برگزیت؛ خرسندی آمریکا، نگرانی اروپا

تهران - ایرنا - حمایت و ابراز خرسندی واشنگتن از خروج انگلیس از اتحادیه اروپا و نگرانی این اتحادیه از احتمال دنباله‌روی برخی دیگر از اعضای آن از برگزیت در آینده باعث شد که مذاکره کننده ارشد اتحادیه اروپا بر «ضرورت وحدت اروپای پسابرگزیت بیش از هر زمان دیگر» تاکید کند.

مذاکره کننده ارشد اتحادیه اروپا در زمینه برگزیت، که به تازگی هم نسبت به پیامدهای خروج انگلیس از اتحادیه اروپا هشدار داده بود، در واکنش به این اقدام لندن تاکید کرد: در شرایط کنونی وحدت اروپا از هر زمان دیگری ضروری‌تر است.

انگلیس  شب گذشته به طور رسمی به ۴۷ سال عضویت در اتحادیه اروپا پایان داد. این خروج در عین حالی که نگرانی اروپایی‌ها را به دنبال داشته اما از سوی دیگر باعث خوشحالی مقامات کاخ سفید شده است؛ «مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا روز شنبه در توئیتی با ابراز خوشحالی از توافق انگلیس و اتحادیه اروپا در خصوص برگزیت گفت: ما به روابط قوی، اثربخش و موفق خود با انگلستان با ورود آنها به فصل بعدی ادامه خواهیم داد.

روابط انگلیس و آمریکا به عنوان دو هم پیمان اگرچه همواره روابط نزدیک بوده است، اما بوریس جانسون به عنوان نخست وزیر که دولت او به عنوان دولت تمام کننده برگزیت در تاریخ انگلیس ثبت خواهد شد، در روزها و هفته های اخیر روابطی حتی نزدیکتر از گذشته با دولت واشنگتن را پایه ریزی کرده و دولت کنونی انگلیس، بیش از پیش زیر چتر حمایتی آمریکا قرار گرفته است.


 

طرح خروج انگلیس از اتحادیه اروپا پس از ماه‌ها کشمکش بین احزاب سیاسی انگلیس روز پنجشنبه ۲۳ ژانویه ۲۰۲۰ با امضای رسمی ملکه به قانون تبدیل شد؛ بر اساس این قانون، انگلیس از اتحادیه اروپا خارج شد و این تاریخ قابل تمدید نیست. از امروز، اول فوریه (۱۲ بهمن) دوره گذار که می‌تواند تا ۲۱ دسامبر ۲۰۲۰ ادامه پیدا کند، آغاز می شود. در این دوره انگلیس همچنان عضو بازار مشترک اتحادیه اروپا باقی خواهد ماند.  

«میشل بارنیه» مذاکره کننده ارشد اتحادیه اروپا در زمینه برگزیت به دنبال دیدار جمعه شب خود با «امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه در پاریس در توییتی بر ضرورت وحدت کشورهای اروپایی پس از خروج انگلیس از اتحادیه اروپا تاکید کرد.
 

نماینده شورای اروپا در امور برگزیت روز دوشنبه هفته گذشته و در آستانه خروج انگلیس از اتحادیه اروپا هشدار داده بود که زمان تعیین شده برای رسیدن به توافق تجاری «غیر عادی» است و اگر مذاکرات شکست بخورد، باید منتظر عواقب و خطرات ناشی از آن بود.

فارغ از خطرات ناشی از خروج انگلیس از اتحادیه اروپا بر اقتصاد و مراودات تجاری میان دو طرف که برای یک دوره کوتاه مدت قابل پیش بینی است، این تحول مهم سمبل و نمونه‌ ای موفق از استقلال طلبی برای جنبش‌های ملی‌گرا در سایر کشورهای عضو اتحادیه اروپاست که در چند سال اخیر برای تحقق چنین رویایی خیز برداشته اند.

به نوشته روز شنبه روزنامه «لا کروا» فرانسه، «میشل بارنیه» پس از سه سال مذاکرات جنجالی برگزیت، قرار است به زودی مذاکرات بسیار سختی را با انگلیسی‌ها از سر بگیرد. در واقع، او مسوولیت دستیابی به توافق با انگلیس در مورد روابط آتی این کشور و اتحادیه اروپا را عهده‌دار است.

بارنیه باید از دوره ۱۱ماهه انتقالی تا ۳۱ دسامبر سال ۲۰۲۰ بهره ببرد که در این مدت تجارت طبق همان قوانین پیش از خروج انگلیس از اتحادیه اروپا، اجرا خواهد شد. این دوره در صورت تمایل لندن و اتحادیه اروپا، تا پایان سال ۲۰۲۲ قابل تمدید است، اما «بوریس جانسون» نخست وزیر انگلیس می‌گوید که می خواهد تا پایان سال به توافق برسد. در این ۱۱ ماه آینده، انگلیس تابع مقررات اتحادیه اروپا خواهد بود بدون آنکه حق رای داشته باشد.

بارنیه می خواهد از واگرایی شدید انگلیس از اتحادیه اروپا جلوگیری کند. این در حالی است که طبق اظهارات وزیر بازرگانی آمریکا، انتظار می‌رود انگلیس توافق تجاری جدیدی با آمریکا به امضا برساند.

خروج انگلیس از اتحادیه اروپا اگرچه نگرانی‌هایی را در بین اروپایی‌ها به دنبال داشته اما در عین حال از آن به عنوان فرصتی برای همگرایی بیشتر اعضای این اتحادیه نام می‌برند. همانگونه که رئیس شورای اروپایی روز جمعه در گفت و گو با شبکه «آر.ت.ال» فرانسه گفته بود: انگلیس پس از خروج از اتحادیه اروپا، همچنان نه به عنوان دشمن بلکه شریک و یک کشور دوست باقی می‌ماند ، اما اتحادیه اروپا در مذاکرات خود با لندن، بسیار شفاف و محکم خواهد بود. به باور او، تقویت همکاری‌ها و وحدت بیین کشورهای عضو اتحادیه اروپا بویژه در زمینه مبارزه با مسائل زیست محیطی، کاهش تهدیدات اقلیمی ، اجرای وافق پاریس و ایجاد مشاغل جدید بسیار مهم است.

خروج انگلیس از اتحادیه اروپا؛ روز غم‌انگیز از نگاه مکرون

«امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه در واکنش به خروج انگلیس از اتحادیه اروپا گفت: امروز، یک روز غم انگیز است. آن را پنهان نکنیم. اما روزی است که باید ما را به تلاشی متفاوت سوق دهد و با عزم و اراده قوی همچنان یک اتحادیه (اروپای) قدرتمند ایجاد کنیم.

به نوشته روز شنبه روزنامه «لا دپش» فرانسه، مکرون گفت: خروج انگلیس از اتحادیه اروپا یک شوک تاریخی و زنگ هشداری برای کل اروپا است که باید در هرکدام از این کشورها شنیده شود و ما را مجبور به تفکر کند و اتحادیه اروپا باید عمیقا" اصلاح شود. او افزود: ما بیش از هر زمان دیگری به اتحادیه اروپا برای مواجهه با چین و آمریکا احتیاج داریم.

نگرانی‌ اروپایی در حالی مطرح می‌شود که نخست وزیر انگلیس در سخنانی به مناسبت خروج تاریخی این کشور از اتحادیه اروپا تصریح کرد که برگزیت یک پایان نیست بلکه یک آغاز است؛ لحظه‌ای که به گفته او، لحظه طلوع است و پرده کنار می‌رود.



از نگاه او برگزیت تصمیم درست و دمکراتیک مردم بود؛ چرا که «اتحادیه اروپا در طول ۵۰ سال گذشته در مسیری حرکت کرده که با خاستگاه این کشور متناسب نبوده است.»

هم‌زمان پرچم این کشور از مقر اتحادیه اروپا و تعدادی دیگری از ساختمان‌های متعلق به این نهاد در بروکسل در مراسمی برداشته و با پرچم اتحادیه جایگزین شد.

از امروز (شنبه) دوره گذار شروع می شود که طبق آن، انگلیس بدون داشتن حق رأی، از قوانین اتحادیه اروپا تبعیت خواهد کرد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha