امروز زمانی که وارد اتاق تمیز دانشگاه علم و صنعت شدیم، دو ماهواره دیده میشد. ظفر ۱ و ۲. ماهواره ظفر یک از دانشگاه به سازمان فضایی تحویل داده شد، اما ظفر۲ در دانشگاه باقی ماند. موضوعی که کمتر به آن توجه شد، همین مسئله است. چرا از یک ماهواره دو نمونه ساخته شده است.
رییس سازمان فناوری اطلاعات در این خصوص گفت: روزی که درباره ساخت ماهواره ظفر تصمیم گرفتیم، قرارداد دو ماهواره یکسان را منعقد کردیم اما در مسیر طراحی این ماهواره به توان ساخت با دقت بیشتر دست پیدا کردیم و در این راستا متناسب با نقشه راه، ماهواره ظفر ۱ با دقت تصویربرداری ۲۵ متر و ظفر ۲ با دقت تصویربرداری ۱۶متر رنگی طراحی و ساخته شد. هر دوی این ماهوارهها بیش از صد مرتبه تست شدهاند و آماده تحویل هستند.
مرتضی براری با اشاره به اینکه امروز ماهواره ظفر۱ به پایگاه فضایی تحویل داده میشود، درباره ساخت دو ماهواره گفت: برنامه فضایی فناوریهای پیچیدهای دارد. تلاش ما مبنی بر این است که ظفر۱ در مدار قرار بگیرد، اما اگر پیچیدگیهایی در این خصوص به وجود آمد، ماهواره دوم با نام ظفر۲ قدرت تصویربرداری با کیفیت بهتر آماده پرتاب است. ظفر ۲ دوربین رنگی با دقت ۱۶ متر دارد که تقریبا بیش از ۲۵ برابر نسبت به ماهواره نوید رشد داشته است.
ماهواره نوید چند سال قبل توسط دانشگاه علم و صنعت ساخت شد. ماهوارهای که درباره موفقیت آمیز بودن قرارگیریاش در مدار صحبت شد اما تصاویر و اطلاعات مربوط به آن هیچوقت به دست عموم نرسید. از آنجایی که ماهواره های ظفر ۱ و ۲ توسط پژوهشگران و دانشمندان همین دانشگاه ساخته شده و محصول به دست آمده معمولا با ماهواره «نوید» مقایسه میشود، این سوال پیش میآید که ماهواره ظفر چه مزیتهایی نیست به ماهواره نوید دارد.
رییس سازمان فضایی کشور که امروز صبح با حضور در دانشگاه علم و صنعت ماهواره ظفر۱ را تحویل گرفت، در پاسخ به این سوال ایرنا گفت: هدف از ساخت ماهواره نوید تولید ماهوارهای بود که قدرت تصویر برداری داشته باشد، که این اتفاق نیز رخ داد. یکی از مهمترین قابلیتهای ماهواره این است که در مدار قرار بگیرد و دوربین آن به سمت زمین باشد. زمانی که ماهواره به سمت مدار پرتاب میشود، به شدت دوران میکند تا به وضعیت ثابت برسد و دوربینش در نقطه درست قرار بگیرد. این مرحله بسیار مهم است.
مهم ترین مسئله در حال حاضر این است که ماهواره ظفر ۱ به عنوان یک ماهواره عملیاتی در مدار عملیاتی قرار بگیرد. از نقاط قوت این ماهواره میتوان به طول عمر آن اشاره کرد. عمر ظفر حداقل ۱۸ماه است که ما پیشبینی میکنیم پس از قرار گرفتن در مدار بیش از ۲ سال عمر کند. مسئله مهم دیگر کیفیت دوربین است که در ظفر یک ۱۶ برابر رشد داشته است. وزن آن بیش از دو برابر نوید است و طول مدت ماندگاری بیش از ده برابر. این اعداد نشان میدهد که میزان پیشرفت در این مدت چه مقدار بوده است.
نظر شما