خبر فوری: رفع فیلترینگ

روایت دو رسانه آمریکایی از طرح صلح ترامپ؛ تکه‌ای ناچیز از قطعه‌ای نان

تهران- ایرنا- دو روزنامه آمریکایی واشنگتن‌پست و نیویورک‌تایمز با توجه به برنامه امروز(سه‌شنبه هشتم بهمن‌ماه) دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا برای رونمایی از طرح به اصلاح «صلح خاورمیانه»، به برخی از جزئیات آن اشاره کرده و نوشتند، این طرح یک حکومت مستقل مشروط را برای فلسطینیان در نظر گرفته است.

واشنگتن‌پست در این زمینه نوشت: رئیس جمهوری امروز جزئیات طرحش برای صلح خاورمیانه را رونمایی می‌کند. انتظار می‌رود این طرح که سالیان زیادی روی آن کار شده است، نقشه «کرانه باختری» را از نو ترسیم خواهد کرد و برپایه برخی شروط، فلسطینیان را صاحب حکومت مستقل خواهد کرد.
ترامپ دیروز(دوشنبه) بعد از دیدارهای خصوصی جداگانه با بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر اسرائیل و رقیب انتخاباتی او «بنی گانتز»، جزئیات طرحش را با این دو در میان گذاشت.
هیچ فلسطینی‌ای در این دیدارها حضور نداشت.

براساس این گزارش رسانه آمریکایی، در طرح ترامپ گفته شده، می خواهد به مناقشه ۷۲ ساله اسرائیل - فلسطینیان که مبنایش از سال ۱۹۴۸ زده شده است پایان بدهد. حدس و گمان بر این است که طرح ترامپ یک خودمختاری نیم بند، آن هم بطور مشروط به فلسطینیان بر کرانه باختری و بیت‌المقدس شرقی خواهد داد.
پیش شرط اعطای این خودمختاری محدود، بر این منوال است که به رهبری فلسطینیان سه سال مهلت داده می‌شود تا دست به برخی اقدامات سیاسی بزنند، از خشونت دست بردارند و برای مذاکره با اسرائیل گام‌هایی برداشته شود.

این رسانه اعلام کرده که این جزئیات را افراد آشنا به طرح در دسترس آنها قرار داده‌اند.
«طرح ترامپ برای صلح خاورمیانه مشتمل بر ۵۰ صفحه است و آن را دامادش جرد کوشنر مشاور ترامپ در امور اسرائیل و فلسطینیان تهیه و تنظیم کرده است. طرح، یک رشته پیشنهادهایی برای حل و فصل موضوع‌های مهم و کلیدی دارد. این پیشنهادها در تلاش‌های پیشین صلح یا ارائه نشده بود یا اگر هم مطرح شده بود به نتیجه نرسیده بود. این موضوع‌های کلیدی عبارتند از، ادعای مالکیت زمین و اداره اماکن مقدس بیت‌المقدس.»

سهم فسلطینیان، تکه‌ای ناچیز از قطعه‌ای نان
واشنگتن پست به نقل از یک منبع آگاه نوشت، «پاداش‌های شیرین بسیاری در این طرح برای فلسطینیان وجود دارد، اما این همه آن چیزی نیست که فلسطینیان سالهاست آن را مطالبه می‌کنند. اگر فلسطینیان برخی معیارهای امنیتی و سیاسی را رعایت کنند، یک حکومت مستقل در چنگشان خواهد بود.»
به گفته این منبع آگاه، «آن دولت مستقل مشروط که گفته می‌شود مورد نظر طرح صلح ترامپ است، مطلقا آن چیزی نیست که جامعه بین‌الملل سالهاست آن را مطالبه می‌کند و همان «دولت کاملا مستقل فلسطینی» است.»
«طرح در عین حال به یک رشته واقعیت‌های موجود نیز اشاره دارد. از جمله به توسعه شهرکسازی، وضعیت ناگوار اقتصاد فلسطینیان و کوچکتر شدن هرچه بیشتر افق سیاسی برای جوانان.»

