علی مخدومی روانشناس و نویسنده در نشست رونمایی از کتاب اسطوره روسیه با بیان اینکه این تالیف نخستین نوشته براساس نظریات علوم شناختی در ایران است اظهار داشت: در این کتاب برای روانشناسی شخصیت ولادیمیر پوتین از نظریه های الگو های ذهنی که در تجارت، رسانه، مدیریت و آموزش، کاربرد دارد استفاده شد.
وی روانشناسی شخصیت را اندیشه ای سازهمند خواند و خاطرنشان کرد: در کتاب اسطوره روسیه از سه جنبه ساختاری، کارکردی و کاربردی این موضوع بررسی شده است.
وی افزود: برای هر سازه، پایه ای در حوزه روانشناسی عصب وجود دارد. در بخش کارکردی نیز شخصیت سازی بر اساس الگو های ذهنی را مورد نظر قرار دادیم و همچنین در بخش کاربردی به ماندگاری آنچه در دوران کودکی و نوجوانی رخ داده، پرداختیم.
در بحث روانشناختی سیاسی، الگو ها در سه بعد سیاسی، امنیتی و تاریخ مداری شکل داده می شود به همین دلیل در خصوص پوتین به این موضوع پرداختیم که چه روندی در کودکی وی طی شده است که امروز توانسته به شخصیتی مهم و تاثیرگذار تبدیل شود.
مخدومی با بیان اینکه ریشه هایی که در شکل گیری و نبوغ سیاسی پوتین تاثیرگذار بوده را در مقاطع مختلف ارزیابی کرده ایم تاکید کرد: در کتاب اسطوره روسیه به شخصیت کلی وی پرداختیم زیرا واکنش هایی که به طور کلی در این شخصیت دیده می شود نشان از کاربرد هوش درونی او دارد که در ادامه خلاقیت را در یک فرد ایجاد می کند.
وی افزود: پوتین به دلیل انتخاب ورزش جودو شخصیتی انعطاف پذیر دارد که بر ذهن خلاق بسیار تاثیر گذار است. این نشانه ها را می توان از تغییرات رویکردی وی در سیاست مشاهده کرد و به همین دلیل است که رییس جمهور فعلی روسیه با سیاست مداران جهان تفاوت چشمگیری دارد.
نویسنده کتاب اسطوره روسیه خاطرنشان کرد: تفاوت ها و نشانه های شخصیت پوتین موجب شد تا شخصیت این سیاست مدار را مورد بررسی روانشناختی قرار دهم زیرا تنها چهره سیاسی زنده است که بر روابط بین الملل تاثیر گذار بوده است.
وی با بیان اینکه پوتین در کودکی از اختلال بیش فعالی رنج می برده است تاکید کرد: هر موضوعی که با هیجان بیشتر همراه باشد در ذهن ماندگارتر می شود و وی به دلیل همین نظام قوی انرژی توانسته روند زندگی خود را به سمت درستی هدایت کند.
پوتین از معدود رهبران سیاسی درون گرای جهان است و که عضویت در سازمان ک گ ب بسیار بر ذهنیت وی تاثیر گذاشته و همه این ها او را به یک رهبر موفق تبدیل کرده است.
مخدومی با بیان اینکه در نگارش کتاب اسطوره روسیه از منابع ترجمه شده به فارسی استفاده شده است، خاطرنشان کرد: گاه نگاه ایرانیان به روسیه منفی است زیرا دوران های خوبی را در تاریخ با این کشور نداشته ایم اما این نگاه بعد از حضور پوتین در دهه گذشته باید تغییر کند و این کتاب در مورد یک شخصیت سیاسی روس می تواند به این تغییر کمک کند.
این روانشناس در مورد اهمیت روانشناسی سیاسی گفت: در جهان تالیف کتاب هایی در خصوص شخصیت های سیاسی از نظر روانشناسانه صورت می گیرد زیرا می تواند در تصمیم گیری و روابط بین الملل کارآمد باشد اما این امر در ایران بسیار کم است و به آن نیز نیاز داریم.
همچنین محمد کمالی مسئول انتشارات موسسه اندیشهسازان نور در این نشست با بیان اینکه تاکنون ۱۶۷ عنوان کتاب از سوی این موسسه در تحلیل روابط بین الملل به چاپ رسیده است، اظهار داشت: در حوزه کشور روسیه مطالعات کمی وجود دارد دارد و این کندی روند شخصیت پژوهی درباره کشورهای مختلف نیز دیده می شود.
وی افزود: ذهنیت منفی در تاریخ ایران در مورد کشور همسایه ای که بیش از ۵۰۰ سال ارتباط داریم، وجود دارد اما پوتین در سال های گذشته روابط بین الملل خوبی را بنیان نهاده است که باید مورد بررسی قرار می گرفت.
کمالی با بیان اینکه کتاب اسطوره روسیه نخستین عنوان کتاب برای روانشناسی شخصیت است تصریح کرد: در نخستین کارها نقص هایی وجود دارد که می توانیم در مطالعات آینده آن ها را رفع کنیم اما این بررسی شخصیت های سیاسی کشورهای مختلف از نیازهای روز ایران است که باید مورد توجه قرار بگیرد.
به گفته وی، با انجام روانشناسی بر روی شخصیت های سیاسی جهان می توانیم واکنش ها و تصمیمات آنها را به درستی پیش بینی کنیم که این امر در پیشبرد روابط بین الملل تاثیر به سزایی خواهد گذاشت.
کمالی گفت: تمرکز امروز موسسه اندیشه سازان نور بر پخش داخلی است اما بعد از آن اولویت را بر ترجمه و انتشار بین الملل کتاب اسطوره روسیه گذاشته ایم.
در این کتاب می خوانیم:
مطالعات عرضی و موضوعی به اقتضای طبیعت خود، کوتاه برد، محدود، جزءنگر، تطبیقی و غیربیولوژیک هستند؛ ضمن آنکه بیش از رهبران تاریخی، رهبران سیاسی را هدف قرار می دهند و مورد استفاده کاربردی در دستگاه های سیاست خارجی قرار می گیرند. در دهه اخیر جهت گیری این دسته از مطالعات بیش از پیش به سوی روانشناسی شناختی رهبران و ارتباط آن با نظام انگیزشی و باورهای سیاسی آنان میل پیدا کرده است. (صفحه ۳۰)
شاید بتوان زمینه های محیطی شکل گیری الگوهای سیاسی و امنیتی پوتین را با روایت هایی که از سرگذشت پدر، مادر و خانواده اش در جنگ های اول و دوم شده است مرتبط دانست. پایه های شکلگیری اولیه این الگوها ممکن است از شنیدن خاطرات ترس انگیز والدینش از جنگ های جهانی نشئت گرفته باشد. (صفحه ۵۴)
کتاب اسطوره روسیه به نویسندگی علی مخدومی روایتی روانشناختی از زندگی ولادیمیرد پوتین است که به قیمت ۲۷ هزار تومان در هزار نسخه به چاپ رسیده است.
نظر شما