم داوطلب نمایندگی شده بودند که ۹۰ نفر آنها صلاحیت شان برای حضور در یازدهمین دوره انتخابات مجلس تایید نشده است.

بنا به گفته کدخدایی این نمایندگان عمدتا بخاطر مسائل مالی تایید صلاحیت نشده اند. این درحالیست که براساس اخباری که از روز گذشته منتشر می شود برخی دیگر از نمایندگان به دلیل عدم التزام به اسلام یا نظام جمهوری اسلامی از سوی شورای نگهبان ردصلاحیت شده اند.

در میان چهره های شاخصی که نامش در لیست ردصلاحیت ها به چشم می خورد می توان از علی مطهری، محمود صادقی، بهرام پارسایی، بهروز نعمتی، الیاس حضرتی، سیدحسین نقوی حسینی، طیبه سیاووشی، غلامعلی جعفرزاده و ...نام برد.  مقایسه این تعداد از نمایندگان ردصلاحیت شده از سوی هیات نظارت انتخابات با ردصلاحیت شدگان مجلس قبلی حکایت از افزایش نزدیک به سه برابری دارد.

در انتخابات مجلس دهم، از بین نمایندگان مجلس نهم تنها ۳۷ نفر صلاحیت شان برای حضور در انتخابات ۹۴ تایید نشد.  

رصد جریان متقابل

روزنامه ایران در بخشی از گزارشی با عنوان «نتایج بررسی های هیأت نظارت استانی انتخابات اعلام شد» آورده است: در خبرهای مختلفی که از سوی خبرگزاری‌های رسمی از نتایج تایید یا رد صلاحیت نامزدهای انتخاباتی منتشر شده، در بین چهره‌های شاخص سیاسی تأیید صلاحیت‌ شده‌ نام افرادی همچون مجید انصاری، مسعود پزشکیان، الهام امین‌زاده، مصطفی کواکبیان، سهیلا جلودارزاده، احمد مازنی، پروانه مافی، محمدرضا بادامچی، سیدفرید موسوی، فریده اولاد قباد، ابوالفضل سروش، علیرضا رحیمی، محمدباقر قالیباف، الیاس نادران، حمیدرضا حاجی‌بابایی، مجتبی ذوالنوری و علیرضا محجوب به چشم می‌خورد. خبرگزاری فارس هم خبر داده که بهروز نعمتی، سیدحسین نقوی حسینی، نادر قاضی‌پور، غلامرضا کاتب و محمدرضا تابش از نمایندگان فعلی مجلس هم رد صلاحیت شده‌اند.
در گزارش دیگری در همین خصوص، اعتمادآنلاین از رد صلاحیت تعداد زیادی  از نمایندگان فعلی مجلس خبر داده. در خبر این سایت آمده که «علی مطهری، مهدی شیخ، سکینه الماسی و محمد کاظمی از نمایندگان رد صلاحیت‌ شده‌ هستند. علاوه بر این گفته می‌شود حدود ۱۰ نفر از نمایندگان تهران از جمله غلامرضا حیدری، محمود صادقی، فاطمه سعیدی، طیبه سیاوشی هم جز رد صلاحیت شده‌ها هستند که البته غلامرضا حیدری و محمود صادقی هم دلیل رد صلاحیت خود را تشابه اسمی اعلام کرده‌اند.»
خبرگزاری تسنیم هم روایت کرده که تابش، الیاس حضرتی، بهروز نعمتی، غلامرضا کاتب، نقوی حسینی، حمیده‌ زرآبادی و نادر قاضی‌پور از جمله نمایندگان فعلی مجلس هستند که صلاحیت آنها برای کاندیداتوری مجدد در انتخابات مجلس شورای اسلامی رد شده است.
علی مطهری نماینده تهران، بهرام پارسایی و مسعود رضایی نمایندگان شیراز، محمد دامادی نماینده ساری، جلیل رحیمی جهان آبادی نماینده تربت جام، منصور مرادی، معصومه آقاپور نماینده شبستر، احمد همتی نماینده سمنان، ابوالفضل موسوی نماینده یزد، محمد بیرانوند نماینده خرم آباد، محمد فیضی نماینده اردبیل، محمد کاظمی نماینده ملایر و حسین رضازاده نماینده کازرون، عبدالکریم حسین‌زاده نماینده نقده و اشنویه طیبه سیاوشی نماینده تهران سیده حمیده زرآبادی نماینده قزوین و فاطمه سعیدی نماینده تهران در گفت‌وگو با ایسنا رد صلاحیت خود را تأیید کردند.
در این میان که همه خبرگزاری‌ها در پی یافتن اسامی تأیید و یا رد صلاحیت شده‌ها بودند، خبرگزاری مهر در حال یافتن دلایل رد صلاحیت‌ها بود. در گزارش این خبرگزاری آمده که بنابر اطلاع خبرنگار مهر، در این دوره از انتخابات یکی از دلایل اصلی رد صلاحیت چهره‌های شاخص از دو جریان اصولگرا و اصلاح‌طلب، مُهر منفی «وزارت اطلاعات» و «نیروی انتظامی» در کارنامه داوطلبان است.
سخنگوی شورای نگهبان در گفت‌وگو با واحد مرکزی خبر اعلام کرد که صلاحیت ۳۰ درصد از داوطلبان در این مرحله از رسیدگی‌ها تأیید نشده است.