«افراد دیگری که از طرح آگاهی دارند می‌گویند: بسته کوشنر اساسا تشخیصش این است که فلسطینیان در موقعیت معامله کردن قرار ندارند و موقعیتشان در این زمینه روز به روز بدتر و بدتر می‌شود. طرح از رهبران فلسطینیان می‌خواهد عجله کنند تا وقتی که کل یک قرص نان یکجا بلعیده نشده است، بدوند و برای بدست گرفتن تکه‌ای از این نان مذاکره کنند.»
طرح از رهبران فلسطینیان می‌خواهد عجله کنند تا وقتی که کل یک قرص نان یکجا بلعیده نشده است، بدوند و برای بدست گرفتن تکه‌ای از این نان مذاکره کنند.»

«ترامپ خیلی دوست دارد مهر و امضاء‌ او بر توافق حل‌وفصل رام نشدنی‌ترین مناقشه جهان بنشیند، دعوایی که هم بر سر زمین است، هم بر سر حاکمیت مستقل ملی و هم بر سر میراث.» اما گویا این تلاش نیز همچون چندین و چند تقلای پیشین انجام شده در این موضوع، به در بسته خواهد خورد.»

نابودی صلح و پایانی بر توافق اسلو
فلسطینیان که در همان سال نخست ریاست جمهوری ترامپ پایشان را از این طرح بیرون کشیدند و تا به این لحظه هرگز به آن بازنگشتند. ترامپ می‌گوید که بسیاری از کشورهای عرب موافق این رویکردند و آن را یک شروع بزرگ می دانند، اما هیچکدام از کشورهای عرب به طور علنی طرح را تصویب نکرده است. رهبران فلسطینیان تصمیم دارند از طرح ترامپ جاخالی بدهند و در حال هماهنگی هستند تا همه همسایگان عرب آنها و سایر کشورها یک روز بعد از رونمایی طرح، همه با هم بطور هماهنگ طرح را محکوم کنند.

محمود عباس رئیس حکومت خودگردان فلسطین امروز(سه‌شنبه) یک نشست اضطراری با کمیته اجرایی سازمان آزادیبخش فلسطین تشکیل می‌دهد. مقام‌های فلسطینی اعلام کرده اند چنانچه پیشنهادهای آمریکا به طرز فاجعه باری به نفع اسرائیل باشد، این تشکیلات پایان همکاری امنیتی میان اسرائیل و فلسطینیان را اعلام خواهد کرد. این همکاری بعد از «توافق اسلو» سال ۱۹۹۳ در واشنگتن امضا شد.

صائب عریقات مذاکره کننده کهنه‌کار فلسطینی در پیام توئیتری نوشته است: اگر نتانیاهو به طور رسمی اقدام به ضمیمه کردن سرزمین‌های فلسطینیان کند، این بیان‌کننده آن است که اسرائیل از توافق اسلو و همه توافقنامه‌هایی که امضا کرده خارج می‌شود. وی می نویسد: این تلاشی است برای نابود کردن صلح میان دو حکومت.
قرار است امروز به دعوت برخی جناح‌های فلسطینی در سرزمین‌های اشغالی تظاهرات «روز خشم» برگزار شود. ارتش اسرائیل به همین مناسبت به حال آماده‌باش کامل درآمده است.


روایت نیویورک تایمز
روزنامه نیویورک تایمز نیز در گزارش خود درباره طرح صلح ترامپ، نوشت که او می‌خواهد بخش‌های وسیعی از «دره اردن» را به اسرائیل واگذار کند.
براساس گزارش این رسانه، طرح ترامپ مشتمل بر نقشه‌ای است که مرزهای جدیدی را برای اسرائیل معین کرده و حاکمیت ملی اسرائیل را بر بخش‌های وسیعی از دره اردن تثبیت می‌کند. این بخش، یک ناحیه استراتژیک در مرز شرقی کرانه باختری در مرز با اردن است.

