روزنامه نیویورک تایمز روز گذشته(شنبه) در این مطلب با عنوان "پوتین فناناپذیر" عنوان کرد: فرمانروایان خودکامه به ندرت استعفا میدهند و کاری نمیکنند که در عرصه سیاست فراموش شوند. بنابراین زمانی که اخیرا ولادیمیر پوتین رئیسجمهوری روسیه پیشنهادهایی را برای یکسری تغییرات در قانون اساسی کشورش مطرح کرد، این فرض مطرح شد که وی که اکنون ۶۷ ساله است، برای باقی ماندن در قدرت پس از پایان دوره ریاست جمهوری اش در سال ۲۰۲۴میلادی در حال زمینهچینی است.
با این حال آنچه وی پیشنهاد کرده که ممکن است تغییر محدودیت دو دوره ریاست جمهوری متوالی روسیه توسط قانون اساسی باشد، آن چنان نیز ساده نیست. به نظر نمی رسد که پوتین تمایلی به دستکاری شرایط کنونی ریاست جمهوری(که به طور کامل تحت کنترلش است) داشته باشد و آخرین مرتبه ای که قصد دشت دوران حضورش در قدرت را طولانی تر کند، روس ها با خشم در خیابان ها حاضر شدند.
اما پوتین این بار چه پیشنهادی داد؟ نخست، افزایش قدرت و اختیار بیشتر به مجلس سفلی (پارلمان) برای انتخاب وزرای کابینه از جمله نخست وزیر؛ افرادی که در حال حاضر توسط رئیس جمهوری پیشنهاد شده و سپس به صورت اتوماتیک وار از سوی پارلمان تایید می شوند. ثانیا جلوگیری از ریاست جمهوری بیش از دو دوره برای یک فرد و ثالثا افزایش قدرت شورای دولتی فاقد قدرت اجرایی در این کشور.
در ادامه این گزارش نیویورک تایمز آمده است: پوتین، میخائیل میشوستین را که مدنظر هیچ فرد یا گروهی نبود، به عنوان نخستوزیر روسیه برگزید. میشوستین فردی باکفایت و توانمند به نظر می رسد اما تهدید برای پوتین محسوب نمی شود. او رازهای زیادی را می داند.
این تدابیر چندین سناریو را مطرح می کند. محتملترین سناریو این است که پوتین قدرت را از طریق شورای دولتی که احتمالا قدرت خواهد گرفت، حفظ میکند. اهمیت جایگاه جانشین او یعنی رئیس جمهوری بعدی روسیه کمتر می شود بنابراین پوتین پشت پرده قدرت را به طور چشمگیر در اختیار خواهد گرفت. مزیت این سیستم این گونه خواهد بود که پوتین می تواند نخست وزیر را برای هر کمبودی در کشور مسئول قلمداد کند و همچنین میتواند پارلمان را به دلیل انتصاب نخستوزیر مواخذه کند. کنار بودن از صحنه اصلی به پوتین اجازه می دهد از حجم کارش کم کند و از سرمایه اش لذت ببرد.
ورای اینکه پوتین بالاخره چه اهدافی را دنبال می کند، او از محبوبیت، قدرت و نفوذ لازم برای آنکه متمم های قانون اساسی بدون هیچ مقاومت جدی تایید شوند، برخوردار است. برای غرب این سناریو روشن است: عدم تغییر سیاست روسیه تا سال ۲۰۲۴ و احتمالا بسیار اندکی پس از آن.
این گزارش نیویورک تایمز در حالی منتشر شده است که ولادیمیر پوتین اخیرا پیشنهاد حکومت مادام العمر خود بر روسیه را رد کرد.
پوتین دو سال پیش برای چهارمین بار با کسب بیش از ٧٠ درصد آرا به ریاست جمهوری روسیه رسید. پیش از آن در سال ۲۰۰۰ و ۲۰۰۴ میلادی برای دو سال متوالی چهار ساله رئیس جمهور این کشور شد. دوره ریاست جمهوری پوتین که با اصلاح قانون اساسی شش ساله شده است، در سال ۲۰۲۴ بسر می رسد. رئیس جمهوری روسیه اخیرا در نطق سالانه خود با بیان اینکه کشورش نیاز به تغییرات اساسی دارد، گفت: امروز در جامعه روسیه نیاز به تحولات، واضح است.
وی خاطرنشان کرد که نیاز به تغییر کامل قانون اساسی روسیه وجود ندارد. وی در همین حال اعلام کرد که اصلاحاتی در قانون اساسی باید صورت گیرد که نیاز به همه پرسی عمومی دارد.
نظر شما