روزنامه اعتماد در بخشی از یادداشتی به قلم علیرضا کیانپور با عنوان «مجلسی با یک‌سوم رد صلاحیت» آورده است: دست‌کم ۱۱۰ نماینده فعلی مجلس ردصلاحیت شدند. این خبری است به نقل از ۲ نماینده مجلس -یک اصلاح‌طلب و یک اصولگرا- در گفت‌وگوهای جداگانه با خبرنگار «اعتماد» که به تایید دست‌کم ۴ نفر از دیگر نمایندگان اصلاح‌طلب و اصولگرای پارلمان رسیده است. محمدعلی پورمختار، نماینده اصولگرای بهار و کبودرآهنگ یکی از دو نماینده‌ای است که از آمار حدودا ۱۱۲ تا ۱۲۰ نفر از نمایندگان فعلی که از سوی شورای نگهبان ردصلاحیت شده‌اند، به «اعتماد» خبر داده و جالب آنکه در حالی در این گفت‌وگو از تایید صلاحیت خود سخن می‌گوید که بنابر اعلام تعدادی از دیگر نمایندگان و همچنین چند منبع خبری دیگر، پورمختار هم یکی از همین حدود ۱۱۰ نماینده ردصلاحیت شده در مجلس فعلی است. هر چند هنوز فرصت اعتراض به این نتایج موجود است و بنابر اطلاعیه شورای نگهبان، نتایج نهایی و قطعی روز ۲۲ بهمن منتشر خواهد شد.

دست‌راستی‌های مردودی

آنچه بیرون از این دایره ابهام، قابل بحث و استناد است اما شاید همان تعداد قابل ‌توجه ردصلاحیت‌شدگان از میان نمایندگان فعلی پارلمان باشد. نمایندگانی که اگرچه عمدتا اصلاح‌طلبند اما در میان‌شان هستند چهره‌های شاخص جریان اصولگرا که همچون اصلاح‌طلبان از حضور مجدد در انتخابات مجلس منع شده‌اند. به‌جز پورمختار نماینده اصولگرای استان همدان، احمد خجسته، یکی از دو نماینده اصولگرای مرکز این استان نیز به سرنوشتی مشابه دچار شده و ظاهرا از میان دو نماینده همدان، تنها حمیدرضا حاجی‌بابایی، رییس فراکسیون نمایندگان ولایی و مهم‌ترین کاندیدای اصولگرایان مجلس دهم در رقابت برای تصاحب کرسی ریاست این دوره تایید صلاحیت شده است. نماینده‌ای که روزگاری در قامت وزیر آموزش و پرورش، ازجمله اعضای دولت محمود احمدی‌نژاد بود اما در همین انتخابات ریاست‌جمهوری اخیر اعلام کاندیداتوری کرد و ردصلاحیت شد.