به نوشته این رسانه، این اطلاعات را یکی از آگاهان از طرح بیان کرده و گفته است: طرح تضمین می‌کند یک حکومت مستقل ملی به فلسطینیان اعطا شود؛‌ اما مشروط بر آنکه فلسطینیان خلع سلاح شوند و اسرائیل را به رسمیت بشناسند.
رهبران فلسطینی که دولت ترامپ را طرد کرده‌اند و با هیچیک از مقام‌های آن گفت‌وگو نمی‌کنند، با همه این پیش شرط‌ها مخالف‌اند. فلسطینیان اعلام کرده‌اند حتی با وجود پیشنهاد کمک اقتصادی ۵۰ میلیارد دلاری دولت ترامپ، بازهم این شروط را قبول نخواهند کرد.

طرحی برای فرار نتانیاهو و ترامپ از بحران داخلی
ناظران سیاسی می گویند که طرح صلح ترامپ برای خاورمیانه دو هدف مستتر را دنبال می‌کند؛ نخست، تاثیرگذاری بر انتخابات دوم مارس (۲ اسفند) ‌اسرائیل و تقویت شانس انتخاباتی نتانیاهو و دوم، انحراف افکار عمومی از روند محاکمه استیضاح ترامپ در سنا.

طرح صلح ترامپ برای خاورمیانه دو هدف مستتر را دنبال می‌کند؛ نخست، تاثیرگذاری بر انتخابات دوم مارس (۲ اسفند) ‌اسرائیل و تقویت شانس انتخاباتی نتانیاهو و دوم، انحراف افکار عمومی از روند محاکمه استیضاح ترامپ در سنا.
در همین رابطه « رابرت ساتلاف » مدیر اجرایی موسسه سیاست خاور نزدیک واشنگتن معتقد است، سیر تحولاتی که در یکی دو روز آینده در آمریکا و اسرائیل اتفاق خواهد افتاد، تاثیر بسزایی در شکل‌گیری طرح صلح خاورمیانه داشته است.
طرح آمریکا برای الحاق بخش‌های وسیعی از دره اردن به حاکمیت ملی اسرائیل، به طور حتم نتانیاهو و رقبای انتخاباتی‌اش را سرگردان خواهد کرد.
نخست‌وزیر اسرائیل در داخل با مشکلات سیاسی پرونده‌های قضایی متعددی دست به گریبان است.
نتانیاهو نیز آینده سیاسی‌اش مبهم است و هم پرونده‌های عدیده مالی دارد اعم از رشوه‌گیری، کلاهبرداری، و خیانت در امانت.

همسویی با تندروترین‌ِ تندروها در اسرائیل
طرح صلح ترامپ برای خاورمیانه دقیقا در روزی رونمایی می‌شود که قرار است دادستانی اسرائیل پیشنهاد نتانیاهو را که گفته است مصونیت پارلمانی دارد و نباید تحت پیگرد قضایی قرار بگیرد، به بررسی بگذارد.
الحاق یکجانیه دره اردن به اسرائیل، برای رهبران تل‌آویو عاری از خطر نخواهد بود؛ این همان خطری است که نتانیاهو سالهاست از آن فرار می‌کند. اگر دره اردن به اسرائیل واگذار شود؛ پیمان‌های صلح که اسرائیل با اردن و مصر دارد به هم خواهد خورد؛ ضمن آنکه دور تازه‌ای از طغیان و شورش فلسطینیان را به راه خواهد افتاد و از هر دو طرف قربانی خواهد گرفت.

«جره می بن- آمی» رئیس گروه وکلای حقوقی آزاد «جی استریت» در این باره می‌گوید: بعید به نظر می رسد طرح حمایت قوی اعراب را بدست آورد. به ویژه ملک عبدالله دوم پادشاه اردن بشدت با آن مخالفت خواهد کرد.
به گفته بن آمی، این طرح، طرح صلح نیست، بلکه تلاشی است برای فاصله گرفتن از سیاست‌های دیرین آمریکا و همسو شدن با مواضع تندروترین تندروهای اسرائیل بر سر این موضوع‌های خاص.
۲۰۲۳

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha