فوق تخصص گوارش کودکان و استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی روز چهارشنبه در این زمینه به خبرنگار علمی ایرنا گفت: در بیماریهای مختلف کودکان از پروبیوتیکها به عنوان یک راهکار درمانی استفاده میشود تا خدمات بهتری به این افراد ارائه شود.
درمان سلیاک با استفاده از پروبیوتیکها
دکتر پژمان روحانی به درمان بیماری سلیاک با استفاده از پروبیوتیکها اشاره کرد و گفت: هر چند تحقیقات زیادی در این زمینه هم در حال انجام است اما امروزه در درمان بیماری سلیاک از پروبیوتیکها استفاده می شود.
به گفته وی، در دنیا مطالعات خوبی در این زمینه انجام و منتشر شده و نتایج این مطالعات نشان میدهد که استفاده از این محصول برای درمان بیماران سلیاکی تا حد قابل توجهی افزایش یافته است.
روحانی ادامه داد: بیماری سلیاک، نوعی حساسیت به پروتئین گندم است که تظاهرات بالینی هم دارد، استفاده از گروه خاصی از پروبیوتیکها میتواند سبب کاهش علائم این بیماری شود. پروبیوتیکها کمک میکنند که درصد کمی از گلوتنی که ناخواسته وارد بدن این افراد میشود، التهاب کمتری داشته باشند.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه میکروبهای مفید مانع دستاندازی گلوتن در بدن میشوند، گفت: اگر درصد میکروبهای مفید بدن را افزایش دهیم از اتصال میکروبهای مضر به جدار مخاط جلوگیری شده و درصد کمتری آنتیژن وارد روده میشود و در نتیجه تظاهرات بیماری کاهش پیدا میکند.
وی پروبیوتیک را راهکار ساده و کمهزینه برای کنترل و درمان بیماری سلیاک در کودکان اعلام کرد و گفت: یکی از راههای کاهش آنتیژن پروتیئن گندم، تغییر وضعیت فلور روده است. محققان بر این باور هستند که آنزیمهایی که با میکروبهای مفید تولید میشود، سبب کاهش آنتیژن میشود و از این تکنیک برای درمان بیماری استفاده میکنند.
پروبیوتیکها در کاهش التهاب رودهای مزمن نقش دارند
روحانی یکی از بیماریهای شایع کودکان ایرانی و سایر نقاط جهان را التهاب رودهای مزمن (ای بی دی) اعلام کرد و گفت: پروبیوتیکها در کاهش التهاب رودهای مزمن نقش دارند.
وی ادامه داد: یکی از جایگاههای استفاده از پروبیوتیکها در کودکان مبتلا به بیماری التهاب رودهای مزمن است که پروبیوتیکها میتوانند نقش موثری در کنترل بیماری داشته باشند.
روحانی بیان داشت: روده تحریکپذیر یک بیماری شایع کودکان به شمار میآید که موضوع استفاده از پروبیوتیکها برای آنان داغ است و اثربخشی آن تا حدی ثابت شده و یکی از روشهای خوب درمان این بیماری محسوب میشود.
فوق تخصص گوارش کودکان افزود: در بیماری مبتلا به سیستیک فیبروزیز (CF) که هم ریه و هم روده درگیر است تغییر اساسی در فلور روده ایجاد میشود و این افراد علائم گوارشی فراوان از جمله سوء جذب، یبوست و اسهال دارند که یکی از کاربردهای اصلی استفاده از پروبیوتیک در درمان این بیماران است.
وی کولیک شیرخواران را از مهمترین شکایت نوزدان اعلام کرد و گفت: پروبیوتیکها در کاهش علائم بیماری از جمله درد، نقش بسیار موثری دارند که اثر آن اثبات شده و پروبیوتیکها اکنون در این مورد به صورت روزمره استفاده میشوند.
روحانی گفت: هرچند پروبیوتیکها نقش موثری در درمان بیماریهای شایع کودکان دارد اما استفاده بیمورد و بیش از حد میتواند عوارضی داشته باشد، به همین دلیل توصیه میشود این افراد استفاده به اندازه داشته باشند، به عبارتی در مصرف پروبیوتیکها هم از نظر مقدار و هم زمان باید محدودیت لحاظ شود.
نظر شما