به‌ جز این چند نماینده اصولگرا اما شاید یکی دیگر از چهره‌های شاخص ردصلاحیت ‌شده جناح راست، نادر قاضی‌پور باشد. نماینده‌ای با حواشی بسیار و سبک و روشی متفاوت در انجام وظایف نمایندگی که در انتخابات پیش نیز در آستانه ردصلاحیت قرار گرفت اما درنهایت مجوز شرکت در انتخابات را دریافت کرد و به عنوان نفر نخست از حوزه انتخابیه ارومیه راهی «بهارستان» شد.

به جز این چند نفر شاید سیدحسین نقوی حسینی، محسن کوهکن، عزیز اکبریان و محمدجواد کولیوند مهم‌ترین اصولگرایان مجلس دهم باشند که از حضور در انتخابات مجلس یازدهم بازمانده‌اند. نقوی‌حسینی که به عنوان سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی و البته سخنگوی فراکسیون نمایندگان ولایی، نقشی کلیدی در جریان‌سازی‌های این طیف در پارلمان دارد، محسن کوهکن که خود را همواره در حد و اندازه ریاست مجلس معرفی کرده و در کمپین‌های انتخاباتی‌اش به ‌دفعات ازجمله در آستانه انتخابات مجلس دهم به هوادارانش گفته که تنها هدفش از حضور در مجلس کنار زدن لاریجانی از کرسی ریاست بوده و البته عزیز اکبریان و محمدجواد کولیوند، روسای دو کمیسیون مهم مجلس و نمایندگان اصولگرای کرج که اگر چه در ۴ سال مجلس دهم و پیش از آن، در مجلس نهم، ریاست کمیسیون‌های «صنایع و معادن» و «شوراها و امور داخلی کشور» را برعهده داشته و دارند، احتمالا دیگر موفق به حضور در پارلمان نخواهند شد؛ چه رسد به آنکه در راس دو کمیسیون کلیدی پارلمان بایستند.

حسین مقصودی، علی گلمرادی، عبدالله کعبی، مجید ناصری‌نژاد، شهاب نادری، عباسعلی پوروافرانی، عامر کعبی، سلام امینی، مسعود گودرزی، اقبال محمدیان، عین‌الله شریف‌پور، غلامرضا شرفی و علی وقف‌چی دیگر چهره‌های اصولگرایی هستند که نام‌شان در فهرست بیش از ۱۱۰ نماینده ردصلاحیت شده قرار می‌گیرد و البته آنها نیز همچون اکبریان، کولیوند، کوهکن، نقوی‌حسینی، پورمختار، خجسته و دیگر ردصلاحیت‌شدگان، همچنان فرصت دارند با اعتراض به نتایج اولیه شانس خود برای حضور مجدد در انتخابات پیش ‌رو را بیازمایند.

اردوگاه اصولگرایان

توصیه ها، برنامه ها و وعدهای انتخاباتی 

پایگاه خبری تابناک در بخشی از گزارشی با عنوان «تفاوت عدم احراز صلاحیت با رد صلاحیت چیست؟» آورده است: پس از اینکه روند بررسی مراجع چهارگانه برای تأیید و یا رد صلاحیت نامزدهای انتخابات مجلس شورای اسلامی به پایان برسد، جدا از نامزدهایی که تأیید صلاحیت خود را دریافت می کنند، تعداد زیادی از ثبت نام کنندگان نیز با پیام عدم احراز صلاحیت و یا رد صلاحیت رو به رو شوند؛ نتایجی با معنای متفاوت که ثبت نام کننده را از ادامه رقابت های انتخاباتی باز می دارد.

با پایان رسیدگی مقدماتی به صلاحیت ثبت نام کنندگان انتخابات مجلس شورای اسلامی و اعلام نتایج تأیید صلاحیت ها، برای بسیاری این سئوال پیش آمده است که تفاوت میان عدم احراز صلاحیت با تأیید صلاحیت چیست؟ رد صلاحیت، به این معنا است که مسئولین مربوط علم قطعی و یقینی بر فقدان شرایط موضوع ماده ۲۸ در فرد داوطلب کسب کرده باشند که در این صورت فرد حق شرکت در انتخابات به عنوان نامزد انتخاباتی را نخواهد داشت.

بر همین اساسا تأیید صلاحیت، این معنا که نتیجه تحقیقات انجام شده اثبات می کند که شرایط مندرج در ماده ۲۸ در فرد داوطلب متعین است و بنابراین فرد به واسطه تحقق شرایط، حق شرکت در رقابتهای انتخاباتی را کسب می کند.  عدم احراز وجود صلاحیت، به این معنا که ناظران علی رغم انجام تحقیقات گسترده سلباً و اثباتاً نتوانسته اند در خصوص شرایط موضوع ماده ۲۸ علم قطعی کسب کنند.

در این حالت از آنجایی که با توجه به توضیحات پیش گفته احراز صلاحیت و شایستگی افراد برای شرکت در انتخابات منوط به احراز و تعیین اوصاف مذکور در فرد است، داوطلب مذکور تأیید صلاحیت نخواهد شد. لازم به ذکر است عدم احراز صلاحیت افراد اگر چه ماهیتاً به منزله رد صلاحیت ایشان نخواهد بود لیکن از حیث آثار و اینکه فرد امکان شرکت در رقابتهای انتخاباتی را نخواهد داشت، یکسان است.

پایگاه خبری مشرق در  بخشی از گزارشی با عنوان «ردصلاحیت نامزدهای شاخص با مُهر «وزارت اطلاعات» و «ناجا» » آورده است: وزارت اطلاعات و نیروی انتظامی در این دوره از انتخابات، مُهر منفی به صلاحیت برخی از چهره‌های صاحب نام سیاسی در دو جریان اصولگرا و اصلاح طلب زدند.

پس از اعلام عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان مبنی بر اینکه در ساعات پایانی شنبه ۲۱ دی‌ماه با تلاش شبانه‌روزی اعضای هیئت‌های نظارت بر انتخابات در استان‌ها، کار بررسی صلاحیت داوطلبان پایان یافت و همچنین تاکید وی مبنی بر اینکه فرمانداران نظر هیأت نظارت را به داوطلبان اعلام کنند، گمانه زنی‌ها در مورد عدم احراز و رد صلاحیت برخی از چهره‌های شاخص داوطلب انتخابات یازدهمین دوره مجلس مطرح می‌شود اما بنا بر اطلاع خبرنگار ما در این دوره از انتخابات یکی از دلایل اصلی ردصلاحیت چهره‌های شاخص از دو جریان اصولگرا و اصلاح طلب، مُهر منفی «وزارت اطلاعات» و «نیروی انتظامی» در کارنامه داوطلبان است.

با این حال شورای نگهبان طی سومین اطلاعیه خود اعلام کرد: «بر اساس تبصره‌ای ۲، ۳ و ۴ ماده ۵۲ قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی و ماده ۳۴ آئین نامه اجرایی آن، داوطلبان مزبور می‌توانند جهت ارائه شکایت خود به دفاتر نظارت و بازرسی بر انتخابات استان مربوطه و یا در تهران مراجعه کنند».

لازم به توضیح است بنا بر قانون، نحوه رسیدگی به صلاحیت داوطلبان انتخابات مجلس شورای اسلامی بر اساس استعلام دستگاه‌های وزارت اطلاعات، سازمان ثبت اسناد، نیروی انتظامی و قوه قضائیه پیرامون آنها صورت می‌گیرد؛ از این رو اعلام موضع این دستگاه‌ها در مورد داوطلبان انتخابات نقش اساسی در پرونده انتخاباتی آنان دارد.

عباسعلی کدخدایی قائم مقام و سخنگوی شورای نگهبان نیز پیشتر درباره نحوه رسیدگی این شورا به پرونده داوطلبان انتخابات که منجر به عدم احراز صلاحیت آنها در آوردگاه ۲ اسفندماه سال جاری شد، گفته بود: در حوزه امنیتی تعدادی پرونده در بررسی صلاحیت این افراد وجود داشت که خوشبختانه تعداد آن‌ها کم بود و افرادی بودند که در ارتباط با سازمان‌های ضدانقلاب و تروریستی بودند.  پرونده‌هایی نیز در حوزه اقتصادی، کلاهبرداری، سو استفاده از بیت المال، اختلاس و جابجایی اموال برای بعضی از داوطلبان وجود داشت که برخی از آن‌ها آرای محاکم قضائی را نیز داشته است.  بحث سو استفاده از موقعیت شغلی، جعل اسناد همچنین ارتشاء و تضییع بیت المال و نیز تحصیل مال نامشروع نیز در میان پرونده‌های بررسی شده دیده شد.

یکی از اعضای ستاد انتخابات استان یزد در گفت و گو با خبرگزاری مهر اظهار داشت: در مهلت تعیین شده برای ثبت نام داوطلبان انتخابات مجلس یازدهم، ۲۳۹ نفر در چهار حوزه انتخابیه ثبت نام کردند که ۹ نفر از آنها انصراف دادند.

وی بیان کرد: با بررسی صلاحیت‌ها توسط مراجع ذی‌صلاح، حدود ۵۵ درصد این افراد شامل ۱۰۹ نفر، تأیید صلاحیت شدند.

این عضو ستاد انتخابات استان یزد یادآور شد: از حوزه انتخابیه یزد و اشکذر ۵۹ نفر، از حوزه انتخابیه اردکان هفت نفر، از حوزه انتخابیه مهریز، بافق، بهاباد، ابرکوه و خاتم ۲۰ نفر و از حوزه انتخابیه تفت و میبد نیز ۲۳ نفر تأیید صلاحیت شدند.

وی با اشاره به اینکه در زمان قانونی مقرر، اسامی تأیید صلاحیت شده‌ها در اختیار رسانه‌ها قرار خواهد گرفت، افزود: اعلام اسامی داوطلبان تأیید صلاحیت شده قبل از این مهلت در رسانه‌ها غیرقانونی است.

محمد حیدری،  فرماندار ویژه خرمشهر در گفت گو با خبرگزاری مهر اظهار کرد: از مجموع ۳۵ نفر ثبت نام کننده به عنوان کاندیدای مجلس شورای اسلامی در حوزه انتخابیه شهرستان خرمشهر، ۲۹ درصد معادل هشت نفر تأیید صلاحیت شده‌اند.

وی افزود: در این میان ۹ نفر از کاندیداها رد صلاحیت شده و ۱۱ نفر نیز احراز صلاحیت نشده‌اند.

بنا به گفته فرماندار خرمشهر مجموع کاندیداهای انصرافی هفت نفر است که از این تعداد چهار نفر در ابتدا انصراف دادند و سه نفر دیگر از اعتراض به رأی هیئت اجرایی خودداری کردند.

خبرگزاری مهر در گزارشی با عنوان «داغ شدن تنور انتخابات در کردستان/چهار نماینده تایید صلاحیت شدند» در قسمتی از آن آورده است:ذ با اعلام هیات نظارت بر انتخابات مجلس شورای اسلامی استان کردستان و مشخص شدن افراد تایید و رد صلاحیت شده، تنور انتخابات در این استان به سمت و سوی داغ شدن پیش می رود.

افزایش میزان ثبت نام افراد داوطلب در این دوره از انتخابات مجلس شورای اسلامی در استان کردستان نشان می‌داد که از همان ابتدا تنور این رقابت انتخاباتی در استان حسابی داغ خواهد بود. استان کردستان دارای پنج حوزه انتخابیه و شش کرسی نمایندگی در مجلس شورای اسلامی است و به همین دلیل رقابت‌های انتخاباتی در تمامی عرصه‌ها به ویژه مجلس شورای اسلامی همواره مورد توجه بوده و میزان رغبت مردم برای حضور در آن بالا بوده است.

نگاهی به انتخاب‌های مردم استان کردستان در دوره‌های گذشته انتخابات مجلس شورای اسلامی نشان دهنده تفاوت در رأی مردم است، به گونه‌ای که در بعضی از دوره‌ها هر شش نماینده مردم کردستان تغییر کرده و در یکی دو دوره حداقل نماینده‌های قبلی راهی مجلس شورای اسلامی شده‌اند.

