فضلاله رنجبر روز یکشنبه بعد از بازدید از تهیه سکانس آخر فیلم مستند ایل جلالوند که در روستای «دارونه» فیلمبرداری شد، به خبرنگار ایرنا گفت: این مستند باتکیه بر احیا و حفظ سنتهای بین مردم در زمینههای اجتماعی و فرهنگی تهیه شده است و امروز هم در آخرین سکانس این مستند، سنت پسندیده «خون صلح» را به خوبی به نمایش گذاشتند.
منطقه جلالوند دارای قدمت و تاریخ منحصربهفردی است
وی گذشت و عفو را از خصلتهای بارز مردم ایل جلالوند دانست و افزود: این مردم با اجرا کردن سنت خون صلح، آرامش، امنیت و صلح را به جامعه تزریق میکنند.
رنجبر منطقه جلالوند و مردم آن را دارای قدمت تاریخی و فرهنگی منحصر به فردی عنوان کرد و شجاعت، وطنپرستی و مهمان نوازی را از دیگر ویژگیهای مردم این منطقه عنوان کرد.
کتاب مستند ایل جلالوند منتشر میشود
کارگردان فیلم مستند ایل جلالوند هم به خبرنگار ایرنا گفت: این تنها یک فیلم مستند نیست بلکه ۲ سال فیلمبرداری پژوهشی انجام شده است که تمام آیینهای مردم این منطقه مانند شبنشینی، شاهنامهخوانی، خون صلح و غیره را به صورت تصویری به مخاطب نشان دادهایم.
محمود پیری افزود: تاریخ قوم لک را در ابتدای این مستند مشاهده می کنید و علاوه بر زیستبوم، جغرافیا و آیینهای این منطقه، شجرهنامهای از هر روستا و خانواده آن تهیه کردهایم که تا چند ماه آینده در قالب کتاب ایل جلالوند منتشر میشود.
این کارگردان جوان کرمانشاهی گفت: امروز فیلمبرداری سکانس پایانی این مستند با موضوع خون صلح انجام شد و باوجود اینکه از تعداد محدوی از ریشسفیدان دعوت کرده بودیم اما استقبال مردم ما را شوکه کرد و حقیقتا امروز شاهد یک انقلاب فرهنگی در منطقه جلالوند بودیم.
پیری با اشاره به پایان فعالیت هنری خود در کرمانشاه گفت: متاسفانه برای تولید این مستند از هیچ اداره و ارگانی حمایت نشدیم و صدا و سیمای استان موظف است برای استعدادیابی علاقهمندان در این حوزه با برنامه عمل کند.
وی افزود: ۴۵ دفتر توسعه سینمایی در کشور وجود دارد که ۴۳ دفتر در تهران و یکی در شیراز و دیگری در کرمانشاه وجود دارد که مدیریت آن را برعهده دارم اما صدا و سیمای کرمانشاه اعتقادی به همکاری با بخش خصوصی ندارد و شاید یکی از دلایل رتبه پایین این مرکز در کشور همین باشد.
این مستند به زودی از شبکههای سراسری اول سیما و مستند پخش خواهد شد.
منطقه جلالوند در ۷۰ کیلومتری کرمانشاه و یکی از دهستانهای بخش مرکزی این شهر میباشد که مردم آن در جنوب و شرق کرمانشاه سکونت دارند.
دهستانهای جلالوند دارای طبیعتی بکر، چشمنواز و غالبا پوشیده از جنگلهای بلوط است و ظرفیت بسیار بالایی برای گردشگری و جذب گردشگر دارد.
این منطقه کوهستانی که در قدیم تفرجگاه بسیاری از بزرگان بوده است، امروز میتواند میزبان عاشقان طبیعت و گردشگران زیادی از سراسر کشور باشد.
علاوه بر کوههای پوشیده از درختان بلوط و چنار، چشمهسارهای زیبا و آب و هوای ناب، بقعه مبارکه سیدفرخ در روستای خوبیاران، سان (سنگ) رستم، قلعه چهر و کوه بلند گنجره، از دیگر امکان دیدنی و گردشگری منطقه جلالوند است.
گوردخمه سان رستم در ۶۴ کیلومتری جنوب کرمانشاه قرار دارد و درون یک سنگ هرمی شکل به ارتفاع پنج متر اتاقی کنده شده است.
از آنجا که بیشتر گوردخمههای غرب ایران مادی و هخامنشی هستند میتوان سان رستم را هم از این دوره خواند و البته برخی هم عقیده دارند این بنا متعلق به دوره ساسانیان است.
منطقه جلالوند که دارای ۷۵ روستا است، بین دهستانهای عثمانوند، هلیلان، هرسم و رودخانه سیمره واقع شده است به نحوی که از شمال به ماهیدشت، از جنوب به هلیلان، از شرق به عثمانوند و از غرب هم به اسلامآبادغرب محدود است.
جاده اصلی این منطقه، از کرمانشاه شروع شده و با گذر از شهر هلشی و روستای بوژان به روستای چنار، مرکز دهستان جلالوند، میرسد.
کشاورزی یک چهارم از منطقه جلالوند به صورت آبی و مابقی آن به شکل دیم انجام میشود.
مردم ایل جلالوند مدتی است کوچ نمیکنند و تعداد کمی از آنها در روستای خود به کشاورزی اشتغال دارند و بیشترشان در شهر کرمانشاه زندگی میکنند.
بسیاری از مردم ایل جلالوند، پیرو مذهب شیعه و برخی طوایف هم یارسانی هستند.