بر اساس اعلام ستاد انتخابات استان کردستان در این دوره از انتخابات در مجموع شاهد رشد بیش از ۳۰ درصدی افراد ثبت نام شده بودیم، تا جایی که میزان مشارکت و داوطلب شدن افراد در این استان دارای رشد قابل توجهی بود. بر اساس اعلام ستاد انتخابات استان کردستان بیش از ۲۸۰ نفر برای حضور در انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی از پنج حوزه انتخابیه ثبت نام کردند که در میانه های راه شماری از آنها انصراف دادند.

در این دوره از انتخابات مجلس شورای اسلامی هیأت‌های اجرایی سطح استان کردستان از مجموع ۲۴۶ داوطلب باقی مانده در عرصه انتخابات صلاحیت ۲۲۴ نفر تأیید و ۲۲ نفر هم عدم احراز صلاحیت مواجه شدند.

حجت‌الاسلام حسنعلی عربی، رئیس دفتر نظارت و بازرسی انتخابات شورای نگهبان استان سمنان در گفت‌وگو با خبرگزاری تسنیم، اظهار داشت: درمجموع ۱۵۸ نفر برای انتخابات مجلس یازدهم کاندید شدند که از این تعداد ۵۳ نامزد انتخاباتی در استان سمنان تائید صلاحیت شدند.  درمجموع از افراد ثبت‌نام کرده برای انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی ۱۰ نفر انصراف داده، ۵۳ نفر تائید صلاحیت شده و ۹۵ نفر از داوطلبان انتخابات صلاحیت آن‌ها رد و یا احراز نشده است.

رئیس دفتر نظارت و بازرسی انتخابات شورای نگهبان استان سمنان با بیان اینکه بعد از به پایان رسیدن بررسی صلاحیت‌های از سوی هیئت مرکزی نظارت نظر نهایی به هیئت نظارت در استان‌های اعلام‌شده و این هیئت نیز در کمترین زمان نتایج را به فرمانداران ابلاغ می‌کند و فرمانداران نیز وظیفه‌دارند در مدت یک روز نتایج را به نامزدها اعلام کنند که اینم مهم انجام‌شده است.  افراد رد صلاحیت شده و یا افرادی که صلاحیت آن‌ها احراز نشده است در صورت اعتراض می‌توانند از ۲۲ تا ۲۶ دی‌ماه از ساعت ۸ صبح تا ۴ بعدازظهر به دفتر نظارت انتخابات استان سمنان به‌صورت حضوری مراجعه کرده و اعتراض خود را ثبت کنند.

وی با بیان اینکه اصل شکایات نیز به شورای نگهبان ارسال می‌شود گفت: بررسی شکایات در این دوره به عهده شورای نگهبان بوده و در مدت ۲۰ روز شکایت‌ها بررسی و نظر نهایی اعلام می‌شود.

به گزارش خبرگزاری تسنیم،  حجت‌الاسلام والمسلمین محمود کوثری نیا، رئیس هیات نظارت انتخابات در حوزه انتخابیه رباط کریم و بهارستانامروز با اشاره به تایید صلاحیت ۳۳  نفر و عدم تائید ۳۷  نفر از داوطلبان حوزه انتخابیه رباط کریم و بهارستان اظهار داشت: ابلاغ مراتب و تاییدیه ها توسط فرماندار در حوزه انتخابیه آغاز شده است و کسانی که رد صلاحیت و یا عدم احراز شده باشند ۳ روز مهلت اعتراض دارند.

وی همچنین با اشاره به اینکه برخی از عدم تاییدی ها به دلیل عدم احراز (ایجاد شبهه) است افزود: اعلام قطعی اسامی توسط وزارت کشور در بهمن ماه اعلام می شود.

 رئیس هیات انتخابات حوزه انتخابیه رباط کریم و بهارستان با تشریح دیگر فعالیت های هیئت نظارت انتخابات شهرستان تصریح کرد: ایجاد دوره آموزشی برای ناظران و مسئولان که حدودا ۵۰۰ نفر هستند از دیگر فعالیت های پیش روی ما برای برگزاری انتخابات مجلس یازدهم است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، در میان ابزارهای اطلاع رسانی با توجه به زمان ۷ روزه جهت تبلیغات، مهمترین وضروریترین و سریعترین و کم هزینه ترین ابزار ارتباطی میان کاندیدا و مردم پنل اس ام اس است تا هم به واسطه آن پیام ها و شعارهای تبلیغاتی خود را ارسال کند و هم به واسطه آن  در مورد اهداف و درخواستهای مردم نظر سنجی کند پس از قبل از هر چیز یک  پنل اس ام اس مطمئن با امکانات زیر تهیه کنید

- امکان نظرسنجی از مخاطبین

- ارسال انبوه پیامک منطقه ای، استانی و شهری، ارسال به فایل

- مشاهده کامل پیام های ارسالی و دریافتی، مشاهده دلیوری پیام ها

- امکان بازگشت کامل پیامکهای مسدود تبلیغاتی

- امکان دسته بندی ارسالها

- امکان ارسال به دفترچه تلفن و ایجاد گروهها و اوسالهای گروهی

امید بن عباس سرپرست فرمانداری ویژه دزفول در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس اظهار داشت: ٤١ درصد از داوطلبان شرکت در انتخابات مجلس شورای اسلامی دزفول تایید صلاحیت شده اند، تعدادی نیز انصراف داده و مابقی یا صلاحیتشان رد و یا احراز نشده است.

 بن عباس در ادامه گفت : به استناد ماده ۵۲ قانون وهمچنین ماده ۳۴ آئین نامه انتخابات مجلس شورای اسلامی و با توجه به برنامه زمان بندی اعلام شده از سوی هیات نظارت بر انتخابات، داوطلبان رد صلاحیت شده و دارای وضعیت عدم احراز صلاحیت می توانند از روز یکشنبه مورخ ۲۲ دی ماه تا روز پنجشنبه مورخ ۲۶ دی ماه ۹۸ از ساعت ۸ صبح لغایت ۱۶ با مراجعه به هیات نظارت استان خوزستان و یا تهران مراجعه نمایند.

رئیس حوزه انتخابیه شهرستان دزفول با توجه به انتشار اسامی برخی از داوطلبان در فضای مجازی، گفت: اسامی نهایی داوطلبان تایید صلاحیت شده در موعد مقرر ( ۲۲ بهمن ماه ۹۸ ) و پس از ارسال اسامی از سوی شورای محترم نگهبان به حوزه های انتخابی ازطریق روابط عمومی فرمانداری به اطلاع عموم مردم خواهد رسید.

به گزارش خبرگزاری فارس، امروز با اعلام نظر هیئت‌های نظارت انتخابات مجلس شورای اسلامی مبنی بر احراز یا عدم احراز صلاحیت کاندیداهای انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی، توجهات به وضعیت صلاحیت چهره‌های مختلف انتخابات در حوزه‌های سراسر کشور جلب شد.

بررسی‌های خبرنگار فارس نشان می‌دهد در حوزه انتخابیه شهرستان‌های شهریار، قدس و ملارد با جمعیت بیش از ۱.۵ میلیون نفر در لیست رد یا عدم احراز صلاحیت شدگان نام‌هایی چون محمد علی کوزه‌گر نماینده حوزه مشق در مجلس ششم، محمد محمودی شاهنشین نماینده فعلی مردم در مجلس، یاوند عباسی مشاور سابق وزیر کشور در امور ایثارگران، احمد ربیع زاده فرماندار اسبق شهرستان شهریار، علی نعیمی فعال اقتصادی و مسوول دفتر نماینده مجلس تا اواسط دوره فعلی، علی اکبر انجمنی و عباس کریمی به چشم می‌خورد.

در میان تایید صلاحیت شدگان نیز تنها نام حسین حق وردی نفر سوم انتخابات مجلس شورای اسلامی حوزه مشق در سال ۹۴ به چشم می‌خورد. باید منتظر بود و دید پس از مهلت ۲۴ ساعته کاندیداهای رد صلاحیت شده مبنی بر اعتراض کتبی به صورت مستقیم یا از طریق هیئت نظارت استان تهران به شورای نگهبان و ارائه دفاعیات و مستندات، چه افرادی فرصت شرکت در ماراتن انتخابات مجلس را کسب می‌کنند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha